srijeda, 6. prosinca 2017.

Prelepa Torta Zimski san !


Potrebno 
Za kore :
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
prašak za pecivo
2 kašike kakaa
Za Fil:
1 litar mlijeka
100g bijele čokolade
4 kašike šećera
100 gr gustina
1 kašičica vanila ekstrata
250gr margarina
100g šećera
200ml slatke pavlake
Za Sirup:
1 šolja mlijeka
3 kašike šećera
1 kapućino karamel
Priprema:
Za koru :Ulupati bjelanca sa šećerom u jak šne pa dodati žumanca.
Dodati brašno ,prašak za pecivo i kakao .Masu istresti u veliki pleh pa peći na 180 stepeninekih 15 min .
Pečenu i ohladjenu koru  preseći po širini  na 3 jednaka  dela.(da dobijete 3 kore )
Za kremu :
Ulupati omekšali margarin sa šećerom u prahu.
Pomešajte gustin sa čašom hladnog mleka.
Ostalo mleko staviti da provri, pa zakuvati smesu sa gustinom, dodajte bijelu čokoladu uz mešanje i ekstrat vanile, pa ostaviti da se ohladi.
Kada se ohladi umiksirajte umućen margarin i umućenu slatku pavlaku.
Za sirup:
Karamelizujte šećer pa nalijte mleko i kad se otopi dodajte kapućino.
Ovim sirupom isprskajte sve tri kore.
Slaganje :
 Na tasnu  stavite prvu, pa krem i tako do kraja.
Ohladite i dekorišite po želji pa poslužite.
Prijatno!

Brzi domaći Hot- dog !


Potrebno 
Za Tijesto:
500g brašna
1 kocka svježe germe
1 dec ulja
2,5dec vode ili mlijeka
1 kašičica soli
1 jaje za premaz
sezam za posipanje
kuhane hrenovke

Priprema:
Od navedenih sastojaka zamjesiti tijesto, ostaviti ga da se odmara pola sata.
Hrenovke malo prokuhati, ako su veće prepoloviti ih(otprilike treba ih 14 komada na ovu količinu tijesta).Tijesto tanko razvaljati, isjeći na trake i hrenovke spiralno umotavati,
premazati ih jajetom i posipati sezamom.Peći na 180C oko 20min.
Poslužiti tople uz čašu jogurta .
Prijatno! 

utorak, 5. prosinca 2017.

Divne, divne :Stracciatela krem kocke !


Potrebno:
oko 300 g. petit keksa
mlijeko za natapanje keksa
Za žuti fil
1 l. mleka
170 g. griza
200 g. šećera
2 žumanca
2 vanilin šećera
250 g. maslaca ili margarina

Za stracciatella fil
500 ml. mliječne slatke pavlake
50 g. šlaga u prahu
3 kašike šećera
100 g. čokolade

Priprema
Za žuti  fil
Mlijeko, šećer i vanilin šećer staviti da prokuva. Sipati lagano griz uz stalno mešanje, smanjiti temperaturu i kuvati griz desetak minuta uz povremeno mešanje.
Skloniti sa vatre i dodati uz mešanje blago razmućena žumanca.
Dodati i kockice maslaca , dobro izmešati i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Povremeno promešati da se ne uhvati korica i da fil ostane kremast.

Za stracciatella fil
U slatku pavlaku dodati šećer i šlag i umutiti. Dodati krupno rendanu čokoladu i izmešati.
Slaganje :
Keks potapati u mlijeko, redati na tacnu 5×4 komada. Rasporediti žuti fil, preko natopljen keks pa stracciatella fil.
Ostaviti 4 kašike za gornji sloj. Staviti i treći red keksa i ostatak bijelog fila.
Ostaviti da se dobro ohladi u frižideru, najbolje preko noći, da se filovi stegnu, keks omekša i da se sjedine ukusi.
Dekorisati pre služenja ribanom čokoladom.
Uživajte i Prijatno!

Posni Rolat sa bananom !


Potrebno :
450 g keksa posnog
3 banane
3,5 dl vode
150 g margarina posnog 
50 g čokolade posne 
4 kašike kakaoa
100 g suvog grožđa
2 kašike ruma
100 g žele bonbona
2-3 kašike soka od limuna
kokos

Priprema
Keks izlomiti, žele bonbone iseckati na kockice, suvo grožđe oprati u vodi i preliti sa rumom da stane.
U posudu staviti vodu, margarin, čokoadu da se istopi, pa dodati kakao miješati žicom da se kakao sjedini sa masom.
Skinuti sa vatre i dodati suvo grožđe, seckane žele bonbone i lomljeni keks.
Sve dobro izmešati da se sjedini.
Na foliju posuti malo kokosa staviti toplu masu rasporediti dužine da bude 40 cm, uzduž staviti banane (koje smo prethodno prelili sa sokom od limuna) i uviti pomoću folije u rolat i ostaviti da se stegne, pa seći na šnite i poslužiti.
Prijatno!

Zdrave i Posne kuglice bez šećera !


Potrebno:
200 gr svežih hurmi bez koštica
150 g sirovog susama
20 g kakaoa
sok od pola pomorandže
 za valjanje kuglica:mljeveni orasi ,lješnjak mljeveni ,bademi mljeveni ili kokos sta želite 

Priprema:
Hurme sameljite ili sitno iseckajte.
Susam sameljite.
Sjedinite urme, susam i kakao.
Sok od narandže dodajte postepeno dok ne dobijete kompaktnu smesu od koje možete oblikovati kuglice.
Uzmite u obzir da će se smesa postati čvršća kada odstoji.
Pre oblikovanja, smesu možete ostaviti da odstoji oko sat vremena.
Po ukusu, u kuglice možete dodati rendanu koricu od pomorandže.
Za valjanje kuglica sam koristila kokosovo brašno.



Ove posne kuglice nisu preslatke jer susam i kakao imaju malo oporiji (gorak) ukus.
Ukoliko volite slađe ukuse, možete dodati neki prirodni zaslađivač.
Uzivajte prijatno u zdravom ukusnom zalogaju .
Prijatno!

Ukusni keksići sa nutelom i čokoladom!


Potrebno :
2 komada jaja
100 g maslaca sobne temperature
100 g šećera
1 kaš. vanila ekstrakta
1/2 limuna rendana korica
250 g brašna
5 g praška za pecivo
100 g sjeckane tamne čokolade
za fil:
po potrebi nutela

Priprema:
Maslac sobne temperature mutiti da bude pjenasto, dodati šečer i mutiti da se šećer istopi.
Dodati jaja, vanilin šećer, ekstrakt i koricu limuna i mutiti da se sve sjedini.
Brašno izmiješati s praškom za pecivo i pola sipati u smjesu s jajima i izmiješati.
Dodati komadiće čokolade i ostatak brašna i umijesiti jednoličnu smjesu.
Ruke malo pobrašniti, odvajati komadiće tijesta i istanjiti u krug
fil staviti na sredinu kruga,skupiti krajeve i pritisnuti da fil ne iscuri
Stavljati u pleh obložen papirom za pečenja, sastavljenom stranom na pleh
Peći na 180 C 12-15 min da ostanu svijetli.
Ohladiti i uživati u ukusnim kolačićima .
Prijatno!

Fini kremasti kolač !


Potrebno:
Za Koru 1:
6 jaja
200gr šećera
4 kašike vrele vode
2 kašike kakaa
prašak za pecivo
6 kašika brašna

Za Koru 2:
5 bjelanaca
5 kašika šećera
5 kašika brašna
200gr seckanih oraha

Za Krem:
5 žumanaca 200gr šećera u prahu
200gr margsarina
350ml mleka
1 puding od vanile
3 vanilin šećera
3 kašike šećera

Za glazuru :
100gr čokolade 
2-3 kašike ulja 
1 kašika mlijeka 

Priprema:
Za koru 1 
Ulupajte belanca sa šećerom pa dodavajte vrelu vodu.
Dodajte žumanca i nastavite da mutite.
Na kraju pomešajte bašno, kakao i prašak za pecivo pa sjedinite.
Lagano promešajte i stavite da se peče na 180 stepeni oko 30 minuta.
Pečenu koru  ohladite i presecite horizontalno na dva dela.
Za koru 2
Ulupajte bjelanca sa šećerom pa dodajte brašno i orahe pa sjedinite lagano i stavite u isti pleh u kojem ste pekli prvu koru da se peče na 180 stepeni oko 15 minuta.
Za kremu :
Pomešajte žumanca i šećer pa stavite na paru da se kuva.
Kad se zgusne skolinite i ohladite pa dodajte ulupan margarin.

Pomešajte puding, šećer i vanilin šećer sa malo mleka pa ostatak stavite da provri i zakuvajte smesu.
Kad se zgusnulo sklonite da se ohladi.
Kad se ohladilo pomešajte prvu i drugu smjesu 
Za glazuru:istopite na laganoj vatri čokoladu ulje i mlijeko 
Slaganje :
Stavite prvu koru pa pola krema, koru od oraha pa drugu polovinu krema pa poklopite trećom korom.
Odozgo stavite glazuru i ostavite kolač da odstoji par sati pa ga poslužite.
Prijatno!

Osvježavajuće Monako Kocke !


Potrebno 
Za Podlogu:
petit keksi
Za Kremu I:
15 dag šećera
25 dag grisa
7 dcl vode
3 dcl soka od jagode
Za Krema II:
2 pudinga od čokolade
8 dcl mlijeka
6 kašika šećera

Za ukras:
½ l vrhnja za šlag

Priprema
Za  podlogu:
Složiti kekse u kalup 30 x 20 cm.
Za kremu I:
Kuhati gris na vodi pomiješanoj sa sokom i šećerom dok se ne zgusne.
Vruće preliti po keksima.
Za  kremu II:
Kuhati puding na mlijeku prema uputama na vrećici.
Preliti preko kreme i pustiti da se ohladi.

Kolač ukrasiti šlagom.
Ohladiti pa poslužiti .
Prijatno !

Kremasto sočno i moćno : Neskvik Kolač!


Potrebno
Za koru :
6 jaja
150 g šećera
150 g neskvika
150 g omekšalog maslaca
150 g brašna
1 prašak za pecivo

Za Fil:
3 kisele pavlake
7 kašika šećera u prahu

Za Glazuru:
4 kašike vode
100 g šećera
100 g čokolade
1 kisela pavlaka sobne temperature

Priprema:
Za koru :
Bjelanca umutiti sa šećerom.
Žumanca umutiti sa neskvikom, zatim dodati maslac i sve zajedno umutiti.
Sjediniti brašno sa praškom za pecivo zatim dodati prethodnoj smesi, a onda i umućena belanca i najmanjom brzinom izmiksati. Sipati u podmazan pleh veličine 23 x 33 cm i peći u zagrejanoj rerni na 180 °C oko 18-20 minuta.
Koru izvaditi ih pleha zatim gornji deo okrenete prema dole.
Pečenu koru ohladiti zatim preseći uzduž na pola da dobijete dve kore.
Za Glazura:
Vodu i šećer staviti da provri zatim dodati čokoladu, skloniti sa vatre i dodati kiselu pavlaku.
Za fil :
Jednu polovinu premazati filom tako što ste prethodno sjedinili kiselu pavlaku i šećer u prahu. staviti drugu koru i premazati glazurom.
Kolač ohladiti pa poslužiti .
Prijatno!

Najukusni Jaffa tart ikad !


Potrebno 
Za podlogu:
300g plazma keksa(moze i neki drugi po vasoj želji)
150g putera,margarina
5kašika soka od narandze
50g šećera u prahu + 2kasike kakaa

Za čokoladni fil:
400ml mlijeka
1 puding čokolada
200g čokolade
rendana korica narandze
4kašike šećera

Za fil od narandze:
400ml soka od narandze
4kašike šećera
1 Puding okus vanilija 

Za preliv:
40ml ulja
100g čokolade
Priprema

Pomiješati mljevenu plazmu sa secerom,otopljenim puterom i dodati sok od narandze.
Masu rasporediti u kalup 26cm za tart po rubovima i dnu pritiskajuci prstima.
Peci u rerni 10 minuta na 200 stepeni.
Skuhati puding od čokolade i dodati čokoladu izlomljenu na kockice i promiješati da se istopi pa izrendati koricu narandze i sipati na podlogu,moze i tako vruce pa ostaviti da se stegne.
Skuhati puding od vanile u soku od narandze i sipati preko fila od čokolade.
Istopiti čokoladu sa uljem i preliti preko fila od narandze.
Dekorisati po želji .
Ohladiti dobro u frižideru pa sjeći na željene komade i poslužiti.
Prijatno!

Brza verzija sa piškotama :Rolada Tiramisu!


Potrebno :
18 kom piškota,
150 g philadelphia sira (krem sir),
100 g šećer,
4 kašike instatnt kafa (okus vanilija),
3 kašike baileysa (liker),
250 g slatkog vrhnja,
2-3 kašike kakaa u prahu
1,5 do 2 dl vode

Priprema:
U krem sir sobne temperature, dodajte šećer i mutite dok se šećer ne istopi.
Dodajte kašiku vanilije, kašiku baileysa (coffe cream) i nastavite mutiti.
Postupno, u tankom mlazu dozirajte slatko vrhnje i mutite dok ne dobijete kompaktnu čvršću masu, otprilike 15-20 minuta.
U zdjelici pomiješajte instatnt kafu sa mlakom vodom i ostatkom baileysa.
Razvucite samoljepljivu foliju na radnou površinu (četiri dužine piškota).
Piškote umačite u kafu i slažite po šest, jednu do druge, u tri reda, tako da dobijete pravokutnu površinu.
Preko piškota nanesite ulupanu kremu i ravnomjerno je rasporedite.
Na kraju zamotajte u foliju koju ste stavili kao podlogu, pri čemu treba krajeva zavrniti, kao salamu!
Spremite salamu u zamrzivač na jedan sat.
Tiramisu roladu prije posluživanja izvadite iz zamrzivača, odmotajte i obilato pospite kakom.Zatim sijecite na šnite i poslužite .
Prijatno!

Grčka pita sa sirom :Tiropita!


Potrebno :
5 jaja
400 gr. sira feta
200 gr. edamera ili nekog drugog tvrdog sira, po zelji
1 casa pavlake
1 dcl. ulja
1 kasikica praska za pecivo
200 gr. brasna

Priprema:
U posudi lagano izmutiti jaja, da budu kao za pohovanje.
Dodati fetu izmrvljenu viljuskom, edamer izrendan na krupno rende, pavlaku, ulje, brasno, prasak za pecivo i izmesati. Tepsiju precnika 30 cm. malo nauljiti, dno i obode, i izliti smesu.
Peci na 180 stepeni oko 45 minuta.
Poslužiti toplu uz kiselu pavlaku .
Napomena ja sam probala i sa pola kukuruznog brašna bila mije super a vi pravite kako želite  (znači 100 gr kukuruznog i  100 pšenisnog brašna )
Prijatno !

Fini suhi kolač sa bananama i čokoladom !


Potrebno :
3 banane,
250 g brašna,
120 g maslaca,
120 ml mleka,
200 g šećera u prahu,
2 jaja,
1 kašika sode bikarbone,
3 kašikice  tamnog kakaa 
pola kašike cimeta,
100 g crne čokolade.
Po želji komadići čokolade ili čokoladne  ukrasne loptice 

Priprema :


U velikoj posudi izgnječiti banane, pa dodajte omekšali maslac,  umucena jaja i šećer u prahu.
Zatim pomešajte brašno, kakao,cimet i sodu bikarbonu pa i njih dodajte u posudu sa bananama.
U istu posudu dodajte mleko i iseckanu tamnu čokoladu pa sve zajedno promešajte lagano.
Dobijenu smesu uliti u  duguljasti kalup obložen papirom za pečenje i staviti da se peče u rerni na 170 stepeni, na sat vremena.Poželji možete dodati po vrhu komadiće čokolade ili ako imate gotove čokoladne loptice .
Nakon pečenja kolač ostavite da se ohladi pre služenja.
Prijatno !