četvrtak, 21. rujna 2017.

Kolač bez brešna i šećera svjetski hit : Baš .baš dobar desert




Potrebno:


4 jaja
2 pomorandže
200 oraha ili badema ili lešnika ili kokosa
pola kašičice sode bikarbone
Za fil:
100 grama crne čokolade
200 ml neutralne pavlake za kuvanje.

Priprema:

Pomorandže prvo potopite u rastvor sode bikarbone i ostavite da odstoje pola sata. Zatim ih kuvajte oko pola sata dok ne omekšaju. Sameljite ih dobro u blenderu, dodajte jaja i orašaste plodove predhodno samlevene, te malo sode bikarbone.
Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.
Na ringli prokuvati neutralnu pavlaku pa u nju dodati čokoladu dok se rastopi. Preliti gotov i prohlađen kolač. Rashladiti u frižideru i poslužiti.
Prijatno!


Nutella kolačić poslastica koja oduševljava : Kremasta i sočna bez glutena




Potrebno:

Za podlogu:


130 gr keksa (petit ili bezglutenski po želji)
50 gr maslaca
20 gr prženih lješnjaka (krupnije nasjeckanih)
1 kašike eurokrema Nutella
Krema
45 gr prah šećera
250 gr mascarponea
200 ml slatkog vrhnja
5 kašika eurokrema Nutella

Priprema :

Keks izmrvite i pomiješajte sa istopljenim margarinom.
Nutellu otopite na pari i pomiješajte sa keksom i maslacem,a zatim dodajte lješnjake.
Smjesu prelijte u kalup (odp veličine 18cm) i ostavite da se stisne u frižideru oko 30 minuta.
Kremu pripremite tako što ćete mascarpone umutiti sa vrhnjem.
dodati Nutellu koju prvo morate otopiti na pari.
Kremu premaćite na ohlađenu podlogu i ponovo sve vratite u frižider na 2 sata.
Kada se krema ohladi ukrasite dodatno po želji.
To je to nikad jednostavnije i brže do savršene i ukusne poslastice.
Prijatno!

ODLIČAN KOLAČ MOJ DANAŠNJI IZBOR










Sastojci

Kore:
3 žumanjka
200 g šećera
150 g hladnog maslaca
500 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
3 žlice kakaa
2-3 žlice kiselog vrhnja 20% mm
Krema: u zagradi su mjere za verziju sa keksom, pola doze
1 kg svježeg kravljeg sira, skuta ili drugi…(500 g)
160 g šećera…(80 g)
2 vanilin šećera…(1 kom)
180 g maslaca…(90 g)
3 jaja…(2 kom)
250 ml mlijeka…(125 ml)
80 g gustina…(40 g)
1 vanilin šećer…(1 kom)
Čokoladna glazura:
80 g čokolade za kuhanje…(50 g)
80 g mliječne čokolade…(50 g)
2 žlice maslaca…(1 žlica)
5 žlica slatkog vrhnja ili mlijeka…(3 žlice)
Verzija sa keksom: mjera za pola doze kreme
250 g (oko 33 kom) petit beurre keksa

Priprema

1.
Kore:
Žumanjke, šećer, maslac i kiselo vrhnje izmiksati.
Brašno, prašak za pecivo i kakao prosijati.
Od svih sastojaka zamijesiti tijesto. Ne mijesiti pretjerano.
Tijesto oblikovati u valjak, umotati u prozirnu foliju i spremiti u hladnjak na sat vremena.
Zatim tijesto podijeliti na 3 dijela. Svaki komad pobrašniti i razvaljati između dva papira za pečenje na veličinu velike tepsije od pećnice (kore razvaljati na način opisan u receptu za prhke štrudlice sa nutellom) i skupa sa papirom prenijeti u tepsiju. Tijesto nabosti vilicom i peći oko 15-20 minuta na 180”C.
Ohladiti.
2.
Krema:
Savjet: Prije pripreme kreme, 2-3 žlice šećera odvojite sa strane i dodajte na kraju prije dodavanja gustina ako bude potrebno. Ovisno o vrsti sira koji koristite i osobnom ukusu, trebat će više ili manje šećera.
U šalici razmutiti gustin i 50 ml mlijeka.
U posudi za kuhanje izraditi sir, šećer, vanilin šećer i jaja da nema grudica. Dodati maslac i preostalo mlijeko i staviti kuhati na laganu vatru. Često promiješati.
Kad se na vrhu počnu pojavljivati mjehurići, dodati razmućeni gustin i miješati dok se smjesa ne počne zgušnjavati, a onda uključiti mikser i kuhati stalno miksajući dok se krema ne zgusne.
3.
Na prvu koru ili sloj keksa izliti pola kreme, zatim staviti drugu koru/kekse te ostatak kreme. Na vrh staviti treću koru/kekse, preliti toplom čokoladnom glazurom i ohladiti na sobnoj temperaturi. Zatim pokriti prozirnom folijom i spremiti u hladnjak na najmanje 12 sati, najbolje preko noći.
Verziju sa keksima sam pravila sa pola doze kreme (kalup ili posuda 25×18 cm).
4.
Čokoladna glazura:
Sve sastojke kuhati na tihoj vatri dok se čokolada ne otopi. Toplu čokoladu izliti na kolač i poravnati.
Po želji preko glazure napraviti mrežu od mliječne čokolade rastopljene sa malo maslaca i mlijeka.
5.
Napomena:
Čokoladna glazura se može izostaviti. Tada kremu nanijeti i na zadnji sloj kora, odnosno keksa.







Puslica torta








Potrebno je:

10 komada jaja
250 gr margarina
sok od 1/2 limuna
300 gr. oraha
500 gr šećera

Priprema:

Od belanaca umutiti 2 kore, svaku koru mutiti sa 200 gr. šećera u koju ste dodali po 1-2 kašike soka od limuna Mutiti oko 5 minuta dok se ne dobije čvrst šne koji ne pada sa kašike.
U pleg staviti peh papir malo ga podmazati uljem ubaciti belanca i lepo ih rasporediti. Sušiti u rerni na 150 stepeni C oko sat vremena ako je potrebno i više. Koru probati čačkalicom dali je suva. Tako ispeći i drugu koru.
Deset žumanaca umutiti sa 100 gr. šećera pa ih nastaviti mešati na pari dok se god ne zgusnu. U to dodati mlevene oraha pa kad se prohlade izmešati sa umućenim margarinom. Prvu koru namazati filom pa je pokriti drugom malo pritisnuti. Filovati umućenim šlagom odozgo ostaviti da prenoći u frižideru i sutra dan seći . Sladite se dragi moji…

Nikad bolje nismo probali : Pogačice koje se tope u ustima (30 min pečenja)!





Potrebno:

 brašno 1 kg
 margarin 250 gr
 sir 400 gr
 so 1 kašikica
 jaje 1 komad
 kvasac 1 komad
 voda 100 ml

Priprema:

Staviti kvasac da nadođe u 100 ml mlake vode. Zatim ga dodati brašnu, dodati sir, margarin i so. Umesiti testo i ostaviti 30 minuta da naraste. Zatim razviti testo što tanje, pa ga uviti u rolat. Ostaviti još 10 minuta pa opet rastanjiti testo oklagijom. Izvaditi pogačice modlom ili čašom, poredati u podmazan pleh, premazati umućenim jajetom i staviti da se peče 30 minuta na 200 stepeni.
Prijatno!


Ukusan Ručak na brzinu …Kolegica danas donijela na posao i mrvice se pojele



Potrebno

Za osnovu:
1 kgr. krumpir
1 jaje
1 kašika so
100 gr. kačkavalj
100 gr. sunke po izboru
2 kašike mlijeka
20 gr. margarin
zeleni dio mladog luka – (perca od luka)
Za paniranje
1 jaje
2 kasike mlijeka
po potreba hljebne mrvice (prezla)

Priprema

Narezati sitno na kockice kačkavalj i sunka, kao i zeleni dio mladog luka, – perje.
Skuvati krumpir, oljustite i dok je vruc istisnite kroz presu.
Dodajte mu malo margarina, so , dve kasike mlijeka i izmesajte … kad malo oladi dodate jaje, narezani sunka, kačkavalj i pera od mladog luka – izmesajte.
Od dobivenu smese napravite loptice u velicini koji vi zelite.
Za paniranje izmutite to jedno jaje sa 2 kašike mlijeka, pa stavite spremljene polpete u jaje, zatim u prezla i przite – ako volite mozete prvo u prezlu, pa u jaje i opet u prezlu…
Posluživanje
Ovo je odlican dodatak jela, a takodje i za meze.
Prijatno!

Odličan rolat jednostavan recept !



Potrebno:

500g crvenog mlevenog junećeg mesa 
100g   slanine 
50g kačkavalja 
1 jaje 
so 
beli luk 
biber
suhi začini 
salata po izboru začinjenena maslinovim uljem i limunom

Priprema:

Zamijesite meso, so, jaje, seckani beli luk,suhe začine  i biber – kao za pljeskavice. Rasporedite ga preko lepo naredenih šnita slanine i u sredinu stavite kačkavalj.
 Sve ovo možete da radite na alumijiumskoj foliji, zamotate rolnicu sa njom i tako pečete. Otkrijete meso tek kad treba da se malo zapeče. Gotovu rolnicu servirajte uz salatu, a dobar prilog je i barena blitva sa maslinovim uljem i belim lukom.
Prijatno!

Slani rolat …Odličan izbor u svim prilikama



Potrebno:

Za koru :
4 jаja
4 kаšike brаšnа
1 prаšаk zа pecivo
2 kаšike pаvlаke
prstohvat soli
Za fil:
200 g fetа sirа
100 ml milerаmа
180 g prаške šunke

Pripremа:

Belаncа odvojiti od žumаnаcа i sа prstohvаtom soli umutiti u čvrst snijeg.
 Posebno umutiti žumаncа sа pаvlаkom. Dodаti snijeg od belаnаcа i polаko promešаti.
 Nа krаju dodаti mešаvinu prаškа zа pecivo i brаšnа, pа promešаti kuhačom.
 Pleh od rerne obložiti pаpirom zа pečenje i rаzliti u njegа pripremljenu smjesu. 
 Peći u zаgrejаnoj rerni nа   200°C oko 20 min.
 Pečenu koru uviti u vlаžnu krpu i ostаviti dа se ohlаdi.
 Posebno umutiti fetа sir i milerаm i dodаti seckаnu prаšku šunku pа promešаti.
 Koru rаzviti i premаzаti filom, pа ponovo urolаti, uviti u krpu i odložiti u frižider dа se stegne.
 Neposredno pred služenje iseći nа pаrčаd željene veličine i poslužiti.
Prijatno !

Domaće lepine bolje nego u pekari pečene za 10 min



Potrebno:

600 gr bijelog brasna
4,5 dl tople vode
so po zelji
1 velika kasika suhog kvasca (ravna kasika )

Priprema

Od ovih sastojaka zamijesiti mekano tijesto pa ga ostaviti da odmara 30 min.
Kad tijesto odstoji promijesiti
ga u malo brasna i sijeci otprilike jednake komade od kojih se formiraju kugle
Oklagijom razvaljati kugle u manje krugove kao za pitu (krugove ne trebaju biti pretanki odnosno ako hocete da vam lepine budu punije razvaljati ih debljine 1 cm )
Ponovo pustiti da odstiji oko 30 minuta i zatim pomocu ravne letvice ili stranom noza koja nije ostra praviti sare na lepinama tzv. mrezice
mrezice se prave pred samo pecenje
Umutiti jedno bjelance pa njime premazati lepine prije pecenja ( ko ne voli bjelanca moze odlicno posluziti slatko mlijeko za premazivanje)
Zagrijati pecnicu na najjace zajedno sa plehom u kome cete peci lepine pa zatim stavljat lepine onoliko koliko moze
Kad su lepine vec na pecenju ja ukljucim pecenje na zrak koje ih lijepo napuse s tim sto morade paziti da vam ne pregore (ukljucivenjem pecenja na zrak temperatura bude veca a pecenje bude brze te zato treba paziti )
 sobzirom da je pleh grijan u pecnici svo vrijeme ne trebate korisriri papir a niti ulje za podmazivanje -nece se nista zalijepiti
Ispecenje lepine zamotati u krpu da omekšaju …….

Lepine prije pečenja kad imam pospem crnim kimom zbog arome  .

Prijatno!

srijeda, 20. rujna 2017.

Zdraviji i ukusniji-Pileći Cordon Blu iz rerne


Potrebni sastojci:

  • 4 pileća filea (oko 800 g)
  • biber  mljeveni
  • 3 kašike Vegete
  • 200 ml vode
  • 2 kašike otopljenog maslaca (25 g)


  • 2 češnja češnjaka
  • ½ kašike Origano sušeni
  • 4 ploške kuhane šunke (100 g)
  • 4 kriške trapista ili nekog drugog tvrdog sira (100 g)
  • 1 žlica maslinova ulja

  • Za paniranje:

  • 80 g Krušnih mrvica
  • 2 kašike Slatka paprika mljevena
  • 2 kašike naribanog parmezana


  • Priprema:
    1. Pileći file stavite jedan po jedan u vrećicu i istucite ih batom za meso u tanak odrezak. Meso pobirite i pospite s 1 kašike Vegete.
    2. U posudu stavite vodu, 2 žličice Vegete, otopljeni maslac, protisnuti češnjak i origano. Zagrijte do vrenja i kuhajte nekoliko minuta.
    3. Pripremite smjesu za paniranje tako da pomiješate krušne mrvice, crvenu mljevenu papriku i sir parmezan.
    4. Na pileći file položite plošku šunke, preko nje plošku sira, presavijte u odrezak i učvrstite čačkalicama.
    5. Pripremljeno meso umočite u tekuću smjesu, a zatim u smjesu za paniranje. Panirane odreske posložite u tepsiju premazanu maslinovim uljem.
    6. Prelijte ostatkom tekuće smjese i pecite u rerni zagrijanoj na 200°C oko 45 minuta.
    Posluživanje:

    Poslužite toplo uz salatu.

    Slana torta od palačinki i špinata -Nešo veoma ukusno za vaš ručak


    Potrebno:
    6 – 8 osoba
    Za palačinke:
  • 1 Mješavina za palačinke (ili sami napravite )
  • 700 ml vode
  • Za nadjev:
  • 300 g svježeg kravljeg sira
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 400 g špinata
  • ½ kašikice Muškatnog oraščića mljevenog 
  • 2 jaja
  • Crni  mljeveni biber
  • 2 kašike Vegete
  • Za preljev:
  • 100 ml kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • Za posipavanje:
  • 2 žličice ribanog parmezana
  • Priprema:
    1. Mješavini za palačinke dodajte vodu i izmiješajte glatko tekuće tijesto. Tijesto ostavite odmarati 10-15 minuta.
    2. U međuvremenu očistite špinat te ga u kipućoj vodi kratko prokuhajte (2-3 minute). Zatim ga ocijedite, ohladite i sitno narežite.
    3. Dobro zagrijte tavu premazanu uljem i od pripremljenog tijesta pecite palačinke malo deblje.
    Ispecite malo deblje palačinke kako bi upile višak tekućine iz nadjeva.
    4. U dublju zdjelu stavite dobro ocijeđen svježi kravlji sir, dodajte špinat, vrhnje, muškatni oraščić, Vegetu, biber i jaja te promiješajte tako da dobijete glatku smjesu.
    5. U odgovarajući okrugli kalup, koji ste namazali uljem, stavite palačinku, a zatim po njoj rasporedite nadjev. Tako redajte slojeve, a zadnji sloj neka bude palačinka.
    6. Tortu prelijte mješavinom vrhnja i jaja, posipajte parmezanom pa pecite u pećnici zagrijanoj na 210°C oko 20 minuta.
    Posluživanje
    Slanu tortu od špinata malo ohladite, a zatim narežite i poslužite sa sezonskom salatom. Tortu možete poslužiti i s jogurtom ili kiselim vrhnjem

    Ovo morate probati zdravo i ukusno : Šnicle od tikvica ,mljevenog mesa i sira :)


    Potrebno:
  • 1 glavica luka
  • 1 manja tikvica
  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 2 kašike posnog sira
  • 1 kašika prezli
  • 3 kašike ulja
  • 1 čen belog luka
  • na vrh noža majčine dušice i ruzmarina
  • prstohvat anisa u prahu
  • so, biber

  • Priprema:
    Luk naseći na kockice, a tikvicu sitno narendati, pa ih sve pomešati sa mesom, sirom, prezlama, pasiranim belim lukom i začinima.
    Od smese oblikovati šnicle i pržiti ih na vrućem ulju oko 10 minuta.
    Prijatno!

    "Prave Bosanske Hurmašice" -Tradicinalni recept koji se čuva od zaborava


    Potrebno za 
    hurmasice:
    • 2 jaja
    • 2 fildzana ulja
    • 2 fildzana secera
    • 2 fildzana kokosa
    • 3 kasike masla
    • prasak za pecivo
    • po potebi brasna


    Vagda:
    • 9 fildzana secera
    • 11 fildzana vode
    • 1 kom limuna
    Priprema:
      1.Jaja umutiti pjenasto pa dodati sve sastojke po redu gore navedenom…I na kraju dodavati brasna toliko da tijesto ne bude ni tvrdo ni mehko…
      2.Pa peci hurmasice i zalizi agdom…
      Napomena :Vruće hurmašice zaliti mlakom vagdom ...
      Prijatno!