nedjelja, 19. studenoga 2017.

Mekane i izdašne eurokremom punjene Krofne!


Potrebno
Za tijesto:
6 dl mleka
3 kašike šećera
1 kvasac
4 žumanca
1 kašičica soli
1/2 margarina
1 kg brašna

Za filovanje:
300 gr eurokrema

I još:
ulje za prženje krofni
šećer u prahu za posipanje krofni

Priprema
U mleko staviti staviti šećer pa smlačiti, pa dodati kvasac da nadodje.
U posudu (za mešenje testa) sipati mleko i nadošao kvasac, pa dodati margarin koji je prethodno otopljen.
Zatim dodati žumanca, so i postepeno dodavati brašno.
Tijesto lupati varjačom sve dok ne počne da se odvaja od varjače i suda.
Tijesto ostaviti na umereno toplom mestu da naraste (dok ne dostigne dvostruku zapreminu).
Izručiti testo na sto posut brašnom i razvući pravougaonik debljine oko 1 cm. Na polovinu testa staviti otisak čašom pa na svaki krug staviti po kašičicu eurokrema.
Drugom polovinom tijesta preklopiti deo tijesta gde je stavljen eurokrem.
Zatim čašom vaditi krofne i stavljati ih stolnjak ili krpu pa ih prekriti drugom krpom i ostaviti ih da narastu (oko 20-30 minuta).
Krofne peći u vrelom ulju.
Vaditi ih na  papirne salvete kako bi se upio višak masnoće.
Gotove krofne posuti šećerom u prahu.
Zatim uživati .
Prijatno!

Savršene Grlijaš Oblatne !


Potrebno :
8 žumanaca
200 g šećera
250 g margarina/putera
1 kašika vode
150 g lešnika
200 g šećera
1,5 list oblatne
2 kesice vanilin šećera

Priprema:
Umutiti žumanca, šećer, vanil šećer, vodu i skuvati na pari u gustu kremu.

Otopiti šećer u karamel i umešati prethodno prepečene lešnike.
Razliti smesu na pek papir i ostaviti da se ohladi.
Rukama izdrobiti komadiće i samleti u čoperu na najsitnije.
U hladnu kremu dodati umućen margarin i grilijaš.
Filovati jedan list oblatne, pa preseći na pola.
Duplirati oblatnu i iseći još jedno parče za vrh.
Stisnuti teretom i sačekati momenat za uživanje…
Ohladene oblatne sijecite na kocke i poslužite.
Prijatno!

Kolač sa mineralnom !


Potrebno:
5 vecih jaja
300 g. secera
1 vanilin secera
1 prstohvat soli
150 g. mljevenih ljesnjaka
30 g. gorkog kakaa
75 g. kakaa(za piti,nesquik,,krasekspres…)
200 g. brasna
1 prasak za pecivo
180 ml. ulja
180 ml. mineralne vode(gazirane/radenske)
Glazura:
100 g. cokolade(mljecne ili tamne za kuvanje)
15 g. margarina
50 g. pecenih seckanih ljesnjaka.

Priprema:
Rernu zagrejte na 175 °C.
Pleh za hljeb uski dugacki (vel.30 cm.zapremine oko 2 1/2l)podmazite samaslacem i pospite sa prezlom(krusnim mrvicama).
Jaja,secer,van.secer i prstohvat soli mutite mikserom oko 8 min.
Suve sastojke mljev. ljesnike,brasno,prasak za pecivo obe vrste kakaa,pomjesajte i postepeno dodavajte u umucenu masu od jaja.
Na kraju prvo postepeno dodavajte ulje,kad se umuti dodavajte mineralnu vodu.
Sve lagano mutite mikserom.
Masa ce vam biti tecna i redja,tako mora.
Masu sipajte u pleh, zatim rernu smajite na 150°C
i stavite peci oko 1 h.dok ne porumeni(kolac probajte cackaicom,tako sto ce te zabosti u sredinu kolaca ako je cackalica suva,kolac je gotov).
Kolac odmah prevrnite na zicu(giter za kolace)i ostavite da se ohladi 20 min.
čokoladu otopite na pari u otopljeno dodajte maslac,sve dobro promesate i premazite po kolacu .(dodatno ako imate malo bijele čokolade možete otopiti i šarati kolač)
Lješnike sjeckani  prepecite u suvoj tavi i pospite po glazuri nakon 10 min.sto ste je naneli na kolač.
Kolač ohladite,seci na snjite,i servirajte ga uz malo umucene slatke pavlake/slaga..
Prijatno !

Kremasti kolač s piškotama gotov za 10 minuta !


Potrebno :

5 kiselih pavlaka
2 velike kutije piškota
10 kašika šećera u prahu 
2 kašike meda
1 kesica vanilin-šećera
malo ruma
500 g voća (jagoda, malina, kivija, višanja)
šlag

Priprema:

 Poredajte piškote u dublji posudu  . Na njih poredajte voće.
 Umutite kašikom pavlaku, med, vanilin-šećer i šećer, pa ovim kremom prelijte voće. U pavlaku, ako želite da krem bude čvršći, dodajte istopljeni žele.
 Ohladite 2-3 sata kolač u frižideru, pa ga premažite  umućenim šlagom, pa ukrasite voćem, listićima badema ili rendanom čokoladom.
Prijatno !

subota, 18. studenoga 2017.

Ukusni i fini ;Bečki Minjoni !


Potrebno:

2 jaja
120 g šećera
1 vanilin šećer
100 ml vode
3 kašike kakaa u prahu
75 g maslaca
120 g oštrog brašna
300 g marcipana
80 g oguljenih pistacija
300 g Lino lade nougat

Za glazuru:
300 g čokolade za kuhanje
60 g maslaca

Priprema:
Zakuhajte 100 ml vode, uklonite s vatre pa umiješajte kakao dobro miješajući da ne dobijete grudice. Miješajte dok ne dobijete gustu glatku pastu. Dodajte omekšali maslac i ponovno dobro miješajte do glatke smjese.
Jajima dodajte šećer, vanilin šećer i dobro miješajte pomoću miksera  dok se jaja ne zapjene i šećer ne rastopi. Lagano usipajte pripremljenu smjesu sa kakaom neprestano miješajući.
Kad je smjesa dobro povezana, dodajte brašno i lagano ga ali temeljito umiješajte kuhačom ili lopaticom. Lim za pečenje (20×35 cm) obložite papirom za pečenje, premažite uljem, pa u njega uspite pripremljenu smjesu.
Lagano poravnajte i pecite 15 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 190°C.
Pečeni biskvit pustite da se ohladi i prerežite ga na 2 jednaka dijela (2 puta 20×17,5cm).
Obje polovice namažite Lino ladom nougat .

120 g marcipana temeljito pomiješajte sa sitno mljevenim pistacijama i razvaljajte na veličinu biskvita.
Pažljivo prebacite na jednu polovicu biskvita premazanu Lino ladom, a na nju položite običan marcipan razvaljan na jednaku veličinu.
Poklopite preostalom polovicom biskvita tako da namazana polovica ide na marcipan. Kolač poklopite nečim ravnim i težim i stavite u hladnjak na barem 2 sata.

Izvadite iz hladnjaka i narežite na duge trake dužine 20 cm i širine od 2,5-3 cm pa ih stavite na rešetku.
Maslac na laganoj vatri dobro zagrijte neprestano miješajući dok ne postane proziran pa ga prelijte preko natrgane čokolade. Čokoladu stavite da se rastopi na pari i miješajte dok ne postane potpuno glatka.
Otopljenom čokoladom dobro i pažljivo prelijte biskvit, pa ih ostavite na sobnoj temperaturi da se čokolada malo stisne.

Pažljivo narežite na kocke i stavite u hladnjak da se čokolada stisne do kraja.
Uživajte uz ohlađene kocke .
Prijatno!

Punjeni mafini podsjećaju Munchmallow !


Potrebno:
2 jaja
250 gr brašna
50 gr kakaa
100 gr šećera
100 ml ulja
250 ml mleka
1  prašak za pecivo

Za punjenje i ukrašavanje :
200 gr čokolade
300 ml slatke pavlake

Priprema:
Izmutiti jaja i šećer pa dodati i sve sastojke
Smesu sipati u kalup za mafine, puniti ih samo do pola zato što će da narastu. Dovoljno je za 24 mafina 
Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni nekih 10-15 min provjerite čačkalicom dali su pečeni ako je čačkalica suha to je to pošto sve zavisi od pećnice .
Kad se mafini ispeku sačekati da se ohlade.
Onda im nožem ili malom kašikicom  napraviti malo udubljenje 

Izmutiti slatku pavlaku i napuniti mafine.Ako želite raditi ove ukrase slatku pavlaku napunite u vrećicu za kolače sa onim dodacima pa po želi ukrasite  .Preliti ih ohladenom  istopljenom čokoladom .(čokoladu istopite  na pari da vam ne zagori)
Ohladene mafine poslužiti vjerujte uživaćete u svakom zalogaju .
Prijatno!

Veoma ukusna :Lenja Pita!


Potrebno:
300 gr brašna
200 gr putera
200 gr oraha
100 gr šećera
1 kašičica cimeta
1 kg jabuka

Šecer u prahu za posip 

Priprema:
Puter sobne temperature pomiješajte sa brašnom i šećerom i umiješajte u tijesto.
Ostavite u frižider pola sata.
Jabuke narendajte pa dodajte mljevene orahe i cimet po želji.
Tijesto podijelite na dva dijela i razvucite.
Polovinu složite u tepsiju pa prelijte rendanim jabukama i poklopite drugom polovinom tjesta.
Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 30-ak minuta.
Ohladite pa poslužite .
Pospite šecerom u prahu .
Prijatno !

Brzo se naprave a isto tako brzo i pojedu :Oreo kuglice od samo tri sastojka !


Potrebno:
paket oreo keksa (ukupno 30 kolačića)
225 g bijele čokolade
175 g neslanog krem sira

Priprema:
Keks stavite u plastičnu kesu i izdrobite oklagijom.
Krem sir umutite viljuškom, dodajte keks i promešajte varjačom.
Navlaženim rukama odvajajte komade veličine oraha i napravite kuglice .
Bijelu čokoladu otopite na pari, na umerenoj temperaturi, uz stalno mešanje.
Sklonite s vatre i prohladite na sobnoj temperaturi, povremeno promešajte.
Oreo kuglice umočite u otopljenu čokoladu, poredajte na tacnu, ukrasite po želji i ohladite.
Ohlađene kuglice poslužite .Probajte pojesti samo jednu nisu preslatke ma nestanu za čas . Brzo ćete raditi nove .
Prijatno!

Savršena i brza torta bez pečenja :Semifreddo sa Menaž čokoladom!


Potrebno :
4 žumanjka
6 kašika šećera
200 g bijele čokolade
500 ml slatke pavlake
150 g čokolade
150 g plazma keksa
1 kašika ekstrakta vanilije

Priprema
Žumanjkeadobro umutiti sa šećerom, pa staviti na paru.
U zagrejana jaja staviti izlomljenu bijelu čokoladu i miješati dok se čokolada ne istopi.
Umutiti slatku pavlaku, dodati ekstrakt vanile i prohladenu smesu sa jajima i bijelom čokoladom, pa sjediniti (mikserom).
Plazmu izlomiti i ostaviti 4 kašike sa strane.
Podelite fil na 2 dela u jedan deo staviti plazmu, a u drugi rendanu čokoladu.
Pripremiti kalup pravougaoni – dubina je oko 8 cm dužina 30 cm, a širina 15 cm
Obložiti providnom folijom, pa prvo sipati drobljenu plazmu koju ste ostavili sa strane.
Zatim stavljati fil sa čokoladom.
A zatim i fil sa plazmom.
Pokriti prozirnom  folijom I staviti u zamrzivač na 3-4 h.
Ako želite možete ukrasiti sa šlagom(ili samo posuti lješnacima ili sta imate ) kad se kolač ohladi i kad ga izvadite na tasnu iz folije .
Ohlađenu tortu možete posluziti 
 Uživajte torta je fenomenalna.
Prijatno !

petak, 17. studenoga 2017.

Veoma ukusna i sočna :Posna Torta !


Potrebno
Za Kore:
3 šoljice šećera
1 šoljica ulja
4 šoljice brašna
6 šoljica mlevenih oraha
1 prašak za pecivo
2 narendane kore pomorandže
4 šoljice kisele vode

Za Fil:
1l soka pomorandže (đus je najbolji)
3 pudinga od vanile
2 sok pomorandže
6 kašika šećera
250g seckanih oraha
250g margarina

1/3 tegle džema od kajsija

Za dekoraciju
oko 150g seckanih oraha

Priprema 
Za kore :1 šoljica(veća za crnu kafu-oko 100ml) ulja3 šoljice šećera4, šoljice brašna,6 šoljica mlevenih oraha,1 pecivo, rendana kora 2 pomorandže ,4 šoljice kisele vode na kraju izmiješati da se sastojci sjedine zatim ostaviti 
Da odstoji najmanje 30 min i peći 3 kore svaka posebno u plehu dimenzija napr. 24×32 cm.
Uzagrijanoj rerni 18o step nekih 15 min .Provjerite čačkalicom dali je pečeno ako je čačkalica suha to je to .
Za Fil:
U 1 litar soka od pomorandže(đus)+sok 2 pomorandže skuvati 3 pudinga od vanile i 6 kašika šećera.
U tu hladnu masu dodati 1 umućeni margarin.
Sjediniti i dodati 250g seckanih oraha.
Svaku koru premazati tanko džemom od kajsija pa fil.
Tortu posuti  seckanim orasiima .
Ohladiti u frižideru pa poslužiti .
Prijatno!

Osvježavajući i sočan - Brzi Kapri Kolač!


Potrebno 
Za Koru:
5 kašika šećera
3 jaja
50 gr oraha
1/2 kesice praška za pecivo
4 kašike brašna

Za Fil:
1 čaša vode od 200 ml
 200gr šećera
150 gr malina
1 puding od maline
1 vanilin šećer
 kesica šlaga

Priprema
Za koru :
Mikserom penasto umutiti jaja i šećer.U tu smesu ručno umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo i orahe. Smesu izručiti u pleh24cm obložen pek papirom i ispeći biskvitno testo na 170C.
Za fil :
Čašu vode sa 200 gr šećera staviti da provri.Dodati maline i kuvati 10 min.Puding od maline i vanilin pomešati sa par kašika vode i dodati u tu smesu.Sve zajedno kuhati 2-3 minuta.Pripremljen fil ostaviti da se ohladi.
Šlag pripremiti po upustvu sa kesice.Koru premazati filom i na kraju sa šlagom.
Kolač ostaviti par sati u frižideru da se stegne pa posluziti .
Prijatno!

Zapečeni Makaroni sa Sirom !


Potrebno:

 500 gr tjestenine
 3 kašike putera
 3 kašike brašna
 500 ml mlijeka
 2 šolje rendane gaude
 2 kašike milerama
 4 kašike krem sira
 so, biber

Priprema:

Tjesteninu skuhajte i ocijedite.
U šerpi otopite puter pa na njemu popržite brašno.
Dodajte mlijeko i kuhajte dok se smjesa ne zgusne.
Dodajte krem sir, rendani sir i mileram.
Umiješajte makarone pa uspite u namašćenu tepsiju.
Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 20 minuta.
Posluziti toplo .
Prijatno !

Postupak -Izrada Tijesta za pite !


Potrebno:
 oko 1 kg glatkog brašna
 1kašika ulja
 malo  soli oko pola kašikice (ako stavite puno jfka će vam pucat)
 po potrebi vode
Priprema:
Za početak brašno mora biti obavezno glatko, suho i sobne temperature.
U posudu prosijemo 500 g brašna, napravimo udubljenje, uzmemo prstohvat soli i posolimo brašno oko udubljenja, stavimo ulje 
Voda kojom mijesimo tijesto mora biti mlaka .
E sad kako se izrađuje tijesto:
Neko radi napočetku sa kašikom ja odmah mijesim rukom  počnemo mješati tijesto uz postepeno dodavanje tople vode.
Miješamo tijesto koje mora biti mekano,
Kada smo umijesili meko tijesto, prebacimo ga na pobrašnjenu dasku te dalje mijesimo ručno oko 20ak min.
Cijelo vrijeme miješanja tijesta si dodajemo brašna po potrebi dok ne dobijemo savršenu finu glatku okruglu i kompaktnu masu.
Nakon toga tijesto prerežemo na 2 dijela (možete i 3  oblikujemo jufke te ostavimo odmarat na dobro pobrašnjenu dasku.Pokrijemo  krpom da se ne uhvati korica Tijesto mora mirovati minimalno 30 minuta.
Za to vrijeme pripremite željeni nadjev.
Nakon odmaranja tijesta, tijesto pobrašnimo(nemojte ni previše brašna dodavat dok razvijate neće vam se lijepo razvuć bice jufka suha i pucaće . Razvaljamo oklagijom u veći krug.Preselimo ga na radnu površinu-najbolje kuhinjski stol koji je prekriven bijelim stoljnjakom ili plahtom.Zatim pokapamo jufku uljem rukama uzimamo jufku i kraj na   kraj jufke poklopimo da bi se ulje svuda razišlo .Sačekamo par minuta da stane a zatim nastupaju ruke koje će ga vješto razvući.
Ruke podvučemo ispod tijesta i laganim pokretima izvlačimo, razvlačimo sve u krug.Najprije prstima  ruke a zatim dlanovima.Kako razvlačimo tako gledamo da iz sredine razvlačimo da neostane srdina debela tako sve ukruk razvlačimo dok se moze razvlačit.Nadjev stavljate ko na rolat i zarlate pomoću stolnjaka .
Ako imamo deblje i debele krajeve , odrežemo ih svremenom dok se naučite njih neće biti !
Ovako razvučeno tijesto mozete upotrebiti za razne pite . (mozete nadjenuti sa mesom ,sirom ,krompirom spinatom ...i s čime već želite .) Nadam se da će ovo pojašnjenje biti od koristi da sam vam pomogla nije tesko kad se naučite . :))