subota, 6. siječnja 2018.

Savršeno kremasta i lagana :Banana torta koja se ne peče !


Potrebno:
 300 gr mljevenog plazma keksa
 200 gr kokosa
 200 gr šećera u prahu
 2 dcl soka od narandže
 1 l mlijeka
 1 puding od vanilije
 1 puding od čokolade
 4 žlice gustina
 2 margarina od po 250 gr
 200 gr petit keksa 
 1/2 l slatkog vrhnja
 4 banane
 10 žlica šećera
 sok od narandže za umakanje keksa
Priprema:
I fil: U 1/2 l mlijeka, skuhati puding od vanilije, 2 žlice gustina i 5 žlica šećera. Hladno pomješati sa pola umućenog margarina.
II fil: U 1/2 l mlijeka skuhati puding od čokolade, 2 žlice gustina i 5 žlica šećera. Hladno pomješati sa pola umućenog margarina. Oba fila ostaviti u frižider oko sat vremena.
Kora: Izmješati plazma keks i kokos ( umjesto kokosa možete staviti orahe), preliti sa 2 dcl soka od narandže, posebno umutiti 1 margarin i 200 gr šećera u prahu, pa sve spojiti. Ostaviti u frižider oko sat vremena. Onda podjeliti na dva dijela.
Slaganje torte:
Koristila sam okrugli kalup promjera 26 cm i obložila prozirnom folijom. U kalup rukom utisnuti polovinu kore od plazma keksa.Zatim premazati polovinom I fila, pa složiti red petit keksa, namočenog u sok od narandže. Onda premazati polovinom II fila, pa banane isječene na kolutove ili po dužini koje smo poprskali limunovim sokom.Opet premazati drugom polovinom II fila, opet petit keks, pa ostatak I fila. Na kraju kora od plazma keksa koju je malo nezgodno utisnuti po vrhu, ja sam je razvaljala izmedju dvije prozirne folije na krugu ( od drugog kalupa) i samo prenijela i lagano utisnula.Ostaviti u zamrzivaču oko 3 sata. Onda tortu okrenuti na tacnu i premazati šlagom ili preliti čokoladom i staviti u frižider.
Ohladenu tortu sijecite na parčat te poslužite .
Prijatno!

Torta koja je zaludila internet a tako je jednostavna !


Potrebno
Za koru:
650 g izmrvljenog čokoladnog keksa
150 g istopljenog putera
šećer u prahu po potrebi
Za karamel:
130 g putera
1,2 dl javorovog sirupa
380 g smeđeg šećera
1,7 dl slatkog kondenzovanog mleka (ukuhano sa šećerom kao gust sirup)
100 g sjeckanog kikirikija

Za fil:
250 g  crne čokolade
2,5 dl slatke pavlake 
60 g putera
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni. U činiji umutite izmrvljeni keks sa puterom i 5-7 kašika šećera u prahu. Dobijenu smjesu razvucite u koru, stavite u pleh dužine 20 cm, čvrsto pritisnite i pecite 10 minuta. Potom izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.
Za Karamel: U šerpi rastopite puter na srednjoj temperaturi i pomiješajte javorovim sirupom i smeđim šećerom. Kuhajte oko 3 do 4 minuta, dok se ne zgusne, pa sklonite sa ringle. Umješajte sirup od kondenzovanog mlijeka i kikiriki, kuhajte neprestano muteći dok smjesa ne postane gusta i homogena, ohladite i prelijte preko kore i ravnomjerno rasporedite. Ostavite kolač u frižideru 30 minuta.
U međuvremenu, stavite čokoladu u činiju. U šerpi zagrijte slatku pavlaku do ključanja, sklonite sa ringle pre nego što provri, sipajte preko čokolade i miješajte dok se ne rastopi. Potom dodajte puter i mutite dok ne dobijete glatku smjesu. Kad se ohladi sipajte preko karamel krema, ravonomjerno razmažite i ostavite da se stegne u frižideru 2 sata.
Ohladenu tortu sijecite na parčad pa poslužite .
Prijatno!

Pametni kokos kolač!


Potrebno:
 10 jaja
 300 grama šećera
 10 na vrh žlica brašna
 1 l mlijeka
 250 grama maslaca ili margarina
 100 grama bijele čokolade
 100 grama kokosa
Priprema:
Izmiksajte žumanjke sa šećerom, dodajte rastopljeni i ohlađeni margarin i bijelu čokoladu, malo po malo brašno i mlijeko te na kraju kokos.Izmiksajte bjelanjke pa ih žlicom dodavajte malo po malo u prvu smjesu
Cjelu smjesu koja je naravno dosta tekuća prebacite u protvan koji ste namastili i posuli brašnom veličine otprilike 20×30 ili malo veći.
Pecite na 165 stupnjeva sat vremena.
Kolač dobro ohladit pa onda režite.
Prijatno !

Jednom kad ga napravite bit će čest gost na vašem stolu :Kremast banana kolač!


Potrebno

Za Prhko tijesto:


300 grama brašna
200 grama maslaca
2 žlice šećera
1/2 čajne žličice soli
2 žlice hladne vode


Za Kremu:

1/2 litre mlijeka
2 jaja
150 grama šećera
100 grama brašna
2 vanili šećera
3 banane
1/2 litre vrhnja za šlag
1 vrećica učvrščivača za šlag


Priprema:

Napravite prhko tijesto i stavite ga na pola sata u frižider da se dobro ohladi. Razvaljajte na veličinu 20×30 pa stavite peći na 170 stupnjeva oko 20 min. Nek vam tijesto ostane blijedo, kao kore za bijelu pitu.

Izmješajte jaja sa šećerom, brašnom, vanilijom i mlijekom pa zakuhajte dok se ne zgusne. U ohlađeno dodajte pola tučenog šlaga u koji ste dodali učvrščivač za šlag i narezane banane, koje ste nakapali limunovim sokom da ne potamne.
Premažite koru sa kremom odozgo mozete ukrasit sa čokoladom ili  po želji .
Kolač ohladiti pa služiti izrezan na kocke 

Prijatno !

Gibanica !


Potrebno:
 500 gr kora za pitu
Za fil 
 400 gr mladog sira
 100 gr feta sira
 150 ml kisele vode
 150 ml ulja
 5 jaja
 2 kašike milerama
 1 kašičica praška za pecivo
 Priprema
Umutite jaja sa sirom, mileramom i praškom za pecivo.
Dodati kiselu vodu i ulje i dobro promiješajte.
Dublju tepsiju pomastiti pa staviti dvije kore pite da vire sa strane.
Pospite uljem uljem pa uzimajte jednu po jednu koru, gužvajte je i umačite u fil.
Redajte jednu pored druge dok ne potrošite kore.
Ostatak fila prespite preko kora pa preklopite onima koje vise sa strana tepsije.
Zadnju koru stavite na vrh i pomastite.
Pecite u rerni zagrijanoj na 220 stepeni oko 40 minuta.
Poslužite toplu .
Prijatno!

Torta Bomba!


Potrebno
Za Biskvit:

6  jaja
6 žlica šećera
8 žlica mljevenih oraha
3 žlice brašna
pola praška za pecivo 
Za I fil:
250 g maslaca ili margarina
12 žlica šećera u prahu
6 žumanjaka
15 dag mljvenih oraha
15 dag plazma keksa
2 dcl soka od narandže
10 dag čokolade za kuhanje
Za II fil:
6 bjelanjak
6 žlica šećera (kristal)
2×15 dag šećera
Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom. Polagano dodati mljevene orahe i brašno s malo p.z.p.Staviti peći u dobro zagrijanu pećnicu 10 min a zatim smanjiti i peći na 180°C još oko 15 min. 
Za I fil umutiti maslavc sa sitnim šećerom, dodavati jedno po jedno žumanca. Kada je dobro umućeno dodati mlj. orahe i plazma keks koji smo prethodno namočili u sok. Polovicu ovoga fila razmazati po biskvitu a u drugu polovicu umiješati omekšalu čokoladu te premazati po prvoj polovici fila.

15 dag šećera ukuhati s malo vode a drugih 15 dag šećera karamelizirati (lagano da ne izgori) sve dok ne počne pjeniti. Za to vrijeme umutiti bjelanjke, dodavati jednu po jednu žlicu šećera i kada se dobro učvrsti dodati prvo ukuhani šećer, zatim karamelizirani sve vrijeme miksajući. miksati dok se dobro neohladi a zatim premazati  tortu odozgo i okolo.
Tortu ohladiti dobro u frižideru pa poslužiti .
Prijatno!

Šarenice :Predivan kolač lak za napraviti !


Potrebno
Za koru:

6 bjelanaca
11 kašika kristal šećera
210 gr margarina
15o gr mlevenih oraha
1 prašak za pecivo
15o gr brašna
Za žuti fil:
6 žumanaca
12 kašika šećera
Za crni fil:
6 kašika mleka
220 gr. margraina
150 gr šećera
1oo gr čokolade
100 gr mljevenih oraha
100 gr mljevenog keksa

Priprema:
 
Umutiti margarin i šećer, dodati orahe i brašno ,prašak za pecivo, sve kašikom lepo izmešati i dodati sneg od belanaca, masu sjediniti i peći na srednjoj temperaturi, dok se peče umutiti žumanjke sa šećerom u penastu masu, i kad je kora pečena preliti žuti fil preko kore i vratiti u isključenu toplu rernu da se žuti fil suši.
Za crni fil sve prokuvati i preliti preko ohlađenog kolača, posuti mljevenim orasima.
Kad se crni fil stisne sjeći na štanglice i poslužiti .
Prijatno !

Jeftin i brz kolač!



Potrebno:

1,5 l mleka
100 gr gustina
10 kašika šećera ( nije bilo mnogo slatko , možete da stavite po želji )
2 pune kašika brašna
2 pudinga od vanile
200 gr šlaga ( umućen sa hladnom vodom, a ako želite može da se stavi i slatka pavlaka, 250 ml )
jedan red petit keksa, da pokrije dno djuveč tepsije 20 x 30 cm, ili približnih dimenzija

Priprema:

Razmutiti gustin, brašno, šećer, pudinge i 250 ml hladnog mleka.
Ostatak mleka staviti da provri i kad provri zakuvati umućenu masu i mešati dok se ne zgusne.
Dok čekate da provri mleko umutite šlag sa hladnom vodom, može i mlekom, kiselom vodom, šta imate.
Možete da umutite i 250 ml slatke pavlake.
Skloniti sa vatre vreo puding, pa mu dodati 2 pune kašike šlaga i miksirati.
Dodati još dva pa još dve kašike šlaga i sve dobro mikserom umutiti.
Poslagati red keksa u djuveč tepsiju i istresti preko vreo puding
Ostaviti da se ohladi pa odgore naneti ostatak šlaga ili slatke pavlake.
Sve staviti u frižider i služiti hladno.

Fil će prvobitno biti nešto redji ali ne brinite stegnuće se.

Prijatno!

Posni figaro!


Potrebno:
2 velika lista oblande
500 gr šećera
150 ml vode
300 gr seckanih i mlevenih oraha
200 gr posnog mlevenog keksa
250 gr posnog margarina
Priprema:
Vodu i šećer staviti da provri.
Kad provri i sav šećer se otopi dodati iseckan margarin, pa ostaviti na vatri sve dok se i on ne otopi.
Zatim skloniti sa vatre pa dodati keks i orahe i sve sjediniti.
Biće nešto redje, ali sačekajte malo da se prohladi pa onda namažite oblandu i preklopite sa drugom.
Odgore možete da stavite pleh od rerne da se fino masa za filovanje i oblanda zalepe.
Drugi način je da otopite šećer na laganoj vatri pa nalijete vodu.
Kada se šećer otopi dodati margarin i sačekati da se margarin otopi.
Kada se margarin otopio skloniti sa vatre pa dodati keks i orahe i izmešati.
Takodje malo sačekati da se prohladi pa filovati jednu oblandu i preklopiti drugom, a zatim odgore staviti na primer tepsiju od šporeta.
Ostaviti tako do sutradan pa seći u štanglice i služiti.
Prijatno !

petak, 5. siječnja 2018.

Kolač tri čuda !


Potrebno
Za biskvit

6  bjelanjaka
15 dkg šećera
15 dkg mljevenih oraha /lješnjaka/
3 dkg krušnih mrvica /prezli/
3 dkg brašna oštrog
1/2  praška za pecivo
1 k vanilin šećer

Za fil
1/2 l mlijeka
15 dkg šećera
6  žumanjaka
1  vanilin šećer /po želji/
1 puding od vanilije
1 velika žlica vrhom brašna
1  margarin /25 dkg/
10 dkg tamne čokolade
I još:
25 dkg petit  keksa
malo mlijeka za natopiti petit keks
5 dkg mljevenih oraha
Priprema
Za biskvit:
Od sastojaka za biskvit umuti  biskvit, stavi ga u namašćenu i pobrašnjenu tepsiju veličine 35X28 i peci na160-180 C, kada se ispeće ohladi ga.
Za fil:
  Umuti žumanjke i šećer i v .šećer pa dadodaj malo mlijeka i puding od vanilije sve fino sjedinite i skuhaj fil i u hladno dodaj izrađeni 1 margarin, pola žute smjese stavi na biskvit, na njega poslaži petit  kekse koje si na kratko natopila u mlijeko, u drugu polovicu fila dodaj 10 dkg otopljene tamne čokolade i stavi ga na petit kekse, odozgo pospi sa mljevenim orasima, možeš još naribati gore i čokoladu.
Kolač ohladite u frizideru pa sijecite na štanglice ili kocke i poslužte .
Prijatno!

Sočna i mirisna :Tufahija Torta!



Potrebno:
6-7 jabuka srednje veličine

Za punjenje jabuka  :
voda
šećer
po želji
orah mljeveni
grožđice
cimet
malo meda 

Za biskvit:
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika  brašna
pola praška za pecivo

Za ukrašavanje
šlag
šarene mrvice


Priprema:

Jabuke oguliti a  sredinu izdubiti.
Staviti u dublju  posudu koja je napunjena s vodom i šećerom, samo da prekrije dno.
Jabuke napuniti smjesom od  orahima,meda i grožđic i posuti cimetom.
Peći u pećnici dok jabuke ne omekšaju.
Uumutiti sastojke za biskvit
Preliti smjesom jabuke i peći  u zagrijanoj rerni 200  stepeni dok ne bude gotovo otprilike nekih 20 -25 min zavisno od pećnice .
Kada se ohladi, okrenuti kolač naopačke
i ukrasiti umućenim šlagom i posuti čokoladnim ili šarenim mrvicama .
Možete poslužiti samo ili sa kuglom sladoleda od vanilije .
Prijatno!


Topi se u ustima ko sladoled :Kremasta torta sa keksom !


Topi se u ustima ko sladoled zaista prelijepa torta .
Potrebno
Za kore:

2 x 5 belanaca
2 x 10 kasika secera
2 x 1 kasika limunovog soka
2 x 3 kasike prezle

Za fil 1:
10 zumanaca
10 kasika secera

Za fil 2:
5 kasika gustina ili brasna
1l mleka
2 kesice vanil secera
250gr maslaca

I još:
200gr mljevenog plazma keksa (ili po zelji)
1/2kg slag pjena
oko 6 dl kisele vode


Priprema
Za kore :

Mutiti belanca, dodati secer, mutiti dok se ne otopi, dodati limunov sok i lagano umesati prezlu pa izliti u pleh sa pek papirom i peci na 120 stepeni 1h.
Ponoviti jos jednom za drugu koru.

Za fil 1 – 10 zumanaca i 10 kasika secera skuvati na pari.

Za fil 2 – Brasno ili jos bolje gustin skuvati kao kasicu u mleku sa vanilom i kad se prohladi dodati umucen maslac.
Sastaviti filove i dodati mljeveni plazma keks ili neki keks koji volite.
Slag  umutiti sa kiselom vodom.

Slaganje : kora – krem – slag – kora – krem – slag.

Ukrasite po želji mrvicama od čokolade ili rendanom čokoladom ...

Tortu ohladite dobro u frižideru pa poslužite .

Prijatno!

Super kremasta torta sa višnjama !



Potrebno

Za Biskvit:

5 jaja
120 g šećera
1 vanilin šećer
50 g oštrog brašna
40 g kakaa
1/2 praška za pecivo
150 ml mlijeka

Za Ganache kremu:
220 ml slatkog vrhnja
200 g tamne čokolade

Za Kremu od vanilije:
600 ml mlijeka
2 praška za puding s okusom vanilije
1 vanilin šećer
200 g maslaca
-150 g šećera u prahu

I još

250 g dobro ocijeđenih višanja iz kompota

Priprema

Za Biskvit:


Žumanjke, šećer i vanilin šećer pjenasto izradite ručnim mikserom. Umiješajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom, a zatim i mlijeko.
Na kraju u smjesu nježno umiješajte čvrst snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela i svaki dio posebno pecite u okruglom kalupu obloženom papirom za pečenje ( promjera 26 cm) na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Pečene biskvite ohladite.

Za Ganache kremu

Čokoladu razlomite i stavite u posudu. Vrhnje zagrijavajte na laganoj vatri do točke vrenja, a zatim ga prelijte preko čokolade.
Miješajte kuhačom dok se sva čokolada ne otopi, a zatim stavite u hladnjak na 2 sata. Kad se krema ohladila i stisnula, dobro je izradite električnim mikserom.

Za Kremu od vanilije

Prašak za puding pomiješajte sa vanilin šećerom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte i dodajte mu smjesu mlijeka i pudinga.
Miješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne, a zatim maknite s vatre i ohladite.
U ohlađeni puding dodajte maslac pjenasto izrađen sa šećerom u prahu.
Slaganje :
Prvi biskvit položite na pladanj i premažite ga polovicom kreme od vanilije. Na kremu složite višnje i malo ih prstima utisnite u kremu. Zatim na višnje rasporedite ostatkak kreme od vanilije i poklopite drugim biskvitom.
Cijelu tortu izvana premažite čokoladnom kremom i po želji ukrasite bijelom čokoladom.

Torta je jako bogata i kremasta, a nije preslatka. Ja sam je pravila dragome za rođendan i svi su bili oduševljeni.

Prijatno i vama !