nedjelja, 10. rujna 2017.

Prave " Ledene Kocke"








Ledena kocka je sočna čokoladna kora sa ukusnim bijelim mliječnim kremom, prelivena čokoladom. Osvježavajući i brz kolač, idealan za svaku priliku. Služi se hladan.

Potrebno:

Za koru

 5 jaja
 5 kašika šećera
 5 kašika brašna
1,5 kašika kakaa

Za sirup:

 250 gr šećera
 350 ml vode

Za fil:

 500 ml mlijeka + 100 ml mlijeka da se razmuti brašno i šećer
 9 kašika šećera
 9 kašika brašna
250 gr margarina ili maslaca
3 kesice vanilin šećer
Za glazuru:
 100 gr mliječne čokolade
 3 kašike  ulja

Priprema
Za koru:

Umutiti  jaja i šećer padodati  brašno i kakao. Sve to sipati u podmazan pleh i peći na 200 stepeni 20 minuta. Pečeni kolač preliti sirupom od 350 ml vode i 250 gr šećera, koji je prokuhan i ohlađen.
Za fil:
500 ml mlijeka kuhati sa 3 kašike šećera a posebno u 100 ml mlijeka rastopiti 6 kašika šećera i 6 kašika brašna. Tu masu sipati u proključano mlijeko i kuhati dva, tri minuta.
Umutiti 250 gr margarina sa tri vanilin šećera, pa izmiješati sa prohlađenim kremom. Dobijeni krem preliti preko pečenog kolača.
Za glazuru :
100 gr mliječne čokolade rastopiti sa 3 kašike ulja i preliti preko fila.
Pleh staviti u frižider da se ohladi. Ohlađen kolač seći na kocke. 
Prijatno!





Nema komentara:

Objavi komentar