četvrtak, 21. rujna 2017.

Nikad bolje nismo probali : Pogačice koje se tope u ustima (30 min pečenja)!





Potrebno:

 brašno 1 kg
 margarin 250 gr
 sir 400 gr
 so 1 kašikica
 jaje 1 komad
 kvasac 1 komad
 voda 100 ml

Priprema:

Staviti kvasac da nadođe u 100 ml mlake vode. Zatim ga dodati brašnu, dodati sir, margarin i so. Umesiti testo i ostaviti 30 minuta da naraste. Zatim razviti testo što tanje, pa ga uviti u rolat. Ostaviti još 10 minuta pa opet rastanjiti testo oklagijom. Izvaditi pogačice modlom ili čašom, poredati u podmazan pleh, premazati umućenim jajetom i staviti da se peče 30 minuta na 200 stepeni.
Prijatno!


Ukusan Ručak na brzinu …Kolegica danas donijela na posao i mrvice se pojele



Potrebno

Za osnovu:
1 kgr. krumpir
1 jaje
1 kašika so
100 gr. kačkavalj
100 gr. sunke po izboru
2 kašike mlijeka
20 gr. margarin
zeleni dio mladog luka – (perca od luka)
Za paniranje
1 jaje
2 kasike mlijeka
po potreba hljebne mrvice (prezla)

Priprema

Narezati sitno na kockice kačkavalj i sunka, kao i zeleni dio mladog luka, – perje.
Skuvati krumpir, oljustite i dok je vruc istisnite kroz presu.
Dodajte mu malo margarina, so , dve kasike mlijeka i izmesajte … kad malo oladi dodate jaje, narezani sunka, kačkavalj i pera od mladog luka – izmesajte.
Od dobivenu smese napravite loptice u velicini koji vi zelite.
Za paniranje izmutite to jedno jaje sa 2 kašike mlijeka, pa stavite spremljene polpete u jaje, zatim u prezla i przite – ako volite mozete prvo u prezlu, pa u jaje i opet u prezlu…
Posluživanje
Ovo je odlican dodatak jela, a takodje i za meze.
Prijatno!

Odličan rolat jednostavan recept !



Potrebno:

500g crvenog mlevenog junećeg mesa 
100g   slanine 
50g kačkavalja 
1 jaje 
so 
beli luk 
biber
suhi začini 
salata po izboru začinjenena maslinovim uljem i limunom

Priprema:

Zamijesite meso, so, jaje, seckani beli luk,suhe začine  i biber – kao za pljeskavice. Rasporedite ga preko lepo naredenih šnita slanine i u sredinu stavite kačkavalj.
 Sve ovo možete da radite na alumijiumskoj foliji, zamotate rolnicu sa njom i tako pečete. Otkrijete meso tek kad treba da se malo zapeče. Gotovu rolnicu servirajte uz salatu, a dobar prilog je i barena blitva sa maslinovim uljem i belim lukom.
Prijatno!

Slani rolat …Odličan izbor u svim prilikama



Potrebno:

Za koru :
4 jаja
4 kаšike brаšnа
1 prаšаk zа pecivo
2 kаšike pаvlаke
prstohvat soli
Za fil:
200 g fetа sirа
100 ml milerаmа
180 g prаške šunke

Pripremа:

Belаncа odvojiti od žumаnаcа i sа prstohvаtom soli umutiti u čvrst snijeg.
 Posebno umutiti žumаncа sа pаvlаkom. Dodаti snijeg od belаnаcа i polаko promešаti.
 Nа krаju dodаti mešаvinu prаškа zа pecivo i brаšnа, pа promešаti kuhačom.
 Pleh od rerne obložiti pаpirom zа pečenje i rаzliti u njegа pripremljenu smjesu. 
 Peći u zаgrejаnoj rerni nа   200°C oko 20 min.
 Pečenu koru uviti u vlаžnu krpu i ostаviti dа se ohlаdi.
 Posebno umutiti fetа sir i milerаm i dodаti seckаnu prаšku šunku pа promešаti.
 Koru rаzviti i premаzаti filom, pа ponovo urolаti, uviti u krpu i odložiti u frižider dа se stegne.
 Neposredno pred služenje iseći nа pаrčаd željene veličine i poslužiti.
Prijatno !

Domaće lepine bolje nego u pekari pečene za 10 min



Potrebno:

600 gr bijelog brasna
4,5 dl tople vode
so po zelji
1 velika kasika suhog kvasca (ravna kasika )

Priprema

Od ovih sastojaka zamijesiti mekano tijesto pa ga ostaviti da odmara 30 min.
Kad tijesto odstoji promijesiti
ga u malo brasna i sijeci otprilike jednake komade od kojih se formiraju kugle
Oklagijom razvaljati kugle u manje krugove kao za pitu (krugove ne trebaju biti pretanki odnosno ako hocete da vam lepine budu punije razvaljati ih debljine 1 cm )
Ponovo pustiti da odstiji oko 30 minuta i zatim pomocu ravne letvice ili stranom noza koja nije ostra praviti sare na lepinama tzv. mrezice
mrezice se prave pred samo pecenje
Umutiti jedno bjelance pa njime premazati lepine prije pecenja ( ko ne voli bjelanca moze odlicno posluziti slatko mlijeko za premazivanje)
Zagrijati pecnicu na najjace zajedno sa plehom u kome cete peci lepine pa zatim stavljat lepine onoliko koliko moze
Kad su lepine vec na pecenju ja ukljucim pecenje na zrak koje ih lijepo napuse s tim sto morade paziti da vam ne pregore (ukljucivenjem pecenja na zrak temperatura bude veca a pecenje bude brze te zato treba paziti )
 sobzirom da je pleh grijan u pecnici svo vrijeme ne trebate korisriri papir a niti ulje za podmazivanje -nece se nista zalijepiti
Ispecenje lepine zamotati u krpu da omekšaju …….

Lepine prije pečenja kad imam pospem crnim kimom zbog arome  .

Prijatno!

srijeda, 20. rujna 2017.

Zdraviji i ukusniji-Pileći Cordon Blu iz rerne


Potrebni sastojci:

  • 4 pileća filea (oko 800 g)
  • biber  mljeveni
  • 3 kašike Vegete
  • 200 ml vode
  • 2 kašike otopljenog maslaca (25 g)


  • 2 češnja češnjaka
  • ½ kašike Origano sušeni
  • 4 ploške kuhane šunke (100 g)
  • 4 kriške trapista ili nekog drugog tvrdog sira (100 g)
  • 1 žlica maslinova ulja

  • Za paniranje:

  • 80 g Krušnih mrvica
  • 2 kašike Slatka paprika mljevena
  • 2 kašike naribanog parmezana


  • Priprema:
    1. Pileći file stavite jedan po jedan u vrećicu i istucite ih batom za meso u tanak odrezak. Meso pobirite i pospite s 1 kašike Vegete.
    2. U posudu stavite vodu, 2 žličice Vegete, otopljeni maslac, protisnuti češnjak i origano. Zagrijte do vrenja i kuhajte nekoliko minuta.
    3. Pripremite smjesu za paniranje tako da pomiješate krušne mrvice, crvenu mljevenu papriku i sir parmezan.
    4. Na pileći file položite plošku šunke, preko nje plošku sira, presavijte u odrezak i učvrstite čačkalicama.
    5. Pripremljeno meso umočite u tekuću smjesu, a zatim u smjesu za paniranje. Panirane odreske posložite u tepsiju premazanu maslinovim uljem.
    6. Prelijte ostatkom tekuće smjese i pecite u rerni zagrijanoj na 200°C oko 45 minuta.
    Posluživanje:

    Poslužite toplo uz salatu.

    Slana torta od palačinki i špinata -Nešo veoma ukusno za vaš ručak


    Potrebno:
    6 – 8 osoba
    Za palačinke:
  • 1 Mješavina za palačinke (ili sami napravite )
  • 700 ml vode
  • Za nadjev:
  • 300 g svježeg kravljeg sira
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 400 g špinata
  • ½ kašikice Muškatnog oraščića mljevenog 
  • 2 jaja
  • Crni  mljeveni biber
  • 2 kašike Vegete
  • Za preljev:
  • 100 ml kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • Za posipavanje:
  • 2 žličice ribanog parmezana
  • Priprema:
    1. Mješavini za palačinke dodajte vodu i izmiješajte glatko tekuće tijesto. Tijesto ostavite odmarati 10-15 minuta.
    2. U međuvremenu očistite špinat te ga u kipućoj vodi kratko prokuhajte (2-3 minute). Zatim ga ocijedite, ohladite i sitno narežite.
    3. Dobro zagrijte tavu premazanu uljem i od pripremljenog tijesta pecite palačinke malo deblje.
    Ispecite malo deblje palačinke kako bi upile višak tekućine iz nadjeva.
    4. U dublju zdjelu stavite dobro ocijeđen svježi kravlji sir, dodajte špinat, vrhnje, muškatni oraščić, Vegetu, biber i jaja te promiješajte tako da dobijete glatku smjesu.
    5. U odgovarajući okrugli kalup, koji ste namazali uljem, stavite palačinku, a zatim po njoj rasporedite nadjev. Tako redajte slojeve, a zadnji sloj neka bude palačinka.
    6. Tortu prelijte mješavinom vrhnja i jaja, posipajte parmezanom pa pecite u pećnici zagrijanoj na 210°C oko 20 minuta.
    Posluživanje
    Slanu tortu od špinata malo ohladite, a zatim narežite i poslužite sa sezonskom salatom. Tortu možete poslužiti i s jogurtom ili kiselim vrhnjem

    Ovo morate probati zdravo i ukusno : Šnicle od tikvica ,mljevenog mesa i sira :)


    Potrebno:
  • 1 glavica luka
  • 1 manja tikvica
  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 2 kašike posnog sira
  • 1 kašika prezli
  • 3 kašike ulja
  • 1 čen belog luka
  • na vrh noža majčine dušice i ruzmarina
  • prstohvat anisa u prahu
  • so, biber

  • Priprema:
    Luk naseći na kockice, a tikvicu sitno narendati, pa ih sve pomešati sa mesom, sirom, prezlama, pasiranim belim lukom i začinima.
    Od smese oblikovati šnicle i pržiti ih na vrućem ulju oko 10 minuta.
    Prijatno!

    "Prave Bosanske Hurmašice" -Tradicinalni recept koji se čuva od zaborava


    Potrebno za 
    hurmasice:
    • 2 jaja
    • 2 fildzana ulja
    • 2 fildzana secera
    • 2 fildzana kokosa
    • 3 kasike masla
    • prasak za pecivo
    • po potebi brasna


    Vagda:
    • 9 fildzana secera
    • 11 fildzana vode
    • 1 kom limuna
    Priprema:
      1.Jaja umutiti pjenasto pa dodati sve sastojke po redu gore navedenom…I na kraju dodavati brasna toliko da tijesto ne bude ni tvrdo ni mehko…
      2.Pa peci hurmasice i zalizi agdom…
      Napomena :Vruće hurmašice zaliti mlakom vagdom ...
      Prijatno!

    Brzi kolač sa jabukama koji se ne peče


    Potrebni sastojci
    • 350 g petit ber keksa
    • 7 dl vode
    • 300 g šećera
    • 4 kesice pudinga od vanile
    • 1 kg očišćenih jabuka
    Za glazuru:
    • 3 štangle čokolade za kuvanje
    • 3 kašike ulja


    Priprema:
      1. Jabuke oljuštiti i iseći na kockice.
      2. Zatim jabuke premestiti u veću šerpu, naliti 6 dl vode i dodati šećer, pa kuvati oko 10 minuta dok malo ne omekšaju.
      3. Za to vreme puding razmutiti u 1 dl vode i sipati ga u jabuke.
      4. Neprekidno mešati dok se ne dobije gusti krem
      5. U manjoj četvrtastoj tepsiji složiti pti ber keks, pa preko sipati fil dok je još vruć.
      6. Preko fila poređati drugi red keksa.
      7. Otopiti čokoladu sa uljem na pari, pa preliti preko kolača. 
          Napomena : umjesto čokolade možete staviti umućeno slatko vrhnje takode bude super sočan i ukusan.
            Prijatno!

    Crni kolač








    Sastojci:

    3 case kiselog mleka
    3 case secera
    1 casa ulja
    3 case brasna
    4 kasike kakaa
    1 kasicica sode bikarbone
    Za preliv :
    1 kasika ulja
    4 kasike mleka
    1 kesica kapucina( moze i bez)
    70 gr margarina
    3 stangle cokolade(50 gr)
    3 kesice vanilin secera ( ako stavljate kapucino, samo 1)

    Priprema :

    Sve sastojke za kolac umutiti mikserom. Staviti u podmazan i brasnom posut pleh i peci na 200 stepeni. Proveriti cackalicom jeli peceno, ako je cista , to je to. Ne treba vise od 20 minuta do pola sata. Ohladjen kolac izbockati cackalicom i preliti vrucim prelivom.
    Preliv se pravi tako sto se svi sastojci stave u serpicu i mesa se dok ne provri. Kad provri, prelije se po kolacu. Uzivajte! Posluživanje Kao meru, koristila sam casicu od kiselog mleka, dakle 1,8 dl. Nekada je bilo 2 dl. Moze i to.

    Čoko ludici ce vas zaluditi

                                      


    Potrebno:


    Za keksiće (za ukupno 35-40 ludića)
    – 125g sitno izmljevenih oraha
    – 200g integralnog brašna
    – 2 žlice škrobnog brašna / gustina
    – 4-5 usitnjenih klinčića
    – 1/2 žličice cimeta
    – 1 vrećica vanilin šećera
    – 3 žlice ruma za kolače
    – 125g stolnog margarina (za kolače)
    – 2 pune-puncate žlice meda
    Fil
    – 150g tamne čokolade
    – 1 dcl vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
    – 2 žlice ruma
    – 2 žlice krupnije mljevenih oraha
    Završnica
    – 50g tamne čokolade
    – 2 žlice vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
    – ostatak krupnije mljevenih oraha

    Priprema:


    Sve ukupno 250g oraha sameljite na mašinicu, a zatim prosijte da dobijete 125g fino mljevenih oraha, a krupniji ostatak ostavite za fil i završnicu.
    Keksi (za 35-40 ludića)
    Za tijesto prvo pomiješajte suhe sastojke: 125g sitno mljevenih oraha, prosijano integralno brašno, škrobno brašno/gustin, usitnjene klinčiće, cimet, vanilin šećer pa dodajte med, rum i na listiće narezan maslac, te zamijesite fino tijesto… Trebalo bi ispasti malo mekše, ali ne ljepljivo.

    Ako se dogodi da je ljepljivo ili jako meko, dodajte još brašna. Na dobro pobrašnjenoj podlozi razvaljate tijesto na debljinu cca 4mm (ja sam valjala polovicu po polovicu tijesta) i čašicom za rakiju ili kružnim kalupićem promjera 2, 5 -3 cm režite oblike, te ih slažite u pleh obložen pek-papirom.
    Pećnicu uključite da se zagrijava na 180 °C , ali nemojte stavljati prvi pleh dok niste sve tijesto potrošili (neka se keksići malo suše). Kad ste ih izrezali (trebali bi dobiti količinu za 1, 5 do 2 pleha), stavite prvi pleh peći cca 7min – čim počne lagano rumeniti s donje strane, izvadite van i pustite da se keksići hlade. Ponovite postupak dok sve ne ispečete.
    Fil
    Čokoladu rastopite s vrhnjem i rumom, te na kraju umiješajte 2 žlice oraha i ostavite da se rashladi i stegne u kremu.
    Završnica
    Čokolade rastopite s 2 žlice vrhnja u manjoj posudici, te stavite u veću s vrelom vodom da se ne stvrdnjava. Uzmite jedan keksić, stavite na njega žličicu fila (ili radite sa špricom), poklopite s drugim keksićem, pritisnite i odstranite višak fila (debljina fila bi trebala odgovarati debljini keksića).
    Zatim kistom lagano uokolo fila keksiće natapkajte topljenom čokoladom i uvaljajte u krupnije mljevene orahe. Po želji ih po gornjem dijelu prošarajte čokoladom i stavite kratko u frižider da se rashlade i fil stegne.
    A onda ih se klonite, jer kad počnete, nema kraja ;))))) !!!!

    Brzi sočni kolač sa jabukama i kruškama


    Potrebno:
    za koru:
    • 1 šolja griza
    • 1/2 šolje ovsenih pahuljica
    • 1/2 šolje brašna
    • 1 puna kašika kvalitetnog kakaa
    • 1/2 šolje šećera
    • 1 vanilin šećer + malo cimeta
    • 1 prašak za pecivo
    za fil:
    • 3 kruške
    • 5 jabuka
    • 4 kašike soka od pomorandže
    • 4 kašike ulja


    Priprema:
      1.Jabuke i kruške oljuštite i izrendajte, ne cedite od soka koji puste. Dodajte sok od pomorandže i ulje i dobro promešajte.
      Potrebno je ukupno oko 1,5 kg voća.
      2.U blenderu usitnite ovsene pahuljice. U drugoj posudi pomešajte pahuljice, kakao, griz, brašno, prašak za pecivo, šećer, cimet i vanilin šećer.
      3.Pripremite tepsiju prečnika 26 cm i podmažite je uljem.
      Trećinu suve smese rasporedite po dnu tepsije i poravnajte. Na nju pažljivo rasporedite trećinu nadeva od jabuka i viljuškom utapkajte da potpuno prekrijete prethodni sloj. Ponovite postupak još dva puta, tako da potrošite sav materijal. Ostavite samo dve kašike suve smese da ‘poprašite’ poslednji sloj jabuka. Ne brinite, jabuke će biti dovoljno sočne da natope brašnastu smesu.
      4.Uključite rernu da se zagreje na 190 C. Za to vreme kolač neka malo odstoji. Pecite ga dok se lepo ne odvoji od ivica tepsije.


    Posluživanje
      Pre služenja kolač obavezno ostavite malo, da se sastojci povežu i da se prohladi. Ako ga sečete toplog, donja kora će se osipati. Meni je najlepši mlak, kao i većina kolača ovog tipa. Koristite sočne kiselkaste sorte jabuka. Kao meru za ovu veličinu tepsije uzmite veliku šolju od 2,5 dl.