četvrtak, 31. kolovoza 2017.

"Kremisimo Torta"




Potrebno 

Za koru:

6 bjelanaca
9 kasika secera
2 kesice vanilin secera
6 kasika ulja
3 kasike mlijeka
3 kasike prezli
4 kasike brasna
pola preska za pecivo
2 kasike nutele ili nekog drugog eurokrema
150 ml mlijeka za preliv pecene kore

 Za prvi fil:
500 ml mlijeka
6 zumanaca
9 kasika secera
9 kasika brasna
200 ml mlijeka
100 gr cokolade za kuhanje
250 gr putera
1 kesica kapucina

Za drugi fil
500 ml slatkog vrhnja za kuhanje
2 kasike nutele

za dekoraciju torte po želji 

Priprema:

 kore

6 bjelanaca umutiti sa 9 kasika secera i 2 kesice vanilin secera.
Kad je umuceno dodati 6 kasika ulja, 3 kasike mlijeka, 3 kasike prezle mrvica, 4 kasike brasna, pola praska za pecivo i 2 kasike nutele ili nekog drugog eurokrema.
Sjediniti sastojke i istresti u pleh iz rerne , te peci na laganoj temepraturi od 170 C.
Peci dok kora blago ne porumeni tj. dok se ne isusi.
Prohladjenu pecenu koru m ozete presjeći na dva jednaka dijela da dobijete dvije kore   kore treba zaliti sa 150 ml mlijeka.

fil

500 ml mlijeka staviti da prokljuca.
Umutit 6 zumanaca, 9 kasika secera, 9 kasika brasna i 200 ml mlijeka.
Staviti u prokljucalo mlijeko i mjesati dok se masa ne zgusne.
Skinuti je s peci i u vrelu smjesu dodati 100 gr cokolade za kuhanje.
Potom smjesu ohladiti.
U ohladjenu dodati 250 gr putera i 1 kesicu kapucina.
Jedan dio kreme remazati preko prve  kore .

Zatim uzeti 500 ml slatkog vrhnja .
Vrhnje podjeliti na dva dijela.ili ako vam je lakse uzmete 2 po 250 ml Jedan dio umutiti i premazati preko prvog fila 
zatim premazati tortu ponovo sa prvim filom ili ako volite mozete staviti i koru pa onda prvim kremom pa slatkim vrhnjem sa nutelom 
 a u drugi dodati 2 kasike nutele pa umutit i premazati  ostatka torte.

Tortu ukrasiti po želji možete cjelu premazati sa umucenim  šlagom ili samo narendanm čokoladom gotovim mrvicama ,narendanim napolintankama ima puno varijanti sta imate .
Ohladiti u frižideru pa služiti .
Prijatno!

"Kinder Bueno Torta"







Potrebno:

Za koru :
10 belanaca
600 g secera
2 kasike vinskog sirceta

 za fil:
1 l mlijeka
10 zumanca
12 kasika secera
6 kasika gustina
3 kasika brasna
250 g margarina
250 g secera u prahu
100 g crne cokolade
100 g bijele cokolade

300 g euro krema
šlag krema

Priprema:

Umutiti bjelanca sa secerom, a zatim dodati 2 kasike vinskog sirceta.
Smeseu sipati u pleh oblozen pek papirom  i peci na 150 stepeni 60 minuta.

U serpi na sporetu staviti da provri 1 l mlijeka, u koju polako dodajemo prethodno umuceno 12 kasika secera sa 10 zumanaca, 6 kasika gustina i 3 kasike brasna.
Skloniti sa sporeta i ostaviti da se prohladi, a zatim dodati margarin i 250 g secera u prahu, pa sve fino umutiti.
Smesu podijeliti na dva dijela.

U jedan dio dodati otopljenu crnu cokoladu, a u drugi otopljenu bijelu cokoladu.

Na tasnu staviti koru i premazati je eurokremom.

Zatim koru premazati filom sa bijelom čokoladom, pa fil sa crnom cokoladom i cijelu tortu ukrasiti slag kremom.

Tortu ostaviti 2 do 3 sata u frizider da se fino stegne i ohladi, a potom je sjeci na parcad i posluziti.
Napomena ako želite veću tortu možete dodati preko kreme sa bijelom čokoladom kese (piskote ili plazmu )namočene u mlijeko .
Prijatno!


PUDING KOCKE






Potrebno 

za koru

4 jaja
4 kasike secera
4 kasike brasna
4 kasike ulja
4 kasike mlijeka
pola praska za pecivo
1 vanilin secer

Za narandzasti sloj:
6 dcl soka (mrkva, narandza, limun)
2 pudinga od vanilije

Za rozi sloj:
6 dcl soka (sumsko voce)
2 pudinga od vanilije

Jos potrebno:
petit keks
slag krema od cokolade

Priprema:

Umutiti jaja sa secerom, dodati preostale sastojke, lagano ih sjediniti, istresti u kalup oblozen pek papirom i peci na 180 C 20-tak minuta.
Skuhati puding u soku i preliti preko kore.
Poredati potom sloj keksa i ostaviti da se malo ohladi.
Skuhati drugi puding i preliti preko keksa.
Ohladiti i ukrasiti sa slag kremom.
Napomene: Prije posluzivanja dobro ohladiti. Idealna poslastica za ljetne dane. Sami odaberite koji sok cete koristiti.Pustite masti na volju.
Prijatno!

"Ledeno Nebo"


Potrebno 

Za koru:

7 bjelanjaka
7 zlica secera
7 zlica brasna
pola praska za pecivo
Za kremu:
7 zumanjaka
7 zlica secera
6 zlica brasana
pola arome od vanilije
7 dcl mlijeka
250 gr margarina

Priprema 

Kore:

Pjenasto umutiti bjelanjke sa secerom.
Dodati brasno i pola praska za pecivo.
Peci koru na 170 C u plehu oblozenom pek papirom dok biskvit ne naraste i ne dobije blago zlatnu boju.
Pecen biskvit preliti sa 1 dcl hladnog mlijeka.

 Kreme:
7 zumanjaka, 7 zlica secera, 6 zlica brasana i pola arome od vanilije umutiti i skuhati u 7 dcl mlijeka.
U ohladjeno dodati 250 gr margarina.
Premazati koru kremom i staviti preko kreme 4 dcl umucenog slatkog vrhnja.
Ukrasiti kolac po zelji.Ohladiti u frižideru sjeći na kocke pa poslužiti .
Prijatno!

"Bečke Kocke "





Potrebno

 za koru

6 jaja
6 žlica šećera
1 dcl ulja
1 dcl mlijeka
6 žlica oštrog brašna
3 žlice kakaa
pola praška za pecivo

 za kremu opcija broj 1
1,5 l slatkog vrhnja za šlag
900 g čokolade za kuhanje

 za kremu opcija broj 2
500 ml slatkog vrhnja za šlag
250 g čokolade za kuhanje

Priprema


Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije.
Žumanjke i šećer izmiksajte dok ne pobijele, zatim im postupno dodavajte ulje i mlijeko, stalno miksajući.
U nekoliko navrata dodajte i brašno pomiješano s kakaom i praškom za pecivo.
Bjelanjke istucite u čvrst snijeg, lagano ih špatulom umiješajte u smjesu žumanjaka.
Duboku tepsiju promjera otprilike 35*24 cm obložite papirom za pečenje, smjesu izlijte u tepsiju i stavite peći oko 20 minuta.
Kako vam se krema kasnije nebi odvajala, gotovom biskvitu odrežite gornji sloj korice.
U slatko vrhnje za šlag dodajte čokoladu koju ste prethodno nasjeckali na sitno, stavite na vatru i stalno miješajući kuhajte dok se čokolada ne otopi. Kremu izlijte na topli biskvit izbockan čačkalicom .
Kolač je prije konzumiranja potrebno hladiti nekoliko sati ili najbolje preko noći.
Kolač ukrasite po želji.
Prijatno !

"Nutella Čizika"







Potrebno 

Za Koru
250g mlevenog keksa ( po mogucstvu plazma ;))
40g putera
100ml soka od breskve, kajsije ili multivitamin
30 g cokolade u prahu

Za fil 
250 g krem sira
50 g secera
150 g nutelle
0,5 l slatke pavlake
Ganache
150 g cokolade noisette
150 ml slatke pavlake

Priprema

Kora

Pomesati keks, cokoladu u prahu i na laganoj vatri otopljen puter, po potrebi dodavati maaalo soka* tako da se dobije smesa koja se ne mrvi.Utisnuti u kalup promera 26 cm i staviti u frizider dok pripremamo filove.
Filovi

Zagrejati nutellu stavljajuci je u posudu sa toplom vodom. Mikserom kremasto umutiti krem sir i secer, zatim ovu smesu podeliti u dve posude na dva jednaka dela. Dobro umutiti slatku pavlaku. Pola od umucene slatke pavlake dodati u jednu posudu sa krem sirom, a drugu polovinu izmesati sa otopljenom nutellom i dodati u drugu posudu sa krem sirom. Premazati koru prvo sa belim, a zatim sa cokoladnim filom. Hladiti u frizideru.
Ganache

Na pari otopiti cokoladu i slatku pavlaku, i ohladiti. Povremeno promesati dok se hladi da se ne stvori ona nesretna kozica kao kod pudinga.Kad je vasem prstu prijatno pri dodiru ganache-a, bice i tortici, pa je vreme za prelivanje.I to je to! Za neka 3-4 h, tortica je spremna za uživanje.
Prijatno!

"Kocke od Piškota"





Potrebno
Za koru :

2 žlice meda
10 dag šećera
1 jaje
5 dag margarina
3 žlice mlijeka
35 dag brasna
3 žlice kakaa
1 prašak za pecivo

 Za Kremu:
5 dl mlijeka
2 vanilin šećera
2 žlice gustina
5 žlica brašna
25 dag margarina
30 dag šećera u prahu

Ako želite 
Za Glazuru:
10 dag čokolade
2 žlice šećera
2 žlice mlijeka
3 kapi ulja

Priprema 

kore :

Kuhati na pari secer, med, jaje, margarin i mlijeko da se rastope. U vruce umijesati brasno, prasak za pecivo
i kakao, te zamijesiti tijesto. Podijeliti i ispeci 2 kore na preokrenutom limu.
Priprema krema:
Vanilin secer, gustin i brasno razmutiti u malo mlijeka i ukuhati u ostalom mlijeku, a u ohladeno dodati margarin pjenasto izraden sa secerom u prahu. Po zelji dodati malo ruma ili limunova soka.
 Glazura:
Na pari rastopiti cokoladu sa secerom, mlijekom i uljem.
Postupak:
Poloziti koru na pladanj za posluzivanje i premazati polovicom pripremljene kreme. Na kremu sloziti piskote namocene u rum razrijeden vodom, premazati ih ostatkom kreme i poklopiti drugom korom. Cijeli kolac možete  preliti glazurom od cokolade,i nemorate vaša volja meni je dobar i ovako a normalno da će biti još bolji sa glazurom .Ohladite u frižideru pa poslužite .
Prijatno !





Novi ukusni " Jaffa Kolač"






Potrebno :

 Za koru:

3 kom. jaja
2 zlice praska za pecivo
1 paketic Vanilin šećer u prahu
100 ml. mleka
180 gr. brasno
2 zlice gorkog kakaa
150 gr. secera

Za kremu :
450 ml. vrhnje za slag
300 gr. jaffa keksi
4 zlica pekmeza od kruske
jos
100 gr. cokolade
50 ml. vrhnje za slag

Priprema:

U podudu u kojoj ce te mutiti,stavite belancat.Miksajte dok zapjenipa dodajte ostatak secera te produzite miksati dok dobijete cvrst sneg.Namalite brzinu na najmanje,pa dodavajte zumancat jedno po jedno dok se sve sajedini.
Stalno miksajuci dodajte ulje u tankom mlazu,te potom mleko.Kada se sve povezalo,iskljuciti mikser,te dodajte brasno pomesano sa praskom za pecivo te rucno varjacom izmesajte dok se sve lepo poveze i sajedini.
Pleh 15×35 oblozite pek papirom.Masu podelite na dva dela.Istresite jednu polovicu mase,te stavite peci u predhodno zagrejanoj pecnici na 180 stepeni nekih 10-ak minuta.Najbolje proverite cackalicom dali je kora pecena.
U drugu polovinu mase,dodajte kakao,te sve lepo izmesajte dok se sajedini.
Kada je zuta kora pecena,izlijte i drugu koru te ispecite koru na istoj temperaturi.
Vrhnje za slag umutite u cvrst sneg.
Kada su kore ohladzene,na tacnu za torte,stavite prvo zutu koru.Premazite koru sa 2 zlice pekmezom.Povrh pekmeza,stavite slag kolko da pokrijete sav pekmez.
Potom naredajte jaffa kekse,te ponovo naneti slag,kolko da pokrijete kekse.
Sad stavite tamnu koru.I nju premazite ostatkom pekmeza.Potom stavite slaga kolko da pokrije pekmez,pa naredzajte jaffa kekse,te ponovo ostatak slaga.Zagladite povrsinu i strane sa slagom.
Ostavite kolac u hladnjak da se ohladi nekih saat vremena.
U posudu stavite natrganu cokoladu i vrhnje za slag,te otopite na niskoj vatri dok se otopi.Ostavite neka se prohladi glazura,te polijte cokoladu povrh kolaca.
Ostavite u hladnjak jos 15-20 minuta da se glazura stegne,te potom secite kolac na kocke,te posluzite

Prijatno !

Mini Štrudle (bez kvasca )!.



Potrebno 

Za tijesto 
20 dkg margarina
1 jaje
1 čaša kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo
1 kašika šećera
malo soli
1 dcl mleka
50 dkg brašna (otprilike)

Za fil 
Ja volim dosta fila, pa na jednu štrudlu stavim oko 20 dkg maka (oraha, badema, rogača…)
Za 2 štrudle s makom
40 dkg maka
1-2 dcl vrelog mleka
korica naranče
šećera po ukusu
malo cimeta
Za 1 štrudlu s orasima
20 dkg oraha
do 1 dcl vrelog mleka
šećera po ukusu
korica limuna
U oba fila se po želji može dodati rum, vanili šećer, groždjice…..ili kako već inače pravite

Priprema


U dublji sud stavljati sastojke, sve po redu. Margarin treba biti omekšan. Ja brašno uvek stavljam na kraju, tako mi je lakše, jer po strukturi tijesta najbolje procenim koliko mi treba. Uglavnom, oko 1/2 kg, testo treba biti srednje tvrdo.
Ako stavljate brašno na početku, pa ispadne suvlje tijesto, možete doraditi dodavajući još mlijeka.

Kad se zamesi tijesto, podeliti ga na 3 loptice. ne mora dugo stajati, tek toliko dok pripremite fil.

Mak se pošećeri, prelije vrućim mlekom, nariba kora od naranče, stavi cimet i sve dobro promeša. Treba biti lepljivo, kao na slici.

Na isti način se pripremi i fil od oraha.

Testo razviti dosta tanko u obliku kvadrata i premazati filom skoro do samog kraja. Ostaviti oko 2-3 cm prazno tako da se testo, kad se zamota, dobro zalepi a i fil ne curi van. Takodje, i krajeve štrudle zatvoriti prstima.

Tako ponoviti i s ostale 2 loptice.
Stavljati u podmazan pleh i odgore premazati s izmućenim jajetom u koje se doda malo ulja. 

Peče se na 200-220°c, oko pola sata. Kad dobije odgore lepu boju, onda je gotovo.
Kad se izvadi iz pećnice, prekriti krpom, dok se malo ne prohladi i onda samo seckate i jedete.
Posluživanje
Ja ovo mogu jesti bukvalno za svaki obrok, a posebno su fine ujutro uz kafu.
Prijatno!

Super ukusna bajadera Torta - Bez pečenja gotova za tren !


Potrebno :

300 gr mlevenog Plazma keksa
375 gr margarina
390 gr šećera u prahu
100 gr čokolade za kuvanje
250 gr mlevenih oraha
1 čaša soka od pomorandže
1/2 litre mleka
 2pudinga od vanile
 2šlaga

Priprema



kora prvi dio 
300gr keksa, 125gr istopljenog margarina, 130gr šećera u prahu, 100gr istopljene čokolade za kuvanje i malo soka od pomorandže. Sve sastojke umutiti i staviti u frižider da se malo stegne.
drugi dio 
250gr mlevenih oraha, 125gr istopljenog margarina, 130gr šećera u prahu i malo soka od pomorandže. Sve sastojke umutiti i staviti u frižider da se malo stegne.
treci dio 
2 pudinga od vanile skuvati u 1/2 litre mleka sa 4 kašike šećera. Kada se masa ohladi dodati 125gr margarina sa 130 gr šećera u prahu.

Na tacnu staviti koru i oblikovati po želji, preko  drugi dio , na drugi treći i preko trećg dijela  umućena dva šlaga.
Ukrasiti po zelji .Ohladiti u frižideru pa poslužiti .
Prijatno !




Šareni slani Rolat





Potrebno :

Za žuti dio kore:
2 kom jaja
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake (vrhnja)
2 kašike ravne brašna
1 mala kašičica (ona najmanja ) praška za pecivo
3-4 kašike ribanog (najbolje kozjeg) sira

Za zeleni dio kore:
2 kom jaja
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake (vrhnja)
2 kašike ravne brašna
1 mala kašičica praška za pecivo
2 kašike blendiranog špinata
između prstiju soli

Za narandžasti dio kore:
2 kom jaja
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake (vrhnja)
2 ravne kašike brašna
1 mala kašičica praška za pecivo
2 ravne kašike ajvara
između prstiju soli

Za filovanje:
krem sir (ja koristim ABC-sir za mazanje)
tanko izrezana šunka ili neko drugo meso po želji

Priprema:

Sve sastojke umutiti zajedno samo jaja treba razdvojiti, žumanjke zajedno a šne dodati na kraju i lagano izmješati kašikom.
Tako radite za sva tri dijela u odvojenim posudama.
Kad ste sve umutili mase stavljate u tri odojene kese i cjedite na papir za pečenje po vašoj želji.
Peći samo 15 minuta na 200 stepeni, ne više, jer će vam se kora isušiti i pucati kad je budete rolali.
Vrlo je važno da se pridržavate mjera (naročito brašno, ravne kašike) da ne dođe do pucanja.
Kad je kora pečena odmah je srolajete zajedno sa papirom na kojem ste je pekli i ostavite da se potpuno ohladi.
Namažite krem sirom složite šunku te ponov srolajte.
Ja rolat nisam mazala izvana da bi se vidjela raskoš boja ?
Kad servirate možete ukrasiti cvjetićima od krem sira, maslinama, mrkvom, peršunom, po vašoj želji….
Prijatno!



Neodoljive puter kifle !





Potrebno 

Za Tijesto:
1 kg mekog brasna tip 400
 500 ml vode
 1 kocka (50g) svezeg kvasca
 3 kasike pune secera
 1 kasika soli
 100 ml ulja 
Za premazivanje
 majonez – posni ili obican
 susam
Za prelivanje
 250 gr putera ili margarina

Priprema ;

U 500 ml tople vode rastvoriti kocku kvasca sa 1 kasikom secera.
Prosejano brasno sobne temperature usuti u vanglu, dodati 2 kasike secera, 1 kasiku soli, vodu sa kvascem i 100 ml ulja .
Umesiti lagano, uz eventualno dodavanje jos malo brasna, da testo bude glatko, mekano i da se ne lepi.
Sve se radi odmah, ni kvasac ni testo ne cekate da narasta.
U zavisnosti od toga koju velicinu kifle zelite, mozete deliti na vece ili manje loptice.  Dakle, tijesto podijeliti na 5 delova, uvaljati malo rukom kao kobasicu pa nozem svaku iseci na 10 i od svakog dela napraviti malu lopticu.
Uzimate onu prvu lopticu koju ste uvaljali, malo razvuci oklagijom u oblik elipse pa rukama lagano urolati kiflicu.
Pleh blago podmazati margarinom i kiflice redjati na razmaku jer prilikom stajanja i pecenja dosta narastu.
Meni su stale u dva veca pleha, ako su sitnije trebace vam i tri 
Ostaviti ih da odmarajau i narastaju oko 2 sata na toplom mestu …….

Narasle kifle ako zelite cetkicom premazati majonezom –  i posuti susamom.
Rernu ugrejati na 220 C i peci da lepo porumene. Paziti da se ne prepeku.
250 gr margarina otopiti i ugrejati .
Pecene, tople kifle odmah preliti toplim margarinom, na svaku kiflu po kasika, dve i mozete jesti i tople i hladne .
Prijatno!



Prijedlog za ukusnu večeru na brzaka …






Potrebno:

3 jaja
kore za savijaču
50 dag šampinjona
40 dag šunke
3 kriske hljeba 
1 glavica luka
20 dag sira gaude
peršin, vegeta, papar
jaja i vrhnje za premaz

Priprema:


Prodinstati šampinjone na luku, šunku na rezance ili kockice, neka voda ukuha (koju će pustiti gljive), onda ohladite, naribati sira po želji količinu, staviti 3 jaja, namočene 2-3 šnite kruha (sredina), peršina i začina po želji. Sve izmiješati. Jednu koru premazati uljem, staviti drugi list pa nadjev. Zarolati i premazati jajetom i vrhnjem.Tako dok nepotrosite smjesu .Ispeci u rerni na 20o stepeni nekih 15 -20 min zavisno od pecnice .Pečene rolate  prelijete umucenim vrhnjem i jajima sa malo soli  pa pečete jos 5 min ,Izrežete na željene komade i služite tople .
Prijatno !