petak, 5. siječnja 2018.

Posna Baklava !




Potrebno :
1/2 kg kora za pitu
400 gr mlevenih oraha


1/2 margarina (posnog )
1.5 dl ulja


Za sirup/agdu :
300 gr secera
300 gr vode

Priprema:

Odvajati po 2 korice. Ukrojiti ih prema plehu, visak odseci i staviti na pocetak kore.
Orahe poprskati mokrom rukom, pa ih izmesati, da ne rasipaju .
Redjati orahe horizontalno, samo na pocetak kore, pa uvijati u rolat.
Uvijene baklave iseci, pa preliti sa 1/2 margarina i 1.5 dl ulja (rastopljenog na vatri).
Peci na 200 stepeni dok ne porumeni.
Vrucu baklavu preliti hladnim  sirupom .

Napomena: Jako je bitno prvo skuvati sirup da bi se on dobro ohladio i njime preliti vrucu baklavu.
Baklava je izuzetno ukusna i jako se brzo napravi.

Prijatno!

četvrtak, 4. siječnja 2018.

Parfe torta od lješnjaka i bijele čokolade !



Potrebno

Za biskvit:

6 bjelanjaka
6 žlica šećera
5 žlica brašna
3 žlice mljevenih prženih lješnjaka
par kapi arome vanilije
1/2 vrećice praška za pecivo
za preljev 1,5-2 dcl mlijeka

Za kremu:

4 dcl mlijeka
6 žumanjaka
100 g šećera
vrećica vanilija šećer bourbon
100 g bijele čokolade
2 vrećice želatine goveđeg porijekla
100 g mljevenih prženih lješnjaka
500 ml vrhnja za šlag

Priprema

Za biskvit :

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
Bjelanjke izmiksajte u čvrst snijeg, postepeno im dodavajte šećer i aromu vanilije. Izmiješajte prosijano brašno s lješnjacima i praškom za pecivo, te lagano miješajući dodajte smijesi od bjelanjaka.
Okrugli kalup promjera 26 centimetara, namastite i lagano pobrašnite. Izlijte smjesu u kalup, poravnajte lopaticom. Pecite 10-ak minuta. Još vrući biskvit prelijte s vrelim mlijekom.

Za kremu :
Žumanjke izmiješajte s obje vrste šećera i malo mlijeka. Ostatak mlijeka stavite da zakuha.
Želatine prelijte s 8 žlica hladne vode i ostavite da nabubri. Kad mlijeko zakuha smanjite vatru, te lagano miješajući pjenjačom ulijevajte smjesu od žumanjaka. Kuhajte još 2 minuta na laganoj vatri.
U vrelu smjesu dodajte nasjeckanu bijelu čokoladu, miješajte dok se ne otopi, potom dodajte želatinu, te također je dobro umiješajte u kremu, možete i mikserom. Kremu prebacite u drugu posudu da se ohladi.
Vrhnje stucite u šlag, te mu dodajte kremu od žumanjaka, potom u kremu lagano lopaticom umiješajte mljevene lješnjake. Kremu istresite na biskvit i zagladite. Ukrasite je po želji.
Tortu ostavite par sati u hladnjaku da se stisne.

Po želji u kremu dodajte i malo naribane mliječne čokolade.

Ohladenu tortu sijecite na parčad i poslužite .
Prijatno!

Prekrasne Bananko Šnite !




Potrebno

Za Biskvit tamni:

4 žumanjka
12 žlica (120 g) šećera
10 žlica vrele vode
9 žlica(150 g) brašna
3 žlice (50 g) prosijanog gorkog kakaa
1/2 paketića praška za pecivo (3,5 g)
4 bjelanjka (snijeg)


Za Biskvit svijetli:
2 žumanjka
6 žlica (60 g) šećera
5 žlica vrele vode
6 žlica (100g) brašna
1/2 žličice praška za pecivo
2 bjelanjka (snijeg)

Za Preljev i namaz za biskvite:
2 dcl nekog voćnog čaja
oko 100 g nekog kiselkastog džema(šljive, aronija)


Za bijelu kremu:
1/2 l mlijeka
4-5 žlica rižinog brašna
150 g maslaca
1oo g šećera
1 limun (sok i korica)
250 g Bananka (2 vrećice)

Za glazuru:
100 g čokolade za kuhanje
1/2 dcl mlijeka
grudica maslaca

Priprema
Za tamni biskvit:

Istući bjelanjke u čvrst snijeg.
Žumanjke dobro istući s šećerom dok ne postanu pjenasti , tada postepeno dodavati vrelu vodu,žlicu po žlicu.
Dodavati žlicu po žlicu prosijanog brašna s praškom za pecivo i kakaom .Na kraju ručno umiješati snijeg od bjelanjaka . Peći u dvije kore ili možete odjednom , pa prerezati , kako vam je lakše.

Staviti peći oko 15 minuta na 160°c .
Dok se peče tamni biskvit, na isti način pripremite i žuti biskvit.
Žuti biskvit staviti peći oko 8-10 minuta (jer je tanji ) i ne treba ga prerezati.
Pustiti biskvite da se hlade.

Pripremiti kremu kao da kuhate puding. Ugrijte mlijeko, od ukupne količine oduzmite nekoliko žlica mlijeka da dobro umutite rižino brašno i šećer, te ukuhajte u vrelo mlijeko. Kad se zgusne , maknite s vatre , umiješajte maslac koji će se lijepo otopiti,te limunov sok i koricu.
Neka vas ne brine što je mekano, krema se stisne u kalupu , kad se ohladi.

Slaganje kolača
Na dno kalupa stavite tamnu koru.Natopite je pomoću žlice preljevom čaja. Neka ne bude premokro, jer će postati gnjecavo i nećete moći razmazati džem.

Na tamnu koru namažite džem. Ja sam koristila pečeni domaći džem od šljiva bez dodanog šećera, a bilo bi jako fino i s aronijom.
Slijedeći sloj je bijela krema- pola količine.
U nju posložite i utisnite bananko u komadu.

Na sloj kreme s banankom , položite žuti biskvit,te i njega lijepo namočite preljevom.

Slijedeći je sloj opet džem , pa ostatak bijele kreme.Na kraju završite s drugim tamnim biskvitom.I njega obilno natopite čajem, pospremite kolač u hladnjak da se sve dobro stisne i ohladi.

Glazuru pripremite tako, da u mlijeku otopite čokoladu, dodajte grudicu maslaca ili 1-2 žlice ulja i tako tekuće izlijte na vrh ohlađenog kolača.
Neka glazura ostane mekša, ljepše će se rezati. Ukrasite po želji.
Pustite da se stisne , onda skinite obruč i režite.


Uživajte u poznatom okusu bananka i mekanog i mirisnog biskvita….uz čaj i obitelj!
Dimenzije kalupa u kojem sam slagala biskvit su: 30×25 cm, visina kolača je 8cm.

srijeda, 3. siječnja 2018.

Tako ukusna i mekana ko duša :Jogurt pogača !


Potrebno:
 2 jaja
 1 jogurt u čaši
 kvasac 50gr
 2 dc vode
 2 kašikice šećera
 2 kašikice soli
 brašno po potrebi (oko 700-800 gr) tip 400 glatko
 susam za posipanje
 150 gr margarina za mazanje 
Priprema
Kvasac i šećer staviti u mlaku vodu. Promešati i ostaviti da uskisne.U brašno dodati jaja, so, jogurt i uskiseo kvasac, pa zamesiti testo. Ostaviti 5 minuta da se odmori, pa razvaljati u veliki pravougaonik, tanak oko 5mm. Premazati margarinom.Uvaljati u rolat. Iseći rolat na debljine oko 4-5 cm.Složiti u okruglu vatrostalnu  posudu.Masa mora da se udvostruči.
Na vrh svakog rolata staviti malo margarina i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 C dok ne porumeni.Može se služiti i hladna i topla super je kako god.
Prijatno!

Savjeti i trikovi za rižu u kuhinji saznajte sve cake !


Ako niste stručnjak što se tiče riže u kuhinji donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta .
Ako vam kuhana riža ne ispala  kako treba – ako se zrna međusobno slijepljena ili ako je kuhana riža kašasta, postoji mogućnost da grešku pravite u trgovini, kod izbora riže.
Ako od riže želite napraviti fini prilog kojem se “zrna broje”, trebate kupiti rižu dugog zrna. Riža okruglog zrna nakon kuhanja bude kašasta i prikladna je za druge namjene, recimo za riža u mlijeku.
Prije kuhanja rižu treba dobro isprati, u 3-4 vode, a dobro ju je i ostaviti 20-30 minuta da se umače u hladnoj vodi.
Za finu kuhanu rižu treba odmjeriti odgovarajuću količinu vode, omjer mora biti 1 : 2,5. Dakle, na 1 šolju riže ide 2,5 šolje vode!
Odgovarajuću količinu vode posolite i stavite da prokuha, a nakon toga treba dodati ocijeđenu rižu. Pričekati da ponovo prokuha i onda smanjiti vatru toliko da riža lagano ključa.
Držati poklopljeno i bez miješanja kuhati 15-20 minuta, odnosno dok voda iz riže ne ispari. Riža neće zagorjeti ako je ne miješate, a ako dižete poklopac i miješate voda će ispariti prije nego što se riža skuha pa će ostati tvrda ili će, ako je ostavite na vatri dok dovoljno ne omekša, zagorjeti.
I to je to, riža je kuhana, nije zagorjela, nije sljepljena, nije kašasta…
Ovo je osnovni postupak.
Evo još nekih savjeta koji mogu biti od koristi kod pripremanja riže:
 Može se dodati malo currya, da bi riža bila fino žućkasta. Ako stavite malo maslaca riža će biti sočnija.
 Riža će se još manje lijepiti ako je i nakon kuhanja ispremo mlakom vodom. Za fini okus može ju se kratko “okrenuti” na otopljenom maslacu, uz dodatak prstohvat šafrana. Šafran joj daje zlatnožutu boju i fantastičan okus. Kinezi rižu kuhaju tako da je naprije bace na vrelo ulje, kratko je preprže, posole, te podliju sa odgovarajućom količinom vode. Kad proključa smanje vatru i kuhaju se dok riža ne popije svu tekućinu. Zatim se riža skine se s vatre i drži neko vrijeme poklopljena da se “odmori”.
Koliko riže skuhati? Želimo li rižu ponuditi kao prilog, po osobi je dovoljno 70 g zrna, a nudimo li je kao glavno jelo, tada je potrebno 100 g. Kuhanjem riža utrostruči svoj volumen.

Moto Keksići !


Potrebno:
250 g maslaca
430 g mekog brašna
200g šećera u prahu
1 jaje
2 žumanjaka
1 vanil šećer
pola  praška za pecivo
3 kašike  kakaa u prahu
nutella
Priprema
Maslac, šećer u prahu, vanilin šećer, jaje i žumanjke izmiksati.Dodati brašno i prašak za pecivo i umutiti mikserom, dodatkom za tijesto.Podijeliti na dva dijela i u jedan umiješati kakao. Ostaviti sat vremena u frižideru umotano u folju.Razvaljati tanko, na 2, 3 mm. debljine, vaditi keksiće  odgovarajućom modlom i peći na 180 C oko deset minuta, da ostanu svijetle boje.Ohlađene keksiće spajati nutellom.Zatim ih ostavit u limenu  kutiju ili plastičnu zdjelu sa poklopcem bar 1 dan prije služenja da omalo odmekšaju.
Prijatno !

Jednostavno i brzo :Hurmašice sa kokosom !


Potrebno
Za zaljev:
500 g secera
800 ml vode
1 vrecica vanila secera
1 limun isječen na kriške 
Za tijesto:
1.5 mala soljica secera
2 vrecice vanila secera
2 jajeta
2 kasike kiselog vrhnja
3 soljice ulja (one male za tursku kafu,moja je 140 ml)
550 g brasna
1/4 male kasike soli
1/2 male kasike praska za pecivo
150 g kokosa
Priprema:
Prvo pripremiti zaljev,promijesati secer,vanilu,vodu  i kada pocne da kuha staviti i limun isječen na kriške .Kuhati na srednjoj vatri 20 minuta.Ostaviti da se ohladi.
Za tijesto 
Dobro umutiti jaja sa secerom i vanilom.Zatim dodati vrhnje i ulje i mutiti dok se dobro ne sjedini.Na kraju dodati brasno,sol,prasak za pecivo i kokos i mijesati dok se dobro ne sjedini. Tijesto ce biti ljepljivo na dodir ali moze da se lako oblikuje.Od tijesta praviti hurmasice koje pritisnemo na ribez.
 Peci hurmasice na 200 stepeni 20-25 minuta zavisno od pecnice . Zaliti vruce hurmasice hladnim zaljevom.
Ostaviti da se ohlade pa poslužiti .
Prijatno!

Griz ledene kocke -super kolač !


Potrebno
Za tijesto :
7  bjelanjaka
5  žumanjaka
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
1   praška za pecivo 
3 kašike kakaa
4 kašike brašna
6 kašika mlake vode
Za kremu :
1 litra mlijeka
200 gr griza
100 gr margarina ili maslaca
2  žumanjaka
2 kašike šećera
4 kesice vanilin šećera
100 gr  šećera
Za glazuru:
150 gr čokolade za kuhanje
3 kašike ulja
100 ml mlijeka
Priprema
Za tijesto:
Razdvojiti bjelance od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg (dodati malo soli radi dodatne čvrstoće).Kada ste umutili bjelance polako dodati šećer i mutiti dok se ne istopi tj. dok snijeg ne postane staklast.
U umućene bjelanke dodati jedno po jedno žumanjce ( 5 komada) muteći najmanjom brzinom.
U umućenu smjesu dodati mlaku vodu i vanilin šećer. Iskjučiti mikser i dalje mutiti drvenom kašikom da se ne bi smjesa slegla tj. izgubila mjehuriće.
Sjediniti brašno,kakao i prašak za pecivo i dodati lagano smjesi muteći  dok se ne sjediniSmjesu peći u okruglu ili četvrtasti pleh obložen sa pek papirom ili premazan sa uljem i posut brašnom da se ne lijepi.Peći na 180 stepeni oko 20-25 minuta zavisno od pećnice. Kad je pečeno, izvaditi iz pećnice i ohladiti. Radi mekoće kolača zaliti sa 100 ml mlijeka i šećera.
Za kremu
Mlijeko staviti da provri a za to vrijeme umutiti sa malo mlijeka griz i vanilin šećer. Kad mlijeko provri umutiti griz (napraviti smjesu kao kad puding pravite). Ostaviti da se hladi.
Kad se smjesa prohladila dodati maslac ili margarin i mješati dok se ne istopi. U fil umješati i šećer a ako volite slađe, dodajte još malo.
Umutiti 2 žumanjca sa dvije kašike šećera na pari dok se ne počne smjesa zgrušnjavati. Smjesi od žumanjaka dodati polako smjesu od griza lagano muteći mikserom pazeći da se dobro umuti. Ostaviti da se ohladi pa onda preliti preko kore.

Za glazuru:

Otopiti na pari čokoladu, dodati mlijeko i ulje i kada se sve sjedini, maknuti sa vatre, malo ohladiti i preliti preko kolača.
Ledene kocke staviti u frižider da se ohladi,zatim sjeći na kocke i poslužiti 
Prijatno !

subota, 30. prosinca 2017.

Neodoljiva plazma torta !



Potrebno
 Za koru :
7 jaja 
 200 gr secera u prahu 
200 gr putera 
 200 gr cokolade za kuvanje 
 100 gr mlevenog Plazma keksa
Za fil :
 6 jaja 
200 gr secera u prahu
180 gr cokolade za kuvanje
 200 gr putera
200 gr pecenih mlevenih lesnika, a moze i badema
 3 kesice slaga 
 1 litar slatke pavlake

Priprema
Za kore:
 Umute se prvo 7 belanaca sa malo soli (prstohvat). U drugoj ciniji se umuti puter sa secerom u prahu, a onda se doda jedno po jedno svih 7 zumanaca. Zatim se doda otopljena cokolada. Sad se ubacuju belanca, ali tako da se umesaju kasikom, nikako mikserom. Kada se umesaju belanca, doda se mleveni Plazma keks, takodje se mesa samo kasikom
Od ove kolicine treba ispeci 4 korice. Ja pecem u plehu cije su dimenzije 35×25 cm, a za jednu koru sipam 7 kasika smese.Stavim pek papir. A onda u rerni malo smlacim pleh, pa sipam smesu. Dobro je kada je pleh mlak, jer se smesa malo otopi, pa se lako razvuce po plehu. Pece se na 150 stepeni, otprilike petnaestak minuta. Kada se ispeku, korice budu tvde, ali ne brinite, omeksace pod filom. 
Za fil :
Jaja se umute sa prah secerom i to se onda kuva na pari. Kada se skuvaju, doda se cokolada za kuvanje. Ostavi se da se ohladi, a onda se sastavi sa umucenim puterom, a na kraju se dodaju, peceni i mleveni lesnici. Umuti se 1 litar slatke pavlake sa 4 kasike secera. Negde ima da se kupi i vec zasladjena slatka pavlaka, tako da nju ne treba sladiti. Redja se: kora, fil od cokolade, pa slatka pavlaka. I na cetvrtu koru odozgo se stavi cokoladni fil, pa slatka pavlaka. Torta se na kraju cela premaze umucenim slagom.Ukrasite po želji čokoladom
Ohladiti dobro u frižideru pa poslužiti.
Prijatno!

Božanstveni okus ruma i čokolade -Kubanke!


Potrebno:

4 jaja

 450 g mekog brašna
50g tamnog kakaa
 1 prašak za pecivo
 2 vanil šećera
čašica od jogurta ulja 
1 čašica šećera 

Za punjenje fil: 
pekmez  po želji
rum
 šećer
 izdubljene mrvice od kapica
 vanil šećer

Priprema
Pjenasto umititi jaja, šećer i vanil šećer, polagano dodavati ulje, brašno, kakao i prašak za pecivo. Masu ostaviti dva sat na hladnom.
Formirati kuglice malo veće od veličine lješnjaka i peći nekih 8-10 min na 160 C. Izdubiti ohlađene kapice i puniti filom napravljenim od sastojaka u omjeru po vlastitom ukusu. Umociti ih u boju ili aromu ruma i smeđi šećer i obavezno staviti u zatvorenu plastičnu posudubar jedan dan da odstoje do konzumiranja .
Prijatno!

Brz ukusan i jednostavan kolač!



Potrebno

Za koru/biskvit :
6 belanaca
6 kašika šećera
4 kašike brašna
2 kašike mlevenih oraha
1 kašičica praška za pecivo
1 vanilin šećer

Za kremu :
6 žumanaca
3 kašike šećera
3 kašike gustina
400 ml mleka
100 g šlaga
vanila ekstrat, 1 kašikica

Za dekoraciju:
50 g čokolade za kuvanje

Priprema:
Za koru 

Ulupati belanca sa šećerom i vanilin šećerom pa dodati brašno, orahe i prašak za pecivo. Sjedini i istresti u pleh 20×30 cm i staviti na 180 stepeni da se peče dok blago ne porumeni. Pečen biskvit ohladiti.
Za kremu 
Stavite mleko da provri pa za to vreme ulupajte žumanca sa šećerom, dodajte brašno i par kašika mleka pa jedinite i zakuvajte u kipuće mleko. Mešajte dok se ne zgusne pa sklonite sa vatre, dodajte ektrat i ohladite.

Ulupajte čvrsto šlag pa dodajte ohladjenom kremu

Kremom namažite biskvit i ukrasite narendanom čokoladom.
Prijatno!

Savršeni ukusni :Delikates kolač!


Za Kakao koru :
4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike ulja
4 kašike vrele vode
4 kašike brašna
1 kašika kakaoa
1 kašičica praška za pecivo

Za fil 1:
250 g mlevenih oraha
150 ml ruma (ili 100 ml mleka i 50 ml ruma, ili 150ml mleka i 2 kašičie ekstrata ruma)
250 g šećera u prahu

Za fil 2:

4 jajeta
9 kašika šećera
2 kašike kakaoa
250 gr margarina

Za Dekoraciju:
50 g čokolade za kuvanje, izrendane

Priprema
Za koru :

Ulupajte penasto belanca pa dodavajte šećer i umutite u jak šne.
Postepeno dodavajte žumanca, postepeno ulje pa vrelu vodu uz miksiranje.
Na kraju dodajte brašno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo.
Istresite sve u tepsiju velicine otprilike 25cm x 35cm i stavite da se peče na 180 stepeni oko 20 minuta. Proverite.
Za fil 1 
Šećer u prahu rastvorite u 150ml smese koju odaberete pa dodajte orahe.
Ovu smesu nanesite preko pečene i ohladjene kore koja ostaje u tepsiji u kojoj se pekla.

Za fil 2
Stavite na paru jaja, šećer i kakao pa mešajte dok se krem ne zgusne, pa ostavite da se ohladi.
Ulupajte margarin sobne temperature da bude penast pa mu postepeno dodavajte ohladjen krem i miksirajte.
Ovaj krem nanesite peko smese od oraha.

Odozgo pospite narendanom čokoladom i ostavite sve zajedno bar 3h da odstoji pa poslužite.
Prijatno!

Vanilin roščići sa orasima!


Potrebno:
200 gr. margarina ili maslaca
70 gr. šećera
100 gr. mljevenih oraha
280 gr. brašna
1 jaje
1 kesica praška za pecivo
2 kesice vanilin šećera
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Pomešajte šećer sa margarinom i ulupajte pa dodajte jaja i vanilin šećer.

Dodajte orahe i brašno pomešano sa praškom za pecivo.

Umesite testo pa ostavite 30 minuta da odmori.

Kad je odmorilo pravite od testa kuglice otprilike jednake veličine pa oblikuje valjak.

valjak savijte ka unutra da dobijete polumesece i oblikuje kiflice.

Stavite da se peku na 180 stepeni 15 – 20 minuta.

Treba da ostanu svetle.

Kad se prohlade pospite ih šećerom u prahu.

Prijatno !