Potrebno:
Za Koru :
9 bjelanjaka
15 kašika šećera
12 kašika mljevenih oraha (ili lješnjaka)
1 kašika brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
15 kašika šećera
12 kašika mljevenih oraha (ili lješnjaka)
1 kašika brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
Za crvenu kremu:
45 dag zamrznutih jagoda
30 dag šećera
1 dl vode
2 praška za puding s okusom jagode
1 želatina
15 kašika vode
30 dag šećera
1 dl vode
2 praška za puding s okusom jagode
1 želatina
15 kašika vode
Za žutu kremu:
9 žumanjaka
15 dag šećera
1 vrećica vanilin šećera
3 žlice gustina
3 žlice glatkog brašna
1/2 l mlijeka
20 dag margarina
15 dag šećera
1 vrećica vanilin šećera
3 žlice gustina
3 žlice glatkog brašna
1/2 l mlijeka
20 dag margarina
Za čokoladni preljev:
10 dag čokolade za kuhanje
5 dag margarina + 6 kašika ulja
5 dag margarina + 6 kašika ulja
Piprema :
Za koru miksati bjelanjke dok ne budu čvrsti. Dodati tada šećer te ne kraju postepeno i kuhačom umiješati brašno, prašak za pecivo i orahe.
Izliti u veliki lim od pećnice na papir za pečenje i peći na 180ºC 25 min. Pečenu koru iskrenuti, skinuti papir za pečenje i prerezati ga na pola. Ohladiti.
Za crvenu kremu zakuhati vodu i šećer, dodati jagode i pustiti da prokuha i da se jagode otope do kraja. Raskašati ih kuhačom da ne budu prekrupne.
Prašak za puding i želatinu pomiješati sa 15 žlica vode (bit će dosta ljepljivo i gusto) pa dodati u kipuću masu od jagoda. Kuhati dok se ne zgusne. Hladiti postepeno uz povremeno miješanje kako se ne bi stvorile korica na vrhu i komadići od želiranja.
Za žutu kremu miksati žumanjke sa šećerom, vanilijom, gustinom i brašnom, dodati oko 1,5 dl mlijeka a ostalo mlijeko zakuhati.
U zakuhalo mlijeko uliti smjesu od jaja i šećera i uz miješanje kuhati dok se ne zgusne. Pomognite si pritom mikserom jer tako krema neće imati grudice ? U ohlađenu kremu dodati izmiksati margarin.
Za čokoladni preljev otopiti čokoladu sa margarinom i uljem. Malo rashladiti.
Na tasnu staviti jednu polovicu kore , premazati ga crvenom kremom, potom žutom kremom. Preko žute kreme ide tanki sloj čokoladnog preljeva (razmažite kašikom), pa sve skupa ponoviti. Na kraju šlag i dekoracija.
Dobro rashladiti (najbolje preko noći) i uživati u svakom zalogaju !
Prijatno !
Prijatno !