petak, 17. studenoga 2017.

Postupak -Izrada Tijesta za pite !


Potrebno:
 oko 1 kg glatkog brašna
 1kašika ulja
 malo  soli oko pola kašikice (ako stavite puno jfka će vam pucat)
 po potrebi vode
Priprema:
Za početak brašno mora biti obavezno glatko, suho i sobne temperature.
U posudu prosijemo 500 g brašna, napravimo udubljenje, uzmemo prstohvat soli i posolimo brašno oko udubljenja, stavimo ulje 
Voda kojom mijesimo tijesto mora biti mlaka .
E sad kako se izrađuje tijesto:
Neko radi napočetku sa kašikom ja odmah mijesim rukom  počnemo mješati tijesto uz postepeno dodavanje tople vode.
Miješamo tijesto koje mora biti mekano,
Kada smo umijesili meko tijesto, prebacimo ga na pobrašnjenu dasku te dalje mijesimo ručno oko 20ak min.
Cijelo vrijeme miješanja tijesta si dodajemo brašna po potrebi dok ne dobijemo savršenu finu glatku okruglu i kompaktnu masu.
Nakon toga tijesto prerežemo na 2 dijela (možete i 3  oblikujemo jufke te ostavimo odmarat na dobro pobrašnjenu dasku.Pokrijemo  krpom da se ne uhvati korica Tijesto mora mirovati minimalno 30 minuta.
Za to vrijeme pripremite željeni nadjev.
Nakon odmaranja tijesta, tijesto pobrašnimo(nemojte ni previše brašna dodavat dok razvijate neće vam se lijepo razvuć bice jufka suha i pucaće . Razvaljamo oklagijom u veći krug.Preselimo ga na radnu površinu-najbolje kuhinjski stol koji je prekriven bijelim stoljnjakom ili plahtom.Zatim pokapamo jufku uljem rukama uzimamo jufku i kraj na   kraj jufke poklopimo da bi se ulje svuda razišlo .Sačekamo par minuta da stane a zatim nastupaju ruke koje će ga vješto razvući.
Ruke podvučemo ispod tijesta i laganim pokretima izvlačimo, razvlačimo sve u krug.Najprije prstima  ruke a zatim dlanovima.Kako razvlačimo tako gledamo da iz sredine razvlačimo da neostane srdina debela tako sve ukruk razvlačimo dok se moze razvlačit.Nadjev stavljate ko na rolat i zarlate pomoću stolnjaka .
Ako imamo deblje i debele krajeve , odrežemo ih svremenom dok se naučite njih neće biti !
Ovako razvučeno tijesto mozete upotrebiti za razne pite . (mozete nadjenuti sa mesom ,sirom ,krompirom spinatom ...i s čime već želite .) Nadam se da će ovo pojašnjenje biti od koristi da sam vam pomogla nije tesko kad se naučite . :))

Nema komentara:

Objavi komentar