srijeda, 13. rujna 2017.

Meni veoma draga poslastica :"Šnenokle"


Žuta krema:
1 ipo l. mlijeka
200 gr. secera
1 puding od kokosa, banane ili vanilije
1 vanillin secer
4 kasike gustina (skrobno brasno-gusnel)
6 žumanjaka
malo hladnog mlijeka
Bijela krema:
6 bjelanjaka
200 gr. secera
1 vanillin secer
Ukrasavanje:
Malo žute kreme
malo cokolade
Priprema:
Mlijeko, secer i vanillin secer stavite da prokuhaju.
Za to vrijeme razdvojite bjelanjke od žumanjaka.
Žumanjcima dodajte gustin, puding i malo hladnog mlijeka pa izmutite.
Žutu smjesu ostavite na stranu, operite zice od miksera, pa pripremajte bijelu kremu.
Bjelanjke izmutite u cvrst snijeg.
Dodajte vanillin secer i pomalo dodavajte kristal secera pa mutate.
Kad ste dobili finu kremu i secer se istopio, nadam se da je i mlijeko prokuhalo idemo dalje sa pripremom.
Kasikom uzimajte bijelu smjesu, stavljajte u prokuhalo mlijeko, kuhajte par sekundi pa okrenite.
Kuhajte bjelanca jos par sekundi pa vadite u neku posudu.
Kad ste zavrsili sa bijelom kremom u isto mlijeko istresite zutu smjesu i kuhajte kao pudding.
Smjesa bude malo rijedja, ali nema veze tako i treba.
Žutu kremu istresite u posudu preko snenokli, ali ostavite malo kreme u posudi.
Kremi koju ste ostavile u posudi dodajte malo cokolade, izmjesajte da se cokolada istopi, pa istresite u posudu sa snenoklama ili u vrecicu pa malo nasarajte po vrhu.
Prijatno!

Tako ukusne i sočne :"Posne punjene pivarice"


Sastojci za testo:
2 dcl piva
2 dcl ulja
100 gr griza
500 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
Za punjenje:
100 gr suvog groždja
2 kašike ruma
100 gr mlevenih oraha
2 kašuke džema od šljiva ili kajsija
Za sirup:
650 gr šećera
5 dcl vode
1 kesica vanilin šećera
Za posipanje:
mleveni orasi
Priprema:
Prvo napraviti sirup. U posudu staviti šećer, vodu i vanilin šećer, kuvati od kad proključa 5 minuta. Ostaviti da se ohladi.
U posudu staviti pivo i ulje da provri, skinuti sa vatre i dodati griz, brašno i prašak za pecivo. Dobro izmešati i staviti na radnu površinu da se malo prohladi.
Za to vreme napraviti punjenje:
Suvo groždje oprati ocediti od vode, sitno iseckati i preliti sa rumom da malo stane pa dodati mlevene orahe i džem. Masu umutiti da se sjedini.
Dok je još testo toplo praviti kolačiće.

Testo podeliti na 33 dela. Svaki deo rukama razvaljati na rendetu (ili kao ja na spravici za ukrašavanje torti od šlaga), staviti 1 kašičicu punjenja i spojiti krajeve da punjenje dodje unutra, staviti u pleh.
Peći na 180 stepeni 30-35 minuta.
Hladnim sirupom preliti kolačiće i ostaviti da stanu 15 minuta, pa prevrnuti na drugu stranu da stanu 15 minuta i vratiti u prvobitan položaj.
Kad upiju sirup i kad se ohlade posuti i mlevenim orasima.

Brza da brže nemože : Španska pita



Umutiti 4 cela jajeta sa malo soli i 200 ml ulja. U to dodati 200 grama sitno seckanih kiselih krastavaca, 200 grama secka- ne crvene paprike iz turšije, 200 grama seckane salame, 100 grama seckane slanine, 200 grama isitnjenog sira i 1 kesicu praška za pecivo. U tu masu dodati malo gustina i brašna toliko da smesa bude gustine kao za projaru. Potom peći na 220°C.

Ko mu može odoliti :" LAVA KOLAČ"


Sastojci:
25 dag maslaca
30 dag šećera
6 kom jaja
1 vrećica vanilin šećera ili nekoliko kapi
ekstrakta vanile
13 dag brašna
25 dag 60% plemenite čokolade ( ja sam
koristila 70%)

Priprema:
1. Maslac pjenasto izmješajte s šećerom, dodajte 6 jaja (ne odvajati), miksajte, dodajte
vanilin šećer, brašno, te otopljenu čokoladu za kuhanje.
2. Dobro namastiti i pobrašniti kalupe za souffle , žlicom staviti smjesu u njih i peći na
200°C, (pećnica mora biti unaprijed zagrijana) točno 11 minuta. Ako imate metalne
kalupe za muffine, smanjite vrijeme pečenja na 9 ili 10 minuta.
3. Pečene ostaviti u kalupu , točno 2 minute na rešetki, onda lagano nožićem odvojiti
smjesu od stijenki kalupa, te izručiti na desertni tanjurić.
Posluživanje
U smjesu po svome ukusu možete dodati Bailey’s likera ili možda žlicu mljevenih prženih
lješnjaka…
Poslužite s tučenim slatkim vrhnjem i dekorirajte svježim voćem. Još bolje je ako imate
sladoled od vanilije. Ukoliko želite probati ovaj kolač ispeći, a nemate kalupe za souffle,
nema veze, odlično će poslužiti i keramičke šalice za kavu ili male teglice ravnih stranica ili
metalni kalupi za muffine.Važno je znati da metalni kalupi malo jače i brže peku, pa
biste trebali skratiti vrijeme pečenja u njima, barem za minutu-dvije!!

Savršena kombinacija :"Švarcvald torte"


Sastojci
Kora
  • 8 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 4 kašike ulja
  • 4 kašike brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 10 kašika mljevenih oraha

Preliv
  • ostatak soka od otopljenih višanja
  • sok od 1 narandže
Fil
  • 10 žumanaca
  • 4 jaja
  • 18 kašika šećera
  • 2 vanil šećera
  • 150gr čokolade
  • 2 maslaca
Ostalo:
  • 500gr višanja
  • 1 l slatke pavlake
  • čokolada
Priprema
    1.KORA
    Ulupati 4 cjela jaja i 5 kašika šećera, dodati 2 kašike ulja, 2 kašike brašna , 1 kašika kakao i 4-5 kašika mljevenih oraha. Pcći dvije takve kore na pek papiru.
    2.FIL
    žumanca i jaja umutiti na pari sa šećerom i vanil šećerom a pred kraj dodati i čokoladu za kuvanje. Kad se ohladi dodati 2 maslaca (ja sam 1 i po i bilo je sasvim dovoljno) i dobro umutiti.
    Napomena: Fil dok se kuva izgleda možda kao da se neće stisnuti ali to je samo optička varka
    3.Slatku pavlaku jako ulupati 
    4.Ređanje:
    Kora, poprkati preostalim sokom od višanja u koji ste dodali malo soka od narandže, višnje, dio slatke pavlake, kora (i nju poprskati), ostatak fila, višnje, ostatak sl pavlake. Narendati čokoladom i pustiti mašti na volju!

Iznenadite svoje ukućane :Slana torta od palačinki


Potrebno:



glavica crnog luka
250 g šargarepe
veza peršuna
75 g dimljene slanine
jaje
so
150 g brašna
2,5 dl mleka
struk praziluka
malo ulja

Fil:
400 g krem-sira

Priprema:

Crni luk i peršun sitno iseckajte. Šargarepu narendajte, praziluk isecite na kolutove a slaninu na kockice. Crni luk posolite, ostavite nekoliko minuta da pusti vodu, pa dodajte jaje, brašno i mleko, i napravite testo za palačinke. Masu podelite na dva dela,U jedan deo dodajte rendanu šargarepu i peršun, a u drugi seckan praziluk i slaninu. Ispecite palačinke da porumene. Kad se ohlade, svaku filujte krem-sirom i ređajte ih naizmenično jednu na drugu, kao kad pravite tortu. Poslednju palačinku premažite preostalim krem-sirom i dekorišite po želji.

Torta koja će vas oduševiti: " CRNA TORTA"


Potrebno:
Za koru :

7 jaja
7 žlica šećera
5 žlica mljevenog pettit beure keksa (ili Plazme)
2 žlice kakaa
15 žlica mljevenih oraha
60 g tamne čokolade
3 žlice ulja


Za kremu:
5 jaja
150 g šećera
150 g čokolade za kuhanje
250 g maslaca
Priprema:
Za biskvit odvojiti bjelanjke i žumanjke. Miksati žumanjke sa šećerom par minuta. Dodati otopljenu čokoladu, ulje, kakao, mljevene kekse i mljevene orahe. Na kraju ručno umiješati posebno istučeni čvrsti snijeg od bjelanjaka.Dobivenu biskvitnu smjesu rasporediti preko papira za pečenje u veliki lim od pećnice. Peći u pećnici na 180ºC 20 minuta. Pečeni biskvit ohladiti, maknuti papir za pečenje i izrezati ga na tri jednake trake.
Za kremu:
 Miksati jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta masa. Prebaciti ih tada u posudu za kuhanje pa na jako laganoj vatri ili na pari kuhati 5-6 minuta. Krema bi se za ovo vrijeme trebala početi zgušnjavati. Pripazite na temperaturu kuhanja. Ovdje kuhate cijela jaja sa šećerom, pa ako kuhate na jakoj vatri, krema bi vam se mogla zgrušati.Čim se krema lagano zgusne, ubacite čokoladu natrganu na komadiće i maslac. Dobro promiješajte da se sve skupa otopi i sjedini. Ohladite kremu.
Svaku koru biskvita premazati sa trećinom kreme. Završni sloj neka bude krema. Ohladite tortu kako bi se svi slojevi lijepo proželi.
Prijatno!

Ovo morate probati a i vaša djeca biće oduševljena:" KROFNE IZ RERNE"


Potrebno:
  • 750 g glatkog brašna
  • 4 žlice šećera
  • 1 žličica soli
  • 2 vrećice instant suhog kvasca
  • 350 ml toplog mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 2 jaja
  • 3 žumanjka
Za premaz krofni:
  • 1 žumanjce + 3 žlice suncokretovog ulja
Za čokoladni umak:
  • 300 g čokolade za kuhanje
  • 200 ml slatkog vrhnja
Priprema:
  1. Pomiješati u većoj posudi brašno, šećer, kvasac i sol. Dodati u sredinu jaja i žumanjke. Nastaviti postepeno dodavati mlijeko i ulje i miksati sve vrijeme mikserom sa spiralama ili nastavkom za tijesto. Kada tijesto postane koliko toliko kompaktno, prebacite ga na radnu površinu i mijesite dalje rukama. Pobrašnite dobro radnu površinu prije toga jer tijesto je dosta mekano i lijepi se za ruke. Mijesite ga energično bar 10 minuta. Tijesto mora nakon toga postati glatko i svilenkasto na dodir. Odložite ga tada u veću posudu, pokrijte i ostavite na toplom mjestu da miruje bar 40 minuta kako bi udvostručilo volumen.
  2. Uzdignuto tijesto istresite na pobrašnjenu radnu površinu, rastanjite ga valjkom za tijesto na debljinu od 1,5 cm. Izrezujte tada prigodnim okruglim kalupom krofne. U sredini svake manjim oblikom napravite rupu. Ja sam u nedostatku bilo čega drugog koristila čep od boce Preostalo tijesto umijesite brzo ponovo, razvaljajte pa postupak ponovite.
  3. Ukoliko ćete krofne peći u rerni, slažite ih u veliki lim na papir za pečenje u malim razmacima. Ukoliko ćete ih pržiti u ulju, ostavite ih izrezane na čistom ubrusu, pokrivene da miruju. Bitno je da krofne prije pečenja na bilo koji način odstoje barem 30 minuta i da se još jednom malo dignu.
  4. Krafne netom prije pečenja u rerni treba premazati kombinacijom umućenog žumanjca i dvije žlice ulja.  Peći u pećnici na 180C 20 minuta. Gotove su kada dobiju lijepu zlaćanu boju. Prohladiti pa premazivati čokoladnim umakom. Ukrasiti po želji.
  5. Za čokoladni umak treba zagrijati u posudici slatko vrhnje pa u njemu otopiti natrganu čokoladu. Miješati sve vrijeme dok se čokolada ne otopi.Nesmije da provri.

Extra ručak za pola sata:"MUSAKA OD PILEĆIH FILETA"


Potrebno:

  • 500 gr pileceg filea
  • 400 gr svezih sampinjona

  • Bešamel sos:

  • 30 gr putera
  • 1 i po kasika brasna
  • 300 ml mleka
  • 100 gr kisele pavlake

  • Priprema:
    1.Filete belog mesa iseci na tanje snicle, pa ih onda blago izlupati tuckom za meso. Onda svaku sniclu proprziti na malo ulja, tek toliko da dobiju boju.
    2.Posebno izdinstati sampinjone, na ulju na kome se przilo meso.
    3.Besamel sos napraviti tako sto se rastopi puter, u njemu izdinstati kasiku i po brasna, naliti mleko, a kada pocne da vri, razmesati i kiselu pavlaku.
    4.Vatrostalnu posudu namazati margarinom i posuti prezlama, a onda redjati red belog mesa, pa red pecuraka, a onda to preliti besamel sosom. I tako raditi dok se ne utrose svi sastojci.
    5.Meso malo posoliti pre przenja, a i sampinjone malo posoliti. Bilo bi lepo da jelo ostane blago, a ne mnogo slano.
    6.Na kraju, odozgo narendati trapista ili gaude i ubaciti u rernu da se zapece, dvadesetak minuta na umerenoj temperaturi.
    Prijatno!

    Ukus koji se pamti:Schwarzwald muffini


    Potrebno:
    Za muffine:
    • 350 g brašna
    • 4 žlice kakaa
    • 250 g šećera
    • 1 žličica sode bikarbone
    • 1 prašak za pecivo
    • 300 ml mlijeka
    • 4 žlice kiselog vrhnja
    • 200 ml ulja
    • 100 g čokolade za kuhanje
    Za bijelu kremu:
    • 500 ml mlijeka
    • 5 žlica gustina
    • 5 žlica šećera
    • 100 g maslaca
    Za umak od višanja:
    • 1 staklenka kompota od višanja
    • 5 žlica šećera
    • 100 ml vode
    • 3 žlice oštrog brašna
    Priprema:
    1. Za muffine pomiješati u jednoj posudi sve suhe sastojke, u drugoj sve mokre. Uliti mokre sastojke k suhima. Na kraju u dobivenu smjesu umiješati polovicu ocijeđenih višanja iz kompota i naribanu čokoladu. Smjesom za muffine puniti kalupe i papirne košarice do polovice pa peći u pećnici zagrijanoj na 180ºC 20 minuta. Od predviđene mase trebali biste dobiti cca 30 muffina. Količina komada ovisi o tome koliko ste napunili kalupiće i koje su vam veličine.
    2. Za bijelu kremu zagrijati mlijeko. Oduzeti od toga 6-7 žlica mlijeka i pomiješati sa gustinom i šećerom, pa ukuhati to u ostatak mlijeka. Postupak je identičan onome kada ukuhavate puding. Kuhati kremu nekoliko minuta, brzo je gotova, kao puding. Ohladiti pa u hladno umiješati izrađeni maslac.
    3. Za umak od višanja prebaciti preostale višnje zajedno sa sokom u posudu za kuhanje. Dodati i šećer pa pustiti da zakuha. Razmutiti posebno brašno sa vodom, pa umiješati u kipuće višnje. Kuhati par minuta uz miješanje dok ne dobijete gustoću rijetkog umaka. Ohladiti uz miješanje.
    4. Na ohlađene muffine nanijeti kremu, pa dekorativno preliti umakom od višanja i poslužiti.
    5. Svakako poslužiti posebno u zdjelici i preostali umak od višanja jer će vam ga sigurno ostati, tako da si svatko može dodatno zaliti svoj cupcake sa dodatnim umakom

    Savršeni kremasti užitak:"Kinder torta "


    Potrebno:
    Za podlogu:
    • 10 bjelanjaka
    • 15 žlica šećera
    • 4-5 žlica čokoladnih muesla (a može i bez njih)
    Za kremu:
    • 10 žumanjaka
    • 10 žlica brašna
    • 10 žlica šećera
    • 1,5 l mlijeka
    • 1 puding od vanilije
    • 200 g maslaca ili margarina
    • 5 žlica šećera u prahu
    • 150 g čokolade za kuhanje
    Za čokoladni preljev:
    • 150 g čokolade za kuhanje
    • 50 g maslaca
    • 4 žlice mlijeka

    Priprema:

    1. Za podlogu miksati bjelanjke dok ne postanu čvrsti. Tada postepeno dodavati šećer i miksati sve dok snijeg ne postane sjajan i jako čvrst. Tada u lim srednje veličine (25×35 cm najmanje) staviti papir za pečenje. Preko papira za pečenje rasprostrijeti čokoladne muesle, pa preko njih pažljivo rasporediti snijeg od bjelanjaka. Nemojte da vas obeshrabri činjenica što će lim biti skoro do vrha pun bjelanjaka. Kako se masa bude pekla/sušila, tako će se sve skupa malo spustiti  Peći u pećnici na 150C 50 minuta. Pečenu podlogu istresti na pladanj pa maknuti papir za pečenje. Kada se podloga ohladi premazati ju ravnomjerno čoko namazom.
    2. Za kremu staviti na vatru 1 l mlijeka. Miksati žumanjke sa šećerom, dodati brašno, puding i preostalo mlijeko, pa sve skupa ukuhati u kipuće mlijeko. Kuhati uz miješanje na slaboj vatri par minuta. Krema će se bzo zgusnuti zbog pudinga. Ohladiti uz povremeno miješanje kako se na vrhu ne bi stvorila korica. U hladnu kremu umiješati maslac prethodno izmiksan sa šećerom u prahu. Podijeliti sada kremu na pola, pa u jedan dio umiješati otopljenu čokoladu. Otopljena čokolada vam ne bi smjela biti pretopla kako se maslac u kremi ne bi topio.
    3. Na podlogu premazanu čoko namazom nanositi naizmjence hrpicu žute, pa hrpicu smeđe kreme. Kada ste rasporedili svu kremu, primjetit ćete da površina kolača izgleda pomalo ‘rupičasto’ i neravno, naročito na spojevima krema. Te neravnine su idealna mjesta na koja ćete rasporediti preljev od čokolade. Preljev napravite tako da jednostavno otopite sve navedene sastojke dok ne postane ravnomjerno glatko 
    4. Tortu dobro ohladite prije posluživanja. Po želji možete preko svega staviti sloj slatkog vrhnja, no sasvim je dekoratvino i bez njega. U svakom slučaju, uživajte.

    Oreo cheesecake – fanstastični kolač bez pečenja


    Potrebno:
    • 250 g Oreo keksa
    • 80 g maslaca
    • 400 g krem sira
    • 5 žlica šećera u prahu
    • 300 ml slatkog vrhnja
    Priprema:
    1. 200 g Oreo keksa treba samljeti. Možete ih i istući batom za meso preko vrećice, ali onda nećete dobiti fine sitne mrvice. Sada odvojte 150 g keksa, a preostale stavite na stranu jer će vam trebati kasnije da njima posipate tortu kada vude gotova.
    2. Otopite maslac i pomiješajte ga sa 150 g mljevenih keksa. Dobro promiješajte i dobivenu smjesu prebacite na dno okruglog kalupa za torte. Neka kalup bude najviše 24 cm promjera jer će vam inače torta biti preniska. Kalup prethodno premažite tankim slojem maslaca. Žlicom dobro utisnite podlogu kako bi cijelom površinom bila ravnomjerno raspoređena. Pospremite kalup u hladnjak i držite ga na hladnom dok se podloga ne očvrsne.
    3. Miksajte slatko vrhnje dok ne dobijete potpuno čvrsti šlag. Pomiješajte mikserom krem sir za šećerom u prahu. Ukoliko volite slađe kolače, dodajte još šećera.
    4. Sada spojite slatko vrhnje i krem sir u jednoličnu kremu. U kremu umiješajte ručno natrgane preostale komadiće Oreo keksa.
    5. Dobivenom kremom prekrijte podlogu od keksa, poravnajte i posipajte preostalim mrvicama Oreo keksa. Možete dodatno ukrasiti šlagom ukoliko želite. Dobro rashladite i poslužite. Preeeefino je!

    Francuska salata


    Potrebno:

    350 g graška
    350 g mrkve
    500 g krumpira
    15-tak kiselih krastavčića
    4 kuhana jaja
    1 jabuka
    350 g majoneze
    1 čašica jogurta (180g)
    1,5 čašica kiselog vrhnja (180g)
    2 žličice soli

    Priprema:
    Krumpir i mrkvu skuhati pa nasjeckati na približno iste male kockice. Posebno skuhati grašak i jaja. Kuhana jaja također sitno nasjeckati.
    Jabuku oguliti i nasjeckati na sitne kockice. Kisele krastavčiće također sitno nasjeckati.
    Sve sastojke staviti u veću posudu, dodati majonezu, jogurt, kiselo vrhnje i sol pa sve skupa dobro promiješati. U pravilu bi to trebalo biti to, no svakako kušajte da provjerite kakva je salata, pa po potrebi dodajte još malo kiselog vrhnja ili majoneze. Ako vam se salata učini premalo kiselom, dodajte žlicu jabučnog octa, a ako je premalo slana, slobodno još dosolite.
    Salatu čuvati na hladnom u pokrivenom posudi do posluživanja.