nedjelja, 8. listopada 2017.

"MRAMORLINA " Kolač gotov za 15 min


Potrebno :

Podloga
Petit keks
Za kremu
700ml. slatkog vrhnja
700ml. mlijeka
12 žlica gustina(škrobnog brašna)
12 žlica šećera u prahu
2 vrećice vanilin šećera
125g. tamne čokolade
125g. bijele čokolade

Priprema:

Pomiješajte slatko vrhnje i mlijeko,izmiješajte,oduzmite 250ml. od količine dodajte gustin i dobro sjedinite.

Ostatak mlijeka u koje ste dodali šećer i vanilin-šećer stavite kuhati(ovakve vrste krema najbolje je kuhati u teflonskim posudama sa dvostrukim stranicama jer krema neće zagoriti niti će se stvoriti grudice prilikom kuhanja i mješanja.)

Kada mliječna tekućina zakipi dodajte gustin,sklonite s vatre,i pjenjačom intezivno mješajte na slaboj vatri,nije je potrebno dugo kuhati jer se brzo zgusne 1-2 minute.


Kuhanu kremu podijelite na dva dijela;u jedan dio dodajte tamnu a u drugi bijelu čokoladu i dobro izmiješajte da se čokolade otope i povežu sa smjesom.

U odgovarajući kalup-modlu,složite red keksa prethodno natopljen  u mlijeko.da vam podloga bude čvršća i kolač ljepše rezao složite kekse u dva sloja.kreme stavljajte po želji možete “šarati”naizmijenično red tamne-red-bijele pa ćete dobiti mramorni efekt.
Dobro ohladite prije posluživanja.

Prijatno !

Savršeno sočne,mekane i super prijedlog za nedeljni ručak :"KREMENADLE IZ RERNE "


Potrebno:
6 krmenadli, malo većih
3 kašika brašna
ulje za prženje
1/2 kašike slatke paprike
1/2 kašike suvog začina
so
2 lovorova lista
1 manja glavica crnog luka ili pola veće
1 čen belog luka
600 ml vode

Priprema:
Krmenadlama skinuti kosti, izlupati  i posoliti.
Zagrejati ulje na srednju temperaturu pa uvaljati krmenadle sa obe strane u brašno i pržiti dok ne porumene sa obe strane.
Izvaditi na tanjir pa u ulje ubaciti iseckani crni i beli luk i malo propržiti.
Istresti sve zajedno u vatrostalnu čivinu pa poslagati krmenadle, a izmedju zabosti lovorov list.
600 ml vode razmutiti sa preostalim brašnom od valjanja krmenadli, suvim začinom i slatkom paprikom. Po želji se može dodati biber.
Preliti krmenadle i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni sat vremena.
Prijatno !

Jednostavno ,brzo i ukusno :"ČOKOLADNI SUFLE"


Potrebno:
 100 gr tamne čokolade
 50 gr putera
 2 kašike brašna
 3 jajeta
 1 kesica vanilin šećera
 1 kašičica praška za pecivo
Priprema:
Jaja umutite sa vanilin šećerom.
Dodajte otopljeni puter i otopljenu tamnu čokoladu.
Umiješajte brašno i prašak za pecivo.
Namažite posude za sufle puterom i pospite brašnom pa uspite čokoladnu smjesu.
Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 10-15 minuta.

Prijatno!

Super kolač od jabuka gotov za pola sata - Uživajte u ukusu


Potrebno 
 250 gr petit burre keksa
 200 gr šećera
 150 gr griza
 1 vanilin šećer
 1 kašičica cimeta
 1 kg jabuka
Preljev :
 5 žumanaca
 5 kašika šećera
 100 ml mlijeka
 100 ml ulja
 3 kašike brašna
 1 prašak za pecivo
Priprema :
Sameljite keks pa ga pomiješajte sa šećerom i grizom.
Dodajte  jabuke narezane sitno na kriške(možete i narendati  ja volim više kad se osjete )  i dobro promiješajte pa istresite  u namašćen i pobrašnjen pleh.Jabuke lijepo rasporedite kašikom ako ste sjekli na kriške .
Zatim umutite žumance sa šećerom.
Dodajte ulje, mlijeko, brašno i prašak za pecivo  sve zajedno umutite i prelijte preko smjese.
Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 30 minuta.
Kad  se kolač ohladi uživajte  u ukusu .

Prijatno!

"JOGURTINA "


Sastojci
  4 jaja
  150 gr  omekšalog maslaca
 250 gr šećera
 250 gr oštrog brašna
 250 gr jogurta
1/2 praška za pecivo
krema:
 50o gr jogurta
 4 žumanjka
 40 gr škrobnog brašna
 100 gr šećera
Priprema:
Bjelanjke izmutite u čvrsti snijeg, dodajte im prstohvat soli da budu čvršći. Zagrijte pećnicu na 180°C.
Namastite kalup  za torte promjera najbolje 22.
Mutite maslac sa šećerom, dodajte jogurt i žumanjke, pa umiješajte brašno i prašak za pecivo .U orginalni recept neide prašak za pecivo a ja sam ga dodala pošto mi je bez puno tvrđi.
Lagano kuhačom na kraju umiješati bjelanjke i peći oko 30-40 minuta. Ne otvarajte pećnicu u toku pečenja, jer će vam se tijesto “spustiti ”.

Za kremu rastopite jogurt s malo gustina, da se gustin otopi.
Promiješati jogurt, žumanjke, šećer i škrob, pa na srednjoj varti kuhati da se lijepo zgusne.
Pokriti folijom i ohladiti,poslužiti s hladnom jogurtinom .Ukoliko volite suhe kolače kremu nemorate ni praviti.

Prijatno!

Kolač koji se ne peče :Tutti Frutti kolač

Potrebno:

 8 dcl mlijeka
 8 kašike brašna
 8 kom jaja
 4 žlice šećera
 1 vanilija
 200 gr margarina
 100 gr čokolade za kuhanje
 5 kašika sitnog šećera
 500 gr  keksa petit
Priprema:
Odjeliti žumanjke od bjeljanjaka. Mlijeko staviti kuhati ali odvojiti 2 dcl. U žumanjke staviti šećer i mutiti mikserom pa dodati vaniliju i brašno i dalje mutiti mikserom pa lagano dodavati mlijeko (2dcl koja smo odvojili).
Ukuhati u preostalo mlijeko da nebude grudica, možemo si pomoći mikserom. Staviti da se ohladi(može i u hladnu vodu ali moramo koji puta promješati da se nestvore grudice(i to radim mikserom).
U međuvremenu pjenasto izraditi margarin sa sitnim šećerom i otopiti čokoladu.
Kada se fil ohladio umutimo margarin i još malo radimo mikserom da krema bude pjenasta.
Na tacnu složimo kekse  premažemo keks kuhanom kafom.
Od fila odvojimo par kašika za gore a ostatak podijelimo na dva dijela, jedan ostaje žut a u drugi dodamo otopljenu čokoladu.
Na kekse stavimo žuti fil pa kekse pa smeđi fil pa keks. Keks svaki puta mažemo sa kuhanom kafom. Gore stavimo žuti fil koji smo odvojili i naribamo čokoladu.
Stavimo u hladnjak da keks opusti i fil se stegne.

Čokoladni Rolat


Potrebno:
Kora :
 6 jaja
 6 kasika šećera
 6 kasika glatkog brašna
 3 kasike kakaoa
 5 gr praška za pecivo
 100 ml mleka
 100 ml ulja
Krema:
 1 puding od čokolade
 šećera po želji
 300 ml mlijeka
 50 gr čokolade za kuhanje
 125 gr margarina za kreme
Glazura:
 100 gr čokolade za kuvanje
 ulje
Pripremanje:
Biskvit:
Bjelanjke umutiti  u čvrsti sneg. Žumanjke i šećer penasto izmutiti. U žumanjke dodati ulje, mleko, brašno, prašak za pecivo i kakao pa sve dobro promešati pazeći da ne ostanu grudice.
Na kraju pažljivo umešati umućene  bjelanjke. Pećnicu zagrejati na 180*C. Lim za pečenje obložiti papirom.
Izliti smesu u lim za pečenje i peći oko 10 minuta na 180 C. Pečenu koru dobro ohladiti. Ne rolati  pre premazivanja kremom.
Krema:
U zdelicu odvojiti malo mleka, dodati puding i šećer pa dobro promešati da ne ostanu grudice.
U posudu uliti ostatak mleka i zakuvati. U vruće mlijeko dodati puding i skuvati ga. U još vrući puding dodati čokoladu i dobro promešati da se čokolada skroz otopi.
Puding dobro ohladiti. U ohladjeni puding umešati margarin i kremu dobro izraditi. Ohladjenu koru  premazati kremom i zarolati.
Za glazuru otopiti čokoladu i ulje pa preliti preko rolade.

Prijatno!

Savršena" MAĐARICA"


Potrebno:
Tijesto
 300 gr brašna
 100 gr putera
 100 gr šećera
 ½ kašičice praška za pecivo
 3 kašike milerama
 1 jaje

Krema
 500 ml mlijeka
 200 gr šećera
 150 gr putera
 100 gr čokolade
 4 kašike brašna
 1 kašika kakaa

Preljev
100 gr čokolade
 60 gr putera
 2 kašike vode
 2 kašike šećera
 2 kašike ulja
Priprema:
Umijesite tijesto od svih navedenih sastojaka i podijelite na 6 dijelova.
Razvucite i svaku pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 10-ak minuta.
Šećer otopite dok se ne karamelizira pa prelijte sa 400 ml vrelog mlijeka i kuhajte dok se ne otopi.
Otopite čokoladu i puter, ostatak mlijeka umutite sa brašnom i kakaom pa dodajte u karamel smjesu zajedno sa čokoladom i puterom pa kuhajte dok se ne zgusne.
Kore mažite kremom i slažite jednu na drugu.
Otopite čokoladu, puter, šećer, vodu i ulje pa prelijte preko kolača.

Prijatno!

Najbrža baklava bez kora



Potrebno:
150 grama šećera
 2 kašike  ulja
 3 bjelanjka
  2 jaja
 100 grama brašna
 300 grama sjeckanih oraha
 3 kašike soka od naranče
 prstohvat soli
prstohvat cimeta
Preljev:
 150 grama šećera
 1 kašika  meda
 1 dcl soka od iscjeđene naranče
 1 žlica soka od iscjeđenog limuna
malo cimeta
Priprema
Izmiksajte jaja i bjelanjke sa šećerom i dodajte ostale sastojke i umutite da se masa ujednači  .
Stavite peći u tepsiju veličine 20×25 .
Pecite na 170 stupnjeva oko pola sata.
Preljev zagrijte dok se šećer ne otopi.
Pečeni kolač prelijte sa preljevom i ohladite.

Prijatno!

Teško da neko može odoljeti ovom čarobnom ukusu : Čokoladna pita

 
 Potrebno:
Za tijesto:
50g maslaca,
 75g maslaca od kikirikija,
 100g  smeđeg šećera,
 2 žumanca,
 200g oštrog belog brašna,
 50g integralnog pšeničnog brašna,
 1 kašika puna milerama,
 malo soli
Za nadjev:
 400g slatke pavlake,
 200g  noissete čokolade,
 250g  tamne čokolade,
 1 kašika puna meda,
 100g maslaca,
 malo soli, kakaa i malo krem šlaga
Priprema:
Obe vrste maslaca ujednačite sa šećerom i soli. Dodajte žumance, mileram i brašno te zamesite testo, samo da poprimi formu. Od testa formirajte valjak, obložite folijom i stavite u frižider na sat vremena. Ohlađeno testo režite na kolutove debljine 5mm i obložite po dnu i stranicama kalupa za pite pa utiskujte prstima da se popune rupe.
Kalup treba biti potpuno obložen. Pecite testo u zagrejanoj pečnici na 180°C 15tak minuta, dok nije pečeno i dok ne poprimi samo lagano boju. Ostavite sa strane da se ohladi dok ne pripremite nadev. U slatku pavlaku umešajte kašičicu meda i mrvicu soli.
Zagrejte ga do vrenja, uklonite s vatre i dodajte sitno izmrvljenu čokoladu i maslac i mešajte dok se sve ne otopi i poveže u jednoličnu glatku smesu. Pustite da se malo ohladi i s vremena na vreme promešajte. Kad se malo ohladilo izlijte na pečeno testo.
Lešnike pecite u zagrejanoj pećnici na 220°C dok malo ne poprime boju. Kada su pečeni malo ih ohladite i onda ih protrljajte da se skine smeđa opna. Oguljene lešnike naseckajte u multirpaktiku. Nadev pospite kakaom i po želji rendanom čokoladom. Na svako parče nanesite malo krem šlaga. Pustite da se nadev stisne i poslužite.
Prijatno!

Ništa lakše i brže ovaj rolat je za početnike a jako je ukusan : Rolat sa plazma keksom i bananama


                                                       Potrebno:

                                          300 g mljevenog plazma keksa
                                          100 g margarina
                                         100 g šećera u prahu
                                         6 banana
                                         1 kruška
                                       1 vrećica vanilin šećera
                                       120 g mljevenih oraha
                                     250 ml slatkog vrhnja 

Priprema:
Izraditi margarin sobne temperature sa šećerom u prahu, u smjesu dodati ribanu krušku i 4 ispasirane banane. Smjesu lagano promiješati kašikom.
Zatim dodati mljeveni plazma keks, vanilin šećer i orahe. Na foliju razvaljati smjesu, poredati  ostale banane uzdužno, zarolati i ostaviti na hladno da se stisne.Ako su manje banane razdijeliti po tri(tri sa keksom a tri uzdužno poredati preko rolata .  Ohlađene rolat dekorisati umućenom slatkim vrhnjem .
Napomena : Najlakše  ćete zarolati ako smjesu od keksa stavite na prozirnu foliju da oblikujete rolat zatim ga prenesite na tasnu i ukrasite sa vrhnjem 
Prijatno !

Tradicionalni recept za :Bosansku kvrgušu veoma ukusan ručak na brzinu



Potrebno :
1 kg piletine ( bataci, zabatci, bijelo meso )
1 kašika  začina
1 ravna kašičica soli
        nekoliko kašika ulja ( 7 – 10 )
5 jaja
200 gr oštrog brašna
500 ml mlijeka
kajmak ili vrhnje za kuhanje za preliv 
Priprema :


U tavu   usuti nekoliko kašika ulja ( 3, 4 ) pa spustiti piletinu da se oko 10 minuta malo proprži.
Brže ide sa manjim komadima, za cijele komade treba 15 – 20 minuta.
Uključiti rernu na 200 stepeni i u nju staviti tepsiju , sa 4 kašike ulja da se zagreje.
Dok se zagreva umutiti jaja, mlijeko, so i brašno da nema grudvica.
Izvaditi zagrejano ulje pa usuti trećinu smese sa jajima.
Preko poslagati piletinu, ravnomerno i onda preliti ostatkom smese.
Staviti da se peče oko 40 minuta.
Testo će se naduvati pa pazite da ne bude jako plitka tepsija.
Pečenu kvrgušu izvaditi pa preliti sa umućenim  kajmakom sa malo mlijeka ili vrhnje .

Prijatno!

Brzinski ručak :Tjestenina sa dimljenom kobasicom


Potrebno:

1 kašika  maslinova ulja
1 dimljena kobasica
1 manji luk
3 čehna bijelog luka
2 šoljice pilećeg temeljca
300 ml pelata ili pasirane rajčice
½ šoljice mlijeka
250 g tjestenine
½ kašikice soli i isto toliko bibera
naribani tvrdi sir
¼  kašikikice crvene paprike
malo mladog luka  ilili vlasac(po želji)

Priprema
Na maslinovu ulju prodinstajte luk i kobasice narezane na kolutove oko pet minuta. Dodajte bijeli luk i začine pa kuhajte još dvije minute. Dodajte pileći temeljac, rajčicu, mlijeko i tjesteninu pa pustite da prokuha 15 minuta. Na vrh naribajte sir te maknite s vatre. Na vrh dodajte usitnjeni mladi luk po želji.
Prijatno !