srijeda, 25. listopada 2017.

Rolnice punjene vanila kremom










SASTOJCI:

Za rolice:

500 g zamrznutog lisnatog tijesta
maslac za kalupe
1 jaje

Za kremu:
1 Želatina Dolcela
50 ml vode
500 ml mlijeka
1 Prašak za puding vanilin Dolcela
1 žlica Gussnela Dolcela
3 žumanjka
150 g šećera
1 Vanilin šećer Dolcela
200 ml vrhnja za šlag

Za posluživanje:
šećer u prahu

PRIPREMA:

Za rolice:

1. Odmrznuto lisnato tijesto na pobrašnjenoj ravnoj površini tanje razvaljajte tako da od svakog dijela tijesta dobijete po 12 trakica (24 kalupa).

2. Kalupe za rolice lagano namažite maslacem i na svaki zarolajte po 1 trakicu.

3. Tako pripremljene rolice posložite na lim na papir za pečenje. Premažite razmućenim jajetom i pecite na 200 °C oko 20 minuta.

4. Kad su rolice pečene, vruče ih maknite s kalupa i pustite da se rolice ohlade.

Za kremu:


1. Želatinu stavite u zdjelicu, zalijte hladnom vodom i ostavite da nabubri 10-ak minuta.

2. Oko 400 ml mlijeka stavite u posudu i pustite da zakuha.

3. Puding i Gussnel pomiješajte s ostatkom mlijeka.

4. U posudu stavite žumanjke, šećer, vanilin šećer i dobro pjenasto izmiješajte.

5. Dodajte razmućeni puding s Gussnelom i ponovo dobro promiješajte. Lagano usipajte vruće mlijeko neprestano miješajući.

6. Dobivenu smjesu stavite na vatru i lagano miješajte dok ne zakuha.

7. Maknite s vatre, dodajte nabubrenu želatinu i lagano miješajte dok se želatina ne otopi.

8. Kremu pustite da se u potpunosti ohladi pa umiješajte čvrsto tučeno vrhnje za šlag. Smjesu stavite malo u hladnjak da se stisne.

9. Prebacite je u vrećicu za ukrašavanje i njome ispunite pripremljene rolice.

POSLUŽIVANJE:

Pospite šećerom u prahu i poslužite.

SAVJET:
Nemojte sve rolice stiskati u jedan lim za pečenje, nego ih pecite u istom limu u dva navrata.




Mudri tost-iskoristite stari hljeb!


Potrebno:
 za 9 kriški hljeba  :
5 kašike pavlake
5 kašike kečapa
60 gr pečenice
85 gr trapista
prstohvat – dva soli
2 kašike ulja


Priprema:

Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Umutiti pavlaku, kečap iseckanu pečenicu, trapis, kašiku ulja i so.
premazti tepsiju sa ostatkom ulja, poslagati parčadi hleba i na svako parče staviti po kašiku fila, pa onda dodavati ono što je preostalo.
Rasporediti i staviti da se peče 15 – 20 minuta.
Kombinacije su zaista razne, možete dodavati šta god da želite ili volite, šunkaricu,  , začine, maslinovo ulje i šta imate u frižideru ….
Prijatno !


Domaće karamele


Potrebno:
250 g smeđeg šećera
330 g belog šećera
220 g putera
200 ml kukuruznog sirupa, meda ili šerbeta u razmeri šećer:voda=2:1
250 g slatke pavlake
130 ml punomasnog mleka
2 kašičice ekstrakta vanile

Priprema :

 Smeđi  i bijeli šećer stavite u šerpu da se istopi i u to dodajte maslac, kukuruzni sirup, slatku pavlaku, mleko i vanilu.
 Kuvati na ringli, na srednjoj jačini da vam ne pokipi stalno  mešajući da ne zagori .
Da li je dovoljno kuvano isprobaćete tako što ćete staviti malu količinu sirupa u hladnu vodu.
 Ako se formira kruta lopta, znači da je gotovo.
 Razlijte masu u pleh, ostavite da se skroz ohladi i oštrim nožem isecite na željene kockice  .
Ove karamel kockice možete služiti uz kafu  umjesto  šećera.
Prijatno !

Savršena poslastica od badema i karamele !


Potrebno:

1 l vrhnje za šlag
6 kom jaje 
150 g badem, oljušteni suhi
150 g šećer, u prahu
100 g šećer, kristal
10 g vanilin šećer

Priprema:

Bademe kratko pržite u tavi sa šećerom da se postupno rastope, a šećer aromatizira. Pržene bademe i ostatak šećera premjestite u blender ili mlinac te ih usitnite.
Nekoliko komada istucite kuhinjskim batom kako bi ostali nešto veći komadići.Na pari  miksajte  2cijela   jaja, 4 žumanjka i vanilin šećer. Miješajte sve dok ne dobijete finu kremastu smjesu.
Vrhnje istucite u čvrsti šlag.
U kremu umiješajte sitnije i krupnije usitnjene bademe. Promiješajte da badem dođe do svih dijelova kreme. Pažljivo umiješajte i tučeno vrhnje. 
Sve izlijte u željeni kalup obložen folijom te stavite u zamrzivač. Kada se posve ohladi, izvadite, uklonite foliju i režite na kocke .
Ukrasite i aromatizirajte listićima kadulje. Semifredo po želji prelijte medom ili čokoladnim preljevom, a umjesto badema možete koristiti lješnjake.
Vjerujem da cete uživati u ovoj poslastici .
Prijatno!

Brzi Banana desert u čaši !


Potrebni sastojci:
Za krema od vanilije 


750 ml mlijeka
200 g šećera (može i manje)
6 kašika gustina
3 žumanca
2 kašike putera
1 vanilin šećer


Mrvice od graham krekera
1 ½ šolja izmrvljenih graham krekera
1/3 šolje otopljenog putera
1 kašika šećera


Ostali sastojci

Banane
Šlag umućen od slatke pavlake
Karamel krema ili dulce de leche


Priprema :
Za početak napravite kremu od vanilije. U posudi izmešajte malo mlijeka, žumanca i gustin. Mutite žicom za mućenje da ne bude grudvica. Ostatak mlijeka zajedno sa šećerom sipajte u posudu i stavite na šporet da zakuva. Kad je mleko prokuvalo, malu količinu uspite u jaja, stalno mešajući da ih zagrejete, pa sve sipajte u vrelo mleko, vratite na šporet i ostavite da prokuva nekoliko minuta da se zgusne.

 Ne zaboravite da morate mešati bez prestanka, energično.

Sklonite kremu sa šporeta, umešajte puter i ostavite da se hladi na sobnu temperaturu. Kad se krema prohladila, pokrijte je plastičnom folijom pa stavite u frižider da se ohladi u potpunosti.

Za hrskave krekere, izmrvite kekse, prelijte ih puterom, dodajte šećer, sve izmešajte, utisnite u dno kalupa za torte i pecite na 170C, 10-12 minuta. Ostavite da se ohladi pa krenite na slaganje deserta.


U staklene posudice, na dno sipajte mrvice od graham krekera, preko sipajte nekoliko kašika kreme od vanile, preko kreme ređajte kolutove banana, a preko banana ide šlag.

 Na šlag stavite još mrvica od krekera, zatim preko sipajte karamel kremu ili dulce de leche pa ponovo premažite sa kremom od vanile, poređajte banane i na kraju ukrasite sa šlagom, bananama i mrvicama od krekera.
Prijatno !

Savršeno kremasta torta koja će vas naprosto oduševiti -Torta slatko iskušenje


Potrebno
Za kore:
8 jaja
200 g šećera
4 kašike brašna
40 g kakaoa
1 prašak za pecivo
1 kašika soka od limuna


Za fil I:
1 kg breskvi
7 dl vode
6 kašika šećera
5 kašika gustina


Za fil II:
1l slatke pavlake
Priprema:


U posudi za mešanje umutiti belanca sa 100 g šećera. Posebno umutiti žumanca sa 100 g šećera pa dodati sneg od belanaca i lagano promešati varjačom.
 Zatim dodati brašno, sok od limuna, kakao i prašak za pecivo pa promešati. Tepsiju obložiti folijom i ispeći 2 kore. Pečene kore prepoloviti.


 Breskve oguliti i iseći na komadiće pa staviti u odgovarajuću posudu. Dodati 6 kašika šećera i 7 dl vode pa kuvati 15 min. Odvojiti 3 dl soka u kojem se kuvaju breskve sa strane
 Gustin razmutiti sa 1 dl vode i sipati u breskve i kuvati dok se ne zgusne.

 Ostaviti da se potpuno ohladi (fil I).

 U posudi za mešanje umutiti slatku pavlaku (fil II).


 Kore poprskati sokom od breskve.


 Tortu filovati sledećim redosledom: kora, fil I, fil II, kora, fil I, fil II, kora, fil I, fil II, kora, fil II.premazati cijelu tortu .

Ukrasite tortu po želji .
Ostaviti  tortu u frižider da se ohladi bar 2 sata  .

Prijatno!

Kolač Sedmo nebo


Potrebno:
    Za podlogu :
    4 jaja
    180 g šećera
    150 g oraha
    1 list oblatne


    Za kremu:
    200 g maslaca
    1 žumanjak
    150 g šećera u prahu
    4 žlice jake kafe

    Za posipanje:
    2 žlice mljevenih oraha


Priprema :
Žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte, zatim dodajte mljevene orahe i na kraju umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Tepsiju premažite maslacem, na dno stavite oblatnu, na nju izlijte pripremljenu smjesu i stavite ju peći na temperaturu od 150°C 10-15 minuta.
Pečeno tijesto ohladite i premažite kremom.
Priprema kreme: maslac  i šećer pjenasto izmiješajtena  , zatim dodajte umućen  žumanjak i postepeno umiješajte hladnu kafu..Ostaviti u frižider da se ohladi pa služiti.
Prijatno !

Torta koja se topi u ustima :Milka torta


Potrebno:
    Za tri kore:
    3 bjelanjka
    3 žlice šećera
    50 g mljevenih lješnjaka ili oraha
    1/2 žlice brašna


    Za kremu:
    1 l mlijeka
    9 žumanjaka
    100 g šećera
    3 kašike  brašna

    3 pudinga od vanilije
    300 g mliječne čokolade sa sjeckanim lješnjacima
    300g bijele čokolade
    250 g margarina
    1/2 l vrhnja za šlag
Pripremanje:
Kore:
Od navedenih sastojaka ispeći kore.3x
Bjelance umutiti sa šećeromu čvrst snijeg  pa dodati orahe ili lješnake i  brašno.Izmijšati kuhačom i istresti u kalup obložen pek papirom .Peći 15 min na 180 stepeni .

Krema:

Žumanjke umutiti sa šećerom dodati  brašno i pudinge i malo mlijeka .Umućenu smjesu  skuhati u preostalom mlijeku i podijeliti na dva dijela.
U jedan dio dodati čokolade s lješnjacima, u drugi bijele čokolade.
Miješati dok se čokolada ne otopi. Kad se kreme ohlade u svaku dodati po jednu polovicu izmiksanog margarina i mazati kore. Ukrasiti po želji.
Slaže se :
Kora-Tamna krema- Kora-Bijela krema- Kora  -Šlag
,dekorišite po želji.
Ja ostavim 2-3 kašike tamne kreme pa ponovo premažem koru pa tek onda sa šlagom .Vi nemorate .Tortu ohladiti u frižideru prije posluživanja . 
Prijatno !

Sočna torta od maka !


Potrebno :
     3 čaše brašna (časa jogurta)
     2 čaše šećera
     1 čaša ulja
     2 čaše kisele vode
     1 prašak za pecivo
     250gr maka u zrnu

    Fil :
     2 čaša vode
     400gr šečera
     200 gr čokolade
     300gr mljevenih oraha
     1/2 margarina
     1 puding od čokolade
     3 vanil šećera
Priprema :
1. U odgovarajućoj posudi staviti 2 čaše šećera,2 čaše kisele vode,1 čašu ulja umutiti mikserom. Dodati 3 čaše brašna i 1 prašak za pecivo,umutiti masu i dodati 200 gr maka u zrnu,sve to lijepo sjediniti. Masu podjeliti u dva duboka tanjira da bi korice bile jednake. Koru peći u tepsiji približnih mjera 38x21cm na 200C.
2. Za fil: U odgovarajućoj posudi staviti 1 čašu vode od 200ml sa 400gr šećera i staviti na tihoj varti da se šećer istopi. U drugoj posudi staviti 1 kesicu pudinga od čokolade,a zatim izmješati sa 1 čašom vode od 200ml,i to sve sjediniti sa prethodnom masom i staviti da se kuha. Kada se puding skuhao dodati 200gr crne čokolade,300gr mljevenih oraha i 1/2 margarina,3 vanil šećera, sjediniti dobro masu.
3. Kad se masa malo prohladi filovati kore. Kora-fil-kora-fil.

4 Kolac preliti topljenom čokoladom.
Prijatno !

Brze kremaste kocke sa višnjama koje se ne peku


Potrebno :
Za žutu kremu:
8 žumanjaka
8 kašika šećera
2 vanilin šećera
5 kašika gustina
2 kašike oštrog brašna
800 ml mlijeka
200 g maslaca

Za crvenu kremu:
1 teglica kompota od višanja (neto 680g, ocijeđena masa 340g)
150 ml vode
6 kašika šećera
2 pudinga od vanilije

I još: veće pakiranje pettit beure keksa

Priprema:

Za pripremu kolača uzmite lim za pečenje ili kalup srednje veličine. Moj lim je cca 22×32 cm. Bitno da nije puno veći od toga jer ćete u tom slučaju imati premalo kreme, pa svakako to uzmite u obzir.  Posložite  kekse po dnu lima  kolač slaže sa vrućim kremama i bitno je da se složi brzo. Dakle, trebat će vam ista ta količina keksa koliko ste složii po dnu samo još 3 puta toliko.

 Višnje istresite u cjedilo i sakupite sok. Neka tako stoje u cjedilu dok kuhate žutu kremu.

Za žutu kremu miksajte žumanjce sa šećerom i vanilin šećerom, Dodajte gustin i brašno, te malo mlijeka kako ne bi bilo pregusto. Ostatak mlijeka stavite da zavrije. U vruće mlijeko ukuhajte smjesu od žumanjaka i brašna te na laganoj vatri kuhajte par minuta uz stalno miješanje. U još vruću kremu umiješajte maslac natrgan na komadiće pa sve  dobro promiješajte. Poklopite kako se krema ne bi ohladila dok kuhate crveni dio.

Prebacite sakupljeni sok od višanja u mjernu posudu. Dolijte vode tako da bude 600 ml pa sada tu količinu pomiješajte sa višnjama u loncu u kojem ćete kuhati crvenu kremu. Zakuhajte višnje sa sokom do vrenja. U manjoj posudici razmutite prah pudinga od vanilije sa šećerom i 150 ml vode pa sada to ukuhajte u kipuće višnje. Miješajte par minuta na vatri dok se ne zgusne. Krema je gotova kada postane sjajne crvene boje, što će se dogoditi za doslovno par minuta miješanja. Poklopite da se ne hladi.

Sada prionite na slaganje kolača. Prvi sloj već posloženih keksa premažite sa polovicom žute kreme, složite odmah preko toga novi red keksa. Sada preko keksa premažite polovicu crvene kreme sa višnjama, pa preko nje opet red keksa. I takav postupak ponovite još jednom. Završni sloj će vam biti crvena krema. Kako sam ranije rekla, kod ovoga je kolača bitno da budete brzi i da vam se kreme ne ohlade jer će jedino u tom slučaju keksi dovoljno omekšati unutar kolača pa se slojevi neće razdvajati 

Tako složen kolač ostavite da se ohladi. Poslužite ga rezanog na kocke sa slatkim vrhnjem.

Prijatno !

Čokoladni Macaronsi


Potrebno :
2 bjelanca

120 gr šećera u prahu

80 gr mljevenih badema

50 gr šećera

1 kašika kakaa

Za fil:

300 gr tamne čokolade

80 ml vrhnja za kuhanje

50 gr maslaca

Priprema:

Odvojite bjelance od žumanaca i ostavite u frižideru preko noći.

Zajedno prosijte mljevene bademe i šećer u prahu.

Umutite bjelance pa dodajte šećer dok ne dobijete čvrst snijeg.

Umiješajte bjelance sa bademima i šećerom u prahu.

Dodajte kakao i promiješajte.

Uspite u slastičarsku špricu i sipajte ih na pek papir.

Ostavite da odstoji sat vremena pa pecite u rerni zagrijanoj na 170 stepeni 10 minuta.

Za fil ugrijte vrhnje za kuhanje pa u njemu otopite čokoladu i dodajte u  omekšali maslac 

na sobnoj temperaturi .Sve dobro sjedinite .

Ostavite da se fil  da se dobro ohladi pa punite njime macaronse.

Prijatno!

Hrskavi Keksići od Limuna


Potrebno :
220 gr brašna
80 gr putera sobne temperature 
80 gr šećera
2 limuna
1 jaje
2 kašičice praška za pecivo

Priprema:
Umutite jaje pa dodajte 
puter  izmiksan sa  šećerom.
Dodajte limunov sok i koricu od jednog limuna.
Brašno dodajite malo po malo i umijesite tijesto.
Ostavite da odstoji u frižideru sat vremena.
Rukama oblikujte keksiće i poredajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje  .
Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 10 minuta.Ohladite keksiće pa poslužite .
Prijatno!

utorak, 24. listopada 2017.

Hljeb bez brašna i kvasca -Najzdravi hljeb


Potrebno :

4 jaja
100 ml vode
90 gr oraha
90 gr sjemenki lana
90 gr sjemenki suncokreta
50 gr sjemenki tikve
50 gr susama
½ kašičice sode bikarbone
so

Priprema:

Sameljite orahe, lan, suncokret, tikvu i susam.
Dobro promiješajte pa dodajte sodu bikarbonu, jaja i vodu.
Posolite i dobro izmiješajte  istresite u kalup za hljeb.
Pecite 50 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni.
Prijatno !