petak, 1. prosinca 2017.

Jednostavno i lako napravite sami paštetu od tune !


Potrebno :
1 veća konzerva tune bez ulja,
2 kuhanih jaja, 
1 kašika senfa,
3 kašike mladog sira, 
 bibera sveže samljevenog  po želji 
 so
Još mošete dodati ako želite koje čehno bijelog luka ,maslinovog ulja,suhih začina sta volite .
  
  Priprema:

Izmiksati sve sastojke(ili izbendirajte ) i začiniti po želji.Istresti u neku posudu sa poklopcem .
 Ako ne želite ništa dodavati, možete ohladiti u fržideru  i poslužiti . 
Prijatno !

Torta sa grožđicama !


Potrebno
Za kore:
20 bjelanjaka 
400 g kokosovog brašna
400 g suhog grožđa
800 g šećera

Za fil:
20 žumanjaka 
200 g šećera
5 dl mlijeka
250 g putera
4 kašike brašna
100 g bijele čokolade
100 g čokolade za kuhanje

Za dekoraciju:
1 šlag pjena 
1 krem šlag od čokolade

Priprema
Za koru :
 U odgovarajućoj posudi umutiti 5 bjelanaca u čvrst sneg, zatim postepeno dodavati 200 g šećera i mutiti   sve vreme.
 U pripremljen šlag dodati 100 g kokosovog brašna, 100 g suhog grožđa i polako promiješati.
 Kalup  obložiti papirom za pečenje. Sipati u njega pripremljenu masu za koru i peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni.(ovo jemjera  za jednu koru )  Na isti način od preostalog materijala ispeći još tri kore.
Fil:
 Posebno umutiti žumanca sa 200 g šećera i kuvati na pari dok se šećer ne otopi. Ostaviti da se ohladi, dodati umućeni  puter .Masu sjediniti 
 U manjoj šerpi sjediniti mleko i brašno, te kuvati na umerenoj temperaturi mešajući sve dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi, sjediniti sa prethodnim filom i podeliti na dva dela.
 U prvi deo dodati otopljenu belu čokoladu, a u drugi otopljenu crnu čokoladu.
Slaganje :
 Prvu koru premazati crnim filom, prekriti drugom korom i naneti beli fil. Isti postupak ponoviti još jednom.
 Krem šlag od čokolade i običan šlag pripremiti prema uputstvu sa kesice, te njima premazati tortu i dekorisati po želji.
Tortu dobro ohladiti prije posluživanja.
Napomena ;
( posto se nekom neda  peći tolike kore možete  dvije mjere sastavite  pa ispecite 2 kore u plehu iz rerne pa ih presijecite na pola da dobijete četiri kore ili samo te dvije premažite kako volite )
Prijatno!

Jako ukusna :Torta Garavuša !


Potrebno:
Za prhko tijesto
1 jaje
250g brašna
150g maslaca
40g šećera
2-3 kašike gorkog kakaoa

Za nadjev
500g svježeg sira
4 jaja
200g šećera
1 izribana korica limuna
2 pudinga od vanilije
400ml kiselog vrhnja

Za mrvice
2-3 kašike gorkog kakaoa
120g brašna
80g šećera
100g maslaca

Priprema:
Za prhko tijesto :
 Izmješajte sve sastojke za prhko tijesto(ručno) ,zatim tijestom prekrijte dno kalupa i obrub.Sada stavite sve skupa na hlađenje pola sata
Za nadjev:
 Izmiksajte dobro jaja i šećer,zatim dodjate sir vrhnje,koricu limuna i puding,dobro sve skupa povežite da vam ne ostanu grudvice od sira ili pudinga.Pripremljenu smjesu izlijte u kalup.
Za mrvice :
Sve sastojke stavite u jednu zdijelu, i ručno ili mikserom mješajte dok se ne stvore mrvice.Sada ih pospite po smjesi
Tortu pecite na 180 stupnjeva(predhodno ugrijana pećnica),otprilike 60-70 minuta.Tortu ohladite  u frižideru bar 3 sata .Po želji možete posuti i šećerom u prahu .
Ohlađenu tortu režite na parčad i poslužite .
Prijatno!


Mafini s jabukom , mrkvom i kokosom!


Potrebno:
2 jaja,
1,5 šolja brašna,
1 kašičica praška za pecivo,
1/2 kašičice sode bikarbone,
1/2 kašičice soli,
1/2 šolje kokosovog brašna,
2 narendane mrkve,
1 narendana jabuka,
1 kašičica ekstrakta vanile,
1/3 šolje mlijeka,
1/4 šolje kokosovog ili suncokretovog ulja,
1/2 šolje meda.

Priprema:
  Zagrijte rernu na 180 stepeni. Sve suhe sastojke pomiješajte u jednoj posudi i ostavite sa strane. Narendajte jabuku i mrkve.
U drugoj posudi pomiješajte mokre sastojke, dodajte im suhe pa na kraju izrendane mrkvu i jabuku. Promiješajte toliko da se sve sjedini i ne bude grudvica.
Sipajte u kalupe i pecite u zagrijanoj rerni 20-25 minuta. Kada su mafini gotovi, sačekajte da se malo prohlade pa ih izvadite iz kalupa, pospite šećerom u prahu i poslužite.
Prijatno!

Doručak koji će vas napuniti energijom :Omlet od povrća!


Potrebno:  
6 jaja
2 kašike maslinovog ulja
200 g karfiola (samo cvijet)
1 dl mlijeka
1 mrkva
1 paprika
so
svježe mljeveni biber


Priprema:
 U posoljenoj vodi blanširajte karfiol narezan na manje komade i mrkvu.
 U posudi izmutite jaja, dodajte mlijeko pa začinite solju i biberom.
 U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje, na njega izlijte jaja, karfiol i mrkvu, poklopite i pecite 5-10 minuta na    srednjoj vatri.
  Kada je omlet gotov ukrasite ga mladim lukom ili drugim povrćem po želji i začinite svježe mljevenim        biberom.
  Poslužite toplo .
  Prijatno!

Predivna večera uz :Fileti lososa u sosu od senfa !


Potrebno : 
 2 fileta lososa od po 250 g

 4 kašike dižon senfa
 3 kašike meda
 2 kašičica hrena
 1 kašičica mirođije
 2 kašičica crvene paprike
 1 sitno naseckan čen bijelog luka
 so i biber
 maslinovo ulje

Priprema:
Sastojci za sos se jednostavno izmiješaju i ostave da najmanje pola sata odstoje u frižideru.
Filete lososa posušiti sa papirnatim ubrusom i staviti na njih so i biber. Gril-tiganj premazati sa maslinovim uljem i dobro zagrijati. 
Staviti filete i peći po nekoliko minuta sa svake strane. Filete lososa preliti sosom i poslužiti.
Uživajte prijatno!

Semifreddo od kafe !


Potrebno za 4 osobe:
60 ml kafe
4 žumanca
80 g šećera
350 ml slatkog vrhnja
100 g sira mascarpone

Priprema:
 Šećer otopite u kafi i napravite sirup.
 Žumanca umutite na pari i kad postanu kremasti u njih postepeno umiješajte kafu. Miješajte na pari dok ne dobijete kremu.
 Ohladite kremu.
 Umutite lagani šlag od kojeg odvojite dvije kašike i tom količinom razrijedite mascarpone.
 Ostatak šlaga pomiješajte s kremom od kafe i tek kada dobijete homogenu smjesu umiješajte mascarpone. Smjesom napunite posudice i stavite na 5 sati u zamrzivač. Deset minuta prije posluživanja izvadite iz zamrzivača. Po želji ih ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i kakao prahom .
Prijatno!

Prijedlog za ručak : Pileće rolice sa špinatom i sirom !


Potrebno :
1 pileća prsa isječena  na šnicle
4 šake špinata
2 šoljice mozzarelle
1 glavica luka
2 čehna bijelog luka
5 kašika sitno ribanog parmezana
2 šoljice prezle
60 g maslaca
maslinovo ulje
so, biber

Priprema:
 Na malo maslinovog ulja prodinstajte luk. Kada omekša, dodajte mu bijeli luk i špinat pa dinstajte dok špinat ne omekša, oko tri do pet minuta. Začinite soli i biberom. Ohladite, a zatim dodajte ribanu mozzarellu i parmezan.
Piletinu narežite na jednake šnicle, pa na svaki položite dio smjese i zarolajte ih. Želite li biti sigurni da vam nadjev neće iscuriti, pomozite sebi čačkalicama.U manju posudu stavite prezle i u njoj uvaljajte piletinu. Rasporedite po vatrostalnoj posudi, pa na svaku rolicu dodajte komadić maslaca.
Napravite umak od paradajza, pomiješajte pelate, dvije kašike maslinovog ulja, jedna čehna bijelog luka, bosiljak, so i biber.
6Stavite ga na dno posude, pa u umak uronite piletinu. Pospite ostatkom mozzarelle i zapecite do zlatne boje, oko pola sata na 180 stepeni.
Poslužite toplo uz prilog po želji kuhano povrće ili samo dobru salatu .
Prijatno!

Brza jednostavna Torta ! Gotova za tren samo slaži i maži !


Potrebno :
600 g turskog keksa(petit keks čokoladnim premazom)
Za fil:
1 kg kisele pavlake
250 g šećera 
Za dekoraciju:
200 g šlag krema
300 ml kisele vode
ili 500ml slatke pavlake 

Priprema:
Fil:
 U posudu staviti kiselu pavlaku i šećer, dobro promešati, pa ostaviti da odstoji oko 15 minuta uz   povremeno miješanje da se šećer otopi.
 Finalni postupak:
 Na odgovarajuću tacnu poređati turski keks, premazati s nekoliko kašika fila od kisele pavlake, pa   ponovo poreati keks, fil od pavlake, dok se ne utroši sav materijal. Torta treba da ima osam redova   keksa i osam slojeva fila.
 Umutiti šlag krem s kiselom vodom(ili slatku pavlaku ) i ukrasiti tortu po želji, a zatim ostaviti da odstoji   preko noći u frižideru da keks otpusti .
 Ohladenu tortu sjeći na kocke ili šnite pa poslužiti .
 Prijatno!

Kocke sa kremom od Sira !


Potrebno 
Za koru :
3 jaja
180 g šećera
3-4 žlice kipuće vode
180 g oštrog brašna
malo praška za pecivo

Za nadjev:
600 g svježeg kravljeg sira
400 ml slatkog vrhnja
4 kašike  šećera u prahu
korica limuna

I još:
šećer u prahu za posip 

  Priprema
 Za koru :
 Žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte, pa naizmjence dodajte vodu i brašno izmiješano s   praškom za pecivo, a na kraju snijeg od bjelanjaka.
 Koru pecite u namašćenom plehu (vel. 30×20 cm) 15 – 20 minuta na 180 °C.
 Za nadjev :
 Priprema pjene od sira: svježi sir dobro ocijedite i propasirajte, dodajte naribanu koricu   limuna, pa   pažljivo umiješajte tučeno slatko vrhnje, u koje ste dodali  šećer u prahu.
 Ohlađenu koru razrežite napola i nadjenite pjenom od sira, a površinu pospite šećerom u   prahu .Ohladite u frižideru .
Kolač poslužite narezan na kocke.
Prijatno 

Kuglice od narandze i jabuka !


Potrebno:
1 kg jabuka
150 g kandirane pomorandže
1/2 kg šećera
200 g ovsenih pahuljica
kašičica cimeta
kašika prezli

Priprema :

Ušpinujte šećer, dodajte oguljene , narendane i dobro iscijeđene jabuke i kuhajte dok ne dobijete gustu smjesu. Potom sklonite sa ringle, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa dodajte kandiranu pomorandžu i malo cimeta. Masu sjedinite i ostavite da odstoji u frižideru dva sata. Potom dodajte prezle i ovsene pahuljice i dobro izmešajte. Posle 15 minuta, oblikujte bombice, uvaljajte ih u  kokos  ili šećer  i stavite u korpice.
Za prvi put kad radite ove kuglice  možete mjeru raspolovit mada su jako ukusne i ja ih uvijek pravim po ovoj mjeri brzo nestanu .
Prijatno !

Super kombinacija :Torta sa Smokvama i orasima !


Potrebno:
Za kore:
12 belanjaka
300 g oraha
300 g suvih smokava
3 kašike brašna
1 prašak za pecivo

Za fil:
12 žumanjaka
250 g šećera u prahu
100 g čokolade
100 g mlevenog keksa
250 g margarina
3 dl slatke pavlake

Za dekoraciju:
3 krem šlaga po želji ili 500 ml slatka pavlaka 
orha ili lješnjaka 
smokve 
Priprema:
Kore:

 Orahe i smokve sitno iseckati.
Belanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati šećer.
Kada se šećer otopi, dodati mešavinu brašna i praška za pecivo, orahe i smokve te polako promiješati kuhačom  Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200C dok ne porumeni. Pečenu koru uzdužno preseći dva puta kako bi se dobile 3 kore.(ili pecite u manjem okruglom kalupu tri kore od ove smjese )
Za Fil:
Sjediniti žumanjke  sa šećerom u prahu i kuvati na pari uz neprestano
mešanje da se zgusne.
 Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne otopi. Potom skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
U ohlađeni fil dodati omekšao margarin i mljeveni keks pa umutiti mikserom.
Na kraju dodati šlag od slatke pavlake i polako promešati varjačom.
Slaganje :
 Prvu koru premazati polovinom fila i prekriti drugom korom. Zatim naneti preostali fil i završiti trećom korom.
 Šlag ili slatku pavlaku  pripremiti prema uputstvu sa kesice i premazati preko cijele  torte.
Ukrasite sa sa strane poprženim sitnim ljesnjacima ili orasima odozgo ukrasite sa  smokvama i četvricama oraha i li kako vi želite .
Tortu ohladite u fržideru pa poslužite .
Prijatno !

četvrtak, 30. studenoga 2017.

Predivna Maroko torta !


Potrebno:
1 l mlijeka
4 pudinga od vanilije
250 g margarina
4 kašike šećera
300 g šećera u prahu
300 g kokosa
300 g petit  keksa
1 kg banana

Za ukrašavanje:
100 g čokolade za kuvanje
4 kašike mlijeka
50 g margarina

Priprema:

 U šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati 4 kašike šećera i ostaviti da proključa.
 Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanilije. Dobijenu smjesu sipati u ključalo mlijeko i kuhati   na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
 Posebno umutiti omekšao margarin sa šećerom u prahu. Sjediniti sa ohlađenim pudingom
  i umutiti mikserom. Na kraju u smesu od pudinga dodati izlomljen keks i kokos te dobro   izmiješati.
 Dobijenu smjesu podeliti na tri dijela.
 Banane očistiti i isjeći na kolutove.
 Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje. U njega preručiti prvi deo smjese i ručno   oblikovati koru. Prekriti je kolutovima banana, preko njih od drugog dijela smjese oblikovati koru, zatim   poslagati još jedan red banana i završiti korom. Oblikovanu tortu ostaviti u frižideru da se stegne pa je   izvaditi iz kalupa i preliti glazurom od čokolade (na pari otopiti čokoladu, margarin i malo mlijeka).Ukrasiti po želji 
 Ponovo tortu  vratiti u frižider da se glazura stegne .
 Ohlađenu tortu  rezati na željena parčad pa poslužiti .
 Prijatno!