subota, 6. siječnja 2018.

Torta koja je zaludila internet a tako je jednostavna !


Potrebno
Za koru:
650 g izmrvljenog čokoladnog keksa
150 g istopljenog putera
šećer u prahu po potrebi
Za karamel:
130 g putera
1,2 dl javorovog sirupa
380 g smeđeg šećera
1,7 dl slatkog kondenzovanog mleka (ukuhano sa šećerom kao gust sirup)
100 g sjeckanog kikirikija

Za fil:
250 g  crne čokolade
2,5 dl slatke pavlake 
60 g putera
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni. U činiji umutite izmrvljeni keks sa puterom i 5-7 kašika šećera u prahu. Dobijenu smjesu razvucite u koru, stavite u pleh dužine 20 cm, čvrsto pritisnite i pecite 10 minuta. Potom izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.
Za Karamel: U šerpi rastopite puter na srednjoj temperaturi i pomiješajte javorovim sirupom i smeđim šećerom. Kuhajte oko 3 do 4 minuta, dok se ne zgusne, pa sklonite sa ringle. Umješajte sirup od kondenzovanog mlijeka i kikiriki, kuhajte neprestano muteći dok smjesa ne postane gusta i homogena, ohladite i prelijte preko kore i ravnomjerno rasporedite. Ostavite kolač u frižideru 30 minuta.
U međuvremenu, stavite čokoladu u činiju. U šerpi zagrijte slatku pavlaku do ključanja, sklonite sa ringle pre nego što provri, sipajte preko čokolade i miješajte dok se ne rastopi. Potom dodajte puter i mutite dok ne dobijete glatku smjesu. Kad se ohladi sipajte preko karamel krema, ravonomjerno razmažite i ostavite da se stegne u frižideru 2 sata.
Ohladenu tortu sijecite na parčad pa poslužite .
Prijatno!

Pametni kokos kolač!


Potrebno:
 10 jaja
 300 grama šećera
 10 na vrh žlica brašna
 1 l mlijeka
 250 grama maslaca ili margarina
 100 grama bijele čokolade
 100 grama kokosa
Priprema:
Izmiksajte žumanjke sa šećerom, dodajte rastopljeni i ohlađeni margarin i bijelu čokoladu, malo po malo brašno i mlijeko te na kraju kokos.Izmiksajte bjelanjke pa ih žlicom dodavajte malo po malo u prvu smjesu
Cjelu smjesu koja je naravno dosta tekuća prebacite u protvan koji ste namastili i posuli brašnom veličine otprilike 20×30 ili malo veći.
Pecite na 165 stupnjeva sat vremena.
Kolač dobro ohladit pa onda režite.
Prijatno !

Jednom kad ga napravite bit će čest gost na vašem stolu :Kremast banana kolač!


Potrebno

Za Prhko tijesto:


300 grama brašna
200 grama maslaca
2 žlice šećera
1/2 čajne žličice soli
2 žlice hladne vode


Za Kremu:

1/2 litre mlijeka
2 jaja
150 grama šećera
100 grama brašna
2 vanili šećera
3 banane
1/2 litre vrhnja za šlag
1 vrećica učvrščivača za šlag


Priprema:

Napravite prhko tijesto i stavite ga na pola sata u frižider da se dobro ohladi. Razvaljajte na veličinu 20×30 pa stavite peći na 170 stupnjeva oko 20 min. Nek vam tijesto ostane blijedo, kao kore za bijelu pitu.

Izmješajte jaja sa šećerom, brašnom, vanilijom i mlijekom pa zakuhajte dok se ne zgusne. U ohlađeno dodajte pola tučenog šlaga u koji ste dodali učvrščivač za šlag i narezane banane, koje ste nakapali limunovim sokom da ne potamne.
Premažite koru sa kremom odozgo mozete ukrasit sa čokoladom ili  po želji .
Kolač ohladiti pa služiti izrezan na kocke 

Prijatno !

Gibanica !


Potrebno:
 500 gr kora za pitu
Za fil 
 400 gr mladog sira
 100 gr feta sira
 150 ml kisele vode
 150 ml ulja
 5 jaja
 2 kašike milerama
 1 kašičica praška za pecivo
 Priprema
Umutite jaja sa sirom, mileramom i praškom za pecivo.
Dodati kiselu vodu i ulje i dobro promiješajte.
Dublju tepsiju pomastiti pa staviti dvije kore pite da vire sa strane.
Pospite uljem uljem pa uzimajte jednu po jednu koru, gužvajte je i umačite u fil.
Redajte jednu pored druge dok ne potrošite kore.
Ostatak fila prespite preko kora pa preklopite onima koje vise sa strana tepsije.
Zadnju koru stavite na vrh i pomastite.
Pecite u rerni zagrijanoj na 220 stepeni oko 40 minuta.
Poslužite toplu .
Prijatno!

Torta Bomba!


Potrebno
Za Biskvit:

6  jaja
6 žlica šećera
8 žlica mljevenih oraha
3 žlice brašna
pola praška za pecivo 
Za I fil:
250 g maslaca ili margarina
12 žlica šećera u prahu
6 žumanjaka
15 dag mljvenih oraha
15 dag plazma keksa
2 dcl soka od narandže
10 dag čokolade za kuhanje
Za II fil:
6 bjelanjak
6 žlica šećera (kristal)
2×15 dag šećera
Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom. Polagano dodati mljevene orahe i brašno s malo p.z.p.Staviti peći u dobro zagrijanu pećnicu 10 min a zatim smanjiti i peći na 180°C još oko 15 min. 
Za I fil umutiti maslavc sa sitnim šećerom, dodavati jedno po jedno žumanca. Kada je dobro umućeno dodati mlj. orahe i plazma keks koji smo prethodno namočili u sok. Polovicu ovoga fila razmazati po biskvitu a u drugu polovicu umiješati omekšalu čokoladu te premazati po prvoj polovici fila.

15 dag šećera ukuhati s malo vode a drugih 15 dag šećera karamelizirati (lagano da ne izgori) sve dok ne počne pjeniti. Za to vrijeme umutiti bjelanjke, dodavati jednu po jednu žlicu šećera i kada se dobro učvrsti dodati prvo ukuhani šećer, zatim karamelizirani sve vrijeme miksajući. miksati dok se dobro neohladi a zatim premazati  tortu odozgo i okolo.
Tortu ohladiti dobro u frižideru pa poslužiti .
Prijatno!

Šarenice :Predivan kolač lak za napraviti !


Potrebno
Za koru:

6 bjelanaca
11 kašika kristal šećera
210 gr margarina
15o gr mlevenih oraha
1 prašak za pecivo
15o gr brašna
Za žuti fil:
6 žumanaca
12 kašika šećera
Za crni fil:
6 kašika mleka
220 gr. margraina
150 gr šećera
1oo gr čokolade
100 gr mljevenih oraha
100 gr mljevenog keksa

Priprema:
 
Umutiti margarin i šećer, dodati orahe i brašno ,prašak za pecivo, sve kašikom lepo izmešati i dodati sneg od belanaca, masu sjediniti i peći na srednjoj temperaturi, dok se peče umutiti žumanjke sa šećerom u penastu masu, i kad je kora pečena preliti žuti fil preko kore i vratiti u isključenu toplu rernu da se žuti fil suši.
Za crni fil sve prokuvati i preliti preko ohlađenog kolača, posuti mljevenim orasima.
Kad se crni fil stisne sjeći na štanglice i poslužiti .
Prijatno !

Jeftin i brz kolač!



Potrebno:

1,5 l mleka
100 gr gustina
10 kašika šećera ( nije bilo mnogo slatko , možete da stavite po želji )
2 pune kašika brašna
2 pudinga od vanile
200 gr šlaga ( umućen sa hladnom vodom, a ako želite može da se stavi i slatka pavlaka, 250 ml )
jedan red petit keksa, da pokrije dno djuveč tepsije 20 x 30 cm, ili približnih dimenzija

Priprema:

Razmutiti gustin, brašno, šećer, pudinge i 250 ml hladnog mleka.
Ostatak mleka staviti da provri i kad provri zakuvati umućenu masu i mešati dok se ne zgusne.
Dok čekate da provri mleko umutite šlag sa hladnom vodom, može i mlekom, kiselom vodom, šta imate.
Možete da umutite i 250 ml slatke pavlake.
Skloniti sa vatre vreo puding, pa mu dodati 2 pune kašike šlaga i miksirati.
Dodati još dva pa još dve kašike šlaga i sve dobro mikserom umutiti.
Poslagati red keksa u djuveč tepsiju i istresti preko vreo puding
Ostaviti da se ohladi pa odgore naneti ostatak šlaga ili slatke pavlake.
Sve staviti u frižider i služiti hladno.

Fil će prvobitno biti nešto redji ali ne brinite stegnuće se.

Prijatno!

Posni figaro!


Potrebno:
2 velika lista oblande
500 gr šećera
150 ml vode
300 gr seckanih i mlevenih oraha
200 gr posnog mlevenog keksa
250 gr posnog margarina
Priprema:
Vodu i šećer staviti da provri.
Kad provri i sav šećer se otopi dodati iseckan margarin, pa ostaviti na vatri sve dok se i on ne otopi.
Zatim skloniti sa vatre pa dodati keks i orahe i sve sjediniti.
Biće nešto redje, ali sačekajte malo da se prohladi pa onda namažite oblandu i preklopite sa drugom.
Odgore možete da stavite pleh od rerne da se fino masa za filovanje i oblanda zalepe.
Drugi način je da otopite šećer na laganoj vatri pa nalijete vodu.
Kada se šećer otopi dodati margarin i sačekati da se margarin otopi.
Kada se margarin otopio skloniti sa vatre pa dodati keks i orahe i izmešati.
Takodje malo sačekati da se prohladi pa filovati jednu oblandu i preklopiti drugom, a zatim odgore staviti na primer tepsiju od šporeta.
Ostaviti tako do sutradan pa seći u štanglice i služiti.
Prijatno !

petak, 5. siječnja 2018.

Kolač tri čuda !


Potrebno
Za biskvit

6  bjelanjaka
15 dkg šećera
15 dkg mljevenih oraha /lješnjaka/
3 dkg krušnih mrvica /prezli/
3 dkg brašna oštrog
1/2  praška za pecivo
1 k vanilin šećer

Za fil
1/2 l mlijeka
15 dkg šećera
6  žumanjaka
1  vanilin šećer /po želji/
1 puding od vanilije
1 velika žlica vrhom brašna
1  margarin /25 dkg/
10 dkg tamne čokolade
I još:
25 dkg petit  keksa
malo mlijeka za natopiti petit keks
5 dkg mljevenih oraha
Priprema
Za biskvit:
Od sastojaka za biskvit umuti  biskvit, stavi ga u namašćenu i pobrašnjenu tepsiju veličine 35X28 i peci na160-180 C, kada se ispeće ohladi ga.
Za fil:
  Umuti žumanjke i šećer i v .šećer pa dadodaj malo mlijeka i puding od vanilije sve fino sjedinite i skuhaj fil i u hladno dodaj izrađeni 1 margarin, pola žute smjese stavi na biskvit, na njega poslaži petit  kekse koje si na kratko natopila u mlijeko, u drugu polovicu fila dodaj 10 dkg otopljene tamne čokolade i stavi ga na petit kekse, odozgo pospi sa mljevenim orasima, možeš još naribati gore i čokoladu.
Kolač ohladite u frizideru pa sijecite na štanglice ili kocke i poslužte .
Prijatno!

Sočna i mirisna :Tufahija Torta!



Potrebno:
6-7 jabuka srednje veličine

Za punjenje jabuka  :
voda
šećer
po želji
orah mljeveni
grožđice
cimet
malo meda 

Za biskvit:
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika  brašna
pola praška za pecivo

Za ukrašavanje
šlag
šarene mrvice


Priprema:

Jabuke oguliti a  sredinu izdubiti.
Staviti u dublju  posudu koja je napunjena s vodom i šećerom, samo da prekrije dno.
Jabuke napuniti smjesom od  orahima,meda i grožđic i posuti cimetom.
Peći u pećnici dok jabuke ne omekšaju.
Uumutiti sastojke za biskvit
Preliti smjesom jabuke i peći  u zagrijanoj rerni 200  stepeni dok ne bude gotovo otprilike nekih 20 -25 min zavisno od pećnice .
Kada se ohladi, okrenuti kolač naopačke
i ukrasiti umućenim šlagom i posuti čokoladnim ili šarenim mrvicama .
Možete poslužiti samo ili sa kuglom sladoleda od vanilije .
Prijatno!


Topi se u ustima ko sladoled :Kremasta torta sa keksom !


Topi se u ustima ko sladoled zaista prelijepa torta .
Potrebno
Za kore:

2 x 5 belanaca
2 x 10 kasika secera
2 x 1 kasika limunovog soka
2 x 3 kasike prezle

Za fil 1:
10 zumanaca
10 kasika secera

Za fil 2:
5 kasika gustina ili brasna
1l mleka
2 kesice vanil secera
250gr maslaca

I još:
200gr mljevenog plazma keksa (ili po zelji)
1/2kg slag pjena
oko 6 dl kisele vode


Priprema
Za kore :

Mutiti belanca, dodati secer, mutiti dok se ne otopi, dodati limunov sok i lagano umesati prezlu pa izliti u pleh sa pek papirom i peci na 120 stepeni 1h.
Ponoviti jos jednom za drugu koru.

Za fil 1 – 10 zumanaca i 10 kasika secera skuvati na pari.

Za fil 2 – Brasno ili jos bolje gustin skuvati kao kasicu u mleku sa vanilom i kad se prohladi dodati umucen maslac.
Sastaviti filove i dodati mljeveni plazma keks ili neki keks koji volite.
Slag  umutiti sa kiselom vodom.

Slaganje : kora – krem – slag – kora – krem – slag.

Ukrasite po želji mrvicama od čokolade ili rendanom čokoladom ...

Tortu ohladite dobro u frižideru pa poslužite .

Prijatno!

Super kremasta torta sa višnjama !



Potrebno

Za Biskvit:

5 jaja
120 g šećera
1 vanilin šećer
50 g oštrog brašna
40 g kakaa
1/2 praška za pecivo
150 ml mlijeka

Za Ganache kremu:
220 ml slatkog vrhnja
200 g tamne čokolade

Za Kremu od vanilije:
600 ml mlijeka
2 praška za puding s okusom vanilije
1 vanilin šećer
200 g maslaca
-150 g šećera u prahu

I još

250 g dobro ocijeđenih višanja iz kompota

Priprema

Za Biskvit:


Žumanjke, šećer i vanilin šećer pjenasto izradite ručnim mikserom. Umiješajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom, a zatim i mlijeko.
Na kraju u smjesu nježno umiješajte čvrst snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela i svaki dio posebno pecite u okruglom kalupu obloženom papirom za pečenje ( promjera 26 cm) na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Pečene biskvite ohladite.

Za Ganache kremu

Čokoladu razlomite i stavite u posudu. Vrhnje zagrijavajte na laganoj vatri do točke vrenja, a zatim ga prelijte preko čokolade.
Miješajte kuhačom dok se sva čokolada ne otopi, a zatim stavite u hladnjak na 2 sata. Kad se krema ohladila i stisnula, dobro je izradite električnim mikserom.

Za Kremu od vanilije

Prašak za puding pomiješajte sa vanilin šećerom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte i dodajte mu smjesu mlijeka i pudinga.
Miješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne, a zatim maknite s vatre i ohladite.
U ohlađeni puding dodajte maslac pjenasto izrađen sa šećerom u prahu.
Slaganje :
Prvi biskvit položite na pladanj i premažite ga polovicom kreme od vanilije. Na kremu složite višnje i malo ih prstima utisnite u kremu. Zatim na višnje rasporedite ostatkak kreme od vanilije i poklopite drugim biskvitom.
Cijelu tortu izvana premažite čokoladnom kremom i po želji ukrasite bijelom čokoladom.

Torta je jako bogata i kremasta, a nije preslatka. Ja sam je pravila dragome za rođendan i svi su bili oduševljeni.

Prijatno i vama !

Brzo i lako -Tiramisu bez jaja !


Potrebno:

250 ml slatke pavlake
500 g mascarpone
100 g secer u prahu
1 vanilin secer
par kapa limunov soka
250 ml hladne kafe
oko 60 piskota
kakao za posipati tiramisu

 
Priprema


Skuhati kafu i ohladiti.
Slatku pavlaku umutiti i postepeno dodati secer u prahu, vanilin secer, mascarpone i par kapa limunov soka.
Piskote umociti u kafu  i rasporediti na dno tepsije, zatim premazati kremom, pa opet piskote, krema i td….zavrsiti sa kremom, posipati sa kakaom
Ostaviti tiramisu preko noci da se stegne i da se piskote potpuno umeksaju.
Ohladen kolač sijecite na kocke i poslužite .
Prijatno!