srijeda, 6. rujna 2017.

Kolač koji trebate probati ako volite kremaste kolače









Potrebno:

Za Koru :
 9 bjelanjaka
 15 kašika  šećera
 12 kašika  mljevenih oraha (ili lješnjaka)
 1 kašika  brašna
 1/2 vrećice praška za pecivo

Za crvenu kremu:
 45 dag zamrznutih jagoda
 30 dag šećera
 1 dl vode
 2 praška za puding s okusom jagode
 1 želatina
 15 kašika vode

Za žutu kremu:
 9 žumanjaka
 15 dag šećera
 1 vrećica vanilin šećera
 3 žlice gustina
 3 žlice glatkog brašna
 1/2 l mlijeka
 20 dag margarina
Za čokoladni preljev:
 10 dag čokolade za kuhanje
 5 dag margarina + 6 kašika ulja

Piprema :

Za  koru miksati bjelanjke dok ne budu čvrsti. Dodati tada šećer te ne kraju postepeno i kuhačom umiješati brašno, prašak za pecivo i orahe.
Izliti u veliki lim od pećnice na papir za pečenje i peći na 180ºC 25 min. Pečenu koru iskrenuti, skinuti papir za pečenje i prerezati ga na pola. Ohladiti.

Za crvenu kremu zakuhati vodu i šećer, dodati jagode i pustiti da prokuha i da se jagode otope do kraja. Raskašati ih kuhačom da ne budu prekrupne.
Prašak za puding i želatinu pomiješati sa 15 žlica vode (bit će dosta ljepljivo i gusto) pa dodati u kipuću masu od jagoda. Kuhati dok se ne zgusne. Hladiti postepeno uz povremeno miješanje kako se ne bi stvorile korica na vrhu i komadići od želiranja.

Za žutu kremu miksati žumanjke sa šećerom, vanilijom, gustinom i brašnom, dodati oko 1,5 dl mlijeka a ostalo mlijeko zakuhati.
U zakuhalo mlijeko uliti smjesu od jaja i šećera i uz miješanje kuhati dok se ne zgusne. Pomognite si pritom mikserom jer tako krema neće imati grudice ? U ohlađenu kremu dodati izmiksati margarin.
Za čokoladni preljev otopiti čokoladu sa margarinom i uljem. Malo rashladiti.

Na tasnu  staviti jednu polovicu kore , premazati ga crvenom kremom, potom žutom kremom. Preko žute kreme ide tanki sloj čokoladnog preljeva (razmažite kašikom), pa sve skupa ponoviti. Na kraju šlag i dekoracija.
Dobro rashladiti (najbolje preko noći) i uživati u svakom zalogaju !
Prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar