srijeda, 3. siječnja 2018.

Jednostavno i brzo :Hurmašice sa kokosom !


Potrebno
Za zaljev:
500 g secera
800 ml vode
1 vrecica vanila secera
1 limun isječen na kriške 
Za tijesto:
1.5 mala soljica secera
2 vrecice vanila secera
2 jajeta
2 kasike kiselog vrhnja
3 soljice ulja (one male za tursku kafu,moja je 140 ml)
550 g brasna
1/4 male kasike soli
1/2 male kasike praska za pecivo
150 g kokosa
Priprema:
Prvo pripremiti zaljev,promijesati secer,vanilu,vodu  i kada pocne da kuha staviti i limun isječen na kriške .Kuhati na srednjoj vatri 20 minuta.Ostaviti da se ohladi.
Za tijesto 
Dobro umutiti jaja sa secerom i vanilom.Zatim dodati vrhnje i ulje i mutiti dok se dobro ne sjedini.Na kraju dodati brasno,sol,prasak za pecivo i kokos i mijesati dok se dobro ne sjedini. Tijesto ce biti ljepljivo na dodir ali moze da se lako oblikuje.Od tijesta praviti hurmasice koje pritisnemo na ribez.
 Peci hurmasice na 200 stepeni 20-25 minuta zavisno od pecnice . Zaliti vruce hurmasice hladnim zaljevom.
Ostaviti da se ohlade pa poslužiti .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar