petak, 6. listopada 2017.

Čokoladni kolači i kuglice





Potrebno

Za  biskvit 
5 jaja
5 žlica šećera
5 žlica oštrog brašna
2 žlice kakaa
1/2 praška za pecivo
KREMA
3 jaja
3 žlice šećera
3 žlice brašna
0,5 l mlijeka
10 dag čokolade za kuhanje
25 dag margarina
GLAZURA 
1čokolada 
1 kašika mlijeka 
2-3 kasike ulja  sve istopiti na pari 

Priprema

1.
BISKVIT:
Izmiksaj snijeg od bjelanjaka. Posebno izmiksaj žumanjke sa šećerom, dodaj brašno, kakao i prašak za pecivo, a na kraju dodaj snijeg od bjelanjaka.
Peci u četvrtastom limu (prethodno namazan margarinom i posipan brašnom) 20 minuta na 200°C.
2.
KREMA:
Izmiksaj jaja sa šećerom i brašnom i sve skuhaj u mlijeku. U ohlađeno dodaj margarin i topljenu čokoladu. Premaži na ohlađeni biskvit. Odozgo prelij čokoladnom glazurom.
3.
KUGLICE:
Meni je ostalo malo kreme pa sam u nju dodala mljevene kekse i krupno rezane orahe. Od smjese sam pravila kuglice i uvaljala svaku u ribanu čokoladu.

BIJELA EGIPAT TORTA : Bogatog okusa i prekrasne forme, idealna za svaku priliku










Sastojci:

15 jaja
30 kašika šećera + 200 g šećera
5 kašike brašna
200 g mljevenih lješnjaka
150 g lješnjaka čitavih
100 g mljevenih oraha
0,5 l mlijeka
250 g margarina
100 g šećera u prahu
200 g šlaga

Priprema

Kore:
Umutiti 15 bjelanaca, 15 kašika šećera, 2 kašike brašna, 200 g mljevenih lješnjaka, 100 g mljevenih oraha. Od ove mase ispeći 3 kore.


I fil:
15 žumanca, 15 kašika šećera, 3 kašike brašna, 0,5 l mlijeka skuhati na pari. Kada se ohladi dodati margarin (250g) umućen sa 100 g šećera u prahu.

II fil:
Istopiti 200 g šećera u suhoj šerpi da bude svetlo-smeđe i tekuće. Dodati u to 150 g ljenjaka (čitavih). Razliti u plehu i samljeti kada se ohladi.

III fil:
Umutiti 200 g šlaga.

Tortu slagati ovim redom:
kora – I fil- II fil – šlag -kora -I fil -II fil – šlag- …

Po vrhu je šlag.

Kokos fantazija jednostavno i brzo










Sastojci:
Biskvit:
4 bjelanjka
250 grama šećera
150 grama kokosa
Preljev:
2 žlice kakaa
2 žlice šećera
1 žlica instant kave (nescafe)
100 grama čokolade (za kuhanje ili mliječne)
4 žlice mlijeka


Krema:
1/2 l vrhnja za šlag
1 vrećica instant pudinga od vanilije

Priprema:
Izmješajte bjelanjke sa šećerom pa dodajte kokos i smjesu stavit u tepsiju veličine 20×30, i pecite na 160 stupnjeva dok ne dobije laganu boju.
Rastopite sve sastojke za preljev, dobro ih izmješajte i prelijte preko ohlađenog biskvita.
Vrhnje za šlag izlijte u posudu za miksanje i dodajte puding u prahu.
Miksajte par minuta dok ne dobijete gustu kremu.
Premažite kolač i stavite da se dobro ohladi.

Milka Torta!





Potrebno

Za koru: (x3)

3 bjelanjka
3 žlice šećera
50 g mljevenih lješnjaka ili oraha
1/2 žlice brašna

Za kremu:

1 l mlijeka
9 žumanjaka
100 g šećera
3 žlice brašna
3 pudinga od vanilije
300 g mliječne čokolade sa sjeckanim lješnjacima
300g bijele čokolade
250 g margarina


Za dekoraciju :čokolada ili šlag po želji

Priprema
Za koru:
Od navedenih sastojaka ispeći 3 kore tj 3 x sastojke umutiti  i peći u rerni na 180 stepeni nekih 10 do 15 min zavisno od rerne .Ako volite tanke kore onda tepsija 32 ako deblje 28.

Za kremu:

Žumanjke umutiti sa šećerom dodati  brašno i pudinge skuhati u mlijeku i podijeliti na dva dijela.
U jedan dio dodati čokolade s lješnjacima, u drugi bijele čokolade.
Miješati dok se čokolada ne otopi. Kad se kreme ohlade u svaku dodati po jednu polovicu margarina i mazati kore sa jednom pa drugom kremom stim da ostavite 2 kasike samo jedne kreme za zadnju koru  . Ukrasiti po želji sa istopljenom čokoladomsa dvije kašike ulja  ili šlagom .
Tortu ohladiti bar 3 sata u frižideru pa poslužiti .
Prijatno!

SAVRŠENA TORTA od pudinga,keksa i kokosa : Umutite sastojke,poredajte i jedite : Ne peče se !






Potrebno:
1l mlijeka
2 kesice pudinga od vanilije
250 gr šećera
3 kesice vanilin šećera
1 čitava čokolada za kuhanje
200 gr mljevenog lješnjaka
200 gr mljevenog keksa
200 gr kokosa
1 pakovanje petit keksa
2 kesice šlaga
250 gr margarina


  Priprema:
U malo mlijeka razmutite puding,a ostatak stavite da prokuha zajedno sa šećerom.
Kada prokuha dodajte puding i sve zajedno miješajte dok se ne zgusne.

Ohladite fil i dodajte margarin i vanilin šećer,a zatim smjesu podijelite na 3 dijela.
U prvi dio dodajete čokoladu (istopljenu) i lješnjake,u drugi dio kokos,a u treći keks.

Kolač slagati:
Keks – čokoladni fil – Keks – keks fil – Keks – Kokos fil – Keks Šlag
Na kraju ukrasite tortu,ohladite u frižideru  pa isjecite i poslužite.
Prijatno !

Sočni Kuglof očas posla …Jako sočan, ukusan i mirisan kuglof…




Potrebno
Prhko tijesto
200 g pirovog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 žlica kakaa u prahu
80 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
1 prstohvat soli
1 jaje
100 g omekšalog maslaca

Nadjev
150 g otopljenog maslaca
750 g krem sira / skute
200 g šećera u prahu
1 prašak za puding od vanilije
3 jaja
naribana korica dva limuna
1 žlica kakaa u prahu
Glazura
50 g bijele čokolade
1 žličica jestivog ulja, npr. suncokretovog
50 g mliječne ili tamne čokolade

Priprema:

Prosijati brašno s praškom za pecivo u zdjelu. Ostale sastojke dodati redom i mikserom umutiti u glatko tijesto.
Omotati prozirnom folijom i ostaviti u hladnjak oko 40 minuta.
Izvaditi tijesto i oblikovati ga u rolu. Staviti je u namašćen kalup, promjera 26 cm i utisnuti u njega da nastane rub visine 5 cm.
Otopiti maslac i prohladiti ga. Umutiti sir sa šećerom, prahom pudinga, jajima, maslacem i koricom limuna u jednoličnu smjesu.
Oko 2/3 smjese prebaciti u kalup. Prosijati kakao i umiješati u preostalu smjesu. Tamnu smjesu podijeliti po svijetloj i povlačiti vilicu u obliku spirale kroz oba sloja, tako da nastane mramorni uzorak.
Staviti peći, na donju razinu zagrijane pećnice, na 170°C i peći otprilike 60 minuta.
Ostaviti kalup u isključenoj pećnici još 15 minuta.
Ako je potrebno, kolač odvojiti od rubova nožem i staviti na pladanj za torte. Narezati bijelu čokoladu i s uljem rastopiti na pari, preliti glazuru po kolaču. Mliječnu ili tamnu čokoladu tanko narezati nožem ili naribati te ukrasiti kolač.
Prijatno!

"TULUMBE"


Potrebno 
Tijesto
 500 g Brasna
 400 ml Vode
 150 ml Ulja
 5 Jaja
1 kasika Secera
 1 mala kaskicaca Soli
 ulje za przenje
pola kašikice praška za pecivo 
Vagda
– 1 Litar Vode
– 600 g Secera
– 1/2 Limuna
Priprema
Staviti vodu,ulje,secer i sol da prokuha.
Kad prokuha ugasiti sporet pa dodati brasno i mjesati da bude gusca smjesa. Ostaviti smjesu da se ohladi.
Kad se smjesa dobro ohladi stavljati jedno po jedno jaje i mjesati dobro da se smjesa ujednaci.Znaci ne smije biti trag jaja. Moj muz kaze da se smjesa ljepi za ruke i da je najbolje rukama mjesati i to sto duze to bolja smjesa bude.
Stavljati smjesu u kalup za tulumbe i praviti zeljene oblike vece ili manje na ne tako vruce ulje. Temperatura treba biti manja nikako jaka. Prziti ih nekoliko munuta da dobiju lijepu zuckastu boju. Pazite da vam ne izgore.
Napraviti agdu tako sto ce te staviti vodu,secer i limun da se kuha sve dok se secer ne ukuha.Vgda je gotova kad polako klizi sa kaske.Ostaviti Vagdu da se ohladi. Vruce tulumbe tj. iz tave stavljati u hladnu vagdu. Ostaviti nekoliko minuta pa ih onda stavljati u zeljenu posudu.
Prijatno!

četvrtak, 5. listopada 2017.

Tako ukusne i hrskave :Ružice sa makom


Sastojci
Tijesto
800 gr brašna
500 ml mlijeka
100 ml ulja
1 kvasac
1 kašika šećera
1 limun korica


Punjenje
 250 gr mljevenog maka
 200 ml vrućeg mlijeka
4 kašike šećera
 Priprema:
Kvasac otopite u malo mlakog mlijeka sa šećerom i ostavite da nadođe.
Brašno pomiejšajte sa soli, šećerom, koricom limuna, mlijekom pa dodajte nadošao kvasac.
Umijesite tijesto i podijelite na tri dijela.
Mak prelijte vrelim lijekom i šećerom pa dobro promiješajte.
Tijesto razvucite i premažite makom pa zamotajte i režite na debljinu od 2 cm.
Poredajte na papir za pečenj i ostavite da odstoji pola sata.
Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 20 minuta.
Prijatno !

Nestanu za tren :Kiflie sa dzemom ili eurkremom


Potrebno :
100 gr šećera
 1 kvasac
 50 gr putera
 korica od 1 limuna
 2 žumanca
250 gr džema ili eurokrem 
500 gr brašna
250 ml mlijeka
Priprema:
Kvasac otopite u mlakom mlijeku sa šećerom.
Ostavite da naraste pa umiješajte sa brašnom, šećerom, otopljenim puterom, žumancima i koricom limuna.
Umijesite glatko tijesto i ostavite da odstoji sat vremena.
Premijesite pa podijelite na 12 dijelova.
Razvucite loptice i punite džemom pa zamotajte.
Poredajte u tepsiju i pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 20 minuta.

Fenomenalni keksići sa čokoladom


Potrebno:
 200 g brašna
 85 g maslaca
 75 g šećera
1 vanilin šećer
 1 jaje
 1/2 žličice praška za pecivo
160 g sjeckane čokolade
 4 žličice ruma
Priprema:
U zdjeli mikserom izradite maslac ili margarin sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte rum pa jaje i dobro izradite.
Zatim dodajte brašno koje ste pomješali sa praškom za pecivo. Promješajte da se sve lijepo sjedini. Dodajte nasjeckanu čokoladu ali nju umješajte žlicom.
Oblikovati rukama kuglice veličine oraha i stavljati na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje. Kuglice slagati u razmacima.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 250C . Peći 15 minuta.
Poslužite ih tople ili hladne kako želite, ali sigurno će brzo nestati..
 Od smjese dobijete 30 keksića.
Prijatno!

Super doručak: Medaljoni sa kajmakom


Potrebno:
Tijesto
400 gr brašna
 2 kašike kisele pavlake
 2 žumanca
70 gr margarina
1 mala kašika šećera
 1 dl mlijeka
malo soli
pola kvasca
Fil
 1 jaje
 3 – 4 kašike kajmaka
susam za posipanje
Priprema
U malo mlijeka otopiti kvasac i ostaviti da odstoji. Brašno, šećer i so sjediniti.
Žumancad, pavlaku i omekšani margarin izmiksati, zatim dodati u brašno. Na kraju dodati kvasac i zamesiti testo mlakim mlekom.
Kada testo postane srednje tvrdo ostaviti ga na toplom da naraste. Dignuto testo premesiti, oklagijom rastanjiti i pomoću okrugle modle vaditi krugove i ređati u podmazani pleh.
Na svaki krug pomoću male manje čašice praviti udubljenje. Prethodno umućeno belance sa kajmakom staviti u udubljenje. Žumance umutiti i premazati medaljone. Zatim je potrebno posuti medaljone susamom.
Rernu zagrejati na 250 stepeni. Medaljone peći dok ne porumene otprilike 30 minuta.
Prijatno!

Punjeni krompir sa kajmakom


Potrebno:

4  krompira (približne veličine
100-150  g slanine
1 mladi crni luk
1 čehno bijelog luka
   mast
4 kašike kajmaka

Priprema:

Krompir nije potrebno ljuštiti već ga samo dobro operite. Sa gornje strane iseći poklopac, a zatim sredinu izdubiti da ivica ostane širine oko 1 cm. 
Začinite  biljnim začinom.
Za fil seckati slaninu,mladi i beli luk. 
Krompire spolja premazati mašću i složiti u pekač, a zatim ih napunite i peći na 200 °C oko 30 minuta.
Kada su pečeni, na svaki krompir stavite po kašiku kajmaka.
 Posuti seckanim peršunom.
Prijatno!

KUGLOF !


Potrebno :
– 6 jaja
– 40 dkg šećera
– 25 dkg maslaca
– 1 prašak za pecivo
– 2 vanilin šećera
– 3 žlice ruma ,korica od jednog limuna i jedne naranče
– 2,5 dcl mlijeka
– 3 žlice kakaoa
– 1/2 kg oštrog brašna
– masalac za mazanje kalupa
– šaka oraha ili lješnjaka za posipanje kalupa
– glazura od čokolade
Priprema:
Žumanjke i šećer pjenasto umutiti, dodati maslac sobne temperature i još mutiti dok se ne sjedini.
Brašno i pr.za pecivo izmješati
U gornju smjesu dodati ostale sastojke i na kraju lagano umiješati brašno sa pr.za pecivo i snijeg od bjelanjaka.
Masu podijeliti na dva dijela i u jedan dodati kakao.
Kalup obilno namazati maslacem i posuti ga prženim lješnjacima ili orasima.
Žlicom dodavati naizmjenično tamno i svijetlo tijesto u kalup i peći na 170 C 70 minuta.
Kada je pečen pustiti da se ohladi, istresti kuglof iz kalupa, preliti ga čokoladnom glazurom .
Ovaj kuglof ostaje danima svjež i jako je izdašan.Možete ga posipati šećerom u prahu ili ga preliti nekom drugom glazurom. Umjesto oraha ili lješnjaka mogu i bademi. Kako god, nećete pogriješiti.
Prijatno!