četvrtak, 7. prosinca 2017.

Čokoladna srca !


Potrebno:
(mjera je čaša/šolja  od 2 dl)
  1,5 čaša brašna
  1 čaša šećera
  1,5 čaša mlijeka
  3 žlice ulja
  5 žlica pekmeza od marelice
  1 žlica sode bikarbone
  1 žlica dodataka za medenjake 
Za premaz:
 5 žlica pekmeza od marelice + 10 dkg naribane čokolade za kuhanje
Za glazuru:
 15 dkg tamne čokolade + 3 žlice ulja
Priprema:
Pomiješati u posudi sve suhe sastojke pa postepeno uz miksanje uliti mlijeko, ulje i pekmez. Dobivenu biskvitnu smjesu koja bi trebala prilično rijetka izliti u mjernu posudu radi lakšeg odvajanja na dva jednaka dijela.
Trebali biste dobiti cca. 8 dl smjese.
U namašćen i pobrašnjen lim izliti polovicu smjese pa peći u pećnici na 175°C 15 minuta. Izvaditi iz pećnice pa odmah pažljivo premazati pekmezom i posipati ravnomjerno naribanom čokoladom.
Izliti po tome drugi dio smjese pa vratiti u pećnicu i nastaviti peći još 30 min.
Pečeni kolač prohladiti, rezati kalupićem u obliku srca, umakati u čokoladnu glazuru i pustiti da se stvrdne. Ostatke nakon rezanja srca iskoristite tako da ih natrgate na sitne komadiće, polijete sa dvije žlice ruma pa radite male kuglice vlažnim rukama, uvaljate ih u čokoladu i po želji ukrasite.
Uživajte u ukusnom zalogaju .
Prijatno!

Mornarske Štangle !


Potrebno:
 5 belanaca
 200 gr prah šećera
 200 gr lešnika
za kremu:
100 gr putera
 5 žumanaca
 200 gr šećera
 2-3 štangle čokolade (oko 80 gr)
Priprema:
Lešnik po želji propeći desetak minuta u rerni. Skinuti mu ljusku, pa ohlađen samleti na mašinici za orahe. U činijici pomešati prah-šećer sa mlevenim lešnikom i odložiti ih na stranu.
Umutiti belanca u čvrst sneg. Dodati lagano lešnik pomešan sa prah šećerom i umešati ih u sneg pažljivo prevrćući lopaticom ili varjačom da se dobije vazdušasta i ujednačena masa.Sipati masu u pleh (moj je 24×24 cm) prekriven peki papirom, ili kome su stranice namazane puterom i naprašene brašnom. Peći 30 minuta na 175°C. Pred kraj probati čačkalicom da li je tijesto pečeno
Dok se tijesto peče (posle nekih 15 minuta) spremiti krem:
 Puter sobne temperature, žumanca i šećer penasto umutiti. Staviti na laganu vatru da se krem kuva u pari (najbolje u loncu sa duplim dnom za kuvanje mleka). Kada se masa zagreje, dodati čokoladu i mešajući kuvati krem dok se sve lepo ne zgusne.
Tijesto izručiti iz pleha na poslužavnik i odozgo premazati vrućim filom. Vrelim nožem poravnati i zagladiti površinu.
Kad se kolač ohladi, seći ga štangle i služiti. Odlične su same za sebe uz popodnevnu kaficu, ili kao jedan od kolača na tacni sa sitnim kolačima spremljenim za praznike i slave.
Uživajte i prijatno!

Jednostavno najlakši jafa kolač!


Potrebno:
1 pakiranje rozen kora
Za kremu  1:
 1l mlijeka
 3 pudinga od čokolade
 1 žlica gustina
 7 žlica šećera
 10 dkg maslaca
Za kremu  2:
 1L đusa od naranče
 3 pudinga od vanilije
 1 žlica gustina
 7 žlica šećera
 5 dkg maslaca
Za glazuru :
 10 dkg čokolade
 10 dkg maslaca
Priprema:
Za prvu kremu dio mlijeka odvojite i u njemu razmutite puding,gustin i 2 žlice šećera,ostatak mlijeka i šećera stavite da zakipi i skuhajte puding u vruće odmah stavite maslac i dobro izmiješajte.
Drugu kremu isto tako napravite i odmah sa vrućim krenite filati kore.
Morate biti brzi da se kreme daju razmazati. Ja uvijek kada nafilam zamotam kolač u alu foliju da lijepo otpusti, onda je fino sočan.
Kada se ohladio kolač stavite gore čokoladnu glazuru.(koju ste istopili na pari ili laganoj vatri 
Ohladen koč režite na male ploške i poslužite .
Prijatno!

Makovi roščići !


Potrebno:
 9 dag šećera u prahu
 25 dag margarina
 10 dag ribanih badema
 8 dag mljevenoga maka
 25 dag glatkog brašna
 1 jaje
 1 žumanjak
 1 vanilin šećer
  na vrh noža cimeta
Čokolada za dekoraciju 
Priprema:
Zamijesite tijesto od svih sastojaka;šećera u prahu,margarina,maka,badema,brašna,žumanjka,jaja,vanilin šećera i malo cimeta.
Oblikujte roščiće pa ih stavljajte u tepsiju od električne pećnice obloženu pek-papirom.To je za 2 tepsije,oko 40 komada roščića.Peku se na 170 oko 15 minuta.
Kad se ohlade uvaljajte im vrhove u čokoladnu glazuru(10 dag čokolade otopi na pari s 1-2 žlice ulja)Kad se glazura stvrdne i ohladi spremi ih u metalne kutije.
Prijatno!

Zimski kolač!


Potrebno:
 200 g brasna
 1 vrecica praska za pecivo
 1 kasicica cimeta u prahu
 140 g przenih, mljevenih ljesnika
 ribana kora jedne narandze
 175 g sirovog marcipana
 30 ml Amaretto likera
 3 manje banane
 175 g mekog maslaca
 175 g smedjeg secera
 4 kom jaja
 150 g kisele pavlake/vrhnja
 malo soli
 25 g secera u prahu
Za posipanje :
 1-2 kasike secera u prahu za posipanje
Priprema
U posudi izmijesati sve suve sastojke, sem secera.
Posebno izribati marcipan i izmijesati ga sa likerom, u to dodati izgnjecene banane i sjediniti sve.
U drugoj posudi izmijesati maslac sa secerom i na kraju dodati smjesu od banana i marcipana.
Sad zagrijati rernu na 160° i kalup za pecenje obloziti pek-papirom. Odvojiti bjelanca od zumanaca, pa zumanca ulupati pjenasto sa kiselim vrnjem i dodati u smjesu od marcipana i banana.
Posebno umutiti bjelanca sa secerom u prahu i sad sjediniti sve smjese sa brasnom (kad sjedinite smjese ne mutiti mikserom, vec drvenom kasikom).
Kolac peci ca. 50 minuta, ohladiti i posuti secerom u prahu.
Ohlađen kolač rezati na parčad i poslužiti uz najdraži čaj ili neki dr topli napitak .
Prijatno!

Sočne kocke od limuna i maka !


Potrebno:
Za koru :
 6 bjelanaca
 175 gr šećera
 150 gr maka
 2 kašike brašna
Za kremu :
 5 žumanaca
 175 gr šećera
 1 vanilin šećer
 3 kašičice brašna
 sok i korica od 1 limuna
 100 gr maslaca
 100 ml slatkog vrhnja
Priprema
Za koru :
Umutite prvo bjelanca,a zatim dodajite šećer dok konstantno mutite.
Nakon toga mak pomiješajte sa brašnom i lagano umiješajte u umućena bjelanca.
Tepsiju pomastite i pospite brašnom pa ulijte smjesu.
Pecite do 20 minuta na 180°.
Za Kremu  Umutite žumanca i šećer,zatim dodate vanilin šećer i brašno,limunovu koricu i sok i sve stavite da se kuha na pari .
Dok se kuha kremu konstantno miješajte kako se ne bi zalijepila za dno.
Kremu ohladi i dodati izrađen maslac pa sve izmiješati.
Umutite u posebnoj posudi slatko vrhnja,a zatim kuhačom umiješajte u kremu.
Na pečenu koru premažite čitavu kremu i ravnomjerno rasporedite po kolaču.
Kolač ostavite u frižider da se ohladi i stisne,a zatim isjecite na kocke i poslužite.
Po želji kolač malo pospite makom.
Prijatno !

Čoko -moko torta bez pečenja !

Potrebno :
700 g keksa                                  
750 ml. mlijeka      
200 g maslac                           
200 g šećer                        
100 g čokolade                         
100g mleveni orasi                  
turska ili instant kafa     po potrebi
2-3 kašike gustina                                         
vanilin šećer                    
po želji šećer u prahu         
300ml vode                           
malo ruma     
Za glazuru :
3kašike ulja 
1 kašika mlijeka 
100 gr čokolade 


Priprema:
Mlijeko staviti da se kuva, pa dodati šećer po želji, vanilin šećer . Kad mlijeko provri i čokse istopi dodati gustin U to dodati mlevene orahe, pa ostaviti da se ohladi.U maslac dodati 2-3 kašike šećera u prahu, pa umutiti penasto. Kad se ohladi fil, izmešati ga sa umućenim maslacem.Fil podijelite na dva dijela jedan ostaje bijel a u drgi dodajte isopljenu čokoladu dodajte ako volite nekoliko kapi ruma i izmešajte da dobijete penastu smesu.
U šerpicu staviti 300 ml vode i zakuvati kafu. Kroz kafu provucite keks, pa ga redajte na tasnu , preko keksa stavite nekoliko kašika filajednog pa drugog  i razvucite po celoj površini. Zatim opet redajte keks pa filove sve dok ne potrošite .Ostavite da se dobro prohladi, pa ukrasite šlagom ili čokoladnom glazurom.
Za glazuru sve sastojke sastavite i istopite na laganoj vatri prvo ulje ulite da čokolada ne zagori .
Ohladenu i dekorisanu tortu režite na željene komade i poslužite .
Prijatno !

Svima poznate stari dobri recept :Tulumbe!


Potrebno
Za tijesto:
 250 ml vode
 50 gr margarina
 25 gr šećera
 150 gr brašna
 40 gr gustina
 4  jaja
Za Sirup:
 500ml vode
 500 gr šećera
 1 vrećica vanilin šećera
Priprema:
U šerpu na vatri stavimo vodu. šećer i margarin i pustimo da provrije. Sklonimo sa vatre i dodamo brašno zajedno sa gustinom. Ako ne želite raditi sa gustinom , zamijenite ga sa brašnom. Mješati smjesu dok se ne pođe odvajati od posude i pustimo da se ohladi.
U ohlađenu masu dodamo jedno po jedno jaje mješajući mikserom da se bolje sjedini. Kad je smjesa gotova, prebaciti je u vreću za ukrašavanje torti ili tulumbar ako ga imate, i sa nastavkom za tulumbe istiskujte oblike u mlako ulje.
Pazite da ne pretjerate jer uduplaju svoju veličinu tokom prženja. Pržite ih na mlakoj vatri svaki put istiskajući u mlako ulje.
Kad su pečeni, prebacite ih odmah u sirup, sačekajte malo dok upiju sirup i premjestite u drugu posudu gdje ćete ih čuvati.
Za Šećerni sirup:
Prokuhati na vatri vodu i šećer oko 10 minuta i pustiti da se ohladi u potpunosti.
Uživajte u slasnom zalogaju .
Prijatno!

Četiri vrste božićnih keksica brzi i jednostavni recepti !


Dječiji keksići u raznim bojama :
225 g glatkog brašna
1/2 male žlice praška za pecivo
50 g šećera u prahu
3 paketića vanilin
naribana korica limuna
1/2 žlice cimeta
1 jaje
40 g creme fraiche
40 g maslaca
U posudu prosijte brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu. Dodajte vanilin šećer, koricu limuna, cimet, jaje i creme fraiche. Maslac izrežite na komadiće i dodajte u posudu. Brzo zamijesite smjesu, dok ne dobijete glatko tijesto. Stavite ga u vrećicu za zamrzavanje i ostavite 1 sat u hladnjaku. Pećnicu zagrijte na 200 °C. Tijesto podijelite na pola i svaku polovicu razvaljajte na pobrašnjenoj ploči na otprilike 3 mm debljine. Izrežite razne oblike, a ostatak tijesta ponovno umijesite. Tijesto se može mnogo puta ponovo razvaljati. Izrezane boriće, srca, zvjezdice itd. pecite oko 10 minuta na papiru za pečenje. Kad se ohlade, premažite ih raznim glazurama, ukrasima, oblijepite marcipanom… Kekse čuvajte u dobro zatvorenoj posudi.
Čokoladne kuglice

250 g čokolade
3 žumanca
100 g maslaca
1 šalica kakaa
1 žlica ruma
kokosovo brašno
Čokoladu staviti u posudu s malo vode i pustiti da provrije. Zatim maknuti s vatre pa dodati žumanca, vratiti na laganu vatru i kuhati dok se ne zgusne. Opet maknuti s vatre pa dodati razmućeni maslac i miješati dok se ne ohladi. Oblikovati kuglice i uvaljati u kokosovo brašno. Prije posluživanja čokoladne kuglice dobro rashladite u hladnjaku
Keksi s čokoladom

400 g brašna
1 jaje
2 žumanca
250 g šećera
180 g maslaca
prstohvat soli
90 g sitno nasjeckane
tamne čokolade
Prosijte brašno u zdjelu i dodajte prstohvat soli. Umiješajte jaje, žumanca, maslac (koji ste prethodno narezali na komadiće i ostavili 15 minuta do pola sata na sobnoj temperaturi) i čokoladu (nasjeckajte je nožem što finije). Miješajte sve sastojke drvenom kuhačom pa onda kratko izmijesite rukama na malo pobrašnjenoj podlozi. Omotajte tijesto prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku 30 minuta. Razvaljajte tijesto na 5 mm debljine pa kalupom po želji režite kekse i stavljajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 10-15 minuta na 180 °C.
Keksi s marmeladom

30 dag brašna
20 dag maslaca ili margarina
10 dag šećera
1 jaje
3 žlice marmelade
po želji šećer u prahu
Umijesite tijesto od brašna, margarina, jaja i šećera pa ga ostavite barem 30 minuta u hladnjaku. Razvaljajte tijesto i kalupićima izrežite oblike. Na pola njih napravite rupicu. Stavite peći na 180 stupnjeva oko 10 minuta pa još tople uvaljajte u šećer. Marmeladu dobro izmiješajte pa spajajte po dva keksa.

Zimska salama bez pečenja gotova za tren!


Potrebno:
100 gr grozdjica
100 gr datula
100 ge suvih smokava
100 gr suvih sljiva
100 gr marelica
1 narandza sok i korica
i još:
secer u prahu
Priprema:
Sve sastojke samljeti . Dodati rendanu koricu i sok jedne narandze. Izmijesati sve i oblikovati u salamu. Zaviti u samoljepljivu foliju i ostaviti u frizideru da odstoji jedno vrijeme.
Prije sluzenja salamu zarolati u prah secer ili po želji !
Prijatno!

Predivna Krem -Plazma torta !


Potrebno
Za koru :
3 jaja
70 g šećera
15 g gustina
10 g kakaa
60 g brašna
1/2 praška za pecivo, 1 kaš.ulja
Za Plazma fil:
300 g mlevenog Plazma keksa
200 ml slatke pavlake (36% mm)
70 g maslaca
sok od pomorandže
Za Krem fil:
300 ml slatke pavlake
300 g kisele pavlake ili milerama
100 g eurokrema (bilo kog lešnik krema)
50 g mlečne čokolade
1 vrećica mlevenog želatina
Za dekoraciju :malo  umućene slatke pavlake  i strugana ili sjeckana čokolada 
Priprema:
Za koru najpre prosejte brašno i kakao, dodajte im gustin i prašak za pecivo i promešajte. Razdvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca sa prstohvatom soli, dodajte polovinu pripremljenog šećera.
Žumanca umutite sa drugom polovinom šećera, dodajte ulje, a zatim lopaticom lagano pomešajte suve sastojke i umućena žumanca i belanca.Zagrejte pećnicu na 180C.Pripremite okrugli kalup prečnika 26 cm. Dno postavite papirom za pečenje, a obruč vrlo malo premažite uljem.Pecite koru dok se ne odvoji od ivica kalupa (ili proverite čačkalicom da li je pečeno). Nemojte ju presušiti. Ohlađenu koru  prelijte sa 1dl soka od pomorandže. Stavite  na tacnu i postavite obruč kalupa.
Za fil Umutite slatku pavlaku. Najjednostavnije je da u većoj posudi odmah umutite celu količinu slatke pavlake (ukupno 500 ml), pa odvojite deo za plazma fil (malo manje od polovine, 200ml) u drugu posudu.
Dodajte i komadiće maslaca, mleveni keks i otprilike jednu čašu soka od pomorandže. Proverite gustinu fila, ne treba da bude prečvrst, a ni jako mekan. Premažite preko kore .U ostatak slatke pavlake u drugoj posudi dodajte kiselu pavlaku, omekšali euro krem i nastruganu (ili sitno naseckanu) čokoladu.
Pripremite želatin prema uputstvu – prelijte sa par kašika vode, ostavite da nabubri, pa ugrejte na laganoj vatri. Umešajte želatin u fil, pa sve lagano izmešajte mikserom. Prelijte preko prvog fila.
Dobro ohladite tortu, pa je ukrasite po želji sa šlagom, nastruganom čokoladom ili lešnikom.
Ohlađenu tortu sijecite na željene komade pa poslužite .
Prijatno!

Fini Kolač sa koricom od Narandze!


Potrebno
Za kolač:
8 jaja
8 kašika šećera
100 gr suvog grožđa
2 kašike prezli
200 gr mlevenih oraha
korice narandže (skuvane, ohlađene)
Za sirup:
kora od 2 narandže (skuvana, iseckana)
200 gr šećera
voda
malo ruma
I još :
3 dl slatke pavlake (ulupane, za ukrašavanje)
malo kockica narandžine kore

Priprema
Za ovaj kolač prvo treba pripremiti korice narandže. Dobro oprati 2 narandže, oljuštiti ih i koru iseckati na kockice. Staviti da se kuva, kad provri kuvati još par minuta. Baciti ovu vodu, naliti čistu, i opet uraditi isto. Potrebno je 2 – 3 puta promeniti vodu. Poslednju vodu izmeriti, pa u šerpicu dodati toliko vode da u njoj bude 6 dl , dodati 200 gr šećera i skuvati. To će biti sirup za prelivanje kolača. Po želji, u sirup se, kad se malo prohladi, može dodati malo ruma i sveže isceđenog soka od jedne narandže.
Za tijesto za kolač: bjelanca ulupati sa šećerom, dodati žumanca, prezle, orahe, skuvane kockice narandžine kore i suvo grožđe. Staviti da se peče u prethodno ugrejanu rernu na oko 200 stepeni, ali odmah smanjiti na 180 st. Kolač je gotov kada ivice testa počnu da se odvajaju od tepsije.
Kolač malo prohladiti, pa ga preliti toplim sirupom, i ostaviti da se potpuno ohladi.
Ohlađen kolač premazati ulupanom slatkom pavlakom i koricama narandže .
Ponovo malo ohladiti u frižideru pa sjeći na kocke i poslužiti .
Prijatno!

srijeda, 6. prosinca 2017.

Torta sa čokoladom i jogurtom !


Potrebno 
Za koru :
150 g maslaca ili margarina
200 g oštrog brašna
1/2 praška za peciva
30 g kakaa
170 g šećera
1 vanilin šećer
4 jaja
125 ml tekućeg jogurta
Za nadjev:
100 g maslaca
200 g crne čokolade
200 ml vrhnja za šlag
70 g šećera u prahu

Priprema
 Za nadjev kuhajte otopite sve sastojke na laganoj vatri, povremeno promješajte. Kad dobijete glatku smjesu maknite s varte i hladite na sobnoj temperaturi.
 Za koru otopite maslac i malo ohladite. Uzmite posudu od 2-3 litre s poklopcem i u nju stavite brašno, kakao, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer te promješajte. Dodajte jaja, maslac i jogurt te posudu dobro zatvorite. Protresite energično 3-4 puta po 15 sekundi.
Otvorite poklopac , kuhačom umješajte eventualne zaostatke s ruba. Ulijte u kalup 26 cm obložen pek papirom i poravnajte Pecite na 160-170 cm 30-40 min.
 Izvadite iz pećnice ostavite u kalupu 5 min pa izvadite, i ohladite na rešetki.Koru  prerežite vodoravno da dobijete 2 kore. Jednu stavite na tacnu za posluživanje i oko nje stavi obruč.
Kremu samo promješajte kuhačom da bude maziva. Nafilati koru sa 2/3 kreme i poklopi drugom korom. Namaži ostatkom kreme i dobro ohladi pa posluži .
Prijatno!