utorak, 21. studenoga 2017.

Teleća čorba!

Potrebno:
 500 gr telećeg mesa bez kosti 
1  glavica luka crveni
 malo celera
 2 mrkve
 2 kašike brašna
 200 ml milerama
 ulje
 So, biber
vegeta 
1 l vode (još bolje ako imate teleći temeljac )
peršun po želji 
Priprema:
Luk sitno isjeckajte zajedno sa celerom i mrkvom pa popržite na ulju dok ne omekša.
Dodajte meso izrezano na kockice pa kratko prodinstajte.
Posolite, pobiberite i prelijte vodom.(ili temeljcem  ako imate )
Kuhaj te sat vremena kod meso ne omekša pa dodajte po želji vegete naravno trebate probati kolko je slano prije toga .
Mileram umutite sa malo vode i brašnom pa uspite u šerpu i kuhajte još 10 minuta.Dodajte sitno sjeckani peršun.
Poslužite  toplu .
Prijatno !

Brza Voćna Kremšnita bez pečenja!


Potrebno
Za Puding kremu:
1 l mlijeka
2 vrećice pudinga od vanilije
2 žumanjka
1 žlica brašna
1 žlica gustina
5 žlica šećera
125 grama maslaca ili margarina

Za Žele kremu:
300 ml džema od bobičastog voća (ja sam stavila od kupine i aronije)
200 ml vode ili voćnog soka
1 vrećica želatine
šećer po želji
4 dcl vrhnja za šlag
I još:
petit keksi
šećer u prahu za posipanje ili po vašoj želji 

Priprema:
U kalup veličine 20×30 složite petit kekse.
Za žele kremu :
Džem i vodu ili sok pomješajte, želatinu napravite po uputama na vrećici pa dodajte u džem. Ako želite propasirajte i prelijte po keksima te stavite u frižider da se dobro ohladi i stisne.
Za kremu od pudinga:
Skuhajte kremu od pudinga na uobičajen način, u dio sa praškom za puding brašnom i gustinom  i mlijekom dodajte
umućene žumanjke sa šećerom , dobro promješajte pa dodajte u uzavrelo mlijeko, te kuhajte dok se ne zgusne pa u vruće dodajte margari i dobro promješajte. Malo prohladite pa lagano raporedite po želeu.
Na žutu kremu stavite istučeni šlag te poslažite kekse pospite šećerom u pahu ili sčim želite.
Dobro ohladite pa poslužite .
Prijatno!

Brzi Cheesecake (bez pečenja)!


Potrebno
Za Podlogu:
250 g mljevenog petit keksa
250 g maslaca (može i margarin za kolače)
3 kašike mlijeka

Krema
500 g svježeg krem sira
500ml slatkog vrhnja
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
1 želatina u vrećici

Priprema
Mljevene kekse, omekšali maslac i mlijeko povežite u masu i utisnite u kalup za tortu.
Svježi krem sir, šećer i vanilin šećer izradite mikserom.
Slatko vrhnje izradite i umiješajte u sir.
Želatinu otopite u deset kašike vode, ostavite da odstoji i kada se natopi, zagrijte ju da postane prozirna i izlijte u nadjev od sira. Dobro izmiješajte i izlijte u kalup.

Prije posluživanja, dobro ohladite, najmanje 2 -3sata. Možete ukrasiti voćem ili preljevom po želji.
Prijatno!

Fina torta od čokolade i kokosa !


Potrebno 
Za kore :
8 kom bjelanaca + malo soli
120 g šećera
80 g oštrog brašna
50 g kokosovog brašna
2 čajne kašičice praška za pecivo
1 kaš. sirćeta/octa
100 ml ulja

Za natopiti koru :
malo mlijeka, 1 vanilijin šećer, po želji nekog kokos likera

Za Fil sa kokosom:
8 kom žumanaca
140 g gustina
150 – 200 g šećera
100 g kokosovog brašna
cca 0.9 – 1 l mlijeka
120 g maslaca + 4 kaš. umućenog šlaga

Fil sa čokoladom:
130 g čokolade za kuhanje
150 g mliječne čokolade
5 dl tečnog šlaga 
1 naribana korica limuna
150 g milerama (masnijeg)

Priprema
Za Fil sa kokosom:
Pripremiti šerpu za kuhanje fila, u nju sipati kokos i staviti na šporet. Kratko propržiti kokos oko 1-2 min. samo da blago promjeni boju i pusti miris. Preliti sa oko 3-4 dl mlijeka i kuhati nekih 5-8 minuta sa poklopcem da kokos omekša. Za to vrijeme pripremiti ostale sastojke za fil . Smjesu od kokosa i mlijeka prebaciti u blender i izmiksati (ovaj korak možete i preskočiti, ali ovako dobijem finu kašicu od kokosa). Prebaciti kašu u bokal sa mjerama i dosuti mlijeka tako da ukupno sve bude do 1l. Vratiti na šporet. Žumanca, gustin i šećer pomješati sa malo mlijeka da nema grudvica i kad se tečnost na šporetu zagrijala skuhati gust krem uz stalno mješanje. Kad je krem kuhan površinu krema prekriti sa prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje.
Za kore : (Sastojke možete podijeliti na 2 i peći 2 odvojene korice. Korice su tanke):
Brašno i prašak za pecivo prosijati i pomješati, dodati i kokosovo brašno. Bjelancima dodati mrvicu soli i miksati postepeno dodati i šećer. Umutiti u čvrst snijeg. Praškaste sastojke postepeno dodati u smjesu od bjelanaca mješajući (samo prevrtati kuhačom), zatim dodati i sirće i na kraju lagano sipati ulje uz mješanje. U pripremljen okrugli kalup d=24-26 cm, kome smo dno (ne i obod!) lagano podmazali i stavili papir za pečenje, izliti smjesu i peći na 170 st. 15-ak minuta, nešto duže ili kraće zavisno od rerne. Oko obruča po mogućnosti staviti mokar peškir i tako peći, korice budu ravnomjerno i fino pečene. Pečen biskvit ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Fil od čokolade:
Čokolade izlomiti, saviti u šerpu i preliti sa 3 dl vrhnja za šlag. Zagrijavati na srednjoj temperaturi i mješati da se sva čokolada istopi. Dodati i narendanu limunovu koricu i ostaviti da se smjesa ohadi.
Nastavak fila od kokosa:
Izmiksati maslac i dodati u mlak  fil uz stalno miksanje da se sve fino sjedini i da nema grudvica.
200 ml vrhnja za šlaga  umutiti sasvim malo (kasnijim ručnim miješanjem regulisaćete čvrstoću fila).  kašike dodati u fil od kokosa i ručno izmješati, a u ostatak dodati ohlađenu smjesu od čokolade i mileram te lagano ručno promješati do željene čvrstoće.
Potpuno ohlađenu koru prerezati na 2 dijela. Pripremiti i tečnost za natapanje bikvita (sve sastojke pomješati i zagrijati da tečnost bude mlaka). Na tacnu za torte staviti obruč na koji smo stavili pek papir i ređati: prva polovina kore, malo je izbockati čačkalicom, preliti je sa par kašika mješavine mlijeka, vanilije i likera; fil od čokolade; fil od kokosa. Ponoviti postupak još jednom.
Tortu dobro rashladiti, najbolje preko noći u frižideru. Po skidanju obruča tortu ukrasiti po želji kokosom, šlagom ...
Prijatno!

Savršeno kremasti i ukusan kolač sa Milka čokoladom !


Potrebno
Za Kore:
6 jaja
6 kašika šećera
5 kašika hladne vode
4 kašike brašna
1 kašika kakaoa
1 kašičica praška za pecivo

Za Vanila krem:
3 žumanca
250 ml mleka
80 gr kristal šećera
1 vanilin šećer
1 kašika gustina, puna
100 gr maslaca

Za Milka krem:
3 jaja
80 gr kristal šećera
100 gr Milka čokolade ( tamne ili mlečne )
100 gr maslaca

Završni dio :
šlag ili slatka pavlaka



Priprema:
Ulupati penasto belanca pa postepeno dodavati vodu uz mućenje.
Dodati šećer pa mutiti dok se ne dobije jaka pena i šećer se istopi.
Kada se šećer istopi dodati žumanca.
Umutiti pa dodati brašno, kakao i prašak za pecivo i sve sjediniti varjačom.
Dok to radite rerna se zagreva na 180 stepeni.
Istresti masu u obložen pleh dimenzija 20 x 35 ili 30 x 30…i sličnih…
Peći oko 25 minuta.
Ohladjen biskvit preseći vodoravno da se dobiju dve tanke korice.
Pomešati za vanila krem mleko, brašno, šećer, žumanca i vanilin šećer.
Umutiti pa staviti na srednju vratu uz mešanje da se skuva.
Skuvan fil skloniti sa vatre pa ohladiti.
Ulupati penasto maslac pa mu dodati ohladjen krem i umutiti.
Kremovi su nešto mekši, ali neka vas to ne brine, pri razmazivanju nemojte ići skroz do ivice jer će sami lepo da legnu na korice i one će upiti višak tečnosti, a pri tome fino omekaniti.
Za Milka krem pomešati jaja, šećer i izlomlenu čokoladu, pa staviti na paru.
Mešati dok se sve ne otopi i sjedini.
Zatim ostaviti na pari do 10 minuta da se kuva uz mešanje pa skloniti i ohladiti.
Ulupati penasto maslac pa dodati mu ohladjen krem i sve umutiti.
Na prvu koru naneti beli krem, poklopiti drugom korom pa naneti Milka krem i sve na kraju prekriti šlagom ili slatkom pavlakom.
Ohladiti pa poslužiti.
Prijatno !

Lagan i ukusan -Mokri kolač!


Potrebno 
Za koru :
3 jaja
12 kašika šećera
12 kašika ulja
12 kašika mlijeka
12 kašika brašna
3  kašike kakaa
1 prašak za pecivo
Za preliv:
2 ½ dl mlijeka
10 kašika šećera
malo ruma
Za premaz gore:
3 šlaga
Priprema:
Za koru :Odvojite bjelanjke od žutanjaka. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg, a žutanjke miksajte mikserom najvećom brzinom dodajući šećer, ulje, brašno, prašak za pecivo, mlijeko i kakao. Kad se svi sastojci dobro povežu dodajte i snijeg od bjelanjaka mješajući najmanjom brzinom. Snijeg u smjesu možete umiješati čak i žlicom. U podmazanu tepsiju izliti smjesu i staviti peći na 180 °C. Još toplu koru preliti sa hladnim prelivom. Na hladno staviti šlag  ukrasiti po želji .Potpuno ohladiti pa poslužiti .
Prijatno!

Slatki doživljaj u ustima :Nutellamisu!


Potrebno:
2 šoljice masnog vrhnja
2 šoljice mascarponea
sjemenke iz jedne mahune vanilije
2 žumanjaka
2 žlice šećera
2 šoljice  Nutelle
2/3 šoljice  punomasnog mlijeka
12 piškota keksa
kakao u prahu

Priprema:
Stavite žumanjke i šećer u veliku zdjelu. Miješati dok ne postane lagano i kremasto prije nego dodate vrhnje. Umutite sve homogenizirano prije nego dodate mascarpone. Stavite sa strane.
Stavite mlijeko i 1  kašiku Nutelle u tavu. Na toplini sve izmiješati. Izvadite i ostavite da se ohladi. Lagano stavite kekse u Nutella mix. Posložite na dnu posude za pečenje. Prelijte trećinom kreme. Dodajte ostatak Nutelle preostalom Nutella mixu. Stavite na vrh kreme. Završite s ostatkom kreme. Posipajte kakao po vrhu.
Uživajte Prijatno !

Torta sa čarobnim ukusom prženih lješnjaka :Boem Torta !


Potrebno
Za koru :
10 bjelanaca
10 kašika šećera
200 g mljevenih lješnnjaka
50 g kakaa

Za žuti fil:
10 žumanaca
10 kašika šećera
0,5 l mlijeka
3 kašike brašna

Za tamni fil:
5 jaja
5 kašika šećera
200 g čokolade za kuhanje
1 kašika brašna
200 g maslaca

Za glazuru:
100 g čokolade
3 kašike ulja

Priprema
Za koru :
Umutite mikserom bjelanca, zatim postepeno dodajući šećer mutite dok se šećer ne sjedini sa bjelancima. Dodajte pržene mljevene lješnjake i kakao i sve promiješajte lagano varjačom. Možete peći tri kore u okruglom plehu ili jednu koru u plehu od šporeta, pa je poslije podijeliti na tri dijela.
Stavite u pleh papir za pečenje i ispecite tri kore.
Pecite ih u rerni zagrijanoj na 180 °C 30 – 40 minuta.
Za Žuti fil:
Umutite mikserom žumanca sa šećerom, dodajte brašno i 100 ml hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka stavite da provri i u njemu skuhajte fil stalno miješajući. Kuha se 10 minuta.
Ostavite fil da se ohladi.
Za Tamni fil:
Umutite mikserom jaja sa šećerom, dodajte brašno i čokoladu i kuhajte fil na pari 10 – 15 minuta. Kad se fil prohladi dodajte umućen maslac i ostavite da se potpuno ohladi.
Filujte redom kora, žuti fil, tamni fil – kora, žuti fil, tamni fil – kora.
Cijelu tortu premažite tamnim filom, a zatim još stavite glazuru – otopite 100 g čokolade sa malo ulja i prelijte preko treće kore.
Tortu ohladite pa režite na parčad i poslužite .
Prijatno!

ponedjeljak, 20. studenoga 2017.

Jednostavan i fin kolač :Čudo od jednog jajeta !


Potrebno:
Za koru :

 1 jaje
 1 šolja šećera
 1 šolja mljevenih oraha
 1 šolja mlijeka
 1 šalice ulja
 1 šolja brašna
 1 prašak za pecivo

Za Kremu:

 1 puding od vanilije
 3 dl mlijeka
 2 kašike šećera
 15 dag maslaca ili margarina

Priprema
Za koru :
Istucite jaje i dodajte pola šalice šećera, te nastavite miksati dok ne dobijete gustu kremastu teksturu, potom dodajte mlijeko i miješajući postepeno dodajte ostatak šećera. Potom kašikom  umiješajte orahe i ulje, razradite i na kraju  umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Tako pripremljenu smjesu prelijte u pobrašnjeni i nauljen pleh. Pecite u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva oko 20 minuta.
Savjet: Kora  mora biti sočana stoga je važno da je ne prepečete. Nakon 15 minuta pečenja slobodno čačkalicom provjerite sredinu kore . Ukoliko na čačkalici ne ostaju tragovi smjese, možete je  izvaditi iz pećnice.
Za Kremu:
Odvojite 1 dcl mlijeka i u njega umiješajte puding i šećer, ostatak mlijeka stavite u Šerpu da provrije. Smanjite vatru i u vrelo mlijeko polagano miješajući dodajte pripremljeni puding.
Kada sve provrije skinite s vatre i ostavite da se ohladi, pa potom umiješajte maslac i sve dobro razradite mikserom.
Na ohlađenu koru dodajte kremu i posipajte ribanom čokoladom ili mljevenim orasima.
Kolač ohladite pa poslužite .
Prijatno!

Brzi osvježavajući i sočni kolač od mandarina!


Potrebno:
piškote veliko pakovanje 
1/4 šoljice soka od mandarina
mandarine

Za kremu :
250 g šećera
3 kašike gustina
2 šoljice mlijeka
2 žumanjka

I još:
1 šoljica slatkog vrhnja za šlag
1 kašika šećera u prahu
 kokos

Priprema:
Prvo napravite kremu.
U posudi miksajte gustin i žumanjke.
Mlijeko odvojite toliko da imate dovoljna da umutite gustin, a ostatak stavite zajedno s šećerom u šerpu  na srednje jaku vatru i čekajte da zavrije.
Žumanjke i gustin umutite da nema grudica.
Kada mlijeko zavrije sipajte smjesu od žumanjaka u mlijeko i stalno miješajte.
Ostavite da lagano kuha i da se zgusne nekoliko minuta pa sklonite sa vatre da se hladi.
Dok se krema hladi, prekrijte je plastičnom folijom da se ne uhvati korica.
U posebnu posudu stavite sok od mandarina.
Umočite piškote(vema kratko da vam se ne raspadnu ili upiju previše soka) u sok i slažite na dno posude.
Preko piškota prelijte polovicu kreme zatim složite mandarine pa sve zalijte ostatkom kreme i stavite na hlađenje.
Kolač premažite šlagom u koji ste umutili šećer u prahu i pospite kokosom te dekorirajte mandarinama.
Ohladite koač u frižideru i poslužite .
Prijatno !

Brze kiflice sa sirom !


Potrebno 
Za tijesto:
 250 g glatkog brašna
 3 kašikice praška za pecivo
 125 g svježeg sira
 50 ml mlijeka
 50 ml ulja
 1 kašika soli
 1 bjelanjak
Premaz i posip:
 1 žumanjak
 1 kašika mlijeka
  malo bibera
  malo soli
  po želji sjemenke
Priprema:
Prosijano  brašno pomiješajte sa praškom za pecivo u posudi.
Dodajte bjelanjak, mlijeko i ulje te kuhačom miješajući  promiješajte sastojke.
Dodajte svježi sir i rukama umijesite glatko tijesto.
Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte ga u kružnu formu debljine par milimetara.
Nožem ga razrežite na osmine i od svakog komada formirajte kiflice na način da bazu trokuta rolate premavrhu.
Kiflice prebacite u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i premažite mješavinom razmućenog žumanjka, mlijeka, soli i bibera.
Povrh kiflica rasporedite po nekoliko sjemenki sezama, lana, buče ili po želji.
Pecite ih u rerni 30 do 40 minuta na 180 stepeni s time da povremeno bacite pogled da li su rumene odozgo jer vrijeme pečenja ovisi od rerne do rerne.
Uzivajte u ukusnom zalogaju ovih kiflica .
Prijatno !

Ukusan kao ni jedan drugi:Čokoladni ledeni vjetar !


Potrebno
Za Kore:
9 bjelanjaka
30 poravnatih zlica secera
2 zlice brasna
1 zlica octa
prstohvat soli
1 zlica maraschina

Za Kremu:
9 zumanjaka
700 ml mlijeka
10 zlica secera
8 – 9 zlica brasna
malo vanilije
100 g čokolade
margarin ili maslac
potrebno je jos
0,8 – 1 l slatkog vrhnja

Priprema
Za koru :
Zagrijte pecnicu na 150oC.
Istucite bjelanke s prstohvati soli u cvrst snijeg. Miksajuci dodajte jednu po jednu zlicu secera, a na kraju lagano umijesajte ocat, brasno i maraschino.
Veliki lim za pecenje (onaj koji ste dobili s pecnicom) premazite margarinom, oblozite papirom za pecenje, a zatim opet premazite margarinom. Istresite smjesu, poravnajte i pecite na 150oC cca sat vremena, pa hladite u iskljucenoj pecnici.
Kad se kora ohladi, odvojite ju od papira i prerezite uzduzno na tri trake.

Za kremu istucite zumanjke sa secerom, dodajte brasno, mlijeko i malo vanilije. Kuhajte na pari dok se krema ne zgusne.
Kad je kuhana, kremu podijelite na dva dijela i u jedan dio stavite cokoladu narezanu na kockice i mijesajuci ju otopite (krema mora biti vruca).
Ohladite kreme, a zatim u svaku umijesajte cca 125 g maslaca ili margarina.
Slatko vrhnje istucite u slag.


Na dno pravokutnog pladnja stavite jednu koru, premazite s pola cokoladne kreme, zatim s pola kreme od vanilije i premazite slagom. Stavite drugu koru, drugu polovicu cokoladne kreme, drugu polovicu kreme od vanilije i premazite slagom. Stavite trecu koru i premazite cijelu tortu slagom.
Toru ohladite pa uživajte u ljepoti ukusa ove torte.
Prijatno !

Brze slane Pogačice !


Potrebno :
 250 gr margarina ili
 250 gr masti
 1 supena kašika soli
 2 dcl mlijeka
 1 kesica suhog kvasca
 1 kg brašna
 2 kašikice šećera
Za posuti i premazati:
 1 jaje
susam
Priprema:
Margarin, (mast), šećer i so umjesiti. Mlijeko podgrijati na mlako, tako da ne peče prst. Sipati mlijeko na masu, dodati brašno u koje smo umješali suhi kvasac. Nema potrebe da sumnjate u isti, pošto je mnogo brže i lakše nego čekati da nadodje svježi kvasac. 
Plus – manje se osjeti u tjestu.
Onda ostaje da se tjesto dobro umjesi u posudi, pa kada se sjedini, izvaditi ga još malo na dasku i mjesiti da bude skroz glatko.
Poenta u brzini ovih pogačica je što tjesto ne treba ostavljati da raste, nego se razvija čim smo ga umjesili.
Razvija se na prst debljine. Nakon toga, nožem po gornjem djelu tjesta napravimo usjeke u obliku kvadratića. Pogačice vadimo što manjom modlom, čašica od rakije bila bi odlična mjera (sem ako neko ne pije rakiju iz one 2 – decilitarske čaše).
Kada smo povadili pogačice, u tepsiju stavimo papir za pečenje i na njega poslažemo iste. Ostavimo ih da odstoje nekih pola sata ili malo više. Nakon toga, namažemo ih umućenim cijelim jajetom i pospemo susamom.
Peku se 20 minuta na 180˚C , mada svaka domaćica svoju rernu poznaje. Uglavnom, važno je da lijepo porumene i spremne su za grickanje.
Prijatno!