Potrebno:
600 g petit keksa
3 jaja
8,5 dl mleka
2 pudinga od vanile
100 g čokolade za kuvanje
2 tegle kompota od višanja (800 g)
1 margarin
3 kašike ulja
1 preliv za kolače
1 prašak za pecivo
3 kašike brašna
9 kašika šećera
Priprema
Za Koru:
Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti ih u čvrst sneg.
Posebno umutiti žumanca, 0,5 dl mleka, brašno, 3 kašike šećera i prašak za pecivo. Dodati sneg od belanaca i promešati lagano kuhačom.
U pripremljenu smesu dodati 100 g izlomljenog petit keksa i polako promešati.
Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje, sipati u nju pripremljenu smesu i peći u zagrejanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.
Za Fil:
U dublju šerpu sipati 6 dl mleka, dodati 6 kašika šećera i kuvati dok ne proključa.
Posebno umutiti ostatak mleka sa praškom za puding od vanile i sipati u ključalo mleko. Kuvati na
umerenoj temperaturi mešajući sve dok se ne zgusne. U ohlađen puding dodati margarin i umutiti mikserom.
Dobijenu smesu podeliti na 3 dela: u prvi dodati oceđene višnje iz 1 tegle kompota i promešati.
U drugi deo dodati 150 g izlomljenog petit keksa.
Treći deo ostaviti žut.
Slaganje :
Pečenu koru premazati filom od višanja, prekriti je slojem petit keksa natopljenog sokom od višanja.
Preko keksa preliti polovinu čokolade otopljene sa malo ulja, a zatim naneti fil od keksa. Prekriti natopljenim petit keksom i preliti preostalom otopljenom čokoladom.
Na kraju premazati filom od pudinga i ravnomerno rasporediti preostale oceđene višnje.
Preliv za kolače pripremiti prema uputstvu sa vrećice i preliti višnje.
Slaganje :
Pečenu koru premazati filom od višanja, prekriti je slojem petit keksa natopljenog sokom od višanja.
Preko keksa preliti polovinu čokolade otopljene sa malo ulja, a zatim naneti fil od keksa. Prekriti natopljenim petit keksom i preliti preostalom otopljenom čokoladom.
Na kraju premazati filom od pudinga i ravnomerno rasporediti preostale oceđene višnje.
Preliv za kolače pripremiti prema uputstvu sa vrećice i preliti višnje.
Tortu ostaviti da dobro ohladi pa služiti .
Prijatno!