srijeda, 6. rujna 2017.

Kolač koji trebate probati ako volite kremaste kolače









Potrebno:

Za Koru :
 9 bjelanjaka
 15 kašika  šećera
 12 kašika  mljevenih oraha (ili lješnjaka)
 1 kašika  brašna
 1/2 vrećice praška za pecivo

Za crvenu kremu:
 45 dag zamrznutih jagoda
 30 dag šećera
 1 dl vode
 2 praška za puding s okusom jagode
 1 želatina
 15 kašika vode

Za žutu kremu:
 9 žumanjaka
 15 dag šećera
 1 vrećica vanilin šećera
 3 žlice gustina
 3 žlice glatkog brašna
 1/2 l mlijeka
 20 dag margarina
Za čokoladni preljev:
 10 dag čokolade za kuhanje
 5 dag margarina + 6 kašika ulja

Piprema :

Za  koru miksati bjelanjke dok ne budu čvrsti. Dodati tada šećer te ne kraju postepeno i kuhačom umiješati brašno, prašak za pecivo i orahe.
Izliti u veliki lim od pećnice na papir za pečenje i peći na 180ºC 25 min. Pečenu koru iskrenuti, skinuti papir za pečenje i prerezati ga na pola. Ohladiti.

Za crvenu kremu zakuhati vodu i šećer, dodati jagode i pustiti da prokuha i da se jagode otope do kraja. Raskašati ih kuhačom da ne budu prekrupne.
Prašak za puding i želatinu pomiješati sa 15 žlica vode (bit će dosta ljepljivo i gusto) pa dodati u kipuću masu od jagoda. Kuhati dok se ne zgusne. Hladiti postepeno uz povremeno miješanje kako se ne bi stvorile korica na vrhu i komadići od želiranja.

Za žutu kremu miksati žumanjke sa šećerom, vanilijom, gustinom i brašnom, dodati oko 1,5 dl mlijeka a ostalo mlijeko zakuhati.
U zakuhalo mlijeko uliti smjesu od jaja i šećera i uz miješanje kuhati dok se ne zgusne. Pomognite si pritom mikserom jer tako krema neće imati grudice ? U ohlađenu kremu dodati izmiksati margarin.
Za čokoladni preljev otopiti čokoladu sa margarinom i uljem. Malo rashladiti.

Na tasnu  staviti jednu polovicu kore , premazati ga crvenom kremom, potom žutom kremom. Preko žute kreme ide tanki sloj čokoladnog preljeva (razmažite kašikom), pa sve skupa ponoviti. Na kraju šlag i dekoracija.
Dobro rashladiti (najbolje preko noći) i uživati u svakom zalogaju !
Prijatno !

Kikiriki bajadera












Sastojci

– 300 g šećera
– 2 dl vode
– 200 g margarina
– 300 g neslanog mljevenog kikirikija
– oko 300 g mljevenog keksa
– 50 g tamne čokolade ili 2 kašike kakaa
– 100-150 g čokolade za preliv i malo ulja

Priprema


Šećer i vodu kuvati 4-5 minuta, dodati margarin i sačekati da se otopi. Sipati kikiriki i keks i izmiješati da se masa sjedini. Smjesa ne smije biti suva, a ni rijetka, zato je najbolje ne sipati sav keks odjednom nego postepeno, sve zavisi koliko se kuva šećer i voda. (detaljniji opis u posluživanju)
Od smjese odvojiti 1/3 i umiješati 50 g istopljene čokolade ili kakao.
Svijetlu smjesu podijeliti na 2 jednaka dijela.
Manji plitki pleh obložiti prozirnom folijom, sipati jedan dio svijetle smjese, poravnati i dobro pritiskati da se masa stegne.
Preko svijetle mase sipati tamni dio smjese,isto pritiskati i poravnati.
I na kraju na isti način preko tamne mase nanijeti drugi svijetli dio smjese.
Čokoladu istopiti sa malo ulja i preliti ohlađenu bajaderu.
Za čoko-glazuru: na nižoj temperaturi otopiti čokoladu sa malo ulja uz stalno miješanje, preliti kolač i ostaviti da se stegne. Otopiti malo čokolade sa par kapi ulja, sipati u ćošak kese za zamrzivač, makazama odrezati što manje vrha i išarati prugice

Ruske kape ,a može i šubare princip je isti

                                    

Potrebno:

Za koru:
 4 kom jaja
 8 kasika secera
 7 kasika ulja
 20 kasika brasna
 20 kasika mlijeka
 2/3 paketica praska za pecivo
 2 kasike kakaa

Za fil:
2 pudinga od vanilije (80 g)
 4 kasika gustina (fino prosijanog)
 4 (do 6 kaš., zavisi koju cokoladu koristite tj. koliko je slatka) secera
 8 dl mlijeka
 150 g bijele cokolade
 250 g maslaca

Za glazuru :
 100 g tamne cokolade za kuvanje
 100 g bijele cokolade
 malo ulja
 Jos potrebno: 100-150 g kokosa

Priprema:

Kora 
Mutiti zumanca i secer par minuta.
Dodati pomijesano brasno, prasak za pecivo i kakao, a zatim i mlijeko i ulje. Lagano izmiksati. Posebno umutiti bijelanca i pazljivo ih dodati prethodnoj smijesi lagano mijesajuci (ne miksati!). Peci smijesu.
Pleh: okrugli 35cm.
Fil
Prosijati gustin i dodati pudinge i secer i to umutiti sa oko 1 dl (mozda i malo vise) hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka(7dl) zagrijati na sporetu i dodati prethodnu smjesu. Uz stalno mijesanje skuhati fil i skinuti sa sporeta te ostaviti da se ohladi(prekriti površinu fila sa prozirnom folijom).
Posebno umutiti maslac i dodati mu ohladjen fil, a svemu dodati i istopljenu bijelu cokoladu.
Kada se kora potpuno ohladi za kruzenje kore ja koristim okruglu casicu d=4.2cm, i svaku prerezem horizontalno na 2 dijela (nekad i na 3 dijela ako je deblja kora).
Fil ostavim malo u frizider da se stegne (da se lakse filuje).
Svaku kapicu filovati i uvaljati u kokos sa strana. Gornja povrsina se ne filuje, na nju se stavlja glazura od cokolade po zelji. Ja sam radila sa crnom i bijelom cokoladom (obe cokolade u isto vrijeme topiti sa malo ulja na laganoj vatri); 
Ohladiti kapice u frižideru pa poslužiti .
Napomena  -Ako napravite veću količinu možete spremiti u zdjele  sa poklopcem pa u zamrzivač i kad vam se gosti najave evo kolača .
Prijatno !

Mrak Torta.. Ova krema oborit će vas snogu svojim ukusom!





Potrebno
Za beze koru:

12 bjelanjaka
20 žlica šećera
2 žlice jabučnog octa
25 dag sjeckanih oraha

Za kremu:
12 žumanjaka
1 l mlijeka
15 dag gustina (ili 10 dag gustina i 1 puding od vanilije)
15 dag šećera
20 dag margarina ili maslaca
2 vanilin šećera
10 dag čokolade za kuhanje
Priprema:
Beze kora:
Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg pa tek onda žlicu po žlicu dodati šećer. Na kraju dodati i ocat.
Orahe sitno nasjeckati (dobra je opcija istući ih batom za meso preko najlonske vrećice) pa ih rasporediti po papiru za pečenje na veliki lim od pećnice. Preko oraha rasporediti šaum od bjelanjaka i šećera.
Peći u pećnici na 170℃ oko 1,5 sat dok kora ne požuti i ne postane hruskava.
Pečenu koru iskrenuti s lima pa pažljivo odvojiti papir za pečenje i prerezati ju po pola.
Krema:
U većoj posudi iznad lonca s vodom zakuhati mlijeko (brže je ako ga prvo zagrijete na otvorenom plamenu pa tek onda prebacite na lonac s vodom kako bi se kuhalo na pari).
Miksati žumanjce i šećer, dodati gustin i malo mlijeka (oko 1,5 dl) što ste ostavili od one litre koju ste stavili kuhati pa sve skupa uliti u zakuhalo mlijeko. Miješati kuhačom dok se krema ne skuha. Kada se počne zgušnjavati dobro je kremu izmiksati mikserom jer tako definitivno neće imati grudica i bit će urnebesno podatna.
U ohlađenu kremu dodati izrađeni margarin.
Podijeliti kremu na dva dijela pa u jedan dio dodati vanilin šećer a u drugi otopljenu čokoladu.
Na tasni za posluživanje slagati jednu beze koru (dio s orasima okrenuti prema gore), premazati žutu kremu, staviti drugu koru, pa premazati smeđom kremom. Sve premazati tučenim slatkim vrhnjem i ukrasiti po želji.
Ohladiti pa poslužiti !
Prijatno!


Fantazija od Kokosa



Potrebno

Za kore:

6 jaja
12 kašika šećera
3 kašike ulja
3 kašike mleka
3 kašike kakaa
3 kašike brašna
3 kašike gustina
1.5 kašičica praška za pecivo

Za ganache kremu:

200 ml slatke pavlake
150 gr čokolade

Za fil:

1 litar mleka
2 kesice vanilin šećera
8 kašika šećera
1 puding od vanile
5 kašika gustina
100 gr kokosa
300 ml slatke pavlake

Priprema:

Ispeći jednu koricu. Umutiti 2 belanceta sa 4 kašike šećera, dodati žumance, 1 kašiku ulja, 1 kašiku mleka, 1 kašiku brašna, 1 kašiku gustina, 1 kašiku kakaa i 1/2 kašičice praška za pecivo.
Masu staviti u kalup prečnika 23-24 cm, prethodno obložen papirom i peći na 170 stepeni 15 minuta.
Ispeći još ovakve 2 korice i ostaviti da se hlade.


Napraviti ganache kremu za premazivanje korica.
U posudu staviti 200 ml slatke pavlake i 150 gr čokolade na kockice i kuvati na vatri dok se čokolada ne istopi ( masa ne sme da provri). Prohladiti, premazati sve 3 korice i ostaviti da se ganache krema ohladi.

Napraviti fil. U posudu staviti 8 dcl mleka, 8 kašika šećera, 2 kesice vanilin šećera, kuvati na vatri.
Umutiti skupa 1 puding od vanile, 5 kašika gustina i 2 dcl mleka, dodati u kuvano mleko i kuvati dok se ne zgusne pa dodati 100 gr kokosa, izmešati i ostaviti da se ohladi.
Umutiti 300 ml slatke pavlake. Hladan fil sa mlekom i kokosom prvo umutiti mikserom pa dodavati kašiku po kašiku umućene slatke pavlake muteći mikserom.

Filovati tortu. Koricu sa ganache kremom premazati sa filom, pa druga korica, fil, treća korica, premazati filom po vrhu i okolo torte.
Tortu posuti kokosom i ukrasiti istopljenom čokoladom.
Ohladiti u frižideru pa poslužiti .
Prijatno!

"Grilijaš Rolat "




Potrebno

Za koru:
8 jaja
8 kasika secera
8 kasika mlevenih oraha
4 kasike brasna
Za fil
4 jaja
8 kasika secera
1 vanilin secer
250 g maslaca
150 g grilijasa
100 g cokolade
 Za Grilijas
200 g secera
150 g oraha

Priprema:


Umutiti penasto belanca, dodati secer i jedno po jedno zumance, na kraju pazljivo umesati orahe i brasno.

Sipati u veliki pleh od pecnice oblozen masnim papirom i ispeci koru. Zaviti u rolat uz pomoc vlazne kuhinjske krpe.

Skuvati na pari fil od 4 jaja i 8 kasika secera, kad se prohladi umesati maslac i ako je potrebno dodati jos malo secera u prahu po ukusu.

Fil podeliti na dva dela, ostaviti malo na stranu za premazivanje, pa u jedan deo dodati usitnjeni grilijas a u drugi rastopljenu cokoladu.

Razviti koru, premazati prvo filom od cokolade a preko njega staviti i fil sa grilijasom, pa sve zajedno uviti u rolat.

Premazati ceo rolat filom koji smo odvojili i posuti preostalim grilijasom.

Kad se rahladi, seci na tanke snite.
Za grilijas ili krokant, rastopiti secer kao karamel, dodati orahe i sve preruciti na tanjir namazan uljem. Kad se smesa ohladi, usitniti u avanu/muzaru…ako vam ostane viska grilijasa, dobro zatvoriti i iskoristiti za neke druge kolace, keksice i sl.:)))
Posluživanje
Rolat je vrlo ukusan, pout neke fine tortice, ako zelite da ima vise fila, mozete dodati jos 100 g maslaca i isto toliko secera u prahu…mislim da ce Vam se dopasti.:))) Prijatno!

Kiseli krastavci!






Kiseliti krastavce za sve početnike moram reći i nije neka nauka, samo sve mora biti dobro čisto, kako krastavci tako i tegle. Krastavčiće najbolje je prati četkicom za zube, meni barem, samo ga vrtim i i četkicom vučem gore – dole. Tako znam da je svaka porica očišćena. Tegle se operu, osuše pa se na 100 stepeni u rerni 10 minuta sterilizuju. Ostalo je lako. Ja uz mirodjiju ( kopar ) stavljam još jedan začin koji se zove slačica, ona uz mirodjiju daje onaj odličan ukus krastavcima koji imaju kupovni.

Potrebno:
Za 5 kg kornišona:
1 litra alkoholnog sirćeta
3 l vode
200 gr šećera
150 gr soli
10 gr sušene i iseckane mirodjije ili sveža, na svaku teglu po jedna grana
1 vinobran
1 konzervans
5 gr bibera u zrnu

Priprema:

Prvo pravite preliv.

Stavite vodu i sirće da provri pa kad provri dodajte so, šećer, mirodjiju, slačicu i biber.
Neka vri još par minuta, sklonite sa vatre da se hladi. Tome treba i nekoliko sati pa za to vreme pripremate krastavce.
Krastavce potopiti u vodu i ostaviti pola sata da odstoje.
Kada kupujete krastavce gledajte da su što ravniji da bi vam više stalo u teglu i da su tvrdi.
Ako treba i prelomite jedan da pogledate da unutra nije šupalj, jer ti krastavci se brzo i lako kvare.
Kada krastavci odstoje pripremite drugu veliku posudu u koju naspete isto vode kao i u prvoj i onda krastavce perite i prebacujte u čistu vodu. Ja to radim četkicom za zube, svaki posebno.
Kada operete tako ostavite opet u vodi pola sata da odstoje pa ih onda sammo rukom properite i stavite u treću čistu vodu.
Pospite odgore jedan vinobran, promešajte i ostavite tako da odstoje izmedju sat i dva sa.
Tegle sterilizujte za to vreme na 100 stepeni 10 minuta.
U ohladjene tegle poslažite krastavce i stavite rešetku da se krastavci ne bi podizali gore već da sve vreme stoje u vodi.
Dok ste krastavce pripremili i zaliv se ohladio. On treba da je mlak. Dodajte ekonzervans, promešajte i ostavite da malo odstoji, malo – mislim na 15 minuta, manje više.
Kutlačom ravnomerno prelivajte sve krastavce i napunite tegle do vrha.
Poklopite ih onda sve i ostavite tako da prenoće jer će neki krastavci povući – upiti više vode od ostalih.
Sutradan te tegle sa manje zaliva dopunite sa zalivom od juče. Trebalo bi da vam malo ostane.
Prekrite svaku teglu duplim celofanom, stavite gumice i poklopce.
Odložite u ostavu.

"Pizza Capriccosa "




Potrebno 

Za testo:
1/2 soljice od kafe ulja
1/2 kg ostrog brasna
1/2 kesice suvog kvasca
malo soli i malo secera
mlake vode po potrebi
1 kašika maslinovog ulja 
Za posip :
pizza kecap ili gusti paradajz sos iz konzerve
malo soli i malo secera
malo ulja
origano

Za nadev:
300 gr kackavalja
origano po ukusu
200 gr seckane purece sunke
200 gr svezih pecuraka

Priprema:

Testo za pizzu priprema se tako sto se svi sastojci pomesaju a voda dodaje po potrebi da bi se umesilo testo kao za hleb, ni previse mekano a ni previse tvrdo.
Testo se moze cuvati u frizideru nekoliko dana. U uljem podmazan pleh testo zatim razvuci na sirinu pleha i na krajevima napraviti malo zadebljanje.
Za posip pomesati sve potrebne sastojke i njime premazati testo.
Nakon toga prvo posuti 150 grama rendanog kackavalja, preko njega ide sunka pa na listice seckane pecurke.
Pizzu peci u maksimalno zagrejanoj rerni.
Svega nekoliko minuta pred kraj pecenja preko pizze posuti ostatak kackavalja koji treba samo da se istopi.
Kada je pizza gotova posuti je od gore origanom po zelji. Ovaj recept mozete upotpuniti i maslinama.
Prijatno!

Napravite preukusne kroasane, bolje nego u pekari!



Uživaćete kako će da vam se tope u ustima.
Potrebno:

 brašno 1 kg
jogurt 180 ml

 mlijeko 180 ml
 kvasac 1 kom.
 prašak za pecivo 1 kom.
 so 2 kašičice
 šećer 1 kašika
margarin 250 gr
mlaka voda 100 ml
parizer 200 gr
jaja 2 komada
jaje za premazivanje 1 kom.

Priprema:
Staviti kvasac da uskisne u toploj vodi. Zatim ga pomješati sa brašnom, pa dodati ostale sastojke, jaja, mlijeko, jogurt, so, šećer, prašak za pecivo. Sve dobro izmjesiti i ostaviti tijesto na toplom mjestu 30 minuta da naraste. Onda ga podjeliti na 8 jufkica ili obgi. Svaku obgu razviti u tanak krug, preko njega narendati margarin, pa opet staviti drugi krug, i tako svih osam komada, stavljati jedan preko drugog, a između rendati margarin.
Ostaviti tijesto da odmori 15 min.
Kad se tijesto odmorilo razviti sto veci krug. Iseći ga na najmanje 32 trougla a može i više.
Parizer isjeckati onoliko komada koliko ima trouglova. Na svaki staviti po jednu kocku i praviti kroasane.
Kroasane poredati u tepsiju, premazati umućenim jajetom, posuti susamom, po želji staviti listiće margarina. Staviti u zagrijanoj rernu200 stepeni  da se peče nekih 20 min zavisno od rerne .Poslužiti možete vruće uz jogurt a i hladne su odlične .
Prijatno!

Najukusniji Slani Rolat koji sam probala!




Potrebno :

 500 ml mleka
 9 velikih kasika brasna (srednje punih)
 7 kom jaja
 300 gr feta sira
 100 gr susama
 100 gr pecenog kikirikija
 3-4 velike kasike pavlake

Priprema


U dublju ciniju staviti brasno i sipati mleka toliko da se dobije smesa kao za palacinke.Ostatak mleka staviti da zakuva,vrijuce mleko sipati preko smese od brasna,dobro sjediniti,i vratiti na sporet da se kuva.Stalno mesati dok se masa ne zgusne pazeci da ne zagori.
Skinuti sa vatre,prohladiti pa dodati zumanca i penu od belanaca.Sipati u tepsiju oblozenu papirom za pecenje.
Moja tepsija je dimenzija 42 x 28 cm.Peci na 170 C oko 15 min.Staviti peceni rolat na vlaznu krpu(krpa ne sme da je jako vlazna,samo malo)pa zajedno sa papirom uviti rolat pazeci da rolat ne popuca.
Ostaviti rolat da se ohladi. Dok se rolat hladi pripremiti fil

.Na sporetu pazeci da ne izgori pržiti susam uz stalno mešanje dok ne dobije zuckastu boju.Ohladiti.Sitno iseckati przen kikiriki.
Na trenici izribati feta sir i sjediniti ga sa pavlakom(ako feta sir nije jako slan dodati malo soli prema ukusu)dodati susam i secen kikiriki i dobro sjediniti.
Odviti rolat,premazati filom,ostaviti par kasika fila za premazivanje rolata spolja.Po želi možete preko kreme staviti šunku ,salamu ,kisele krastavce ili sta želite .
Pazljivo uviti rolat,omotati ga papirom na kom se rolat pekao a takodje i onom vlaznom krpom i staviti ga na hladjenje par sati u frizider.Ohladjeni rolat seci ostrim nozem na snite oko cm.debljine i ukrasiti po zelji.
Prijatno!

KRALJEVSKA POGAČA: Pogača koja svojim ukusom i izgledom sve osvaja…



Potrebno

Za tijesto:
 brašno 1kg.
 mlijeko 250ml.
 vode 250ml.
 kvasac 1kockica
 šećer 1kašika
 soli 2kašičice
 ulja 50ml.
 sirće 1kašika
 jaja 2kom.
Za fil sa sirom :
 sir 150g.(mrvljeni)
 jaja 2
 šunkarice 150g.
Za fil sa blitvom :
 jaje 1
 mrvljeni sir 150g.
 blitve 150-200g.(sveže iseckane)
Za fil sa ajvarom :
 ajvar 3-4kašike
Za premazivanje kora :
 margarin 150g.
Za premazivanje cijele pogače :
 kisela pavlaka 2-3kašike
 jaje 1
 susam 2-3 kašike

Priprema:

Zamijesiti tijesto od datih namirnica. Ostaviti testo 15 minuta, da odmori. Zatim podijeliti testo na 11 loptica.
Razviti lopticu veličine većeg tanjira-staviti malo narendanog ili istopljenog margarina-sastaviti dvije razvijene loptice.
Tako sastavljati po dvije kore zajedno (dobiće se četri kore)- samo je jedna kora gde idu tri razvijena kolačića i ta kora ide prva u plehu i to je peta kora.
Iseckati blitvu(ne bariti je) staviti jedno jaje i malo sira, posoliti i sve zajedno dobro izmiješati.
Prvu razvijenu koru (gde idu tri razvijena kolačića) staviti u pleh(razviti koru veličine pleha), preko kore staviti pola smese od iseckane blitve.
Zatim razviti drugu koru (gde idu dva kolačića) staviti namaz od 150g.mrvljenog sira(ili kakvog imate), jaja i preko sira poređati šunkaricu.
Zatim ide treća kora (isto dva kolačića) preko kore idu 3 kašike ajvara.
Zatim ide četvrta kora (isto dva razvijena kolačića) preko nje ide opet blitva.
Odozgo ide peta kora (isto dva razvijena kolačića). Celu pogaču isečemo u kocke premažemo sa 2-3kašike pavlake i 1jajetom…po želji posuti sa susamom 2-3kašike i odmah pečemo.
Pogaču pečemo 40 minuta na 200 C. Prvo je pečemo 20 minuta, a zatim još 20 minuta, ali pokrivenu sa papirom za pečenje, (pečenje mnogo zavisi i od rerne).
Prijatno!

Ovo je recept za najsočniju i najukusniju Jabukovaču do sada!







Potrebno:

 500 gr jufke za pite
 1 kg jabuka
 2 jaja
 250 gr grožđica
 pola praška za pecivo
 kašikica cimeta
125 gr maslaca /margarina 
 4 kašike griza
 1/3 maslaca ili margarina
 3 kašike ulja

Za Agdu:

 4 šoljice šećera
 5 šoljica vode
 2 vanilin šećera

Priprema:


Jabuke narendati. Umutiti jaja, griz i prašak za pecivo. Smjesu dodati jabukama i dobro umijesiti. Rastopiti maslac.
Staviti jednu koru, premazati je maslacom, po njoj staviti drugu koru. Na početak kore staviti fil od jabuka i dobro čvsto uviti.
Ponavljati postupak dok se ne potroše kore i fil. Rolnice izrezati prije pečenja.
Rastopiti 1/3 maslaca i 3 kašike ulja i preliti jabukovaču prije stavljanja u rernu.

Za Agdu: Vodu i šećer ukuhati i dodati vanilin šećer. 
Jabukovaču peći 30 minuta na 200 stepeni. Hladnu agdu preliti po vrućoj jabukovači.
Ohladiti pa poslužiti .
Prijatno !

Keks torta!

                              


Potrebno
Za krem:


700 ml mleka
2 pudinga od vanile
200 gr margarina
200 gr šećera u prahu
2 kašike kristal šećera

Još:

40 komada petit keksa
100 gr mlevenog keksa
1 kašika kakaoa
1 vanilin šećer
400 ml mleka
100 gr šlaga
150 ml vode
1 kašika ekstrata od ruma


Priprema:
Prvo skuvati puding.
u 200 ml mleka razmutiti puding i 2 kašike šećera, a ostatak staviti da provri.
Kad provri zakuvati puding i mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre i skroz ohladiti.
Pomešati vanilin šećer, mleveni keks i kakao.
200 ml mleka staviti da provri pa preliti smesu sa mlevenim keksom i izmešati
I keks ostaviti da se hladi.
Ulupati margarin sa šećerom u prahu pa mu postepeno dodavati ohladjen puding od vanile i miksirati.
Ulupati šlag sa 150 ml vode, pa kremu od vanile dodati pola šlaga i izmiksirati.
Krem bi trebao da bude gust.

Kada budete dodavali šlag, dodajte prvo 2 kašike pa izmutite, da ne bi slučajno vam bilo retko. Ne bi smelo! Za svaki slučaj za one koji prvi put prave ovakvu vrstu krema neka paze.
Zatim tu smesu podeliti na dva dela.
Jedan je 2/3 a drugi 1/3.
U deo koji je 1 /3 dodati smesu poparenog keksa.
Ta smesa ako jako odstoji ume da se stegne, meni se stegla jednom jer sam je pravila 2 h pre pravljenja torte, da olaksam sebi, pa sam morala da joj dodam mleka da je razbijem. Znači, pravite smesu kada pravite i tortu.
Zagrejte 200 ml mleka i dodajte mu rum.
40 komada keksa podelite u 4 gomile po 10.
Uzmite dugačku usku tacnu i poslažite 10 komada namočenih keksova u mleko i rum u 2 reda po 5 komada.
Nanesite onda tamni krem, pa svetli.
Ponovite tako do kraja.
Imaćete dovoljno i mleka za umakanje i kremova za mazanje. samo nemojte razvlačiti predebelo i biće sasvim dovoljno.
Ostatkom šlaga premažite odgore.
Ostavite 3 – 4 h da odstoji keks torta da bi keks upio mleko.
Prijatno!