nedjelja, 3. rujna 2017.

Brze jaffa kocke sa čokoladnom muss kremom,jaffa keksima i kakao biskvitom…



Potrebno:

Za koru  (kalup 24 cm):
90 g glatkog brašna
3 poravnate žličice praška za
pecivo
prstohvat soli
30 g kakaa u prahu
1 jaje
60 ml ulja
70 g šećera+ 1 vanilin burbon
šećer
100 g kiselog vrhnja
100 ml vruće vode
2 žličice nescafe gold kave
ribana korica 1 naranče

Za kremu:
100 g tamne čokolade 60-70%
kakaa
100 ml soka od naranče(može i
mlijeko)
20 g maslaca
300 ml vrhnja za šlag
Čokoladna glazura:
100g tamne čokolade
200 ml vrhnja za šlag
ribana korica naranče
I još:
15 kom jaffa keksa
đem od marelice

Priprema:



1. Za koru  prosijte sve suhe sastojke,osim nescafe. Napravite udubinu u sredini i
uljevajte sve mokre sastojke osim vruće vode. Sjedinite smjesu mikserom polako
miksajući na najnižoj brzini. U vrućoj vodi razmutite nescafe. Dodajte u smjesu u
tankom mlazu uz stalno miksanje na najnižoj brzini. Ulijte u namašćen ili pek papirom
obložen kalup. Pecite na 180C-20 minuta. Ostavite 5 minuta u ugašenoj pećnici. Izvadite
i ostavite 5 minuta u kalupu. Izvadite iz kalupa i stavite u frižider na hlađenje.
Ohlađeu koru  premažite đemom od marelice.
2. Za kremu u soku rastopite čokoladu na laganoj vatri uz miješanje. Maknite sa vatre i u
vruće dodajte maslac. Ohladite na mlako. U posudu za miksanje ulijte vrhnje za šlag. Uz
miksanje na najnižoj brzini uljevajte mlaku čokoladu u vrhnje u tankom mlazu. Miksajte
kratko da se čokolada i šlag povežu. Dobit ćete laganu kremu. Tanki sloj kreme
premažite preko kore  samo da izravnate podlogu na koju ćete slagati kekse. Kekse
kratko umaćite u mješavinu mlijeka i ruma. Slažite ih tako da čokoladni dio okrenut
prema dolje. Premažite ostatkom kreme i stavite na hlađenje dok krema ne očvrsne.
3. Kad se krema stisne prelijte kolač čokoladnom glazurom. Za glazuru u vrhnju rastopite
čokoladu na laganoj vatri. Sklonite sa vatre i po želji dodajte ribanu koricu naranče.
Prelijte glazuru po kremi. Ja sam slagala kolač u obruču.
Ohladite pa poslužite .
Prijatno !

Domaće kinder milk šnite




Potrebno

Za kore:

5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
2 kašike kakaoa
na vrh noža praškaza pecivo


Za kremu:

250 ml slatke pavlake, slatko vrhnje, vrhnje za šlag
1 krem fix ( učvršćivač )
2 pune kašike meda
1 vanilin šećer ili limun šećer, a može i malo limunovog soka, ko voli

Priprema
Za koru:
Ulupati belanca u čvrst sneg.
Žumanca umutiti sa šećerom, dodati brašno, kakao, prašak za pecivo i vanilin šećer, sve sjediniti.
Dodati 3 kašike belanaca pa polako sjediniti varjačom, pa dodati ostatak belanaca pa opet sjediniti.
Istresti sve u obložen veliki pleh od rerne i staviti da se peče 10 minuta u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni.
Pečen biskvit ohladiti i preseći po sredini, da se dobiju dve manje kore od kojih će jedna biti gore a druga dole.
Za kremu:
Pomešati pavlaku/vrhnje sa slag fixom pa umutiti.
Zatimd odati vanilin šećer, limun šećer ili limunov sok i med i sve sjediniti.
Naneti sve na prvu koru i poklopiti drugom.
Ostaviti u frižider 2 – 3h, pa služiti.
Koru možete peći u manjem plehu pa rezati vodoravno.
Prijatno!


Brza torta od banana koja se ne peče


Potrebno

Za podlogu:


20 dag šećera
8 žlica vode
2 žlice ruma
1 vrećica vanilija šećera
20 dag mljevenih oraha
15 dag mljevenog keksa
25 dag maslaca ili margarina
1/2 čokolade za kuhanje
4-5 kom banana


Za kremu:

4 žumanjka
4 žlice šećera
1 vrećica vanilija šećera
6 žlica brašna
1/2 l mlijeka
10 dag mljevenih oraha
25 dag maslaca ili margarina
1/2 l vrhnja za šlag
1/2 čokolade za ukras

Priprema

Za podlogu:


Šećer, vaniliju, rum i vodu prokuhati do vrenja ( kao za bajaderu), maknuti sa vatre te otopiti maslac ( ili margarin ), i čokoladu. Kad se sve dobro otopi dodati mljevene orahe i keks.
Smjesu vruću izliti u kalup koji smo malo namastili i posuli mljevenim keksom.
Neka se podloga dobro ohladi
Na podlogu složiti banane uokolo po podlozi.
Malo nakapati limunovim sokom, da banane ne potamne.

Za kremu:

Umutiti žumanjke sa oba šećera, dodati brašno te zakuhati u vrelom mlijeku. U hladnu kremu dodati izmućeni maslac ili margarin i samljevene orahe.
Preko banana premazati kremu.

Izmutiti vrhnje za šlag te namazati tortu dok je još u kalupu, da zadrži oblik. Tek tada nožem lagano odvojiti tortu od obruča
Namazati tortu i okolo te je ukrasiti preostalom čokoladom.
Ja sam otopila čokoladu, te pravila ukrase na papiru za pečenje!
Prijatno!

Oblanda sa čokoladom i plazmom!


Potrebno:

Za fil sa čokoladom:

 50 ml mleka
 200 g šećera
 1/2 margarina
100 g čokolade
200 g mlevene plazme

Za fil sa plazmom:

 50 ml vode
 200 g šećera
 1/2 margarina
 150 g kisele pavlake
 200 g mlevene plazme

I još:

 3 lista oblande


Priprema

Za prvi  fil:
 Prokuvati mleko i šećer, pa dodati margarin iseckan na kockice i čokoladu. Sve zajedno još malo prokuvati (da se otope i margarin i čokolada). Skloniti sa vatre, pa umešati mlevenu plazmu. Ovim filom (tako vrućim-odmah) namazati jedan list oblande, pa preklopiti drugim listom oblande.
Za drugi fil: 
Prokuvati vodu i šećer, pa dodati margarin iseckan na kockice i sve zajedno, još malo kuvati (dok se margarin otopi). Skloniti sa vatre, pa dodati kiselu pavlaku (prethodno kašikom umućenu) i mlevenu plazmu. Promešati da se sastojci sjedine, pa fil odmah namazati preko oblande. Preklopiti trećim listom oblande i ostaviti da se ohladi pa poslužiti .Preko oblande staviti pleh iz rerne da se fino zalijepi zadnji list .
Prijatno!





Predivna Kremasta torta - Torta koja je nastala kombinacijom najljepših torti



Potrebno

Braon kora

 5 bjelanaca
 5 kasika secera
 1 kesica pudinga od cokolade

Zuta kora

 5 bjelanaca
 5 kasika secera
 1 kesica pudinga od vanile

Bijela kora

 5 bjelanaca
 5 kasika secera
 3 kasike gussnela

Za Fil

 15 zumanaca
 10 kasika secera
 10 kasika brasna (punih)
 1 l mleka
 1,5 margarin
 400g nesquika

 300g krem slaga


Priprema


Braon kora:


Umutiti 5 belanaca i 5 kasika secera u cvrst sneg i lagano dodati prah pudinga od cokolade.Ispeci koricu.

Zuta kora:

 Umutiti 5 belanaca i 5 kasika secera u cvrt sneg i lagano dodati prah prah puding od vanile.Ispeci koricu.

Bijela kora:

 Umutiti 5 belanaca i 5 kasika secera u cvrt sneg i lagano dodati 3 kasike gustina.Ispeci koricu

Fil:

 15 zumanaca umutiti sa 10 kasika secera,pa dodati 10 kasika brasna i 2 dcl mleka.Sve to zakuvati u 8 dcl mlijeka.U vruce umesati 200 g nesquika, a kada se sve ohladi dodati margarin,izmiksati i dodati jos 200 g nesquika.

Posebno umutiti 300 g slaga sa 3 dcl mleka.

Kore peci u plehu 25×30 oko 15 min na 180C.

Redosled slaganja: bijela kora,fil,slag,zuta kora,fil, slag,braon kora,fil,slag.

Dobro hladiti i poslžiti .
Prijatno!

Zanimljivi i ukusni kolačići: Mramorčići spremni za 20 minuta!










Sastojci

Tijesto
– 250 g maslaca
– 130 g secera u prahu
– 1 vanilija secer
– 1 jaje
– 500 g brasna
– 1 prasak za pecivo
– 2 kas. kakaa u prahu

Priprema


Izmutite omeksali maslac sa secerom u prahu i vanilija secerom. Umijesajte jaje. Dodajte postepeno brasno sa praskom za pecivo, dobicete fino , srednje mekano tijesto koje mozete oblikovati.
Podijelite tijesto na 2 djela. U jedan dio dodajte 2 kas. kakaa u prahu i dobro zamijesite. Oba tijesta tijesta razvaljajte u pravougaonik . Tamno tijesto stavite na svijetlo tijesto i zarolajte u rolat.
Rezite rolat na tanke kriskice. Svaku kriskicu valjajte u ruci kao kuglicu dok dobije mramornu mostru.
Slazite na pleh sa pek papirom i pecite na 160°C, 20 min.

Ne treba vam ni pećnica ni mikser :Napravite ovu predivnu tortu



Ovo je definitivno kolač koji je idealan za napraviti kada vam se doista jako žuri pojesti nešto slatko, a najbolje od svega je to što se ne peče i za njegovu pripremu dakle nećete trebati ni pećnicu ni mikser.

Potrebno:

500 ml mlijeka
500 ml vrhnja za šlag
12 žlica gustina (cca 110g)
1 vanilin šećer
10 dag čokolade za kuhanje
10 dag bijele čokolade
4 žlice šećera
kutija piškota ili manje pakiranje pettit keksa u varijanti za tortu ili kolač

Priprema:


Pomiješati mlijeko i vrhnje za šlag pa od te količine oduzeti oko 2 dl za pomiješati sa gustinom i šećerom. Ostatak tekućine staviti kuhati pa kad zavrije ukuhati razmućeni gustin. Krema se relativno brzo zgusne te ju nije potrebno dugo kuhati, cca. 2-3 min.
Kuhanu kremu podijeliti na dva dijela. U jedan dio umiješati natrganu čokoladu i miješati energično da se čokolada otopi a u drugi dio dodati bijelu čokoladu pa također dobro promiješati.
Na dno kalupa za torte složiti piškote umočene u mlijeko ili pettit kekse pa odmah premazati prvo tamnom a potom i bijelom kremom. Možete ako želite stavljati naizmjence pa ćete dobiti mramorni efekt.
Ostaviti tortu na u hladnjaku da se dobro rashladi i uživati u svakom zalogaju. 

Prijatno!

“Grčka kraljica sa milka čokoladom ”.



Potrebno 

Za kore :

20 bjelanjaka
20 žlica šećera
8 žlica brašna
8 žlica mljevenih lješnjaka
Za fIl:
20 žumanjaka
20 žlica šećera
8 žlica brašna
1 l mlijeka
500 gr margarina
250 gr šećera u prahu
300 gr lomljenog Plazma keksa
300 gr Milka čokolade sa jagodom
100 gr lješnjaka
Dekorcija po želji

Priprema 

kora sa lješnacima 
 5 bjelanjaka izradite mikserom i čim postanu čvrsti postepeno dodavajte 5 žlica šećera.
 Dodajte 2 žlice brašna i 2 žlice mljevenih lješnjaka, te lagano sve umiješajte.
 Ulijte pripremljenu smijesu u kalup postavljen masnim papirom ( moj kalup je 26 cm).
 Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva dok lagano ne porumeni.
 Ponovite postupak još tri puta, tako da dobijete 4 kore.

 fil 

 Umutite žumanjke, šećer, brašno i malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite kuhati.
 U uzavrelo mlijeko dodajte pripremljene sastojke i kuhajte na laganijoj vatri dok ne postane gusto.
 Ostavite da se ohladi.
 Dodajte margarin sobne temperature koji ste predhodno izradili sa šećerom u prahu.
Umiješajte kuhačom lomljenu Plazmu, mljevene lješnjake, isjeckanu čokoladu, bitno je da je fil sasvim ohlađen da ne topi čokoladu.

Slaganje 

 Rredate kora fil sve dok nepotrosite sastojke i kremu .
 Možete ukrasiti po želji, 
Prijatno!

Sočno a moćno savršenstvo ukusa...


Od svih mnogobrojnih recepata ovaj je top topova

Sastojci:

4 žumanjca
100gr šećera u prahu
500gr mascarpone sira
250 ml slatkog vrhnja
2 veća pakovanja piškota (48 komada)
2,5 dcl kuhane jake crne kafe
malo ruma

Priprema:

1.
Žumanjce izmiksati sa šećerom u prahu i staviti da se kuha na pari dok se ne zgusne….oko 15-20 minuta dok se ne zgusne.Kad se dobro ohladi dodati mascarpone sir i malo umutiti.Posebno umutiti slatko vrhnje te i to dodati predhodnoj smjesi i ponovo umutiti mikserom.
2.
Piškote umakati u procjeđenu crnu kafu kojoj se doda malo ruma i slagati na tacnu(pola piškota ide,dva reda po 12 komada)te na to stavimo kremu, pa opet natopljene piškote(dva reda po 12 komada) pa ostatak kreme.Sve to pospemo kakao prahom radi dekoracije..
3.
Ako pravite duplu mjeru nemojte fil zajedno mutiti za obe mjere, mutite odvojeno jer iz iskustva znam da neće krema biti čvrsta kako treba da bude.Jednom sam pravila duplu mjeru i krema mi je bila meksa.Valjda je veća količina pa se nemože dobro umutiti.Prijatno!

Tajni recept za naj bolje palačinke!




Potrebno :
300 ml mineralne vode
200 ml mlijeka
kašikica ulja
2 jaja
oko 250 gr. brašna
prstohvat soli
ulje za prženje
namazi po želji

Priprema:

Pomješajte prvo jaja, ulje, so, vodu i mlijeko pa postepeno dodajite brašno uz konstantno miješanje da izbjegnete grudvice (brašno dodajite dok ne dobijete kremastu smjesu).
Ostavite da odstoji nekoliko minuta. Pržite ih u zagrijanoj tavi za palačinke u koju ste stavili samo kap ulja. Debljina palačinki će zavisiti od količine koliko ste usuli u tavu. Premazati ih možete namazima po želji. Ja najviše volim kombinaciju krema i isjeckanih banana.
Prijatno !




Švedska torta od badema




Potrebno:


 100 g badema narezanih na listiće
 200 g mljevenih badema
 4 jaja
 220 g šećera
 100 ml slatkog vrhnja
 250 g omekšalog maslaca

Priprema:


100 g listića badema raširite po papiru za pečenje i u rerni malo popržite (pazite da vam ne izgori)
Razdvojite žumanjke od bjelanjaka.
žumanjke sa 80 g šećera i 100 ml slatkog vrhnja stavite u šerpicu i na laganoj vatri sa žicom stalno miješajte dok se ne počne zgušnjavati  ne smije provriti !
Maslac u malim komadićima mikserom umiješajte u kremu. Maslac i krema moraju biti podjednake temperature!Kremu stavite na hladno.
Kad se krema zgusnila, ohladite ju u ledenoj vodi uz neprestalno miješanje.
Za koru 
Rernu uključite na 175 stupnjeva.
Bjelanjke čvrsto ulupajte uz dodavanje 120 g šećera. Polako i postepeno umiješajte 200 g mljevenih badema.
Na papirom obloženoj tepsiji iz rerne od tijesta oblikujte pravokutnik , otprilike 35*25 cm.
Pecite oko 15 min na 175 stupnjeva.
Na papir za pečenje pospite ostatak šećera i pečeni biskvit na njega preokrenite. Skinite lagano papir i pustite da se ohladi .
Prerežite na dva jednaka dijela.
Jednu koru premažite sa jednom trećinom kreme, stavite drugu koru i cijeli kolač premažite kremom.
Pospite preprženim listićima badema .
Ohladite u frižideru bar 3 sata do služenja .
Prijatno!

Jeftin i brz kolač s Kokosom




Potrebno

Za koru:

4 jajeta
8 kašika šećera
1 vanilin šećer
6 kašika brašna
1 kesica 2 u 1 kafe
1 kašika kakaa
1 prašak za pecivo
1 dcl ulja
1 dcl vode

Za kremu:

1 l mlijeka
7 kašika oštrog brašna
150 gr šećera
150 gr margarina sa aromom vanile (može i običan)
150 gr kokosa

I još:
kokos za posipanje

Priprema :

 Kada pravim kolače sa kremom koji treba da se prohladi, pa se tek onda dodaje margarin, ja prvo pravim krem, pa tek onda koru. Iz tog razloga, prvo razmutite brašno za kremu sa 2 – 3 dcl hladnog mlijeka (koristite viljušku ili žicu za mućenje), da dobijete masu bez grudvica, koja je tečna. Ostatak mlijeka, zajedno sa šećerom, stavite da provre. Kada je provrlo, sipajte razmućeno brašno u provrlo mleko stalno mešajući žicom. Kuvajte, svo vreme mešajući krem kako vam se krem ne bi zgrudvao. Kada se zgusne, ostavite ga da se hladi.

 Za koru,
 umutite mikserom jaja  sa šećerom i vanilin šećerom, da budu pjenasta. Izmešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i 2 u 1 kafu. Postepeno, lagano mešajući, dodajte u umućena jaja. Na kraju, polako sipajte i polako umešajte ulje i vodu. U tepsiju stavite papir za pečenje, pa preko njega sipajte pripremljenu masu za koru. Stavite da se peče na 200°C oko 20-tak minuta ili dok čačkalica ne izadje suva iz testa.
Kada se krema prohladila, dodajte u nju margarin sobne temperature, pa dobro umutite mikserom. Dobićete finu, vazdušastu kremu. Na kraju, umiksajte kokos.
Kada je kora pečena, prekrijte tepsiju tacnom, pa preokrenite da kora padne na nju (tacnu). Skinite papir i ravnomerno razmažite kremu po kori. Odozgo pospite kokosom, pa stavite u frižider da se hladi. Kada se kolač dobro ohladio, isecite ga na kocke i poslužite. Prijatno !

Novi Jaffa kolač zaista odličan





Potrebno
Za koru:

3 kom. jaja
2 kašike praska za pecivo
1 paketic Vanilin šećer u prahu
100 ml. mlijeka
180 gr. brasno
2 kašike gorkog kakaa
150 gr. secera


Za kremu:
450 ml. vrhnje za slag
300 gr. jaffa keksi
4 Kašika  pekmeza od kruske
jos
100 gr. cokolade
50 ml. vrhnje za slag


Priprema :

U podudu u kojoj ce te mutiti,stavite bjelanca miksajte dok zapjeni  dodajte ostatak secera te produzite miksati dok dobijete cvrst sneg.Namalite brzinu na najmanje,pa dodavajte zumanca jedno po jedno dok se sve sajedini.
Stalno miksajuci dodajte ulje u tankom mlazu,te potom mlijeko.Kada se sve povezalo,iskljuciti mikser,te dodajte brasno pomesano sa praskom za pecivo te rucno varjacom izmjesajte dok se sve lepo poveze i sajedini.
Pleh 15×35 oblozite pek papirom.Masu podelite na dva dela.Istresite jednu polovicu mase,te stavite peci u predhodno zagrejanoj pecnici na 180 stepeni nekih 10-ak minuta.Najbolje proverite cackalicom dali je kora pecena.
U drugu polovinu mase,dodajte kakao,te sve lepo izmesajte dok se sajedini.Kada je zuta kora pecena,izlijte i drugu koru te ispecite koru na istoj temperaturi.

Vrhnje za slag umutite u cvrst sneg.

Kada su kore ohlađene,na tacnu za torte,stavite prvo zutu koru.Premazite koru sa 2 kašike pekmeza.Povrh pekmeza,stavite slag kolko da pokrijete sav pekmez.
Potom naredajte jaffa kekse,te ponovo nanijeti slag,kolko da pokrijete kekse.
Sad stavite tamnu koru.I nju premazite ostatkom pekmeza.Potom stavite slaga kolko da pokrije pekmez,pa naredzajte jaffa kekse,te ponovo ostatak slaga.Zagladite povrsinu i strane sa slagom.
Ostavite kolac u frižider da se ohladi nekih sat vremena.


U posudu stavite natrganu cokoladu i vrhnje za slag,te otopite na niskoj vatri dok se otopi.Ostavite neka se prohladi glazura,te polijte cokoladu povrh kolaca.
Ostavite u frižider  jos 15-20 minuta da se glazura stegne,te potom secite kolac na kocke,te posluzite.

Prijatno !