srijeda, 20. prosinca 2017.

Stvarno odličan i kremast kolač :Karamel kocke !


Za kore x2:
6 jaja
6 kašika šećera
4 kašike ulja
3 kašike kakaa
3 kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
 prstohvat soli
Za karamel krem:
550 ml mlijeka
200 gr šećera
 5 kašika gustina
150 gr margarina
I još:
200 ml slatke pavlake
100 gr kisele pavlake
50 – 100 gr šećera u prahu
malo kakaa za posipanje
Priprema
Za kore :
Ulupati žumanca sa šećerom, pa dodati uljeSve sjediniti pa dodati brašno i kakao i opet umutiti.Ulupati bjelanca sa prstohvatom soli u jak šam.Zatim sjediniti sa masom sa žumancima lagano mešajući kuhačom .Obložiti  pleh 2o x 3o ili približnih dimenzija i istresti pola smese, razvući i peći 10 – 15 minuta  u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Ponoviti postupak još jednom.Ohladiti kore dok se priprema krem.
Za krem :
Ostaviti da se otopi 100 gr šećera.
Kada se karamelizovao  naliti 450 ml mlijeka i ostaviti da se otopi.
Umutiti ostatak šećera, gustin i ostalih 100 ml mlijeka pa kad masa sa šećerom i mlijekom provri zakuhati i mešati dok se ne zgusne.Skloniti sa vatre i ohladiti.Umutiti  margarin i dodati mu ohladjen fil i sve umutiti zajedno.
Na prvu koru naneti ceo fil i preklopiti.
Ulupati slatku pavlaku pa dodati kiselu i šećer u prahu i još malo ulupati.
Naneti sve preko druge kore i ostaviti u frižider nekoliko sati  posuti sa malo kakaa pa sjeći na ploške ili kocke  i poslužiti.
Prijatno!

Jako ukusna :Čokoladna torta sa orasima !


Potrebno
Za kore:
6 jaja
150 gr brašna
180 gr šećera
30 gr kakaa
Za kremu:
450 ml slatke pavlake
300 gr tamne čokolade
200 gr oraha
50 gr putera
50 ml mlijeka
Za Sirup:
200 gr šećera
400 ml vode
Za glazuru:
200 gr tamne čokolade
50 gr putera
50 ml slatke pavlake
Priprema:
Ulupati belanca sa šećerom u čvrst sneg.
Dodati zatim žumanca i umutiti.
Na kraju dodati brapno i kakao pa sve sjediniti varjačom, da nema grudvica.Zagrejati za to vreme rernu na 180 stepeni pa sve istresti u podmazan pleh 20 x 30 cm ili približnih dimenzija i staviti da se peče oko 30 minuta zavisno od rerne.Pečenu koru ohladiti.
Za sirup:
Dok se kora  peče prokuhati vodu sa šećerom i ostaviti da se hladi. 
Za kremu :
Rastopiti čokoladu na pari sa puterom i mlijekom, pa ostaviti da se ohladi.
Ulupati slatku pavlaku pa je doadati ohladjenoj čokoladi i sve umutiti.Zatim dodati mljevene orahe.
Ohlađenu koru presjeći vodoravno na tri dijela, da se dobiju tri tanje korice.
Prvu koricu staviti na tacnu, isprskati sa sirupom, pa namazati 1/3 fila, tako uraditi i sa druge dve kore.
Za glazuru 
Sve sastojke otopiti i premazati preko cele torte pa ostaviti na torta ohladi  nekoliko sati pre posluženja.
Napomena ako vam je lakše možete koru ispeći i u velikom plehu iz rerne tad po širini presjecite koru  na tri jednaka dijela da dobijete 3 korice.
Prijatno!

Jednostavno i lako napravite :Kolač noć u Veneciji !


Potrebno
Za kokos koru :
6 belanaca
6 kašike šećera
100 gr kokosa
5 kašika brašna

Za kakao koru :
4 jajeta
4 kašike šećera
4 kašike brašna
2 kašike kakaa
1/2 kesica praška za pecivo

Za fil:
6 žumanaca
150 gr šećera
5 kašika mlijeka
200 g margarina
1 vanilin šećer

Za glazuru:
150 gr mliječne čokolade
50 gr margarina
5 kašike mlijeka
Priprema
Za kore :
Ulupajte bjelanca sa šećerom pa dodajte brašno i kokos.
Stavite u pleh veličine 35x25cm pa ostavite.
Ulupajte bjelanca sa šećerom pa dodajte žumanca. na kraju dodajte pomešane brašno, kakao i prašak za pecivo i sve sjedinite pa pažljivo istresite preko kokos lista.
Stavite da se peče 20 minuta na 200 stepeni. Proverite posle 15 minuta.
Za fil :
Pomešajte žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte mlijeko pa stavite na paru da se skuha uz stalno miješanje . Kad se malo zgusne sklonite i skroz ohladite. Ulupajte margarin pa mu postepeno dodavajte krem od žumanaca.
Preko ohladjenih kora stavite krem od žumanaca i stavite u frižider nekoliko sati, bar 2h, pa izvadite i pripremite glazuru.
otopite mlečnu čokoladu sa mlijekom i margarinom pa premažite preko kolača i ostavite da se stegne pa isijecite  na kocke ili ploške i poslužite.
Prijatno!

Brzo i lako :Kolač sa orasima !



Potrebno

Za Koru:


4 jaja,
8 kašika šećera,
4 kašike ulja,
2 kašike mlijeka,
1 kašičica praška za pecivo,
1 kašičica ekstrata od vanilije,
sok od pola limuna
8 kašika brašna


Za fil:

100 gr putera ili margarina
1 šolja mljevenih oraha
1/2 šolje šećera u prahu,
2-3 kašike kakaa,
50 gr čokolade
1-2 kašike soka od limuna,
1 do 2 kašike mlijeka


Priprema

Za koru :

Umutititi bjelanca sa šećerom, pa dodati žumanca i opet umutiti.
kada umutite jaja i šećer dodati ulje, pa mlijeko i na kraju brašno sa praškom za pecivo, sok od limuna i ekstrat vanilije i sve sjediniti kuhačom, da ne bude grudvica.
Peći na 180 stepeni 15 – 20 minuta zavisno od rerne u obloženom plehu. Veličinu pleha birate sami zavisno koliko debelu koru želite. Ostavite da se potpuno ohladi. Kada se potpuno ohladi odsecite ivice 2cm širine i izmrvite ih.

Za fil:
Ulupati puter ili margarin sa šećerom u prahu, pa doadti orahe, kakao, rendanu čokoladu sok od limuna i izmrvljenu koru pa sve dobro sjedinite.


Koru isprskajte sa malo mlijeka i onda preko nje stavite ovaj pripremljeni fil
Ostavite da odstoji neko vreme, otprilike 2h pa dekorišite i poslužite, a možete i samo ovako narendati malo čokolade odgore, po želji.

Prijatno!

utorak, 19. prosinca 2017.

Kasandra kolač -odličan ,ukusan kremast ma prelijep !


Potrebno
Za  koru 1 :

4 bjelanjka
100 g šećera
3 kašike  brašna
1/2 praška za pecivo
Za koru 2:
4 bjelanjka
100 g šećera
100 g naribane čokolade
2 kašike brašna
Za koru 3:
4 bjelanjaka
100 g šećera
100 g preprženih mljevenih lješnjaka
2 kašike  brašna
Za kremu :
12 žumanjaka
1 l mlijeka
300 g šećera
3 vanilin pudinga
250 g margarina
100 g otopljene čokolade
100 g preprženih mljevenih lješnjaka

Priprema
Za kore :
Jednu po jednu koru  sve sastojke umutiti .(prvo bjelannjke sa šećerom umutiti u čvrst snijeg zatim dodavati i ostale sastojke po receptu .
Kore peći na masnom papiru na limu veličine 25×35 na temperaturi od 190 C oko 10 minuta sve dok se rubovi malo ne zarumene.
Za kremu :
Kremu kuhati kao puding. U ohlađeno dodati izrađeni margarin i podijeliti na tri dijela( ostaviti malo više žute kreme ). U prvi dio kreme dodati 100 g mljevenih lješnjaka. U drugi dio kreme dodati 100 g otopljene čokolade. Treći dio kreme ostaje žut.
Redoslijed slaganja: bijela kora -krema sa lješnjacima-čokoladna kora-čokoladna krema-kora sa lješnjacima-žuta krema. Gore se pospu mljeveni lješnjaci.
Ohladite dobro pa isijecite na ploške ili kocke .
Prijatno!

Ovakav kolač s jogurtom još niste probali !


Potrebno 
Za koru :
4 žumanjka
10 dag šećera
1 vanilin šećer
17 dag margarina
25 dag brašna
1 prašak za pecivo
Za nadjev:
4 čvrsta jogurta (od 200 ml)
2 kisela vrhnja 22% mm (od 200 ml)
20 dag šećera
1 vanilin šećer/ja stavim 2 kom
5 žlica brašna
4 bjelanjka
limunova kora
Za posipanje:
šećer u prahu
Priprema
Za tijesto :
Prosijati brašno sa praškom za pecivo. U brašno utrljati margarin izrezan na listiće, pa dodati žumanjke razmućene sa šećerom i vanilin šećerom. Umijesiti glatko tijesto.
Tijesto podijeliti na dva dijela, svaki umotati u prozirnu foliju pa jedan spremiti u hladnjak, a drugi u zamrzivač.
Nakon pola sata izvaditi tijesto iz hladnjaka i rastanjiti između dvije prozirne folije na veličinu tepsije. Tepsija je 37×22 cm.Namotati na valjak i prebaciti u tepsiju (namastiti je i posuti brašnom, pa višak brašna otresti), malo izbosti čačkalicom da se nedigne prilikom pečenja i staviti peći na 180″C.
Kad tijesto malo porumeni, izvaditi iz pećnice, malo prohladiti pa preliti nadjevom. Po nadjevu na krupni ribež naribati drugi dio tijesta, iz zamrzivača.
Peći još otprilike 30 minuta, pečeno ohladiti i posuti šećerom u prahu.

Za Nadjev:
Bjelanjke istući u čvrsti snijeg.
Sve ostale sastojke dobro izmiksati i na kraju lagano žlicom umiješati snijeg od bjelanjaka.
Kolač ohladiti pa sjeći na kocke i poslužiti .
Prijatno !

Cappuccino Šnite !


Potrebno
Za koru :
6 jaja
6 žlica šećera
3,5 žlice oštrog brašna
2 žlice kakaa
1/4 žličice praška za pecivo
60 g tostiranih mljevenih badema
Za ganache kremu:
200 ml slatkog vrhnja
200 g kvalitetne tamne čokolade
Za cappuccino kremu:
700 ml mlijeka
2 pudinga s okusom vanilije
2 žlice škrobnog brašna
3 žlice šećera
1 Bourbon valinin šećer
100 g bijele čokolade
2,5 žlice instant cappuccina
50 ml toplog mlijeka
150 g maslaca
Priprema
Za koru:


Odvojite žumanjke i bjelanjke pa bjelanjke istucite u čvrst snijeg. Žumanjke pjenasto istucite sa šećerom.
Brašno, kakao, prašak za pecivo i bademe pomiješajte te ih polako dodajte smjesi jaja i šećera. Na kraju nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu uspite u veliki pleh (od pećnice) koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i pecite na 180 stupnjeva 15 min.
Pečenu koru oštrim nožem odvojite od rubova kalupa i izvadite na rešetku ili čistu krpu i ohladite. Zatim pažljivo odstranite papir za pečenje Koru  po širini prerežite na tri jednaka dijela.

Za Ganache krema:

Čokoladu razlomite na manje komade i stavite u posudu. Slatko vrhnje zagrijte do točke vrenja, a zatim ga prelijte preko čokolade. Smjesu miješajte sve dok se čokolada sasvim ne otopi i dok ne postane homogena. # Kremu stavite u hladnjak na 2 sata da stisne, a zatim je dobro izradite električnim mikserom.

Za Cappuccino krema:

U posudi pomiješajte puding, škrobno brašno, vanilin šećer i nekoliko žlica mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte sa šećerom pa mu dodajte smjesu pudinga. Miješajte na laganoj vatri do se ne zgusne.
Zatim ubacite usitnjenu bijelu čokoladu i cappuccino koji ste otopili u 50 ml toplog mlijeka. Sve zajedno kuhajte dok se čokolada sasvim ne otopi, a zatim maknite s vatre i ohladite.
U ohlađenu kremu dodajte pjenasto umućen maslac i sve zajedno dobro izradite električnim mikserom.

Prvu trećinu kore   premažite ga polovicom cappuccino kreme. Na kremu položite drugu trećinu kore, i premažite ostatkom cappuccino kreme te poklopitom zadnjom korom .

Cijeli kolač premažite ganache kremom i po želji ukrasite bijelom čokoladom.

Kolač je tako mekan i sočan da se jednostavno topi u ustima. 
Prijatno!

Kuglice od pomorandze i keksa ! Brzo se prave a još brže pojedu :)


Potrebno:
1 pomorandza
200 gr mljevenog keksa
100 gr kokosa
100 gr šećera u prahu
50 gr margarina
cimet i vanilin secer da se uvaljaju kuglice
Priprema :
Pomorandzu oguliti i očistiti pa iseckati u blenderu ili secku sitno, pomiješati keks i kokos, 
margarin i šećer, sa pomorandzom, pa od te smese rukama praviti kuglice, uvaljati ih u vanilin šećer sa cimetom, i to je to.
Uživajte i prijatno!

Nabujak od griza sa jabukama !


Potrebno:
3 srednje jabuke (oko 500 g)
1 limun
500 ml mlijeka
90 g griza
2 kašike smeđeg šećera
1 kašika cvijetnog  meda 
2 jaja
200 g svježeg sira
1 vanilin šećer
prstohvat soli
ulje za kalup
Priprema:
Jabuke ogulite, prerežite napola i očistite od sjemenki. Ako su jabuke veće, možete svaku polovicu malo skratiti tako da joj odrežete donji dio gdje su bile sjemenke. Nakapajte ih limunovim sokom.
Mlijeko zakuhajte, dodajte griz i kuhajte dok se griz ne zgusne (2-4 minute). Umiješajte šećer i med.
Bjelanjke odvojite od žumanjaka. Žumanjke izmiješajte sa svježim sirom, vanilin šećerom i koricom limuna. Ovu smjesu dodajte smjesi od griza.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, dodajte prstohvat soli te lagano kuhačom umiješajte u smjesu od griza i sira.
Smjesu ulijte u nauljenu vatrostalnu posudu promjera 24 cm. Po površini posložite jabuke. Jabuke možete i zarezati cijelom dužinom s gornje strane, ljepše izgledaju.
Nabujak pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C 20-30 minuta dok ne dobijete zlatnožutu boju.
Pospite šećerom u prahu i odmah poslužite. Odličan je topao, ali i kad se ohladi.
Prijatno!

Prekrasan kolač :Bijela princeza!


Potrebno
Za tijesto :
500g brašna
250g maslaca
5 kašika  šećera
1 prašak za pecivo
vrhnja po potrebi
2 jaja

Za Nadjev:
7dcl biljnog vrhnja za šlag
350g bijele čokolade
1/2 želatine fix goveđeg porijekla
Priprema
Za tijesto :

Prosijati brašno dodati mekano maslo i rukama pomješati sa brašnom.Dodati jaja,šećer,vrhnje po potrebi.Lijepo izraditi tjesto,zamotati ga u prozirnu foliju i spremiti u frižider na 1h.Podjeliti na 4 jednaka dijela(ja ih izmjerim)i tanko razvaljati(izmjeriti stijenke tepsije i toliko razvaljati našta više)nemojte da vam poda ispod stijenke tepsije jer se iskrivi cijela kora.Svega par minuta peći naka ostane svijetla.Bolje je izvadite ranije nego kasnije,jer kora i kad se izvadi iz rerne ona se još peče 1-2min.od svoje topline koja je ostala u njoj.Soga se ne bojte da je sirova.
Svaku pečenu koru pokriti krpom i poklopiti tepsijom da se izravna.
Za Nadjev:
Vrhnje zagrijati do vrenja ugasti vatru staviti čokoladu i miješati.Pustiti hladiti,ohlađeno staviti u frižider na par sati.Ja sam stavila malo u ledenicu,neznam iz kojeg razloga bijela čokolada se sporije steže od tamne.Kad se malo zgusnilo umiješala sam želatinu mikserom dobro izradila.
Slagati :
kora, krema,kora itd.Zadnju koru nemojte odmah mazati, stavite preko foliju i poklopite nečim da ne ostanu šupljine između kora, neka se malo stisnu.
Fil će biti ni rijedak ni gust taman da kore popiju dio i ostanu mekane.
Nadjev za gornju koru koji se već malo stegao,na pari otopite da bude rijedak polijete po kolaču.Ohladiti prvo na sobnoj temperaturi a onda staviti u frižider .Dobro ohladiti pa sjeći na željene kocke ili ploške pa poslužiti .
Prijatno !

Dekorativan i jako ukusan :Ledeni vijenac s keksom !


Potrebno :
1 l mlijeka
2oo g šećera
100 g griza 
2 kom Puding vanilija 
50 g kokosa
1 kom Vanilin šećer 
1 kašičica burbon vanilin šećera
50 g maslaca
2 dl slatke pavlake za šlag

I još:
100 g turskog keksa ili neki čokoladni
50 g čokolade
malo ulja i 
malo  mljeveninih ili istucanih oraha oraha za dekoraciju 
Priprema:

U 3 dl hladnog mlijeka razmutiti puding, i griz, dodati i kokos i izmiješati. Ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva pa sipati smjesu sa pudingom i miješati da se zgusne. Ostaviti da se malo ohladi uz povremeno miješanje
Umutiti slatku pavlaku, zatim promiješati  i ohlađen smjesu od pudinga i griza  pa po malo dodavati umućenu pavlaku i sve dobro sjediniti 

Smjesu sipati u kalup za kuglof obložen prozirnom folijom i poravnati
poredati ravnomjerno kekse, prekriti prozirnom folijom i ostaviti u frižider, najbolje preko noći
Ohlađen kolač prevrnuti na tasnu  ukrasiti istopljenom čokoladom i posuti orasima .
Ostaviti da se čokolada stegne.
Ohlađen kolač sjeći na šnite i poslužiti .
Uživaćete u svakom zalogaju .

Prijatno !

Nezamjenjivo ukusan, kremast i svima drag kolač :Duple ledene kocke !


Potrebno 
Za koru :
8 bjelanjaka
12 žlica šećera
10 žlica brašna
Za Temeljnu  kremu
8 žumanjaka
10 žlica šećera
30 dag maslaca
Za Kremu od vanilije
4 dl mlijeka
1 puding od vanilije
1 žlica brašna
1 vanilin šećer
1 žlica šećera
Za Kremu od čokolade
4 dl mlijeka
1 puding od čokolade
1 žlica brašna
1 žlica čokolade u prahu
1 žlica šećera
Za dekoraciju 
2 dl slatkog vrhnja
Priprema
Za koru 

Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, dodajte šećer i na kraju umiješajte brašno. Pecite u namašćenom limu na 180C oko 20 min.

Za temeljnu kremu
 Na pari gusto skuhajte žumanjke, pjenasto umućene sa šećerom. U ohlađeno dodajte margarin. Miksati dok ne dobijete pjenastu kremu.

Za kremu od vanilije 
U mlijeko umješajte preostale sastojke i kuhajte mješajući dok ne postane gusto. U ohlađeno dodajte pola temeljne kreme.

Za kremu od čoklade
 U mlijeko umješajte preostale sastojke, također kuhajte dok se ne zgusne, te u ohlađeno dodajte preostalu temeljnu kremu.
Slaganje :
Na ohlađen biskvit namažite kremu od čoklade, zatim kremu od vanilije te premažite slatkim vrhnjem.
Dobro ohladiti prije posluživanja.
Napomena :
Da bi kora  bila mekanija, poprskajte  je mlijekom još dok je  topla.
Uživajte prijatno!

Jednostavno brzo i lako a usto jako ukusno :Rolada sa čokoladom keksom i kokosom !


Potrebno 
Za podlogu :

250 gr mlevenog petit keksa
100 gr mlevenog šećera
14 kašika kuvane kafe
100 gr rastopljene čokolade
100 gr mlevenih oraha
1 kašika kakaa

Za kremu:
100 gr kokosa
3 kašike vrele vode
3 kašike šećera
100 gr šećera u prahu
100 gr margarina

Priprema
Za kremu:

Prokuvati vodu sa šećerom,dodati kokos i umešati margarin koji je izrađen sa mlevenim šećerom
Za podlogu :
Pomešati suve sastojke, dodati im kuvanu kafu i otopljenu čokoladu. Umesiti i razviti tanko na foliji (ako hoćete možete testo i kremu podeliti na dva dela, onda ćete dobiti dva manja rolata) premazati kremom koju smo prethodno već napravili. Zarolati lagano roladu i ostaviti u foliji u fržider da se ohlade .Ohlađenu roladu sjeći na šnite i poslužiti .
Prijatno!