Sastojci
– 300 g šećera
– 2 dl vode
– 200 g margarina
– 300 g neslanog mljevenog kikirikija
– oko 300 g mljevenog keksa
– 50 g tamne čokolade ili 2 kašike kakaa
– 100-150 g čokolade za preliv i malo ulja
– 2 dl vode
– 200 g margarina
– 300 g neslanog mljevenog kikirikija
– oko 300 g mljevenog keksa
– 50 g tamne čokolade ili 2 kašike kakaa
– 100-150 g čokolade za preliv i malo ulja
Priprema
Šećer i vodu kuvati 4-5 minuta, dodati margarin i sačekati da se otopi. Sipati kikiriki i keks i izmiješati da se masa sjedini. Smjesa ne smije biti suva, a ni rijetka, zato je najbolje ne sipati sav keks odjednom nego postepeno, sve zavisi koliko se kuva šećer i voda. (detaljniji opis u posluživanju)
Od smjese odvojiti 1/3 i umiješati 50 g istopljene čokolade ili kakao.
Svijetlu smjesu podijeliti na 2 jednaka dijela.
Manji plitki pleh obložiti prozirnom folijom, sipati jedan dio svijetle smjese, poravnati i dobro pritiskati da se masa stegne.
Preko svijetle mase sipati tamni dio smjese,isto pritiskati i poravnati.
I na kraju na isti način preko tamne mase nanijeti drugi svijetli dio smjese.
Čokoladu istopiti sa malo ulja i preliti ohlađenu bajaderu.
Za čoko-glazuru: na nižoj temperaturi otopiti čokoladu sa malo ulja uz stalno miješanje, preliti kolač i ostaviti da se stegne. Otopiti malo čokolade sa par kapi ulja, sipati u ćošak kese za zamrzivač, makazama odrezati što manje vrha i išarati prugice
Nema komentara:
Objavi komentar