-
550 gr brašna
200 gr meda
150 gr šećera
100 gr masti
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica cimeta(ja dodam i više )
2 jaja
1 vrećica smjese za medenjake
srijeda, 27. prosinca 2017.
Bakini Medenjaci
Bajaderka
-
1 litra mlijeka
150 grama griza
250 grama margarina
1-2 žlice kakaa
200 grama šećera
1 vanili šećer
korica limun i sok od pola limuna
petit keksi
Bajadera: Najfiniji recept bez miksera i pećnice gotov za 20 minuta
-
– 9 žlica vode
– 20 dkg šećera
– 15 dkg mljevenih oraha, bademe ili lješnjake
– 25 dkg mljevenih Petit Beurre keksi
– 17 dkg maslaca
– 10 dkg čokolade za kuhanjeZa glazuru:
10 dkg čokolade za kuhanje
– malo ulja
Babica soparnikić !
-
500 g Pšeničnog glatkog brašna
soli
260-300 ml tople vode
350 g narezane blitve
1 luk (80 g)
soli
100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2-3 češnja češnjaka
1-2 žlice Kukuruznog brašna
5 stvari koje ne biste smjeli staviti u mikrovalnu pećnicu
“Čokoladna torta” – Bolja nego ferero roche ali bez sira mascarponea
-
6 jaja
8 kasika secera
6 kasika ulja
6kasika mlijeka
6 kasika brasna
3 kasike kakaa(tamnog)
1 prasak za pecivo
-
200 gr cokolade sa ljesnjacima (cijelim)
100 gr-200gr cokolade za kuhanje
500ml vrhnja za slag
-
100gr napolitanke od ljesnjaka
4-5kasika nutelle ili nekog krem namaza od ljesnjaka
Za natopiti biskvit:
150ml mlijeka + 3kasike krasa
“Čistilište” sladoled
-
250 ml mlijeka
350 ml svježeg slatkog vrhnja za šlag
1/4 mahune vanilije
2 žumanjka
1 cijelo jaje
80 g šećera
70 g bijele čokolade
70 g tamne čokolade (50% kakaa)
1 šalica malina
1 žlica šećera
1/2 žlice soka limuna
utorak, 26. prosinca 2017.
Super pita sa jabukama :Jabukovača !
Potrebno:
1 gotove jufke 500 gr
6 jabuka, oguliti i izribati
200 g putera,istopljenog
100 g mljevenih oraha
4 kasike šećera,
4 kasike Prezle
1 kasika cimeta
grodzice po želji
Za agdu:
700 g šećera
1 litar vode
1/2 limuna
Priprema:
Izvaditi jufke iz frizidera najmanje 3 sata prije pripremanja(ja obicno izvadim ujutro pa pravim popodne).Istopiti puter.
Jabuke oguliti i izribati i staviti ih u tavu i izdinstati nekoliko minuta. Dodati cimet i secer i dinstati dok jabuke ne omeksaju i ne promjenu boju.
Kad se izdinstaju iscjediti sok pa tome dodati orahe,prezlu i ako zelite grozdzice i izmjesat
Uzeti tepsiju po zelji( ja obicno uzmem pravougaonu tepsiju jer mi je lakse sjeci).
Staviti 4-5 jufki jednu na drugu ali svaku premazati puterom, i onda posuti smjesom kao na slici i saviti jufku kao za rolat.
Rezati na manje komade i stavljati u tepsiju i onda premazati puterom.
Zagrijati rernu na 200 stepeni pa staviti da se jabukovaca pece otprilike 15 -20 minuta pa onda smanjiti temperaturu na 150 stepeni pa peci jos otprilike 15 minuta ili dok se jabukovaca kad pomjerite tepsiju pomjera.
Za agdu:
Prije toga stavite secer i vodu da se agda ukuha. Pazite da vam se agda ne ukuha jer sve je do agde. Ako vam je agda dobra onda ce vam sigurno i jabukovaca biti dobra. Ja stavim limun samo na 1-2 minute da dobije miris i odmah izvadim. A uzmem kasku pa probam agdu pa ako polako silazi sa kaske onda je gotova.
Ostavite na sobnoj temperaturi preko noci i posluzite sljedeci dan.
Napomena:Ja zalijem sa vrucom agdom tj. kad izvadim jabukovacu iz rerne odmah je zalijem vrucom agdom.
Prijatno!
ponedjeljak, 25. prosinca 2017.
Neobična pita koja će vas načisto oduševiti!
Potrebno:
500g jufke/kore pite
Za nadjev :
1 srednja glavica crvenog luka
500g mlj. junećeg mesa
3 srednja krompira
začini po ukusu sol, vegeta, biber
Za preliv:
3 jaja
1 dc ulja
1 čvrsti jogurt
2 dc mineralne vode
1 žličica soli
Priprema:
Luk sitno isjeći i kratko popržiti na malo ulja.
U luk dodati mlj. meso, posoliti, povegetiti i pobiberiti po ukusu i nastaviti dinstati još koju minutu.
Dok se meso dinsta , oguliti krompire i izribati na krupniju ribež.
Krompir pomješati s mesom i lukom, ako je potrebno još začiniti. Ostaviti da se malo prohladi.
Tepsija vel. 35×25 premazati s malo ulja i staviti list jufke koje ste presavili na pola.
Jufku premazite ponova s malo ulja i na nju stavite drugi list , opet duplo.
Na taj drugi list stavite malo nadjeva koji pokrijete novim listom jufke, pa opet nadjev i tako redom dok nadjev ne potrošite. Zadnja dva lista neka vam budu bez nadjeva kao što ste i započeli.
Sad pitu isjecite na željenu veličinu i zalijte pripremljenim prelivom .
Nožem malo razmaknuti da pita bolje upije preliv .
Za preliv :
Jaja izmiksati, dodati ulje, jogurt, mineralnu vodu i sol.
Ostaviti 30 min. da se listovi dobro natope a zatom staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180C dok lijepo ne porumeni.
Ispečenu pitu ostavite da odstoji 15-ak min. i poslužite uz salatu po vašem izboru.
Prijatno!
1 srednja glavica crvenog luka
500g mlj. junećeg mesa
3 srednja krompira
začini po ukusu sol, vegeta, biber
Za preliv:
3 jaja
1 dc ulja
1 čvrsti jogurt
2 dc mineralne vode
1 žličica soli
Priprema:
Luk sitno isjeći i kratko popržiti na malo ulja.
U luk dodati mlj. meso, posoliti, povegetiti i pobiberiti po ukusu i nastaviti dinstati još koju minutu.
Dok se meso dinsta , oguliti krompire i izribati na krupniju ribež.
Krompir pomješati s mesom i lukom, ako je potrebno još začiniti. Ostaviti da se malo prohladi.
Tepsija vel. 35×25 premazati s malo ulja i staviti list jufke koje ste presavili na pola.
Jufku premazite ponova s malo ulja i na nju stavite drugi list , opet duplo.
Na taj drugi list stavite malo nadjeva koji pokrijete novim listom jufke, pa opet nadjev i tako redom dok nadjev ne potrošite. Zadnja dva lista neka vam budu bez nadjeva kao što ste i započeli.
Sad pitu isjecite na željenu veličinu i zalijte pripremljenim prelivom .
Nožem malo razmaknuti da pita bolje upije preliv .
Za preliv :
Jaja izmiksati, dodati ulje, jogurt, mineralnu vodu i sol.
Ostaviti 30 min. da se listovi dobro natope a zatom staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180C dok lijepo ne porumeni.
Ispečenu pitu ostavite da odstoji 15-ak min. i poslužite uz salatu po vašem izboru.
Prijatno!
Najjednostavniji sočni kolač sa jabukama i grizom !
Potrebno
Za tijesto :Mjera šolja za čaj ili bijelu kafu
1 jaje
1 šolja griza
1 šolja brašna
1 šolja ulja
1\2 šolje mlijeka
1 šolja šećera
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
1\2 kesice ili 2 kašikice cimeta
2 narendane jabuke
Za preliv:
4 kašike šećera
4 kašike mlijeka
4 kašike ulja
100gr čokolade za kuhanje
Priprema:
Umutiti jedno jaje sa šećerom, pa dodati griz, brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer, mlijeko, ulje, jabuke, cimet. Sve dobro izmiješati i sipati u podmašćen pleh .
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok kolač ne porumeni, proveriti nožem , i kad je pečen izvaditi iz rerne, vruc kolac preliti prelivom.4 kašike ulja, 4 kašike šećera, 4 kašike mlijeka i 100gr.čokolade sve to umutiti na laganoj temperaturi i preliti kolač.
Ohladjen kolač sjeći po želji i poslužiti.
Prijatno!
Fantastičan vanilin kolač sa jabukama !
Potrebno:
Za tijesto:
4 jaja
1 solja secera
1 solja ulja (od 2 dcl)
1 solja mleka
2 solje brasna
1prašak za pecivo
1 vanilin secer
1 solja secera
1 solja ulja (od 2 dcl)
1 solja mleka
2 solje brasna
1prašak za pecivo
1 vanilin secer
Za prvi fil :
1 l mleka
3 pudinga od vanile
3 pudinga od vanile
6 kasika secera
Za drugi fil:
1 kg rendanih jabuka
3-4 kasike secera
1 vanilin secer
3-4 kasike secera
1 vanilin secer
Priprema:
Umutite mikserom jaja,secer i vanilin secer dok ne postanu penasta pa u tankom mlazu dodajte ulje,pa mleko i na kraju brasno pomesano sa praskom za pecivo..
Izrucite pola tijesta u podmazan pleh ( mozete i u okrugli kalup za tortu br 26 ) pa pustite neka se pece oko 10 min dok kora malo ne pozuti..Onda pleh izvadite van pa preko njega premazite puding kremu pa preko kreme fil od jabuka..
Sve to prekrijte ostatkom smese pa vratite u rernu jos 15 tak minuta da se ispece do kraja..Pre posluzivanja kolac pospite prah secerom..Pecite kolac na 200 stepeni.
Za filove:
Jabuke izrendajte dodajte secer pa ih lagano prodinstajte dok voda ne ispari..Ostavite da se ohladi..Puding skuvajte po uputstvu na kesici..Ja ih obicno skuvam pre nego pocnem da spemam tijesto tako mi je lakse.
Pečen kolač ohladite i isijecite na kocke te poslužite .
Prijatno!
Super ručak na brzinu :Krompir alla carbonara !
Potrebno:
1 kg krompira,
1 mali luk,
150 grama kockica slanine,
300 ml slatkog vrhnja,
80 grama tvrdog ribanog sira (parmezan),
1 jaje,
sol,
biber,
sjeckani peršun
1 kg krompira,
1 mali luk,
150 grama kockica slanine,
300 ml slatkog vrhnja,
80 grama tvrdog ribanog sira (parmezan),
1 jaje,
sol,
biber,
sjeckani peršun
Priprema:
U jedan lonac stavite kuhati vodu. Krompir ogulite, izrežite ga na deblje kolutove. Posolite kipuću vodu i ubacite krumpir da se kuha oko 10 minuta, zavisno od debljine, ali nemojte ga prekuhati.
Pomiješajte vrhnje, jaje, sir ribanac. Posolite i pobiberite. Fino je i kad se stavi pola kiselo pola slatko vrhnje.
Odložite na stranu kašiku -dvije na kockice narezane slanine za posipanje po krumpiru prije pečenja.
Na malo maslaca prodinstajte luk, dodajte kockice slanine koje niste odložili na stranu, zajedno pržite nekoliko minuta da slanina pusti miris.
Uključite pećnicu na 200 °C.
Kuhani krumpir ocijedite, namažite vatrostalnu posudu s malo maslaca. Pazite da posuda bude odgovarajuće veličine jer se, ako je prevelika, preljev previše raspodjeli po posudi i ne bude upijen od krompira.
Stavite krompir u vatroslatnu posudu, prelijte ga pripremljenom smjesom vrhnja, jaja i sira, zatim dodajte slaninu i luk.
Promješajte sve sastojke. Sada pospite po površini preostalu slaninu, posipajte sa sitno sjeckanim peršinom i zapecite do zlatno žute boje, oko pola sata, s tim da nakon 15 minuta pečenja smanjite temperaturu.
Probajte nožem da li je krompir pečen do kraja, ako nije produzite vrijeme pečenja.
U jedan lonac stavite kuhati vodu. Krompir ogulite, izrežite ga na deblje kolutove. Posolite kipuću vodu i ubacite krumpir da se kuha oko 10 minuta, zavisno od debljine, ali nemojte ga prekuhati.
Pomiješajte vrhnje, jaje, sir ribanac. Posolite i pobiberite. Fino je i kad se stavi pola kiselo pola slatko vrhnje.
Odložite na stranu kašiku -dvije na kockice narezane slanine za posipanje po krumpiru prije pečenja.
Na malo maslaca prodinstajte luk, dodajte kockice slanine koje niste odložili na stranu, zajedno pržite nekoliko minuta da slanina pusti miris.
Uključite pećnicu na 200 °C.
Kuhani krumpir ocijedite, namažite vatrostalnu posudu s malo maslaca. Pazite da posuda bude odgovarajuće veličine jer se, ako je prevelika, preljev previše raspodjeli po posudi i ne bude upijen od krompira.
Stavite krompir u vatroslatnu posudu, prelijte ga pripremljenom smjesom vrhnja, jaja i sira, zatim dodajte slaninu i luk.
Promješajte sve sastojke. Sada pospite po površini preostalu slaninu, posipajte sa sitno sjeckanim peršinom i zapecite do zlatno žute boje, oko pola sata, s tim da nakon 15 minuta pečenja smanjite temperaturu.
Probajte nožem da li je krompir pečen do kraja, ako nije produzite vrijeme pečenja.
Poslužiti toplo može i samo ili kao prilog uz bilo koje meso .
Prijatno!
Jako fino i ukusno :Izljevak sa špinatom gotov za tren!
Potrebno :
oko 300 g očišćenog špinata
2 jaja
100 g svježeg sira
50 g kiselog vrhnja
1,5 dl jogurta
1 dl mlijeka
oko 300 g očišćenog špinata
2 jaja
100 g svježeg sira
50 g kiselog vrhnja
1,5 dl jogurta
1 dl mlijeka
1 šolja ( od 2 dl) kukuruznog brašna
1/2 praška za pecivo
brašno po potrebi
sol
ulje
1/2 praška za pecivo
brašno po potrebi
sol
ulje
Priprema:
Najprije dobro oprati špinat , isjeckati ga na tanke trakice i pustiti da tako stoji oko 30 min.
Nakon toga ga dobro ocijediti od viška vode.Izmješati jaja,kiselo vrhnje, sir, jogurt, mlijeko, sol.U to dodati špinat, pa kukuruzno brašno ,prašak i brašna po potrebi ( da se dobije smjesa malo čvršća nego za palačinke)Dobro izmješati.Pleh podmazati uljem, izliti pripremljenu smjesu i peći na 200c oko 30-40 min.(zavisno od pećnice)Ja sam pekla u manjem plehu..Pečen izljevak pokriti kuhinjskom krpom bar 5 min da omekša.
Najprije dobro oprati špinat , isjeckati ga na tanke trakice i pustiti da tako stoji oko 30 min.
Nakon toga ga dobro ocijediti od viška vode.Izmješati jaja,kiselo vrhnje, sir, jogurt, mlijeko, sol.U to dodati špinat, pa kukuruzno brašno ,prašak i brašna po potrebi ( da se dobije smjesa malo čvršća nego za palačinke)Dobro izmješati.Pleh podmazati uljem, izliti pripremljenu smjesu i peći na 200c oko 30-40 min.(zavisno od pećnice)Ja sam pekla u manjem plehu..Pečen izljevak pokriti kuhinjskom krpom bar 5 min da omekša.
Napomena :
Ovakve izljevake uvijek pravim odokativno, znači slobodno se može dodati još sira ili manje sira više vrhnja, uglavnom krajnja smjesa mora izgledati malo čvršća nego za palčinke i ne možete pogriješiti, bit će mekan, i ukusan.
Poslužiti toplo ,
Prijatno!
Pretplati se na:
Postovi (Atom)