srijeda, 6. rujna 2017.

Napravite preukusne kroasane, bolje nego u pekari!



Uživaćete kako će da vam se tope u ustima.
Potrebno:

 brašno 1 kg
jogurt 180 ml

 mlijeko 180 ml
 kvasac 1 kom.
 prašak za pecivo 1 kom.
 so 2 kašičice
 šećer 1 kašika
margarin 250 gr
mlaka voda 100 ml
parizer 200 gr
jaja 2 komada
jaje za premazivanje 1 kom.

Priprema:
Staviti kvasac da uskisne u toploj vodi. Zatim ga pomješati sa brašnom, pa dodati ostale sastojke, jaja, mlijeko, jogurt, so, šećer, prašak za pecivo. Sve dobro izmjesiti i ostaviti tijesto na toplom mjestu 30 minuta da naraste. Onda ga podjeliti na 8 jufkica ili obgi. Svaku obgu razviti u tanak krug, preko njega narendati margarin, pa opet staviti drugi krug, i tako svih osam komada, stavljati jedan preko drugog, a između rendati margarin.
Ostaviti tijesto da odmori 15 min.
Kad se tijesto odmorilo razviti sto veci krug. Iseći ga na najmanje 32 trougla a može i više.
Parizer isjeckati onoliko komada koliko ima trouglova. Na svaki staviti po jednu kocku i praviti kroasane.
Kroasane poredati u tepsiju, premazati umućenim jajetom, posuti susamom, po želji staviti listiće margarina. Staviti u zagrijanoj rernu200 stepeni  da se peče nekih 20 min zavisno od rerne .Poslužiti možete vruće uz jogurt a i hladne su odlične .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar