Potrebno
Za koru :
Za koru :
3 jaja
15 dag šećera
1 vrećica bourbon vanilija šećera
1 prašak za pecivo
1 kašika kakaa
20 dag mljevenih lješnjaka
Za Preliv:
6 kašika čokoladnog mlijeka
2 kašika ruma
5 većih banana
sok od 1 limuna
Za Kremu:
2 staklene kompota od višanja
8 dl soka od kompota
2 kašike šećera
2 vrećice vanilija pudinga
2 vrećice vanilija šećera
Za Ukrašavanje:
2 dl slatkog vrhnja
1 vrećica učvršćivača za šlag
Priprema
Za koru :
Lim za pečenje (24 x 32 cm) obložiti papirom. Pećnicu zagrijati na 175 °C. Jaja mikserom kremasto miješati oko 1 minute. Šećer izmiješan s vanilija šećerom postepeno dodati jajima i nastaviti miješati oko 2 minute.
Prašak za pecivo izmiješati s kakaom, dodati jajima sa šećerom i mikserom na najnižoj brzini izmiješati.
Na kraju dodati samljevene lješnjake i kratko metlicom za snijeg izmiješati.
Tijesto staviti na lim za pečenje, izravnati i peći oko 20 minuta. Pečenu koru ostaviti da se u otvorenoj, ugašenoj pećnici hladi oko 15 minuta. Koru izvaditi iz pećnice i preliti prelivom.Ostaviti da se potpuno ohladi.
Lim za pečenje (24 x 32 cm) obložiti papirom. Pećnicu zagrijati na 175 °C. Jaja mikserom kremasto miješati oko 1 minute. Šećer izmiješan s vanilija šećerom postepeno dodati jajima i nastaviti miješati oko 2 minute.
Prašak za pecivo izmiješati s kakaom, dodati jajima sa šećerom i mikserom na najnižoj brzini izmiješati.
Na kraju dodati samljevene lješnjake i kratko metlicom za snijeg izmiješati.
Tijesto staviti na lim za pečenje, izravnati i peći oko 20 minuta. Pečenu koru ostaviti da se u otvorenoj, ugašenoj pećnici hladi oko 15 minuta. Koru izvaditi iz pećnice i preliti prelivom.Ostaviti da se potpuno ohladi.
Za preliv :
Čokoladno mlijeko izmiješati s rumompreliti po kori .Banane oguliti, narezati na ploške jednake veličine i preliti sokom od limuna.Ploške banana posložiti po hladnoj kori .
Za kremu :
2 staklenke kompota od višanja istresti u cijedilo i ostaviti da se cijede.
Pri tom dobiveni sok od višanja upotrijebiti za puding. Ukupna količina soka treba biti 8 dl. Ako nam malo tekućine nedostaje, dopuniti s vodom.
2 vrećice pudinga od vanilije izmiješati sa 2 žlice šećera, 2 vrećice vanilija šećera i 2 dl soka od višanja.
Ostatak soka zagrijati i skuhati puding po uputama. Na kraju puding izmiješati s ocijeđenim višnjama i preliti po bananama. Kolač ostaviti preko noći u frižideru .
Pri tom dobiveni sok od višanja upotrijebiti za puding. Ukupna količina soka treba biti 8 dl. Ako nam malo tekućine nedostaje, dopuniti s vodom.
2 vrećice pudinga od vanilije izmiješati sa 2 žlice šećera, 2 vrećice vanilija šećera i 2 dl soka od višanja.
Ostatak soka zagrijati i skuhati puding po uputama. Na kraju puding izmiješati s ocijeđenim višnjama i preliti po bananama. Kolač ostaviti preko noći u frižideru .
Za ukrašavanje :
2 dl slatkog vrhnja zajedno s učvršćivačem za šlag čvrsto izmiješati.
Staviti u špricu za ukrašavanje kolača i kolač obrubiti sa ružicama od šlaga a po kolaču praviti munje od šlaga.
Staviti u špricu za ukrašavanje kolača i kolač obrubiti sa ružicama od šlaga a po kolaču praviti munje od šlaga.
Ohlađen kolač rezati na kocke i poslužiti .
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar