srijeda, 20. prosinca 2017.

Fina kremasta torta sa čokoladom i lješnjacima !



Potrebno

Za kore sa lješnjakom x2:


5 bjelanjaka

7 kašika šećera

8 kašika mljevenih lješnjaka

1 kašika brašna

na vrh noža praška za pecivo

Za koru od čokolade :


5 bjelanjaka

7 žlica šećera

100 gr otopljene čokolade

na vrh noža praška za pecivo

Za kremu:

15 žumanjaka

150 gr šećera

2 vanilija šećera

2 vrećice pudinga od vanilije

6 vrhom punih žlica brašna

1200 ml mlijeka

200 gr bijele čokolade

200 gr tamne čokolade

250 gr maslaca

400 ml vrhnja-umutiti šlag

Za glazuru:


100 gr tamne čokolade

2-3 žlice ulja

Priprema

Za kore :


Bjelanjke umiješati u čvrsti snijeg, postepeno dodavati šećer , te kada se stvori čvrsti snijeg dodati lješnjake i brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Smjesu staviti u okrugli kalup (26 cm) i peći 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 ˚C. Pečeni biskvit staviti na rešetku ili papir za hlađenje i posti sa malo šećera.

Postupak pripreme je isti kao kod prethodnog biskvita, samo što se umjesto lješnjaka dodaje čokolada.

Za kremu :


Mlijeko staviti kuhati ,ali oduzeti malo mlijeka i dobro ga pomiješati ga sa žumancima i šećerom. U smjesu dodati brašno, puding, te sve zajedno dobro izmiješati. Kada mlijeko prokuha polako u njega dodavati smjesu od pudinga i kuhati uz stalno miješanje dok se dobije gusta puding krema. Dobivenu kremu podijeliti u dvije zdjele, te u jednu dodati bijelu čokoladu ,a u drugu tamnu i sve dobro izmiješati. Potom dodati u kreme po 125 gr otopljenog maslaca i sve dobro pomiješati.Vrhnje pomiješati da se napravi čvrsti šlag i podijeliti u kreme, s tim da malo više šlaga dodajte u kremu sa čokoladom.

Za glazuru :

Sve otopiti na pari ,otopljenom čokoladom preliti tortu i ukrasiti po želji .

Tortu slagati po želji – u ovom receptu je prvo išao biskvit od lješnjaka, potom svijetla krema, tamni biskvit, tamna krema, biskvit od lješnjaka i premazana sa ostatkom krema.Tortu ohladite pa sijecite na parčad i poslužite .

Prijatno!

Savršenstvo ukusa koji se stapaju :Kremisimo torta!


Potrebno 
za kore x2
 4 jaja,
4 kašike šećera,
1,5 kašika griza,
3 kašike kakaoa,
pola žličice praška za pecivo
Za bjelu koru:
6 bjelanjaka,
300g šećera,
1 kašika griza,
1 kašika sirćeta
Za kremu :
6 žumanjaka,
250g šećera u prahu,
200g bijele čokolade za kuhanje,
1 vrečica šlag kreme od vanilije,
50 ml mlijeka

Za spoljašnju / bijelu kremu
3 vrećice šlag pjene,
200 ml mlijeka,
4 kašike šećera
posuti sa malo mljevenih lješnjaka i mrvicama čokolade
Priprema
Za kore :

2 crne kore / biskvita
Umutiti jaja sa šećerom,izmješati prašak za pecivo sa grizom miksati griz sa smjesom jaja dodati kakao i sve dobro izmješati.Namastiti posudu sa uljem i posuti brašnom
Preporučeni promjer tepsije 25-30 cm peći u zagrijanoj pećnici 180°C oko 10 min.

Bjela kora / biskvit
Umutiti bjelanjke sa šećerom dodati griz i sirće, sve dobro izmješati.Peći 10-15min . 
Prilikom pećenja bijela kora ce ispucati i narasti do 7-8 cm

Za  kremu:
Umutiti žumanjke sa šečerom na pari i staviti da se ohladi .Umutiti šlag kremu sa mlijekom
sastaviti i izmješati šlag kremu i smjesu jaja i šećera u prahu,
dodati rastopljenu bijelu čokoladu i sve dobro izmješati
Za  bjelu  kremu
Sastaviti sve sastojke potom sve dugo mješati u snijeg.
Slaganje:
 Slagati tortu crna kora-fil krema-bijela kora-fil krema-crna kora jednako rasporediti bijelu kremu spolja,
 posuti sa malo mljevenih lješnjaka i mrvicama čokolade.
Ohladiti dobro u frižideru zatim sjeći na željene komade i poslužiti .
Prijatno!

Dali ste probali :Čupavci sa kikirikijem !


Potrebno
Za koru :
5 jaja,
30 ml hladne vode
120 gr šećera
150 gr brašna 
1/2 praška za pecivo ,malo istopljenog maslaca ili margarina (kockica jedna)
Za sirup  :
200 g putera ,
30 g kakao ,
200 g šećera,
I još :
200 gr pečenog kikirikija
Priprema:
Umutiti ti bjelanca sa šećerom, pa dodati hladnu vodu u mlazu i nastaviti mutiti.Zatim dodati žumanca  i maslac uz mućenje.Pomešati brašno sa praškom za pecivo, pa dodati smjesi i lagnao promešati kuhačom.Staviti u oblozen pleh veličine 25 x 30 cm i peći oko 20 minuta na 180 stepeni.Ostaviti pečen biskvit da se ohladi.
Za sirup :
U šerpu staviti puter, šećer i kakao pa staviti na vatru da se otopi i da provri.Kuhati 3 – 5 minuta pa skloniti da vatre i ostaviti da se ohladi.
Iseći biskvit u kockice pa svaku uvaljati u sirup pa u kikiriki koji je pola melven pola sitno seckan, najbolje ga izblendirati,tako ćete dobiti i sitnije i krupnije delove kikirikija.Ostaviti čupavce da odstoje sat vremena pa poslužiti.
Prijatno!

Stvarno odličan i kremast kolač :Karamel kocke !


Za kore x2:
6 jaja
6 kašika šećera
4 kašike ulja
3 kašike kakaa
3 kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
 prstohvat soli
Za karamel krem:
550 ml mlijeka
200 gr šećera
 5 kašika gustina
150 gr margarina
I još:
200 ml slatke pavlake
100 gr kisele pavlake
50 – 100 gr šećera u prahu
malo kakaa za posipanje
Priprema
Za kore :
Ulupati žumanca sa šećerom, pa dodati uljeSve sjediniti pa dodati brašno i kakao i opet umutiti.Ulupati bjelanca sa prstohvatom soli u jak šam.Zatim sjediniti sa masom sa žumancima lagano mešajući kuhačom .Obložiti  pleh 2o x 3o ili približnih dimenzija i istresti pola smese, razvući i peći 10 – 15 minuta  u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Ponoviti postupak još jednom.Ohladiti kore dok se priprema krem.
Za krem :
Ostaviti da se otopi 100 gr šećera.
Kada se karamelizovao  naliti 450 ml mlijeka i ostaviti da se otopi.
Umutiti ostatak šećera, gustin i ostalih 100 ml mlijeka pa kad masa sa šećerom i mlijekom provri zakuhati i mešati dok se ne zgusne.Skloniti sa vatre i ohladiti.Umutiti  margarin i dodati mu ohladjen fil i sve umutiti zajedno.
Na prvu koru naneti ceo fil i preklopiti.
Ulupati slatku pavlaku pa dodati kiselu i šećer u prahu i još malo ulupati.
Naneti sve preko druge kore i ostaviti u frižider nekoliko sati  posuti sa malo kakaa pa sjeći na ploške ili kocke  i poslužiti.
Prijatno!

Jako ukusna :Čokoladna torta sa orasima !


Potrebno
Za kore:
6 jaja
150 gr brašna
180 gr šećera
30 gr kakaa
Za kremu:
450 ml slatke pavlake
300 gr tamne čokolade
200 gr oraha
50 gr putera
50 ml mlijeka
Za Sirup:
200 gr šećera
400 ml vode
Za glazuru:
200 gr tamne čokolade
50 gr putera
50 ml slatke pavlake
Priprema:
Ulupati belanca sa šećerom u čvrst sneg.
Dodati zatim žumanca i umutiti.
Na kraju dodati brapno i kakao pa sve sjediniti varjačom, da nema grudvica.Zagrejati za to vreme rernu na 180 stepeni pa sve istresti u podmazan pleh 20 x 30 cm ili približnih dimenzija i staviti da se peče oko 30 minuta zavisno od rerne.Pečenu koru ohladiti.
Za sirup:
Dok se kora  peče prokuhati vodu sa šećerom i ostaviti da se hladi. 
Za kremu :
Rastopiti čokoladu na pari sa puterom i mlijekom, pa ostaviti da se ohladi.
Ulupati slatku pavlaku pa je doadati ohladjenoj čokoladi i sve umutiti.Zatim dodati mljevene orahe.
Ohlađenu koru presjeći vodoravno na tri dijela, da se dobiju tri tanje korice.
Prvu koricu staviti na tacnu, isprskati sa sirupom, pa namazati 1/3 fila, tako uraditi i sa druge dve kore.
Za glazuru 
Sve sastojke otopiti i premazati preko cele torte pa ostaviti na torta ohladi  nekoliko sati pre posluženja.
Napomena ako vam je lakše možete koru ispeći i u velikom plehu iz rerne tad po širini presjecite koru  na tri jednaka dijela da dobijete 3 korice.
Prijatno!

Jednostavno i lako napravite :Kolač noć u Veneciji !


Potrebno
Za kokos koru :
6 belanaca
6 kašike šećera
100 gr kokosa
5 kašika brašna

Za kakao koru :
4 jajeta
4 kašike šećera
4 kašike brašna
2 kašike kakaa
1/2 kesica praška za pecivo

Za fil:
6 žumanaca
150 gr šećera
5 kašika mlijeka
200 g margarina
1 vanilin šećer

Za glazuru:
150 gr mliječne čokolade
50 gr margarina
5 kašike mlijeka
Priprema
Za kore :
Ulupajte bjelanca sa šećerom pa dodajte brašno i kokos.
Stavite u pleh veličine 35x25cm pa ostavite.
Ulupajte bjelanca sa šećerom pa dodajte žumanca. na kraju dodajte pomešane brašno, kakao i prašak za pecivo i sve sjedinite pa pažljivo istresite preko kokos lista.
Stavite da se peče 20 minuta na 200 stepeni. Proverite posle 15 minuta.
Za fil :
Pomešajte žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte mlijeko pa stavite na paru da se skuha uz stalno miješanje . Kad se malo zgusne sklonite i skroz ohladite. Ulupajte margarin pa mu postepeno dodavajte krem od žumanaca.
Preko ohladjenih kora stavite krem od žumanaca i stavite u frižider nekoliko sati, bar 2h, pa izvadite i pripremite glazuru.
otopite mlečnu čokoladu sa mlijekom i margarinom pa premažite preko kolača i ostavite da se stegne pa isijecite  na kocke ili ploške i poslužite.
Prijatno!

Brzo i lako :Kolač sa orasima !



Potrebno

Za Koru:


4 jaja,
8 kašika šećera,
4 kašike ulja,
2 kašike mlijeka,
1 kašičica praška za pecivo,
1 kašičica ekstrata od vanilije,
sok od pola limuna
8 kašika brašna


Za fil:

100 gr putera ili margarina
1 šolja mljevenih oraha
1/2 šolje šećera u prahu,
2-3 kašike kakaa,
50 gr čokolade
1-2 kašike soka od limuna,
1 do 2 kašike mlijeka


Priprema

Za koru :

Umutititi bjelanca sa šećerom, pa dodati žumanca i opet umutiti.
kada umutite jaja i šećer dodati ulje, pa mlijeko i na kraju brašno sa praškom za pecivo, sok od limuna i ekstrat vanilije i sve sjediniti kuhačom, da ne bude grudvica.
Peći na 180 stepeni 15 – 20 minuta zavisno od rerne u obloženom plehu. Veličinu pleha birate sami zavisno koliko debelu koru želite. Ostavite da se potpuno ohladi. Kada se potpuno ohladi odsecite ivice 2cm širine i izmrvite ih.

Za fil:
Ulupati puter ili margarin sa šećerom u prahu, pa doadti orahe, kakao, rendanu čokoladu sok od limuna i izmrvljenu koru pa sve dobro sjedinite.


Koru isprskajte sa malo mlijeka i onda preko nje stavite ovaj pripremljeni fil
Ostavite da odstoji neko vreme, otprilike 2h pa dekorišite i poslužite, a možete i samo ovako narendati malo čokolade odgore, po želji.

Prijatno!

utorak, 19. prosinca 2017.

Kasandra kolač -odličan ,ukusan kremast ma prelijep !


Potrebno
Za  koru 1 :

4 bjelanjka
100 g šećera
3 kašike  brašna
1/2 praška za pecivo
Za koru 2:
4 bjelanjka
100 g šećera
100 g naribane čokolade
2 kašike brašna
Za koru 3:
4 bjelanjaka
100 g šećera
100 g preprženih mljevenih lješnjaka
2 kašike  brašna
Za kremu :
12 žumanjaka
1 l mlijeka
300 g šećera
3 vanilin pudinga
250 g margarina
100 g otopljene čokolade
100 g preprženih mljevenih lješnjaka

Priprema
Za kore :
Jednu po jednu koru  sve sastojke umutiti .(prvo bjelannjke sa šećerom umutiti u čvrst snijeg zatim dodavati i ostale sastojke po receptu .
Kore peći na masnom papiru na limu veličine 25×35 na temperaturi od 190 C oko 10 minuta sve dok se rubovi malo ne zarumene.
Za kremu :
Kremu kuhati kao puding. U ohlađeno dodati izrađeni margarin i podijeliti na tri dijela( ostaviti malo više žute kreme ). U prvi dio kreme dodati 100 g mljevenih lješnjaka. U drugi dio kreme dodati 100 g otopljene čokolade. Treći dio kreme ostaje žut.
Redoslijed slaganja: bijela kora -krema sa lješnjacima-čokoladna kora-čokoladna krema-kora sa lješnjacima-žuta krema. Gore se pospu mljeveni lješnjaci.
Ohladite dobro pa isijecite na ploške ili kocke .
Prijatno!

Ovakav kolač s jogurtom još niste probali !


Potrebno 
Za koru :
4 žumanjka
10 dag šećera
1 vanilin šećer
17 dag margarina
25 dag brašna
1 prašak za pecivo
Za nadjev:
4 čvrsta jogurta (od 200 ml)
2 kisela vrhnja 22% mm (od 200 ml)
20 dag šećera
1 vanilin šećer/ja stavim 2 kom
5 žlica brašna
4 bjelanjka
limunova kora
Za posipanje:
šećer u prahu
Priprema
Za tijesto :
Prosijati brašno sa praškom za pecivo. U brašno utrljati margarin izrezan na listiće, pa dodati žumanjke razmućene sa šećerom i vanilin šećerom. Umijesiti glatko tijesto.
Tijesto podijeliti na dva dijela, svaki umotati u prozirnu foliju pa jedan spremiti u hladnjak, a drugi u zamrzivač.
Nakon pola sata izvaditi tijesto iz hladnjaka i rastanjiti između dvije prozirne folije na veličinu tepsije. Tepsija je 37×22 cm.Namotati na valjak i prebaciti u tepsiju (namastiti je i posuti brašnom, pa višak brašna otresti), malo izbosti čačkalicom da se nedigne prilikom pečenja i staviti peći na 180″C.
Kad tijesto malo porumeni, izvaditi iz pećnice, malo prohladiti pa preliti nadjevom. Po nadjevu na krupni ribež naribati drugi dio tijesta, iz zamrzivača.
Peći još otprilike 30 minuta, pečeno ohladiti i posuti šećerom u prahu.

Za Nadjev:
Bjelanjke istući u čvrsti snijeg.
Sve ostale sastojke dobro izmiksati i na kraju lagano žlicom umiješati snijeg od bjelanjaka.
Kolač ohladiti pa sjeći na kocke i poslužiti .
Prijatno !

Cappuccino Šnite !


Potrebno
Za koru :
6 jaja
6 žlica šećera
3,5 žlice oštrog brašna
2 žlice kakaa
1/4 žličice praška za pecivo
60 g tostiranih mljevenih badema
Za ganache kremu:
200 ml slatkog vrhnja
200 g kvalitetne tamne čokolade
Za cappuccino kremu:
700 ml mlijeka
2 pudinga s okusom vanilije
2 žlice škrobnog brašna
3 žlice šećera
1 Bourbon valinin šećer
100 g bijele čokolade
2,5 žlice instant cappuccina
50 ml toplog mlijeka
150 g maslaca
Priprema
Za koru:


Odvojite žumanjke i bjelanjke pa bjelanjke istucite u čvrst snijeg. Žumanjke pjenasto istucite sa šećerom.
Brašno, kakao, prašak za pecivo i bademe pomiješajte te ih polako dodajte smjesi jaja i šećera. Na kraju nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu uspite u veliki pleh (od pećnice) koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i pecite na 180 stupnjeva 15 min.
Pečenu koru oštrim nožem odvojite od rubova kalupa i izvadite na rešetku ili čistu krpu i ohladite. Zatim pažljivo odstranite papir za pečenje Koru  po širini prerežite na tri jednaka dijela.

Za Ganache krema:

Čokoladu razlomite na manje komade i stavite u posudu. Slatko vrhnje zagrijte do točke vrenja, a zatim ga prelijte preko čokolade. Smjesu miješajte sve dok se čokolada sasvim ne otopi i dok ne postane homogena. # Kremu stavite u hladnjak na 2 sata da stisne, a zatim je dobro izradite električnim mikserom.

Za Cappuccino krema:

U posudi pomiješajte puding, škrobno brašno, vanilin šećer i nekoliko žlica mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte sa šećerom pa mu dodajte smjesu pudinga. Miješajte na laganoj vatri do se ne zgusne.
Zatim ubacite usitnjenu bijelu čokoladu i cappuccino koji ste otopili u 50 ml toplog mlijeka. Sve zajedno kuhajte dok se čokolada sasvim ne otopi, a zatim maknite s vatre i ohladite.
U ohlađenu kremu dodajte pjenasto umućen maslac i sve zajedno dobro izradite električnim mikserom.

Prvu trećinu kore   premažite ga polovicom cappuccino kreme. Na kremu položite drugu trećinu kore, i premažite ostatkom cappuccino kreme te poklopitom zadnjom korom .

Cijeli kolač premažite ganache kremom i po želji ukrasite bijelom čokoladom.

Kolač je tako mekan i sočan da se jednostavno topi u ustima. 
Prijatno!

Kuglice od pomorandze i keksa ! Brzo se prave a još brže pojedu :)


Potrebno:
1 pomorandza
200 gr mljevenog keksa
100 gr kokosa
100 gr šećera u prahu
50 gr margarina
cimet i vanilin secer da se uvaljaju kuglice
Priprema :
Pomorandzu oguliti i očistiti pa iseckati u blenderu ili secku sitno, pomiješati keks i kokos, 
margarin i šećer, sa pomorandzom, pa od te smese rukama praviti kuglice, uvaljati ih u vanilin šećer sa cimetom, i to je to.
Uživajte i prijatno!

Nabujak od griza sa jabukama !


Potrebno:
3 srednje jabuke (oko 500 g)
1 limun
500 ml mlijeka
90 g griza
2 kašike smeđeg šećera
1 kašika cvijetnog  meda 
2 jaja
200 g svježeg sira
1 vanilin šećer
prstohvat soli
ulje za kalup
Priprema:
Jabuke ogulite, prerežite napola i očistite od sjemenki. Ako su jabuke veće, možete svaku polovicu malo skratiti tako da joj odrežete donji dio gdje su bile sjemenke. Nakapajte ih limunovim sokom.
Mlijeko zakuhajte, dodajte griz i kuhajte dok se griz ne zgusne (2-4 minute). Umiješajte šećer i med.
Bjelanjke odvojite od žumanjaka. Žumanjke izmiješajte sa svježim sirom, vanilin šećerom i koricom limuna. Ovu smjesu dodajte smjesi od griza.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, dodajte prstohvat soli te lagano kuhačom umiješajte u smjesu od griza i sira.
Smjesu ulijte u nauljenu vatrostalnu posudu promjera 24 cm. Po površini posložite jabuke. Jabuke možete i zarezati cijelom dužinom s gornje strane, ljepše izgledaju.
Nabujak pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C 20-30 minuta dok ne dobijete zlatnožutu boju.
Pospite šećerom u prahu i odmah poslužite. Odličan je topao, ali i kad se ohladi.
Prijatno!

Prekrasan kolač :Bijela princeza!


Potrebno
Za tijesto :
500g brašna
250g maslaca
5 kašika  šećera
1 prašak za pecivo
vrhnja po potrebi
2 jaja

Za Nadjev:
7dcl biljnog vrhnja za šlag
350g bijele čokolade
1/2 želatine fix goveđeg porijekla
Priprema
Za tijesto :

Prosijati brašno dodati mekano maslo i rukama pomješati sa brašnom.Dodati jaja,šećer,vrhnje po potrebi.Lijepo izraditi tjesto,zamotati ga u prozirnu foliju i spremiti u frižider na 1h.Podjeliti na 4 jednaka dijela(ja ih izmjerim)i tanko razvaljati(izmjeriti stijenke tepsije i toliko razvaljati našta više)nemojte da vam poda ispod stijenke tepsije jer se iskrivi cijela kora.Svega par minuta peći naka ostane svijetla.Bolje je izvadite ranije nego kasnije,jer kora i kad se izvadi iz rerne ona se još peče 1-2min.od svoje topline koja je ostala u njoj.Soga se ne bojte da je sirova.
Svaku pečenu koru pokriti krpom i poklopiti tepsijom da se izravna.
Za Nadjev:
Vrhnje zagrijati do vrenja ugasti vatru staviti čokoladu i miješati.Pustiti hladiti,ohlađeno staviti u frižider na par sati.Ja sam stavila malo u ledenicu,neznam iz kojeg razloga bijela čokolada se sporije steže od tamne.Kad se malo zgusnilo umiješala sam želatinu mikserom dobro izradila.
Slagati :
kora, krema,kora itd.Zadnju koru nemojte odmah mazati, stavite preko foliju i poklopite nečim da ne ostanu šupljine između kora, neka se malo stisnu.
Fil će biti ni rijedak ni gust taman da kore popiju dio i ostanu mekane.
Nadjev za gornju koru koji se već malo stegao,na pari otopite da bude rijedak polijete po kolaču.Ohladiti prvo na sobnoj temperaturi a onda staviti u frižider .Dobro ohladiti pa sjeći na željene kocke ili ploške pa poslužiti .
Prijatno !