srijeda, 25. listopada 2017.

Sočna torta od maka !


Potrebno :
     3 čaše brašna (časa jogurta)
     2 čaše šećera
     1 čaša ulja
     2 čaše kisele vode
     1 prašak za pecivo
     250gr maka u zrnu

    Fil :
     2 čaša vode
     400gr šečera
     200 gr čokolade
     300gr mljevenih oraha
     1/2 margarina
     1 puding od čokolade
     3 vanil šećera
Priprema :
1. U odgovarajućoj posudi staviti 2 čaše šećera,2 čaše kisele vode,1 čašu ulja umutiti mikserom. Dodati 3 čaše brašna i 1 prašak za pecivo,umutiti masu i dodati 200 gr maka u zrnu,sve to lijepo sjediniti. Masu podjeliti u dva duboka tanjira da bi korice bile jednake. Koru peći u tepsiji približnih mjera 38x21cm na 200C.
2. Za fil: U odgovarajućoj posudi staviti 1 čašu vode od 200ml sa 400gr šećera i staviti na tihoj varti da se šećer istopi. U drugoj posudi staviti 1 kesicu pudinga od čokolade,a zatim izmješati sa 1 čašom vode od 200ml,i to sve sjediniti sa prethodnom masom i staviti da se kuha. Kada se puding skuhao dodati 200gr crne čokolade,300gr mljevenih oraha i 1/2 margarina,3 vanil šećera, sjediniti dobro masu.
3. Kad se masa malo prohladi filovati kore. Kora-fil-kora-fil.

4 Kolac preliti topljenom čokoladom.
Prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar