ponedjeljak, 27. studenoga 2017.

Jednostavne izrade a savršenog okusa- Kremasto savršenstvo hladne kocke !


Potrebno
Za koru:
5 jaja
5 žlica šećera
5 žlica brašna
2 žlice kakao
1 prašak za pecivo

Za preliv kore    može i bez njega
1 šolja(2 dcl) šećera
1,5 šolja vode

Za Kremu 1.
2 vrećice pudinga od vanilije
6 žlica šećera
7 dl mlijeka
20 dag margarina
1 dl tučenog slatkog vrhnja
1 vanilin šećer
Za Kremu 2.
2 vrećice šlag kreme od čokolade
2,5 dl mlijeka
Za ukras naribana bijela čokolada

Priprema
Za koru :
Žumanjke umutiti sa šećerom, dodati brašno, prašak i kakao, izmješati.i na kraju lagano umješati snijeg od bjelanjaka.Peći u limu 30×25.
U međuvremenu skuhati preliv (ukoliko ne volite mokre kolače jednostavno ovaj dio preskočite, a koru  blago poprskajte mlijekom)
pečeni kolač zaliti toplim preliv .
Za kremu1:pudinge skuhati na uobičajeni način sa šećerom u mljeku.U ohlađeno dodati izađeni margarin i tučeno vrhnje i vanili šećer.
Za kremu 2 :umutit šlag kreme prema uputi na vrećici sa 2, 5 dl mlijeka.
Kolač premazati te dobro ohladiti  da se kreme stegnu.
Ohladen kolač rezati na kocke pa poslužiti .
Prijatno!

Brzi Sočni kolač sa kokosom bez jaja ,margarina ma bez ičeg !


Potrebno:
 Za Koru: (mjera je casa od 2 dcl)
 2 case jogurta 
 1 casa kokosovog brasna
 1 casa secera
 1 casa psenicnog griza
 1 prasak za pecivo

 Za Preliv :
 3 dcl vode
 4 kasike secera
 1 vanil secer

 Za Fil:
 1 l mleka
 3 pudinga od vanile
 secer po ukusu
šlag ili slatka pavlaka

Priprema:
Prvo skuvajte preliv, stavite vodu i secere i kada se secer otopi, ostavite da se preliv ohladi. 
Za koru, sve sastojke redom, umutite obicnom varjacom, da se sjedine i sipajte u pouljen i brasnom posut pleh velicine 21×30 i stavite u prethodno ugrejanu rernu, na 180, nekih 20 minuta.

Dok se kora pece, skuvajte puding u mleku, stavite secera koliko volite slatko. Vrucu koru odmah po vadjenju iz rerne, prelijte sa ohladjenim prelivom, sacekajte par minuta da upije, pa prelijte vruc puding po kori. Kada se kolac ohladi, utucite slag ili slatku pavlaku i premazite i uzivajte .



Ovaj kolac se napravi u roku od pola sata, vrlo je ukusan i praktican, jer uvek mozete menjati pudinge po zelji i uvek dobijete nov kolač.
Prijatno !

Ukusne i brze :Španske pitice -super doručak djeca ga obožavaju a nadam se i vi!


Potrebno:
3 jaja
1 čaša jogurta
2 čaše brašna
1/2 čaše ulja
1 prašak za pecivo
so
120g pečenice ili slanine
i zapreminski isto toliko sira i krastavčića

Priprema:

Prvo pripremite meso, sir i krastavčiće
Količina stvarno zavisi od ukusa i materijala koji vam je pri ruci. Moja količina je samo predlog.
Uključite rernu da se greje 200 stepeni .
Počnite sa pripremom testa
Sve ovo umutite u glatku smesu, dodajući jedno po jedno, ovim redom: jaja, ulje, jogurt, brašno i prašak za pecivo, so.
U testo sipajte meso, sir i krastavčiće.
Promešajte kašikom.
Sad smesu ravnomerno raspodelite između svih 12 rupa na plehu .
Moj pleh mnogo lepi, pa koristim papirne korpice.
Do sad vam se i rerna zagrejala. Ubacite i pecite oko 20 minuta ili dok pitice ne narastu i zarumene se.
Ukusne su i tople i hladne.
Prijatno !

Ukusni slani lisnati zalogaji nikog ne ostavljaju ravnodušnim !


Potrebno :
1 paket lisnatog tijesta 500gr
1 pileći file
 sol, biber
 peršun
400 ml konzerviranih šampinjona
3 kašike kiselog vrhnja
naribani sir po želji
ulje
Priprema :
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Lisnato tijesto odmrznuti i obje pločice razvucite u pravokutni oblik, te prstima na nekoliko mjesta premažite vodom, stavite jedno na drugo i pritisnite da se zalijepe. Zatim izrežite veće krugove, a sa čašom po sredini lagano napravite otisak kruga. Meso narežite na sitne kockice i ispržite na ulju, posolite i pobiberite . Dodajte šampinjone, 3 kašike  kiselog vrhnja i nasjeckani peršun, pa od te smjese stavite po sredini kruga 2 kašike . Na vrh stavite naribani sir i pecite 15-20 min na 200 stupnjeva. Po želji poslužite toplo ili hladno.
Prijatno !

Panama Torta !


Potrebno
Za Kore:
8 žumanjaka
2oo gr secera
4o gr cokolade
16o gr badema
8o grbrasna
8 bjelanjaka

Krema:
4 jaja
15o grsecera
15o gr cokolade
25o gr maslaca
3 kasike ruma

Glazura:
100 gr cokolade
80 gr margarina
2-3 kapi ulja

Priprema 
Za koru :

Umutite zumanjke sa secerom, dodati otopljenu cokoladu, mljevene bademe, brasno i na kraju snijeg od bjelanjaca. Koru peci u plehu u koji stavite pek papir oko 2o minuta na 18o stepeni. Kad se kora potpuno ohladi isjecite je  na tri  jednaka dijela.

Za kremu :
Umutite jaja sa secerom na pari , dodate cokoladu i kad se krema ujednaci skinite je sa sporeta da se potpuno ohladi. Kremi dodajte rum i umuceni maslac. Podjelite je na dva dijela i stavite izmedju kora.

Za glazuru :
Istopite margarin do vrenja, skinete ga sa ringle, dodate cokoladu i ulje i mjesate dok ne dobijete glatku glazuru, prelijete je preko torte.

Prijatno!

Torta od šlaga !


Potrebno:
3 slag kreme od vanilije
3 slag kreme od cokolade
3 bijele slag kreme
1 slag krema za ukrasavanje ili vrhnje za slag
200 gr. mljevenog keksa
100 gr. strugane cokolade
600 ml. kisele vode
3 kasike secera
čokolada za ukrasavanje

Priprema:
Keks samljet,cokoladu narendat ili nastrugat na vece komadice.
Izmutit slag od vanilije,1 kasiku secera i 200 ml. kisele vode.
Dodat mljeveni keks i fino izmjesat.
Istrest na oval i oblikovat okruglu ili cetvrtastu tortu kako zelite.

Izmutit slag od cokolade se 200 ml. kisele i 1 kasikom secera,
Dodat struganu cokoladu,izmjesat pa istrest na slag od vanilije.

Izmutit bijeli slag sa 200 ml. kisele i 1 kasikom secera.
Istrest na slag od cokolade.

Izmutite jedan slag ili vrhnje za slag pa ukrasite tortu i mozete posut sa malo
strugane cokolade.
Prijatno!

Čokoladne Buhtle !


Potrebno 
Za tijesto  15-20 komada, ovisno o veličini):
1/2 kg brašna
20 grama kakaa
90 g šećera
1 mala kašičica soli
1 suhi kvasac
1 jaje
1,5 dcl mlijeka
1 dcl vode

Nadjev:
Linolada krem namaz 
Za premaz:
Oko 50 g otopljenog maslaca

Priprema:
Mlijeko pomiješati s vodom i malo ugrijati u mikrovalnoj, tek toliko da bude mlako. Sve sastojke staviti u veću zdjelu i zamijesiti tijesto.
Ostaviti na toplom da se udvostruči. Nakon toga tijesto razvaljati u pravokutnik ili kvadrat (kako vam ispadne) na nekih pola centimetra i rezati na manje kvadrate. Na svaki staviti nadjev po želji (u ovom slučaju Linolada namaz od kokosa).
Oblikovati loptice tako da dobro stisnete spojeve tijesta.
Nakon što ste sve napunili i oblikovali, namastite lim za pečenje (ili stavite papir za pečenje) i slažite kuglice jednu do druge s tim da još svaku premažete otopljenim maslacem. Dio gdje ste ih spojili okrenite prema dolje. Tako složene ostavite još pola sata na toplom.
Buhtle stavite peći u hladnu pećnicu. Znači tek kada ih stavite, upalite pećnicu na 180 stupnjeva i pecite ih dok ne porumene, pola sata do četrdeset minuta.
Kad su gotove, prekrijte ih vlažnom (ne mokrom) čistom krpom i pokušajte se oduprijeti porivu da ih jedete dok su još vrele. Izazov je ogroman vjerujte mi.

Američka pita sa višnjama !


Potrebno:
315g brasna
1/3 kašičice soli
90 g putera
148 g margarina
70 ml ledene vode
600 g očišćenih višanja
7 kašika šecera
1 vanilin šecer
40 g gustina

Priprema:
 Puter i margarin, hladne iz frizidera, naseci na kockice i mijesati sa brašnom i soli viljuskom dok se ne dobiju sitne gromuljice
 Nakon se sve dobro usitnilo polako dodavati ledenu vodu pa mesiti. Kad je masa kompaktna podeliti je na dva dela, uviti u rastegljivu foliju i ostaviti da stoji u frižideru najmanje tri sata ( do pet dana).
Razviti koru i staviti u pleh tako da testo pokriva i ivice, onoliko koliko ce vaša pita biti debela.
visnje dobro izmešati sa secerom, gustinom i pudingom. Visak soka ocediti a smesu staviti preko donje kore.
Nakon razvijanja drugu koru iseci na strafte pa isprepletati odgore ili samo razvuci koru i prekriti visnje, po zelji
 Pre pečenja koru premazati žumancetom i posuti vanilin šećerom(može i bez ako nevolite ) . Peci na 220C 10tak minuta pa smanjiti temperaturu na 180C i peci još pola sata .
Ohladiti pa poslužiti uz slatko vrhnje ili neki sladoled po želji .
Prijatno !

Oduševio je mnoge možda će i vas :Jednostavno brzi kolač!


Potrebno:
400 g petite beurre keksa,
300 g jaffa keksa,
0,5 l jogurta,
200 ml kiselog vrhnja,
8 kašika  šećera,
1 vanili secer,

0,5 l slatkog vrhnja za šlag

Za posip :malo rendane čokolade 

Priprema:
Nasjeckajte ili natrgajte kekse na veće komade.
U posebnoj posudi pomiješajte jogurt (može i voćni ), kiselo vrhnje, šećer i vanili šečer, pa dodajte nalomljene kekse. Sve dobro promiješajte.
Oblikujte po zelji.
Stavite u  frižider da se dobro ohladi i da keks upije tekućinu.
Istucite vrhnje za šlag u koji ako želite slađi kolač  dodajte malo šećera u prahu 
 ali nemojte previše jer je smjesa od keksa već dovoljno slatka.
Ukrasite kolač šlagom i rendanom čokoladom .
Kolač dobro ohladite pa režite na kocke i poslužite .
Napomena u smjesu od keksa po želji možete dodati :krem bananice ,orahe ,grožđice ...
Pijatno!

Gotove za pola sata :Brze Kremšnite !


Potrebno :
6 jaja
1,3 litre mlijeka
1 maslac
6 kašika oštrog brašna
18 kašika  šećera (bijelog ili smeđeg)
 2 pudinga od vanilije
 1 do 2 vrhnja za šlag
 2 kore za kremšnite

Priprema:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka i od bjelanjaka istucite snijeg. Polovicu mlijeka ulijte u posudu za miksanje te joj dodajte žumanjke, šećer, brašno i puding. Sve dobro izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu bez grudica.
Drugu polovicu mlijeka stavite u lonac i u njega ubacite maslc. Zagrijete na vatri dok mlijeko gotovo ne provrije, ali vodite računa o tome da se maslac mora posve otopiti. Tada smjesu sklonite s vatre. Prvu smjesu prelijte u drugu te miješajte dok se sve ne poveže i zgusne.
Na kraju, u lonac dodajte i umućene  bjelanjke te mikserom na najslabijoj brzini sve dobro izmiksajte dok se smjesa ne poveže. 
Prvu koru stavite u duboku tepsiju te na nju prelijte dobivenu smjesu te je izravnajte kuhačom. Umutite šlag i razmažite po smjesi te sve prekrijte drugom korom.
Ostavite da se ohladi i korice otpuste povežu sa kremom .
Napomena:
Zbog lašeg rezanja ja drugu koru prije stavljana  isiječem na kockice a vi kako želite .
Prijatno !

Pjenaste Mliječne Kocke !


Potrebno
Za koru :
5 bjelanjaka
8 kašika  šećera
1 kašika  brašna
1 kašika kakaa

Za kremu :
5 žumanjaka
150 gr šećera
1,2 l mlijeka
3 pudinga od čokolade
7 žlica gustina
200 gr margarina
300 gr mliječne čokolade

I još:
400 ml šlaga
čokolada za ukrašavanje 

Priprema 
Za koru :
 Umutite  bjelanjke i čim počnu pijeniti nastavite postepeno dodavati šećer, dok ne postane čvrsta   smjesa.
 Dodajte brašno i kakao, te sjedinite kuhačom ili pjenjačom.
 Tepsiju malo pouljite i pobrašnite, zatim ulijte pripremljenu smjesu od bjelanjaka. Promjer moje tepsije je 23 X 32 cm.
 Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 25 minuta.
 Ostavite koru  da se ohladi.

Za kremu :
 Mlijeko 1 l stavite kuhati.
 Žumanjke umutite sa šećerom.
 Dodajte 200 ml mlijeka, kratko izradite sa žumanjcima.
 Nastavite dodavati puding i gustin, te sve zajedno sjedinite.
 Pripremljene sastojke umiješajte u uzavrelo mlijeko i kuhajte na srednjoj vatri dok ne dobijete gustu   smjesu.
 Čim sklonite s vatre dodajte izlomljenu  mliječnu čokoladu, mješajte dok se sve ne istopi.
 Ostavite kremu da se ohladi.
 Margarin sobne temperature izrežite na ploškice i sjedinite sa kremom.

Slaganje :


 Kora .
 Krema.
 Šlag.
 Narendajte  čokoladu preko  šlaga.
 Ohladite kolač u frižideru bar 2-3 sata režite na kocke po želji i poslužite .
 Prijatno !

Za one koji vole kremaste torte ova je upravo za njih :Krem Torta !


Potrebno 
Za Koru:
6  bjelanjaka
100 gr šećera
60 gr pečenih što finije mljevenih lješnjaka
4 kašike (oko 50 gr) oštrog brašna
2 kašike tamnog kakaoa
2 čajne kašičice praška za pecivo
40 ml ulja

Za natopiti kore:
1.5-2 dl mlijeka
po želji čokoladnog likera
10 gr vanilin šećera

Za Kremu:
8 dl punomasnog mlijeka
120 gr gustina
6 žumanjaka
70 gr šećera
125 gr maslaca
50 gr bijele čokolade
100 gr bijelog eurokrema
50 gr noisette čokolade
100 gr tamnog eurokrema
300 ml vrhnja za šlag
10 gr  želatine

Priprema
Za Kora:
Umutiti bjelanjke sa malo soli, postepeno dodavati šećer, šaum treba da bude čvrst i sjajan. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo. Lješnjake peći oko 10-ak minuta pa oljuštiti pomoću krpe i samljeti što finije (moji domaći lješnjaci imaju intenzivan i ukus i miris, pa je ova količina sasvim dovoljna,  dok kad radim sa kupovnim to nije slučaj, tako da možete dio brašna zamjeniti sa dodatnom količinom lješnjaka po želji). Šaumu dodati praškaste komponente i ručno mješati (samo lagano prevrtati smjesu). Na kraju lagano dodati i ulje uz mješanje. Smjesu peći u okruglom kalupu d=24-26 cm (lagano podmazati i obložiti pek papirom dno i obruč) na 180 st oko 15-ak minuta, zavisno od rerne. Pečenu koru ostaviti da se ohladi. Potpuno ohlađenu koru  prerezati na 2 dijela.
Za Kremu:
Prosijati gustin, umutiti žumanjke i šećer, pomiješati sa gustinom i dodati oko 1 dl hladnog mlijeka, sjediniti da nema grudvica. Ostatak mlijeka staviti na šporet da se zagrije. Kad je mlijeko zakuhalo, skuhati gustu kremu uz stalno miješanje. Skinuti sa šporeta i površinu kreme prekriti prozirnom folijom. Ostaviti na hlađenje.

U mlak krem dodati nasjeckan maslac i dobro izmiksati. Podjeliti krem na 2 dijela. U prvi dio dodati istopljenu bijelu čokoladu i bijeli eurokrem, a u drugi dio dodati istopljenu noisette čokoladu i tamni eurokrem (čokoladu i eurokrem otopiti zajedno na pari, to ide brzo :)) Želatinu preliti sa 4 kašike  hladne vode ostaviti 5-10 min da nabubri, otopiti na laganoj temperaturi, uz stalno mješanje dodati 2 kašike svijetlog krema i dobro promješati, pa polovinu želatine dodati u svjetli krem i dobro promješati, a drugu polovinu u tamni krem i takođe dobro promješati, ja to radim ručno, bez miksera.
Posebno čvrsto umutiti 3 dl slatkog vrhnja (koristim biljno, ako radite sa mliječnim dodati i šlag-fiks). U svaku kremu ručno umješati po 3 pune kašike šlaga, ostatak ostaviti za ukrašavanje.
U taj ostatak šlaga dodajte po 2 kašike svake kreme i dobili ste savršenu kremu za ukrašavanje.

Obruč za torte obložiti sa prozirnom folijom, staviti na tasnu za posluživanje i slagati : prva polovina kore, natopiti je sa toplim mlijekom, vanilijom i likerom, zatim tamni fil, druga polovina kore, preliv, svijetla krema, pa slatko vrhnje skremama ukrašavanje po želji.


Ostaviti je na hlađenje, najbolje preko noći. Kad skinete obruč, okolo je ukrasite po želji.
Torta je bogata, jako sočna i kremasta .
Prijatno !

nedjelja, 26. studenoga 2017.

Čokoladni palačinci sa šumskim voćem !


Potrebno:
Za palačinke:
220 g brašna
75 g kakaoa
2 kašike šećera
400 ml kisele vode
2 kašike rastopljenog maslaca
2 jajeta
Za fil:
250 ml slatke pavlake
300 g šumskog voća
Za preliv:
200 slatke pavlake
200 g crne čokolade
Priprema:
Palačinke:
U dubljoj činiji izmešati brašno, kakao i šećer. Postepeno sipati kiselu vodu i mešati da se dobije fina smesa bez grudvica.
 Ulupati jaja viljuškom i dodati u smesu, kao i dve kašike rastopljenog maslaca.
 Zagrejati malo maslaca i ispeći palačinke na klasičan način. Od ove mere može se ispeći oko 10 palačinki.
Fil:
Umutiti slatku pavlaku u šlag i filovati ohlađene palačinke. Preko fila rasporediti šumsko voće i sve zamotati u rolat.
Preliv:
.Zagrejati slatku pavlaku i čim provri, pomeriti s ringle, pa dodati čokoladu izlomljenu na kockice i mešati da se fino rastopi.
 Palačinke preliti toplim umakom i odmah servirati.
Prijatno!