četvrtak, 11. siječnja 2018.

Kolač s makom i pekmezom !



Potrebno 

Za koru: 
4 jaja 
 2 čaše (od jogurta) šećera,
 1 čaša (od jogurta) ulja,
1 čaša (od jogurta) mlijeka, 
2 čaše (od jogurta) brašna tip 500,
1 i 1/2 čaša mljevenog maka,
Za premaz: 
4 kašike likera od kajsije,
 4 kašike vode,
3 kašike pekmez po želji , 

čokolada za kuhanje za glazuru ili samo šećer u prahu 

Priprema
Za koru:

Umutiti pjenasto jaja i ulje. Postepeno dodavati šećer i mleveni mak. Naizmenično dododavati brašno i mlijeko stalno miješajući. Izliti tijesto u podmazani i pobrašnjeni pleh i peći u rerni oko 50 minuta na 180 stepeni. Pečeno tijesto još toplo prepoloviti i ostaviti da se ohladi. 
Za premaz :
Izmešati liker sa vodom i natopiti ohlađeno tijesto. 
Rastopiti 3 kašike pekmez sa malo vode i premazati  koru  pa je prekriti drugom. 
Odozgo posuti šećer u prahu ili po želji glazurom od čokolade .
Ohladen kolač sjeći na kocke i poslužiti .
Prijatno!

Brzi Kolač od narandze !



Potrebno :

200gr šećera, 
250gr mlevenih oraha,
2 jaja, 
3 rebra rendane čokolade,
1 pomorandža,
 150gr šećera

Priprema :
Dobro umutiti šećer i žumanca, pa im dodati rendanu čokoladu, mlevene orahe i rendanu koru pomorandže i na kraju čvrsti šam od belanaca. Razliti u podmazani kalup i peći u rerni na 180 stepeni nekih 20 min zavisno od rerne .U međuvremenu skuvati 150gr šećera, sa 150ml vode i sokom od 1 pomorandže. Kada se zgusne preliv je gotov. Prelivom preliti gotovi kolač.
Oohladiti sjeći po želji na parčad ili kocke zavisno koiji ste kalup uzeli .
Poslužiti uz slatko vrhnje ili vanilin sladoled a može sam  kako volite kolač je sočan i mirisan .
Prijatno!

Sočne Rum kocke !



Potrebno

Za biskvit :
4 jaja,
 400gr šećera,
 80gr putera, 
100gr brašna,
180gr mljevenih oraha,
 1 kesica prašaka za pecivo,
100ml mlijeka,
 2 kašike kakaa,
 20ml ruma, 

Za dekoraciju :
200ml slatke pavlake,
 čokolada

Priprema
Za biskvit:
Dobro umešati 4 žumanca sa 200gr šećera i 80gr puter. Dodati 100gr brašna, prašak za pecivo i 100ml mlijeka. Potom dodati orahe i kakako. Na kraju umešati šam od 4 belanca. Razliti u podmazani pleh i peći na 160 stepeni oko 25 minuta. Vrući kolač preliti sa 200gr prokuvanog šećera u 200ml vode i sa sa 20ml ruma. 
Kada se kolač ohladi preliti ga umućenom slatkom pavlakom i rendanom čokoladom ili orasim po vasoj želji .
Sjeći na kocke i poslužiti .
Prijatno!

Mirisni i zdravi keksići od đumbira !



Potrebno :

250 gr brašna
100 gr putera
2 jaja
3 kašike meda
1 kašičica mlevenog đumbira
1 čašičica cimeta
1 prašak za pecivo
rendane korice od narandze

Priprema:
Prašak za pecivo pomešajte sa brašnom. Dodajte puter sobne temperature, jaja i med i umesiti testo. Dodajte cimet ,đumbir i koricu narandze pa premesite. Ostavite u frižideru sat vremena pa razvucite na pobrašnjenoj podlozi. Modlama vadite keksiće i poredajte u tepsiju. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 15 minuta.
Ohladene keksiće spremite u zdjelu ili kutiju za suhe kolače da malo ostoje .
Poslužite uz čaj ili kafu .
Prijatno!

Princes Krofne !



Potrebno vam je:

Za tijesto/krofne :
 6 jaja, 
150 g putera ili margarina
150 g mekog brašna,
 250 ml vode

Za fil:
 1 l mlijeka,
 6 jaja
12 supenih kašika šećera
2 pudinga od vanile
rastopljena čokolada, 
prah šećer...

Priprema 

Za tijesto/krofne:
 Puter staviti u hladnu vodu, a potom na ringlu da provri. Čim provri dodati brašno, intezivno mešajući i brzo skinuti sa vatre da ni malo ne uvri. U međuvremenu umutiti 6 jaja - posebno belanca, posebno žumanca. Kad su dobro umućena spojiti ih pa ih dodati još toplom masnom tijestu. Dobro izmiješati. Masa je dovoljna za tačno 40 krofni. Puna kašika tijesta se stavlja u pleh na 20 pravilno raspoređenih mesta, jer krofne porastu, pa da se ne slepe. Peći 7 minuta u već zagrejanoj rerni na 220 °C, a zatim jos 13 minuta na 200 °C. 
Za fil:
Umutiti jaja, šecer i pudinge u 100 ml mlijeka. Posebno prokuvati 900ml mlijeka i u njega polako mešajući, dodati prethodno umućenu masu. Kuvati fil da se zgusne, da ne curi sa kašike u mlazu. Ohlađene krofne prerezati po sredini i  filovati (ja to radim špricom za kolače ), ohlađenim filom. Princes krofne preliti topljenom čokoladom ili šećerom u prahu.
Prijatno!

Oduševite svoje mališane :Pizza palačincima !



Potrebno :

Za fil :
250 g pečuraka
250 g praške šunke ili kulena
250 g kačkavalja
100 g paradajz sos
so, biber
origano
100 g maslina bez koštica

2 jajeta
prezle
Pripremljeni palačinci po uobičajenom receptu 
Priprema:
Isecite, ali ne presitno, sve sastojke za fil, dodajte tečni paradajz, začinite, pa time filujte palačinke. Zavijte ih po želji, možete i kao što zavijate sarme.

Nafilovane palačinke umačite u jaje, pa u prezle, i pecite na blago zagrejanom ulju (ili u fritezi). Poslužite dok je toplo. Palačinke odozgo možete posuti rendanim kačkavaljem ili sosom od majoneza, pavlake i kiselih krastavčica.
Prijatno!

srijeda, 10. siječnja 2018.

Super kolač za zimske dane : Engleski kolač !



Potrebno :
4 jaja
150 g suvog grožđa
50 g kandirane kore od pomorandže
50 g kandirane kore od limuna
30 g đumbira
250 g putera
230 g šećera smeđeg
po malo mlevenog đumbira, muskatnog orščića  i karanfilića
so, rendana kora od limuna,
250 g brašna
2 kašike praška za pecivo
2 kašike šećera u prahu

Priprema:
U jednu činiju usuti suvo grožđe, sitno seckane kandirane kore od pomorandže i limuna i sitno seckani đumbir. Poklopiti i ostaviti da miruje oko jedan sat. Zagrejati rernu na 175 stepeni. Odvojiti žumanca od belanaca. Penasto umutiti puter, šećer i žumanca. Dodati tome mlevene začine, so i koru od limuna. Mikserom čvrsto umutiti belanca. Izmešati brašno sa praškom za pecivo i dodati masi u kojoj ima putera. Na kraju dodati ulupana belanca. Usuti testo u kalup (30 cm) obložen peki papirom, poravnati ga odozgo i peći oko 50–60 minuta. Nakon toga ostaviti kolač da se malo prohladi, a zatim izručiti na kuhinjsku rešetku da se hladi. Treba da se ohladi potpuno. Neposredno pre serviranja posuti kolač šećerom u prahu .Poslužiti uz omiljeni topli napitak .
Prijatno!

Odlična Čokoladna torta za početnike -Bez pečenja !


Potrebno

Za podlogu:

200 g keksi petit
100 g čokolade crne za kuhanje
100 g maslaca

Za kremu:
200 g slatkog vrhnja
200 g čokolade crne za kuhanje
1/2 šalice jake crne kave

Za ganache kremu:

200 g čokolade crne za kuhanje
200 g slatkog vrhnja



Priprema

Za Podlogu
:
Petit kekse i čokoladu zajedno samljemo i u smjesu stavimo otopljeni maslac te sve zajedno pomješamo. Tepsiju malo nauljimo te potisnemo smjesu u kalup.
Stavimo u frižider…

Za Kremu:

Čokoladu za kuhanje otopimo u mikrovalnoj ili na laganoj vatri . Slatko vrhnje i crnu kafu izmiksamo dok ne bude čvrsta smjesa te postepeno dodajemo otopljenu čokoladu polako mješajući.
Izvadimo podlogu iz frižidera te stavimo kremu i vratimo u frižider dok se krema ne stisne.

Za ganache kremu:
Slatko vrhnje zagrijemo do vrenja te prelijemo po izlomljenoj čokoladi i mješamo dok se čokolada ne rastopi.
Prelijemo po kremi, vratimo u frižider i pričekamo da se čokolada stisne tad je torta spremna za posluzivanje .Možete ukrasiti dodatno sa sjeckanim lješnjacima ili po želji .
Uživajte prijatno!

Jednostavna brza Čokoladna torta !



Potrebno :

6 jaja

250 gr čokolade za kuhanje
70 gr putera
100 gr šećera u prahu
3 kašike šećera
3 kašike mekog brašna
2 kašike crne kafe

Priprema:

Čokoladu istopiti na pari. Penasto umutiti žumanca od 6 jaja sa šećerom. Dodati brašno, puter i otopljenu čokoladu. Umutiti penu od bjelanaca i umeijšati u smjesu lagano kuhačom. Dobijenu masu izručiti u podmazani okrugli kalup i peći 30 minuta na temperaturi od 220 stepeni. Šećer rastopiti u kafi i miješati uz povremeno dodavanje vode dook se ne dobije sjajna glazura pogodna za razmazivanje. Ohlađenu tortu premazati glazurom i ostaviti da se glazura osuši. Ukrasiti po želji.
Ohladiti pa poslužiti .
Prijatno!

Prelijepog ukusa brza Teatar Torta !



Potrebno :

 Za koru: 

 5 jaja, 
 100gr čokolade,
 100gr šećera,
 100gr mlevenih oraha,
 1 margarin, 
 3 kašike kakaa,
 2 kašike brašna

Za fil: 
 5 jaja,
 100gr čokolade.
 100gr šećera,
 100gr mljevenih oraha,
 1 margarin,
 3 kašike kakaa
Za dekoraciju :
2 šlag pjene ili po želji slatko vrhnje 
čokoladne mrvice

Priprema
Za koru :

Bjelanca umutiti sa šećerom, pa lagano dodavati žumanca uz mešanje. Dodati margarin. Dodati brašno. Dobro umutiti pa dodati rastopljenu čokoladu, kakao i orahe. Razliti u pleh za pečenje i peći u rerni na 150 stepeni oko 30 minuta. 

Za  fil:
 Umutiti šam od bjelanaca, pa lagano dodavati ostale sastojke. Prebaciti u šerpicu i kuvati na pari dok ne postane homogena masa. Ohladiti. Koru prekriti filom. Preko fila i sa strane obložiti šlagom i ukrasiti mrvicama čokolade ili po želji.
Tortu ohladite u frižideru pa poslužite .
Prijatno!

Savršeno kremasta- Torta dan i noć!



Potrebno:

Za koru /biskvit :

14 jaja 
280 gr mljevenih oraha
280 gr šećera
100 gr čokolade za kuhanje
4 žlice krušnih mrvica

Za Fil:
4 jaja 
250 gr šećera
100 gr čokolade za kuhanje
250 gr margarina

Priprema:

Količina za biskvit koja je navedena služi nam za pravljenje dva biskvita.
7 žumanjaca se umuti sa 14 dkg šećera, zatim dodati 50 gr sitno naribane čokolade…
Umutiti snijeg od 7 bjeljanjaka u njih dodati 14 dkg oraha i dvije kašike mrvica…
Zatim dodati u to smjesu od žumanjaka,šećera i sitno naribane čokolade pa sve to peći u namazanoj tepsiji srednje veličine dvadesetak minuta na 180 stupnjava
Isti postupak ponoviti i za drugi biskvit.
Pečene biskvite prerezati po visini tako da se dobiju 4 tanja biskvita

 Za fil:
Umutiti žumanjce sa šećerom i skuhati na pari te dodati 100 gr čokolade.
Kada se ta krema ohladi dodati izrađeni margarin i umućene  na pari  bjeljanjake
fil sjediniti
Svaki biskvit filovati od prvog do zadnjeg biskvita te ga ukrasiti po želji rendanom čokoladom ili sta već imate .Tortu dobro ohladiti  pa poslužiti .

Prijatno!

Brzo i jednostavno :Tigar Torta !


Potrebno:
6 jaja 
6 kašika šećera 
6 kašika brašna 
5-7dl mleka 
200gr šećera 
2 pudinga od čokolade 
250gr oraha 
250gr margarina 
100gr čokolade za kuvanje
Priprema:
Klasično napraviti koru  od 6 jaja, šećera i brašna i kad se ispeče iseći hladnu koru na sitnije kockice.
Prokuvati mleko sa šećerom, pa napraviti puding i uz stalno mešanje dodati orahe i čokoladu, redosled je nebitan.
Kada se fil prohladi umiksati u njega margarin.
U veću posudu (obložen ili folijom ili pek papirom )oblik koji želite  sipati malo piškota kockica pa fil pa kockica pa fil dok sve ne utrošite.
Pošto je fil mlak sad lagano varjačom promešajte tako da piškota što više upije fila.Ostavite u frižider da se potpuno ohladi bar 3-4 sata .Ohladen kolač polako okrente naopako na tasnu za posluživanje skinite zdjelu i foliju ili čime ste već obožili .
Zatim premažite  umućenim šlagom i dekorišite po želji .i vratite ponovo u frižider do posluženja da se i šlag ohladi .
Prijatno!

Pita sa višnjama !



Potrebno:
600 gr očišćenih višanja
1 paket kora ( 500 gr ) za pitu
6 kašika griza
12 kašika šećera ( ili po ukusu )
100 ml vode
100 ml ulja
šećer u prahu za posipanje


Priprema:
Zagrejati rernu na 200 stepeni.
Odvojiti kore, po 3. Ja sam dobila 6 gomila.
Pripremiti višnje, griz i šećer.
Meni je najbolje kad su višnje polu zaledjene, jer sav onaj sok puste u pitu dok se peče.
Višnje, griz i šećer pomešati.
Svaku koru premazati pomešanim uljem i vodom, pa na jedan kraj naneti dve šake višanja i dve šake šećera i griza, onako rukom iz činije.
ja rukom postavim višnje onako uvaljane u šećer i griz pa uzmem rukom i pospem po celoj kori šećer i griz.
Uviti i poslagati u pouljen pleh.
Ostatak vode i ulja preliti preko poslaganih rolatića.
Ako vidite da su malo suvlji slobodno prelijte sa još malo vode i premažite uljem, tanko odgore.
Stavite da se peče, otprilike 20 minuta ili dok ne porumeni.
Pečenu pitu sa višnjama prohladite, pa poslužite ili u drugom slučaju, kao što je moj, secite tako vrelo pa grickajte okolo, fil je veoma vreo, ali ja ne mogu da čekam.Super je hladna kad se posluži uz slatko vrhnje ili kuglu sladoleda .
Prijatno.