petak, 29. prosinca 2017.

Brza pizza bez kvasca i čekanja dizanja tijesta …


Potrebno:
    250 gr brasna 1 jaje 2,5 dcl tekuceg jogurta 1/2 kasicice sode bikarbone 1/2 kasicice praska za pecivo 1 kasicica soli
Priprema: Umutiti jaje, sa solju i mrvicom secera, zatim uliti jogurt, prasak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodajte brasno, muteci na najmanjoj brzini, da se sastojci spoje..i gotoovoo. Najveci pleh od rerne oblozite papirom za pecenje ili namazite masnoćom i pospite brasnom, ulijte testo. Tijesto je čudno, ni retko ni gusto, lepljivo je..spremite kasiku koju cete umakati u toplu vodu. Tijesto izrucite na sredinu pleha i mokrom kasikom razvucite testo do ivica, testo treba da bude tanko. U medjuvremenu ugrejte rernu na 250, odmah na to tijesto stavite sve nadeve , salamu i sir i pecite 10-12 minuta. Dobićete savršeno meko i tanko testo. Prijatno

Brza keks torta…Dok skuhate kafu i ona je gotova!!


Sastojci:
    400g.keksa 150g.turskog keksa 500ml.mleka 2pudinga ukus karamel 125g.margarina ili putera 150g.šećera 50g.bele čokolade 50g.crne čokolade(ili 3kašike čokolade u prahu)
Priprema: Staviti mleko da provri pa polako u provrelo mleko sipati puding sa šećerom. Kuvati do željene gustine. Dodati u vrelo belu čokoladu. Fil ohladiti pa dodati umućen margarin..fil podeliti na dva dela pa u jedan deo dodati istopljenu crnu čokoladu ili 3 kašike čokolade u prahu. Filovati; Poredjati keks natopljen u neki sok pa beli fil,pa crni fil …pa red turskog keksa…pa opet beli fil-crni fil-keks i na kraju staviti preko celog kolača crni fil i istopljenu čokoladu dekorisati po želji.

Brza jafa torta s eurokremom


SASTOJCI

600 grama šlaga, 
9 dl kisele vode, 
300 grama mlevenog Plazma keksa, 
300 grama jafa keksa, 
50 grama eurokrema.

PRIPREMA Za prvu koru umutiti 200 grama šlaga, 3 dl hladne kisele vode i dodati 300 grama mlevenog keksa pa sve dobro izmešati. Druga kora se pravi isto kao i prva kora, samo umesto mlevenog keksa dodati seckani jafa keks. Treća kora se pravi isto kao i prva i druga kora, ali umesto keksa treba dodati eurokrem. Pre služenja tortu ukrasiti po želji.

Brza čokoladna torta na vašem stolu za 30 minuta!!


POTREBNI SASTOJCI
    500 gr cokolada 100 gr maslac 100 gr sećer 4 kom jaja sećer u prahu
PRIPREMA Čokoladu izlomite u kockice, maslac narežite na male komade, sve zajedno pomiješajte i lagano topite na pari. Kada se skroz čokolada otopila dodajte šećer, žumance i sve dobro promiješajte. Bjelanjke istucite u posebnoj posudi, te dodajte u prethodnu smjesu. Kalup obložite papirom za pečenje i zagrijte pećnicu na 170oC. Ukoliko smjesa izgleda da je previše tečna, dodajte kašiku brašna. Stavite kolač da se peče 1 sata u prethodno zagrijanu pećnicu. Kada je gotovo pospite sa malo šećera i prahu. Ova torta se može jesti i topla i hladna, zavisi kako volite.

Bounty kuglice


Sastojci 200 g kokosa konzerva kondezovanog mleka 200 g čokolade Priprema 1. Izmesati dobro kokos i kondenzovano mleko i ostaviti 1 sat u frizideru. 2. Praviti kuglice zeljene velicina i redjati na tacnu. Ponovo vratiti u frizider na kratko, taman toliko dok se cokolada otopi. 3. 200 g čokolade otopiti na pari pa svaku kuglicu zamociti u cokoladu i redjati na pek papir .Sacekati da se cokolada stegne pa ih spakovati u kutiju i drzati u frizideru. Imaju bozanstven ukus kondenzovanog mleka. Posluživanje Ja sam polovinu umakala u crnu a polovinu u mlecnu cokoladu, mada su jos bolje ako se izmesa pola crne a pola mlečne cokolade. Umesto kuglica, smesa se moze sipati u manji pleh pa potom rezati na kockice i umakati u cokoladu.

Boja žumanca je važna: Znate li koje je jaje snijela zdrava koka?


Tijesto i kolači napravljeni od domaćih jaja imaju intenzivniju žutu boju od proizvoda za koje su korištena jaja kupljena u trgovini. Boja žumanca itekako vam govori o porijeklu jaja i kokoši koja ga je snijela. Jeste li ikada razmišljali koje bi boje žumance iz jaja trebalo biti? Ispostavilo se da bi boja trebala biti zapravo jako važna. Prije nekih 100 godina, naučnici su otkrili da se boja žumanca kod jaja određuje prema broju karotenoida koji sadrži. To su antioksidansi koji pomažu u formiranju vitamina A, koji pomaže da se poboljša stanje naših kostiju. Slijedom toga, što bogatija boja žumanca, to više zdravih hranjivih tvari sadrži za naše tijelo. Boja žumanca direktno ovisi o tome kako se hranila kokoš. Ako se njena prehrana temeljila isključivo na žitaricama, onda će žumance biti blijedo žute boje. Ukoliko je njena prehrana sadržavala kukuruz, biljke i insekte, tada će boja imati i više od jednog tona narandže u žumancu. Neke velike farme jaja, koriste posebne ljestvice s 15 različitih žuto-narandžastih nijansi, kako bi se utvrdio kvalitet njihovih proizvoda. U pravilu, poželjno je konzumirati jaja koja imaju svijetlo narandžasta žumanca, jer sadrže najveću količinu tvari koje su potrebne našem tijelu. Ponekad, blijede boje žumanca, rezultat su sezonskih promjena. U zimi, žumanci često postaju svjetliji zbog relativno male količine hrane koja se daje kokošima u ovo doba godine. No, u većini slučajeva, blijeda boja je pokazatelj niskog kvaliteta jaja i slabijem zdravlju kokoši koje nesu jaja. Jaja ove vrste, neće nam dati potrebnu količinu zdravih hranjivih tvari koje su nam potrebne. Uvijek biste trebali provjeriti kvalitet jaja, tako što ćete čitati deklaracije na kutijama u kojima se nalaze jaja. Obratite pažnju na prisutnost bilo kakvih sintetičkih bojila koje su dodane, i kupite jaja samo iz pouzdanih dobavljača, gdje se kokoši drže u dobrim uvjetima.

Bogata moto keks poslastica



  Potrebni sastojci: BISKVIT
    2 jaja 1 dcl mlijeka 1 dcl ulja pola praška za pecivo 4 kašike šećera 100 gr mljevenih oraha 4-5 kašika brašn
a KREMA I UKRAŠAVANJE
    1 puding od vanilije 28 kom moto keksa 500 ml vrhnja za šlag 1 želatina u vrećici 500 ml mlijeka (za puding) 4 kašike šećera (za puding)
Priprema Skuhajte puding prema uputama .Dok se puding hladi umutite sve sastojke za biskvit i stavite da se peče Kada bude gotov, ohladite ga i pažljivo prebacite u kalup za tortu koju ste prethodno obložili moto keksom )oko obruča) . Umutite šlag.Pripremite želatin prema upustvu na vrećici. Ostatak keksa umotajte u suhu kuhinjsku krpu i izlupajte ga valjkom da se usitni. Ostavite nekoliko keksa za ukras na kraju . Spojite i izmiješajte puding, pola umućenog šlaga i želatinu, umutite , pa ubacite usitljeni keks, izmiješajte kašikom .Na ohlađeni biskvit ispite kremu, pa na kremu stavite ostatak šlaga i ukrasite po želji (mi smo stavili ribanu čokoladu i polovice moto keksa) . Dobro ga ohladite, najbolje preko noći,kako bi keks omekšao da bi se torta lakše rezala.

četvrtak, 28. prosinca 2017.

Bijeli kuglof


Sastojci:
    250gr putera 200gr šećera 1 kesica vanilin šećera 4 jaja so
    400gr brašna 1 kesica praška za pecivo 150ml mleka 100gr mlevenog badema 1 limun 1 belanaca 200gr šećera u prahu 1 kašičica limunovog soka 70gr seckanog pistaća
Priprema: Staviti mleko da se kuva, pa kada proključa preliti bademe da odstoje u njemu. Umutiti puter sa šećerom i vanilin šećerom, dodati jedno po jedno jaje, pa brašno, prstohvat soli, prašak za pecivo i bademe sa mlekom. Dobro umešati. Sipati testo u podmazani kalup. Peći 60 minuta u rerni na 180 stepeni. Umutiti belanac sa šećerom u prahu. Dodati malo soka od limuna pa ovom smesom premazati kuglof. Posuti seckanim pistaćima.

Bijeli kolac!



   Potrebno:
    4 jaja 
    5dl.cvrstog jogurta 
    125g. maslaca 
    500g. griza /sto sitnijeg/ 
    1 vanili secer 
    1 prasak za pecivo 200g. secera
Zaljev:
    3/4l. vode 500g. secera 1 limun sok 100g. kokosovog brasna
Priprema 1.Pomijesajte jaja, secer, vanili, i jogurt. 2.Maslac otopite, ohladite i dodajte smijesi od jogurta. 3.Mutite mikserom dok se secer ne otopi. 4.Dodajte griz u kome ste pomijesali prasak za pecivo. 5.Pleh vel.25×35cm. 6.Izlijte smijesu i pecite 35minuta na 175C. 7.Zaljev kuhajte 5 minuta dodajte sok od limuna i ohladite. 8.Peceni kolac narezite na kocke, zalijte sirupom, pustite da se ohladi. 9.Vadite svaku kocku i uvaljajte je u kokosovo brasno.

Oduševite svoje mališane sa :Zlatnim pudingom !



Potrebno :

1 jabuka
1 kruška
kašičica cimeta
2 kašike šećera
kašičica vanilin šećera
1 puding od vanilije
3+1 dl vode

Za dekoraciju :

po želji slatko vrhnje sa malo lješnjaka ili oraha

Priprema:

Oljuštite jabuku i krušku i isecite na komadiće. Prokuvajte 3 dl vode sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom i u tome pet minuta kuvajte izrezano voće. Izvadite voće iz tečnosti da se malo procedi, pa ga razdelite u četiri posudice. U decilitar vode dobro razmutite prašak za puding, sipajte u tečnost u kojoj se kuvalo voće. Kuvajte kratko da se zgusne. Razlijte kuvani puding u čaše preko voća i ostavite da se ohladi.

Ukrasite po želji umućenim slatkim vrhnjem .

Ohlađeni pudin poslužite .

Prijatno!

Francuska hit poslastica :Popelini !



Potrebno :

Za krofne

200 ml vode
100 g putera
130 g brašna
4 jaja
1 kašičica šećera
prstohvat soli

Za čokoladno punjenje
300 g crne čokolade
100 g mlečne čokolade
200 ml slatke pavlake
4 kašike šećera
1 kašika ulja

Priprema:

U šerpu stavite i izmešajte vodu, maslac, so i šećer. Sve kuvajte na laganoj vatri dok ne provri, pa sklonite sa vatre. Zatim pažljivo dodajte brašno, pa vratite na šporet i mešajte dok testo ne počne da se odvaja od zidova šerpe. Kada se smesa ohladi, dodajte jaja, jedno po jedno. Kašičicom uzimajte testo i spuštajte u pleh. Pleh na kojem pečete krofnice obavezno prekrijte papirom za pečenje.
Prvih 15 minuta pecite na 220 stepeni, zatim narednih deset na 190 stepeni. Kada se krofne ohlade spremne su za punjenje. Pomešajte sve sastojke za čokoladni preliv i kuvajte ga tri-četiri minuta, dok ne dobijete gustinu meda. Ovom mešavinom napunite krofne pomoću šprica. Ostatak čokoladnog preliva prelijte preko krofni.

Prijatno !

Vojvođanski gulaš!



Potrebno :

500 g junećeg mesa,

4 glavice crnog luka,

1 šargarepa,

1 paštrnak,

2 čehna bijelog luka,

1 paprika, ulje,

1 dl soka od paradajza,

50 ml crnog vina,

lovorov list,

suvi biljni začin,

so, biber,

peršunov list

Za knedle 2 jajeta, brašno, ulje, so

Priprema:

Izmutite jaja sa malo soli, dodajte ulje i brašna po potrebi kako biste dobili knedle srednje tvrdoće. Crni i beli luk isecite na rebarca, propržite na malo ulja, pa dodajte sitno iseckanu šargarepu, paštrnak i meso isečeno na kockice. Nalijte malo vode i krčkajte poklopljeno na tihoj vatri oko dva sata. Pred kraj kuvanja sipajte vino, sok od paradajza i začinite po želji. Kašikom oblikujte knedle, stavljajte ih u gulaš i kuvajte zajedno sve još 10 minuta.

Poslužiti toplo .
Prijatno !

Prijedlog za ručak :Sočna jagnjetina sa krompirom !



Potrebno :

2 kg jagnjetine,

800 g krompira,

2 mrkve,

luk u ploškama,

60 ml maslinovog ulja,

so, biber,

3 grančice svežeg ruzmarina,

kašičica origana

Priprema:

U vatrostalnu posudu stavite jagnjetinu moze i u komadu ili icijecite na veće komadiće , krompir isječen na željene komade ne take mrkvu ako je sitnija moze i čitave ili samo popolovit i isjeć na veće krugove , i luk isječen na veće komade. Poprskajte uljem i začinite sa malo soli i bibera. Pospite ruzmarinom i origanom.
Poklopite ili stavite alu foliju i kuvajte u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko sat vremena. Često zalivajte s malo vode pred kraj skinite poklopac ili foliju puste da malo zarudi dobije zlatnu rumenu boju . Poslužite vruće.

Prijatno!