Potrebno
Za Tijesto:
1 kg mekog brasna tip 400
500 ml vode
1 kocka (50g) svezeg kvasca
3 kasike pune secera
1 kasika soli
100 ml ulja
Za premazivanje
majonez – posni ili obican
susam
Za prelivanje
250 gr putera ili margarina
1 kg mekog brasna tip 400
500 ml vode
1 kocka (50g) svezeg kvasca
3 kasike pune secera
1 kasika soli
100 ml ulja
Za premazivanje
majonez – posni ili obican
susam
Za prelivanje
250 gr putera ili margarina
Priprema ;
U 500 ml tople vode rastvoriti kocku kvasca sa 1 kasikom secera.Prosejano brasno sobne temperature usuti u vanglu, dodati 2 kasike secera, 1 kasiku soli, vodu sa kvascem i 100 ml ulja .
Umesiti lagano, uz eventualno dodavanje jos malo brasna, da testo bude glatko, mekano i da se ne lepi.
Sve se radi odmah, ni kvasac ni testo ne cekate da narasta.
U zavisnosti od toga koju velicinu kifle zelite, mozete deliti na vece ili manje loptice. Dakle, tijesto podijeliti na 5 delova, uvaljati malo rukom kao kobasicu pa nozem svaku iseci na 10 i od svakog dela napraviti malu lopticu.
Uzimate onu prvu lopticu koju ste uvaljali, malo razvuci oklagijom u oblik elipse pa rukama lagano urolati kiflicu.
Pleh blago podmazati margarinom i kiflice redjati na razmaku jer prilikom stajanja i pecenja dosta narastu.
Meni su stale u dva veca pleha, ako su sitnije trebace vam i tri
Ostaviti ih da odmarajau i narastaju oko 2 sata na toplom mestu …….
Narasle kifle ako zelite cetkicom premazati majonezom – i posuti susamom.
Rernu ugrejati na 220 C i peci da lepo porumene. Paziti da se ne prepeku.
250 gr margarina otopiti i ugrejati .
Pecene, tople kifle odmah preliti toplim margarinom, na svaku kiflu po kasika, dve i mozete jesti i tople i hladne .
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar