nedjelja, 10. rujna 2017.

"Mini Štrudlice“ Gotove za 20 min. a pojedu se za 5 min.




Potrebno:


200 gr maslaca
150 gr šećera u prahu
2 kašike jabukova sirćeta
9 kašika hladne vode
550 gr brašna
1 kašičica sode bikarbone
šećer u prahu
1 vanilin šećer
džem od šljiva


Priprema:


U posudu staviti maslac i šećer u prahu.
Umutiti da bude penasto pa dodati sirće, hladnu vodu, sodu bikarbonu i brašno.
Zamesiti testo i ostaviti na hladnom da stoji 1 sat.
Kad testo odstoji podeliti ga na 2 dela.
Svaki deo oblikovati u valjak, jer kad budemo valjali ploču od testa da nam bude četvrtastog oblika ne okruglog.
Oba dela testa razvaljati u ploču veličine 21 x 30 cm.
Oba razvaljana testo uzduž podeliti na 3 dela.
Da bi ivice testa bile ravne prilikom valjanja koristiti lenjir.
Na svaki deo staviti uzduž džem i presaviti.
Iseći presavijeno testo na 5 delova.
Štrudlice stavljati u pleh prethodno obložen papirom.
Peći na 170 stepeni 20 minuta. Pečene štrudlice uvaljati u šećer u prahu pomešan sa vanilin šećerom.
Prijatno!

Prave " Ledene Kocke"








Ledena kocka je sočna čokoladna kora sa ukusnim bijelim mliječnim kremom, prelivena čokoladom. Osvježavajući i brz kolač, idealan za svaku priliku. Služi se hladan.

Potrebno:

Za koru

 5 jaja
 5 kašika šećera
 5 kašika brašna
1,5 kašika kakaa

Za sirup:

 250 gr šećera
 350 ml vode

Za fil:

 500 ml mlijeka + 100 ml mlijeka da se razmuti brašno i šećer
 9 kašika šećera
 9 kašika brašna
250 gr margarina ili maslaca
3 kesice vanilin šećer
Za glazuru:
 100 gr mliječne čokolade
 3 kašike  ulja

Priprema
Za koru:

Umutiti  jaja i šećer padodati  brašno i kakao. Sve to sipati u podmazan pleh i peći na 200 stepeni 20 minuta. Pečeni kolač preliti sirupom od 350 ml vode i 250 gr šećera, koji je prokuhan i ohlađen.
Za fil:
500 ml mlijeka kuhati sa 3 kašike šećera a posebno u 100 ml mlijeka rastopiti 6 kašika šećera i 6 kašika brašna. Tu masu sipati u proključano mlijeko i kuhati dva, tri minuta.
Umutiti 250 gr margarina sa tri vanilin šećera, pa izmiješati sa prohlađenim kremom. Dobijeni krem preliti preko pečenog kolača.
Za glazuru :
100 gr mliječne čokolade rastopiti sa 3 kašike ulja i preliti preko fila.
Pleh staviti u frižider da se ohladi. Ohlađen kolač seći na kocke. 
Prijatno!





JADRO OBLATNE: Poput pravog keksa a gotove za 20 min




Potrebno :

150 ml mleka
250 g secera
250 g margarina
250 g mleka u prahu
2 zlice kakaa
1 vanilin šećer
1 manje oblatne ili 4 lista oblatne

Priprema :

Staviti u posudu za kuvanje mleko, secer, vanil secer i margarin, pa kuvati kratko, do tacke vrenja.
Ukloniti sa vatre i dodati mleko u prahu, pa sve dobro sjediniti. Smesu podeliti na dva dela. U jedan deo dodati dve zlice kakaa a drugi ostaje bijel. Prohladjenim filom filovati listove oblatne, pritisniti. Ostavite na hladno da se oblatne stisnu.
Prijatno!

Za pola sata dobijete čudo! Vrijedi probati- "Čudo od čokolade"









Potrebno

Za biskvit:


4 Jaja

5 dkg Šećera

20 dkg Margarina ili maslaca

10 dkg Čokolade za kuhanje

4 žlice Pšeničnog oštrog brašna

1 žlica Prašak za pecivo


Za kremu :

1/2 l Slatkog vrhnja za šlag

20-25 dkg Čokolade za kuhanje

Za preliv za biskvit :

0,5 dcl Mlijeka
Rum (po želji)

Priprema

Za biskvit:


Žumanjke i šećer umutiti, dodati rastopljeni maslac i čokoladu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od bijelanjaka. Peći otprilike 20-25 minuta na 180°.

Za kremu :
Slatko vrhnje zagrijemo na vatri,te dodajemo čokoladu.Kuhamo tako dugo dok nam se čokolada ne otopi do kraja!

Nakon što je biskvit pečen ja ga polijem sa 1/2dcl mlijeka sa malo ruma.
Kremu prelijemo vruću po biskvitu.Krema je malo rijeđa,no nemojte da Vas to brine jer nakon što ju stavite u hladnjak stisnut će se (ja kolač ne stavljam odmah vruću u hladnjak,nemojte ni vi jer će Vam krema popucati ili se uopće neće stisnuti znači prvo treba da se ohladi na sobnoj temperaturi ).
Kolač mora odstajati barem 4-5 sati u frižideru  (najbolje preko noći) i vjerujem da ćete biti oduševljeni! 

Prijatno!

KOLAČIĆ koji je gotov za 20 minuta




Potrebno :

3 čaše (200ml) kiselog mlijeka
3 čaše šećera
3 čaše brašna
3 kašike slatkog kakaa
1 mala kašika sode bikarbone
1 mala kašika praška za pecivo

Priprema :

U jednu veliku posudu pomiješajte sve sastojke i izmiješajte dok ne dobijete glatku masu.
Tepsiju obložite pek papirom i izlijte masu.
Zagrijati rernu i peći 30-35 minuta na 200°.
Kada kolač bude pećen vi pripremite sirup od:
12 kašika domaćeg meda
10 kašika šećera
20 gr margarina
200 gr mliječne čokolade
Sve na ringli kuhati dok ne prokuha i preliti vrelo preko kolača.
Prije sve kolač isjecite na kocke.
Preko kolača po želji pospite kokos ili mljevene orahe.
Prijatno!

Torta sa plazma i jafa keksom






Potrebno:


1l mleka
3 pudinga od vanile, slatke pavlake ili po želji
5 kašika šećera
150 gr margarina
100 gr šećera u prahu
250 ml slatke pavlake
300 gr jafa keksa
150 gr plazma keksa

Za dekoraciju :
šlag po želji 

Priprema:

Razmutiti pudinge sa šećerom i malo hladnog mleka, a ostatak staviti da provri.
Zakuvati i mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre pa ohladiti.
Ulupati margarin sa šećerom u prahu pa im dodati ohladjen puding i umutiti.
Ulupati slatku pavlaku pa i nju dodati umućenom kremu.
Podeliti na 2 jednaka dela, pa u jedan dodati izlomljen plazma keks a u drugi seckani jafa keks.
U kalup prečnika 23cm staviti foliju ili kesu pa staviti deo sa jafom, a odgore sa plazmom i ostaviti u zamrzivač sat – dva i onda okrenuti na tacnu,zatim dekorisati sa umućenim šlagom.
Prijatno!












Neodoljivo sočan kolač!





Ljubitelji ste finih kolača, ali onih koji se ne peku? Upravo jedan takav donosimo u nastavku. Uz samo malo truda i vremena napravit ćete neodoljivo sočne kremisimo kocke.

Sastojci

2 vrećice pudinga od vanilije
2 žlice pšeničnog oštrog brašna tip 400
2 žlice gussnela
100 g šećera
1 l mlijeka
250 g maslaca
200 g čoko namaza
5 krem bananica
100 g čokolade
700 g petit keksa
sok od 2 naranče
2 vrećice šlag pjene
250 ml mlijeka

Priprema:

Dva pudinga od vanilije, brašno, gussnel te šećer umutiti u malo mlijeka. Ostatak mlijeka (od 1 l) zakuhati te u njega isuti prethodno sjedinjenu smjesu te kuhati 2-3 minute. U ohlađeno dodati maslac te sjediniti kremu električnim mikserom. Kremu ravnomjerno raspodijeliti na tri dijela. U prvi dio umiješati čoko namaz/Nutellu, u drugi dio banabice, a u treći dio naribanu čokoladu.


Slaganje

Petit keks namočiti u sok od naranče te slagati na pripremljenu podlogu. Nakon toga redom slagati: prvu kremu, red petit keksa namočen u sok, drugu kremu, red petit keksa namočen u sok te treću kremu. Na kraju električnim mikserom umutiti 2 vrećice šlaga s 250 ml mlijeka te premazati kolač. Dobro ga ohladiti, narezati na kocke i poslužiti.

Ekstra brzi kolač sa mjerama na kašike- Gotov za pola sata






Potrebno je:

3 čaše kiselog mleka (čaša od 2 dl)
3 iste ćaše šećera
3 čaše brašna
3 kašike kakao
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo

Za preliv :
15 kašika mleka
13 kašike šećera
25 gr margarina
200 gr mlečne čokolade (ili za kuvanje, po želji)

Priprema :
Sjediniti sve navedene sastojke u glatku kompaktnu masu. Razliti u tepsiju (đuveč) obložen papirom za pečenje.
Peći 30 tak minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni C.
Pečeni kolač iseći na kockice i preliti sirupom 

Za preliv :
Sve ovo prokuvati i vruće preliti preko isečenog kolača.
Preko fila može kokos ili mleveni oras

Prijatno!








Naj popularniji Nutela kolač. ! Spreman za 20 min




Potrebno

za koru:

250 gr mljevenog keksa;
40 gr maslaca;
100 ml soka od breskve ili neki dr po vašoj želji;
30 gr čokolade u prahu.

Za fil:
250 gr sira krem;
50 gr šećera u prahu;
150 gr nutele;
Pola l slatke pavlake.
Ganache:
150 ml pavlake slatke;
150 gr čokolade sa usitnjenim lješnjakom.

Priprema:

Smjesu za podlogu pomiješati da ne ne mrvi, te utisnuti u kalup za kolače. Staviti u frižider dok se spremaju kreme.
Kremasto umutiti krem sir i šećer, te smjesu podijeliti na dva jednaka dijela. Umutiti slatku pavlaku, pa jedan dio slatke pavlake pomiješati sa krem sirom, a drugi pomiješati sa nutelom i drugom polovicom krem sira.
Koru premažite prvo sa bijelim filom, zatim sa crnim i ostavite opet u frižider na hlađenje.
Za ganache otopite čokoladu koju ste stavili u slatku pavlaku, ali obratite pažnju da se ne zagrije previše, dovoljno je samo dok se čokolada ne istopi.Prohladite malo ganach pa prelite preko torte. Ohladite je dobro u frižideru,Torta je spremna za uživanje. 
Prijatno!




Ledene čokoladne štanglice….Recept za koji vam nije potrebno nikakvo umijeće




Potrebno 

Za koru :
270g tamne cokolade(70% kakao)
8 bjelanjaka
250 ml tekuceg vrhnja(bez secera)
50 g secera
malo soli
Za fil:
1 puding od vanilije(skuhati sa 400ml mlijeka)
250g putra
250g puder secera
120g tamne cokolade (70%kakao)

Priprema


Otopiti cokoladu u zagrijanom vrhnju,na laganoj vatri-ne smije kljucati
Umutiti bjelanjke sa malo soli,pa dodati secer i cvrsto ulupati
umjesati sa toplom cokoladom rucno(izokretati)

Smjesu izliti na pek papir i peci na 175°oko 15 minuta(ovisi o rerni)
skloniti sa papirom sa pleha i ohladiti
prerezite na cetiri jednaka djela(trake) i filujte


Puding skuhati sa 400 ml mlijeka(ja stavim jos 2 kasike secera unutra ekstra),prekriti prozirnom folijom i ohladiti
izmutiti secer i puter,dodati ohladen puding
jednu trecinu odvojiti (to je fil kroz sredinu), a u rest staviti otopljenu tamnu cokoladu (par minuta ohladiti),izmiksati, pa namazati prvu i trecu traku i ukrasiti stangle okolo.
Prijatno!




Kolač s kafom !




Sastojci:


Za koru

– 180 g šećera

– 8 belanaca

– 5 žumanaca

– 220 g mlevenih lešnika

– 1 kašika mlevene kafe

Za fil


– 3 žumanca

– 250 g šećera u prahu

– 1 dl kuvane crne kafe

– 250 g putera

– 100 g čokolade za kuvanje


Priprema:

Kora:

 Belanca umutiti u čvrst sneg. Posebno umutiti šećer i žumanca pa sjediniti sa snegom od belanaca i lagano izmešati.
 Dodati mlevene lešnike i kafu te promešati varjačom.
 Tepsiju od rerne obložiti papirom za pečenje i u nju sipati smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180ºC oko 15 min. Pečenu koru preseći vertikalno na tri dela.


Fil:

 Sjediniti šećer u prahu i crnu kafu pa kuvati na visokoj temperaturi da bi se dobila karamelizovana smesa gustine meda.
Potom skloniti sa vatre, dodati u nju žumanca, puter i izlomljenu čokoladu i mešati dok se čokolada ne rastopi. Ostaviti da se ohladi.

Finalni postupak:

Prvu koru premazati 1/3 fila i prekriti drugom korom. Zatim naneti 1/3 fila i prekriti trećom korom pa završiti preostalim filom.

Najukusnija verzija čuvene markiza torte: Čokoladno kremasto neodoljiva!





Potrebno:
7 jaja
250g putera
250g šećera u prahu
200g čokolade za kuvanje
3 kašike ekstrakta ruma
Mleko
2 pakovanja piškota (4 table)
2 kesice šlaga


Priprema:

Odvojte od 7 jaja žumanca i belanca. Od belanca umutite sneg i stavite u frižider. U žumanca stavite 250g šećera u prahu i dobro umutite. Dodajte ceo puter. Otopite čokoladu, pa dodajte u umućena žumanca i čokoladu. Sipajte u fil jedno 3 kašike ruma da lepo zamiriše, to možete i po soptvenom ukusu, nećete pogrešiti.
Kada ste to sve lepo umutili, u tu smesu dodajte i prethodno umućena belanca iz frižidera i na najsporijoj brzini umutite fil.

U okruglu činiju standardne velićine (kao za salatu) obložite folijom. U malo ugrejanog mleka, potapajte piškotu po piškotu i redajte po obodu činije. Kada celu površinu prekrikjete piškotama, izlijte fil i poravnajte. Zatvorite činiju i fil sa piškotama i stavite da se torta stegne. Potrebno je 2-3 sata.
Izvadite tortu iz frižidera, prevrnite je na veći tanjir. skinite foliju. Umutite šlag od dve kesice šlaga i premažite ili ukrasite tortu po želji.
Prijatno!

subota, 9. rujna 2017.

Prste da poližeš:Zapečene makarone sa mljevenim mesom i šampinjonima






Sastojci:


1 pakovanje makarona
500 gr. mljevenog mesa
400 gr. sampinjona
1 glavica luka
so, biber, vegeta I malo ulja
1 tegla (900 gr) spageti sosa
200 gr. rendanog sira (mozzarella ili neki drugi)


Priprema :


Peć zagrijat na 200C.

Tjesteninu skuhati u slanoj vodi, ocijediti i preliti hladnom vodom da se ne lijepe. Dok se tjestenina kuha pripremite sos.
Šampinjone isjeckajte na tanke listiće i dodajte mesu. Dinstajte na laganoj temperaturi dok šampinjoni ne omekšaju.
Kad je sve gotovo dodajte špageti sos (paradajz sos). Prokrčkajte pa dodajte makaronama.
Sve fino izmješajte pa istresite u tepsiju koju ste namazali puterom. Pospite rendanim sirom pa stavite u peć.
Pecite dok se sir ne istopi i ne počne dobivati boju.
Poslužite toplo uz salatu po želji .
Prijatno!