Potrebno
Za koru :
3 jaja
70 g šećera
15 g gustina
10 g kakaa
60 g brašna
1/2 praška za pecivo, 1 kaš.ulja
Za Plazma fil:
300 g mlevenog Plazma keksa
200 ml slatke pavlake (36% mm)
70 g maslaca
sok od pomorandže
Za Krem fil:
300 ml slatke pavlake
300 g kisele pavlake ili milerama
100 g eurokrema (bilo kog lešnik krema)
50 g mlečne čokolade
1 vrećica mlevenog želatina
Za dekoraciju :malo umućene slatke pavlake i strugana ili sjeckana čokolada
Priprema:
Za koru najpre prosejte brašno i kakao, dodajte im gustin i prašak za pecivo i promešajte. Razdvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca sa prstohvatom soli, dodajte polovinu pripremljenog šećera.
Žumanca umutite sa drugom polovinom šećera, dodajte ulje, a zatim lopaticom lagano pomešajte suve sastojke i umućena žumanca i belanca.Zagrejte pećnicu na 180C.Pripremite okrugli kalup prečnika 26 cm. Dno postavite papirom za pečenje, a obruč vrlo malo premažite uljem.Pecite koru dok se ne odvoji od ivica kalupa (ili proverite čačkalicom da li je pečeno). Nemojte ju presušiti. Ohlađenu koru prelijte sa 1dl soka od pomorandže. Stavite na tacnu i postavite obruč kalupa.
Za fil Umutite slatku pavlaku. Najjednostavnije je da u većoj posudi odmah umutite celu količinu slatke pavlake (ukupno 500 ml), pa odvojite deo za plazma fil (malo manje od polovine, 200ml) u drugu posudu.
Dodajte i komadiće maslaca, mleveni keks i otprilike jednu čašu soka od pomorandže. Proverite gustinu fila, ne treba da bude prečvrst, a ni jako mekan. Premažite preko kore .U ostatak slatke pavlake u drugoj posudi dodajte kiselu pavlaku, omekšali euro krem i nastruganu (ili sitno naseckanu) čokoladu.
Pripremite želatin prema uputstvu – prelijte sa par kašika vode, ostavite da nabubri, pa ugrejte na laganoj vatri. Umešajte želatin u fil, pa sve lagano izmešajte mikserom. Prelijte preko prvog fila.
Dobro ohladite tortu, pa je ukrasite po želji sa šlagom, nastruganom čokoladom ili lešnikom.
Ohlađenu tortu sijecite na željene komade pa poslužite .
Prijatno!