srijeda, 6. rujna 2017.

KRALJEVSKA POGAČA: Pogača koja svojim ukusom i izgledom sve osvaja…



Potrebno

Za tijesto:
 brašno 1kg.
 mlijeko 250ml.
 vode 250ml.
 kvasac 1kockica
 šećer 1kašika
 soli 2kašičice
 ulja 50ml.
 sirće 1kašika
 jaja 2kom.
Za fil sa sirom :
 sir 150g.(mrvljeni)
 jaja 2
 šunkarice 150g.
Za fil sa blitvom :
 jaje 1
 mrvljeni sir 150g.
 blitve 150-200g.(sveže iseckane)
Za fil sa ajvarom :
 ajvar 3-4kašike
Za premazivanje kora :
 margarin 150g.
Za premazivanje cijele pogače :
 kisela pavlaka 2-3kašike
 jaje 1
 susam 2-3 kašike

Priprema:

Zamijesiti tijesto od datih namirnica. Ostaviti testo 15 minuta, da odmori. Zatim podijeliti testo na 11 loptica.
Razviti lopticu veličine većeg tanjira-staviti malo narendanog ili istopljenog margarina-sastaviti dvije razvijene loptice.
Tako sastavljati po dvije kore zajedno (dobiće se četri kore)- samo je jedna kora gde idu tri razvijena kolačića i ta kora ide prva u plehu i to je peta kora.
Iseckati blitvu(ne bariti je) staviti jedno jaje i malo sira, posoliti i sve zajedno dobro izmiješati.
Prvu razvijenu koru (gde idu tri razvijena kolačića) staviti u pleh(razviti koru veličine pleha), preko kore staviti pola smese od iseckane blitve.
Zatim razviti drugu koru (gde idu dva kolačića) staviti namaz od 150g.mrvljenog sira(ili kakvog imate), jaja i preko sira poređati šunkaricu.
Zatim ide treća kora (isto dva kolačića) preko kore idu 3 kašike ajvara.
Zatim ide četvrta kora (isto dva razvijena kolačića) preko nje ide opet blitva.
Odozgo ide peta kora (isto dva razvijena kolačića). Celu pogaču isečemo u kocke premažemo sa 2-3kašike pavlake i 1jajetom…po želji posuti sa susamom 2-3kašike i odmah pečemo.
Pogaču pečemo 40 minuta na 200 C. Prvo je pečemo 20 minuta, a zatim još 20 minuta, ali pokrivenu sa papirom za pečenje, (pečenje mnogo zavisi i od rerne).
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar