srijeda, 27. prosinca 2017.

Bakini Medenjaci


Potrebno_:
    550 gr brašna 200 gr meda 150 gr šećera 100 gr masti 1 kašičica sode bikarbone 1 kašičica cimeta(ja dodam i više ) 2 jaja 1 vrećica smjese za medenjake
Priprema : U šerpici otopite med sa šećerom i masti. Dodajte jaja, sodu bikarbonu, cimet i smjesu za medenjake dobro promiješajte. Malo po malo dodajte brašno dok ne odbijete glatko tijesto. Rukama odvajate kuglice pravite medenjake i redajte u tepsiju koju ste oblozili papirom za pečenje . Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 15 minuta. Medenjake spremit u neku zdjelu da se ohlade meni su najbolji sutra dan kad malo otpuste. . Prijatno!

Bajaderka


Sastojci
    1 litra mlijeka 150 grama griza 250 grama margarina 1-2 žlice kakaa 200 grama šećera 1 vanili šećer korica limun i sok od pola limuna petit keksi
Priprema 1. Zakuhajte mlijeko sa šećerom, dodajte margarin da se rastopi pa u tome zakuhajte griz. Podjelite smjesu na dva dijela pa u jedan dodajte kakao, a u drugi vanili šećer i limun. 2. U protvan veličine 20×30 poslažite kekse pa prvo stavite crnu smjesu. 3. Na crnu kremu stavite petit. 4. Na kekse stavite bijelu kremu i posložite kekse i to je to. Ubacite u frižider i pričekajte da se ohladi.

Bajadera: Najfiniji recept bez miksera i pećnice gotov za 20 minuta


Ovu ukusnu čokoladnu čaroliju vole baš svi, a uz ovaj recept zavoljet ćete je još više. Donosimo vam najukusniju bajaderu za koju vam ne treba ni pećnica niti mikser te za koju ćete morati izdvojiti svega 20 minuta. Sastojci:
    – 9 žlica vode – 20 dkg šećera – 15 dkg mljevenih oraha, bademe ili lješnjake – 25 dkg mljevenih Petit Beurre keksi – 17 dkg maslaca – 10 dkg čokolade za kuhanjeZa glazuru: 10 dkg čokolade za kuhanje – malo ulja
Priprema: 1. U lonac dodajte vodu i šećer i zagrijte na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi. 2. Dodajte maslac, maknite s vatre i miješajte dok se ne otopi. 3. Kada se maslac potpuno otopi dodajte orahe i kekse te miješajte dok ne dobijete gušću ujednačenu masu. 4. Dobivenu masu podijelite na dva jednaka dijela. 5. Čokoladu otopite na pari i umiješajte je u prvi dio mase, a u drugi stavite malo ruma. 6. Na tacnu ili pladanj stavite masni papir za pečenje te prebacite prvi dio mase (s čokoladom) i rukama oblikujte kvadar te gornji dio i rubove zagladite nožem. 7. Na njega na isti način stavite drugu masu i učinite isto. 8. Ostatak čokolade otopite na pari, u nju dodajte malo ulja te prelijte bajaderu. 9. Bajaderu ostavite u hladnjaku da se stisne te je idući dan narežite na kockice veličine po želji.

Babica soparnikić !


Sastojci
    500 g Pšeničnog glatkog brašna soli 260-300 ml tople vode 350 g narezane blitve 1 luk (80 g) soli 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja 2-3 češnja češnjaka 1-2 žlice Kukuruznog brašna
Priprema 1.Brašno prosijte, dodajte sol i toplu vodu te zamijesite srednje tvrdo tijesto. Pustite da se odmara oko sat vremena. 2.Opranu blitvu narežite na trakice i ostavite da se dobro osuši. 3.Blitvi dodajte nasjeckani luk, sol i oko 1/3 maslinova ulja. 4.Tijesto tanko razvaljajte na pobrašnjeloj površini. Izrežite krugove (O 12-15 cm) 5.Na pola krugova rasporedite pripremljenu blitvu tako da vam 1 cm uz rub bude slobodan. 6.Poklopite drugim dijelom i krajeve utisnite da budu čvrsti. 7.Babice pospite kukuruznim brašnom. 8.Lim za pečenje ugrijte i na njega nenamazanog stavite babice tako da gornji dio okrenete prema dolje. 9.Ovisno o veličini dobijete 4-6 babica. Pecite u pećnici zagrijanoj na 230 °C 15 minuta. 10.Pripremite preostalo ulje i češnjak. 11.Pečene bobice izvadite i otresite suvišno brašno. 12.Okrenite na pravu stranu i malo pustite da odmore. 13.Premažite ih dobro pripremljenim uljem. 14.Babice prije posluživanja prerežite da ih je lakše konzumirati. Posluživanje 1Izrezani soparnikić poslužite kao finger food ili kao uvodno jelo. Savjet Tijekom pečenja ako se napušu probodite ih vilicom.

5 stvari koje ne biste smjeli staviti u mikrovalnu pećnicu


Hrana podgrijana u mikrovalnoj pećnici je sigurna za konzumaciju, a korištenje ovog kućanskog pomagala štedi vam vrijeme za pripremu obroka u mnogim situacijama. No, ne treba ga koristiti baš uvijek. Izbjegnite sljedeće namirnice i ambalaže te se "spasite" od neočekivanog rasta bakterija u hrani, čudnih eksplozija jestivih sastojaka i uništenih nutrijenata u zdravim zalogajima. 1. Svježa jaja u ljusci Posve je u redu ako se odlučite ispeći ili podgrijati jaja nakon što ste razbili opnu jajeta. No nemojte pokušavati napraviti kuhano jaje u mikrovalnoj pećnici, jer bi izlaganje visokoj temperaturi moglo dovesti do nakupljanje pare ispod ljuske jajeta, te puknuća. Jaja radije skuhajte na tradicionalni način i tako smanjite količinu nereda koji ćete nakon kuhanja morati očistiti. 2. Voće u komadu puno vode Iz istog razloga ne preporučuje se stavljati u mikrovalnu pećnicu niti voće s visokom koncentracijom vode, jer bi plod mogao eksplodirati i tako vam stvoriti dodatan set problema. Želite li ugrijati voće poput kruške, breskve ili šljive, a bez štetnih posljedica, najbolje ga je narezati prije stavljanja u mikrovalnu pećnicu. Koncentracija vode ostat će ista, ali će se smanjiti pritisak pod korom ploda. 3. Smrznuto meso Mikrovalna pećnica može biti odlično pomagalo za odmrzavanje mesa koje ste zaboravili izvaditi iz ledenice nekoliko sati prije kuhanja. No ako smrznuto meso odmrznete uz pomoć ovoga pomagala odmah ga iskoristite i termički obradite. Američko ministarstvo poljoprivrede otkrilo je da se nedugo nakon odmrzavanja u 'toplijim' dijelovima mesa počinju stvarati bakterije zbog koje se meso kvari. 4. Hrana prekrivena aluminijskom folijom Aluminijska folija u mikrovalnoj pećnici može zaiskriti te izazvati vatru. Kada podgrijavate ostatke hrane, uvijek odstranite aluminijsku foliju s posude. 5. Kokice u smeđoj papirnatoj vrećici Možda ste naumili izbjegavati industrijska pakiranja kokica za mikrovalnu pećnicu zbog loše reputacije i zdravlja, no nemojte ih mijenjati s papirnatim vrećicama iz kućne radinosti. Bilo kakva vrsta ljepila ili tinte iz vrećice ispustit će štetne pare te tako ugroziti jestivost namirnice. Također, postoji šansa da se papir zapali. Savjet plus: Ne palite mikrovalnu pećnicu kad ničega nema u njoj. Zbog ove greške pećnica bi se mogla pregrijati i prestati raditi.

“Čokoladna torta” – Bolja nego ferero roche ali bez sira mascarponea


Sastojci za biskvit:
    6 jaja 8 kasika secera 6 kasika ulja 6kasika mlijeka 6 kasika brasna 3 kasike kakaa(tamnog) 1 prasak za pecivo
Krema:
    200 gr cokolade sa ljesnjacima (cijelim) 100 gr-200gr cokolade za kuhanje 500ml vrhnja za slag
Jos:
    100gr napolitanke od ljesnjaka 4-5kasika nutelle ili nekog krem namaza od ljesnjaka Za natopiti biskvit: 150ml mlijeka + 3kasike krasa
Priprema: . 1. Za biskvit pjenasto mutiti jaja i secer jedno 10 min dok ne pobjele.Prosijati brasno prasak za pecivo i kakao.Kad se jaja umute dodati postepeno ulje i mutiti.Mikser smanjiti na najmanju brzinu i dodavati naizmjenicno mlijeko i mjesavinu brasna praska i kakaa.Sve umutiti da se spoji i izliti u kalup oblozen papirom i peci na 180 oko 25 min.Cackalicom provjeriti dali je pecen. 2. Za kremu ugrijati vrhnje i preliti preko cokolada ,a cokoladu sa ljesnjacima malo nozem usitniti ljesnjake po zelji.Ostaviti da se hladi i da se stisne.Najbolje kremu uraditi vecer prije da se stisne. 3. Hladan biskvit prerezati 2 puta da dobijemo 3 kore,svaku koru nakvasiti toplom mjesavinom mlijeka i krasa. U jednu vrecicu staviti ugrijanu nuttelu da se lakse razljeva pa odrezati vrh i isarati po biskvitu. Staviti pola kreme na koru pa posuti sa polovicom mljevene napolitanke. Tako ponoviti i drugu koru i zadnju staviti malo je natopiti i ostaviti da se stisne sve skupa u hladnjaku. Dekorisati po zelji. Posluživanje: Ovaj biskvit je jako lijep i socan.Kremu radite ranije kako bi se lijepo stiskla.Za veci kalup povecajte mjesre.Umjesto nuttele mozete koristiti i neki drugi slican krem namaz sa ljesnjacima.Cokolada sa ljesnjacima je ljepsa kad su u njoj krupniji ljesnjaci,a po zelji mozete u kremu dodati jos mljevenih ljesnjaka za jacu aromu.

“Čistilište” sladoled


Sastojci
    250 ml mlijeka 350 ml svježeg slatkog vrhnja za šlag 1/4 mahune vanilije 2 žumanjka 1 cijelo jaje 80 g šećera 70 g bijele čokolade 70 g tamne čokolade (50% kakaa) 1 šalica malina 1 žlica šećera 1/2 žlice soka limuna
Priprema 1.Pomiješajte mlijeko i vrhnje u loncu. Mahunu vanilije prerežite na pola po dužini, pa tupom stranom noža sastružite sjemenke – dodajte sjemenke i prazne mahune u lonac s mlijekom i vrhnjem. Zagrijavajte sve skupa na srednje jakoj vatri dok skoro ne provrije. 2.U međuvremenu stavite jaje, žumanjke i šećer u zdjelu i dobro umutite pjenjačom (ili mikserom). Dodajte par žlica vrućeg mlijeka istovremeno miješajući smjesu od jaja. Zatim polako sipajte ostatak mlijeka i miješajte. Vratite sve u lonac, dodajte nasjeckanu bijelu čokoladu i kuhajte na niskoj temperaturi neprestano miješajući drvenom žlicom. Krema je gotova kad dostigne otprilike 80°C, dakle ne smije prokuhati, odnosno kad počinje ostajati tanak sloj na poleđini žlice. 3.Kuhanu kremu odmah prespite kroz mrežasto cjedilo (odstranite mahunu vanilije) u čistu zdjelu koju uronite u veću posudu s hladnom vodom u koju ste dodali led, da se zaustavi kuhanje i krema prije ohladi. Ohlađenu kremu stavite u hladnjak na 3-4 sata ili preko noći. 4.Za umak od malina (ja sam koristila smrznute), stavite maline u posudu sa šećerom i sokom limuna, dodajte i žlicu-dvije vode pa kuhajte na laganoj vatri da se maline skoro potpuno raskuhaju. Protisnite ih kroz mrežasto cjedilo da odstranite sjemenke. 5.Ohlađenu kremu za sladoled sipajte u stroj za sladoled i rashladite ga dok se nije skoro potpuno stisnuo. U međuvremenu otopite tamnu čokoladu. Kad je sladoled u stroju već dosta čvrst dodajite kroz otvor na poklopcu žlicom otopljenu čokoladu tako da pada u tankom mlazu. Čokolada će se u dodiru s hladnim sladoledom odmah stisnuti i dobit ćete krokantne komadiće čokolade. 6.U posudu pogodnu za zamrzavanje stavljajte sloj sladoleda, preko njega sloj umaka od malina – malo ga umiješajte u sladoled žlicom, pa opet sloj sladoleda i sloj malina. Zamrznite sladoled do kraja u zamrzivaču. Prije posluživanja premjestite sladoled 15-ak minuta u hladnjak.

utorak, 26. prosinca 2017.

Super pita sa jabukama :Jabukovača !



Potrebno:
1 gotove jufke 500 gr
6 jabuka, oguliti i izribati
200 g putera,istopljenog
100 g mljevenih oraha
4 kasike šećera,
4 kasike Prezle
1 kasika cimeta
grodzice po želji

Za agdu:
700 g šećera
1 litar vode
1/2 limuna

Priprema:

Izvaditi jufke iz frizidera najmanje 3 sata prije pripremanja(ja obicno izvadim ujutro pa pravim popodne).Istopiti puter.
Jabuke oguliti i izribati i staviti ih u tavu i izdinstati nekoliko minuta. Dodati cimet i secer i dinstati dok jabuke ne omeksaju i ne promjenu boju.
Kad se izdinstaju iscjediti sok pa tome dodati orahe,prezlu i ako zelite grozdzice i izmjesat

Uzeti tepsiju po zelji( ja obicno uzmem pravougaonu tepsiju jer mi je lakse sjeci).
Staviti 4-5 jufki jednu na drugu ali svaku premazati puterom, i onda posuti smjesom kao na slici i saviti jufku kao za rolat.
Rezati na manje komade i stavljati u tepsiju i onda premazati puterom.
Zagrijati rernu na 200 stepeni pa staviti da se jabukovaca pece otprilike 15 -20 minuta pa onda smanjiti temperaturu na 150 stepeni pa peci jos otprilike 15 minuta ili dok se jabukovaca kad pomjerite tepsiju pomjera.

Za agdu:
Prije toga stavite secer i vodu da se agda ukuha. Pazite da vam se agda ne ukuha jer sve je do agde. Ako vam je agda dobra onda ce vam sigurno i jabukovaca biti dobra. Ja stavim limun samo na 1-2 minute da dobije miris i odmah izvadim. A uzmem kasku pa probam agdu pa ako polako silazi sa kaske onda je gotova.
Ostavite na sobnoj temperaturi preko noci i posluzite sljedeci dan.

Napomena:Ja zalijem sa vrucom agdom tj. kad izvadim jabukovacu iz rerne odmah je zalijem vrucom agdom.

Prijatno!

ponedjeljak, 25. prosinca 2017.

Neobična pita koja će vas načisto oduševiti!



Potrebno:


500g jufke/kore  pite 
Za nadjev :
1 srednja glavica crvenog luka
500g mlj. junećeg mesa
3 srednja krompira
začini po ukusu sol, vegeta, biber

Za preliv:
3 jaja
1 dc ulja
1 čvrsti jogurt
2 dc mineralne vode
1 žličica soli

Priprema:
Luk sitno isjeći i kratko popržiti na malo ulja.
U luk dodati mlj. meso, posoliti, povegetiti i pobiberiti po ukusu i nastaviti dinstati još koju minutu.
Dok se meso dinsta , oguliti krompire i izribati na krupniju ribež.
Krompir pomješati s mesom i lukom, ako je potrebno još začiniti. Ostaviti da se malo prohladi.
Tepsija vel. 35×25 premazati s malo ulja i staviti list jufke koje ste presavili na pola.
Jufku premazite ponova s malo ulja i na nju stavite drugi list , opet duplo.
Na taj drugi list stavite malo nadjeva koji pokrijete novim listom jufke, pa opet nadjev i tako redom dok nadjev ne potrošite. Zadnja dva lista neka vam budu bez nadjeva kao što ste i započeli.
Sad pitu isjecite na željenu veličinu i zalijte pripremljenim prelivom .
Nožem malo razmaknuti da pita bolje upije preliv .
Za preliv :
Jaja izmiksati, dodati ulje, jogurt, mineralnu vodu i sol.
Ostaviti 30 min. da se listovi dobro natope a zatom staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180C dok lijepo ne porumeni.
Ispečenu pitu ostavite da odstoji 15-ak min. i poslužite uz salatu po vašem izboru.

Prijatno!

Najjednostavniji sočni kolač sa jabukama i grizom !


Potrebno
Za tijesto :

Mjera šolja za čaj ili bijelu kafu

1 jaje
1 šolja griza
1 šolja brašna
1 šolja ulja
1\2 šolje mlijeka
1 šolja šećera
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
1\2 kesice ili 2 kašikice cimeta
2 narendane jabuke

Za preliv:

4 kašike šećera
4 kašike mlijeka
4 kašike ulja
100gr čokolade za kuhanje

Priprema:

Umutiti jedno jaje sa šećerom, pa dodati griz, brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer, mlijeko, ulje, jabuke, cimet. Sve dobro izmiješati i sipati u podmašćen pleh .

Peći u zagrejanoj rerni  na 200 stepeni dok kolač ne porumeni, proveriti nožem , i kad je pečen izvaditi iz rerne, vruc kolac preliti prelivom.4 kašike ulja, 4 kašike šećera, 4 kašike mlijeka i 100gr.čokolade sve to umutiti na laganoj temperaturi i preliti kolač.
Ohladjen kolač sjeći po želji i poslužiti.

Prijatno!

Fantastičan vanilin kolač sa jabukama !


Potrebno:
Za tijesto:
 4 jaja
 1 solja secera
 1 solja ulja (od 2 dcl)
 1 solja mleka
 2 solje brasna
 1prašak za  pecivo
 1 vanilin secer
Za prvi fil :
 1 l mleka
 3 pudinga od vanile 
 6 kasika secera
Za drugi fil:
 1 kg rendanih jabuka
 3-4 kasike secera
 1 vanilin secer
Priprema:
Umutite mikserom jaja,secer i vanilin secer dok ne postanu penasta pa u tankom mlazu dodajte ulje,pa mleko i na kraju brasno pomesano sa praskom za pecivo..
Izrucite pola tijesta u podmazan pleh ( mozete i u okrugli kalup za tortu br 26 ) pa pustite neka se pece oko 10 min dok kora malo ne pozuti..Onda pleh izvadite van pa preko njega premazite puding kremu pa preko kreme fil od jabuka..
Sve to prekrijte ostatkom smese pa vratite u rernu jos 15 tak minuta da se ispece do kraja..Pre posluzivanja kolac pospite prah secerom..Pecite kolac na 200 stepeni.
Za filove:
Jabuke izrendajte dodajte secer pa ih lagano prodinstajte dok voda ne ispari..Ostavite da se ohladi..Puding skuvajte po uputstvu na kesici..Ja ih obicno skuvam pre nego pocnem da spemam tijesto tako mi je lakse.
Pečen kolač ohladite i isijecite na kocke te poslužite .
Prijatno!

Super ručak na brzinu :Krompir alla carbonara !


Potrebno:
1 kg krompira,
1 mali luk,
150 grama kockica slanine,
300 ml slatkog vrhnja,
80 grama tvrdog ribanog sira (parmezan),
1 jaje,
sol,
biber,
sjeckani peršun
Priprema:
U jedan lonac stavite kuhati vodu. Krompir ogulite, izrežite ga na deblje kolutove. Posolite kipuću vodu i ubacite krumpir da se kuha oko 10 minuta, zavisno od debljine, ali nemojte ga prekuhati.
Pomiješajte vrhnje, jaje, sir ribanac. Posolite i pobiberite. Fino je i kad se stavi pola kiselo pola slatko vrhnje.
Odložite na stranu kašiku -dvije na kockice narezane slanine za posipanje po krumpiru prije pečenja.
Na malo maslaca prodinstajte luk, dodajte kockice slanine koje niste odložili na stranu, zajedno pržite nekoliko minuta da slanina pusti miris.
Uključite pećnicu na 200 °C.
Kuhani krumpir ocijedite, namažite vatrostalnu posudu s malo maslaca. Pazite da posuda bude odgovarajuće veličine jer se, ako je prevelika, preljev previše raspodjeli po posudi i ne bude upijen od krompira.
Stavite krompir u vatroslatnu posudu, prelijte ga pripremljenom smjesom vrhnja, jaja i sira, zatim dodajte slaninu i luk.
Promješajte sve sastojke. Sada pospite po površini preostalu slaninu, posipajte sa sitno sjeckanim peršinom i zapecite do zlatno žute boje, oko pola sata, s tim da nakon 15 minuta pečenja smanjite temperaturu.
Probajte nožem da li je krompir pečen do kraja, ako nije produzite vrijeme pečenja.
Poslužiti toplo može i samo ili kao prilog uz bilo koje meso .
Prijatno!

Jako fino i ukusno :Izljevak sa špinatom gotov za tren!


Potrebno :
oko 300 g očišćenog špinata
2 jaja
100 g svježeg sira
50 g kiselog vrhnja
1,5 dl jogurta
1 dl mlijeka
1 šolja ( od 2 dl) kukuruznog brašna
1/2 praška za pecivo
brašno po potrebi
sol
ulje
Priprema:

Najprije dobro oprati špinat , isjeckati ga na tanke trakice i pustiti da tako stoji oko 30 min.
Nakon toga ga dobro ocijediti od viška vode.Izmješati jaja,kiselo vrhnje, sir, jogurt, mlijeko, sol.U to dodati špinat, pa kukuruzno brašno ,prašak i brašna po potrebi ( da se dobije smjesa malo čvršća nego za palačinke)Dobro izmješati.Pleh podmazati uljem, izliti pripremljenu smjesu i peći na 200c oko 30-40 min.(zavisno od pećnice)Ja sam pekla u manjem plehu..Pečen izljevak pokriti kuhinjskom krpom bar 5 min da omekša.
Napomena :
Ovakve izljevake uvijek pravim odokativno, znači slobodno se može dodati još sira ili manje sira više vrhnja, uglavnom krajnja smjesa mora izgledati malo čvršća nego za palčinke i ne možete pogriješiti, bit će mekan, i ukusan.
Poslužiti toplo ,
Prijatno!