petak, 2. ožujka 2018.

Recept u borbi protiv prehlade i gripe :Zlatno mlijeko !


U ovim hladnim danima svi moramo paziti na prehladu i gripu .Evo jednog recepta koji će vam pomoć u borbi stim .Znamo da kurkuma ,đumbr i med djeluju antimikrobno .protiv upalno i da potiću čiščenju  organizam od bakterija .virusa i toksina .Zato sam uverena da ce vam ovaj recept biti od koristi .
Potrebno:
2 šoljice mlijeka
1 kašičica kurkume
1 kašičica đumbira
prstohvat crnog bibera
med po želji

klinčići 
Priprema:

Mlijeko, kurkumu, đumbir,klinčiće  i biber zagrijte u širem loncu. Miješajte dok se svi sastojci ne stope. Pustite da smjesa prokuha i da se počnu pojavljivati mjehurići na rubovima lonca. Promiješajte i pustite da ključa još minutu-dvije, ali pripazite da mlijeko ne zagori. Dobro promiješajte, ugasite vatru i pustite da napitak odstoji još 10 minuta. Dodajte med i konzumirajte toplo.
Prijatno!

Jednostavno i brzo slana torta od karfiola sira i brokule!


Ukusno i zdravo povrće pripremite za čas posla predivan ručak .

Za 6 osoba potrebno :

Za koru: 
130 g običnog brašna
80 g integralnog pšeničnog brašna,
1 kašičica praška za pecivo, pola kašičice soli
0,8 dl grčkog jogurta, 
0,8 dl maslinovog ulja.
 Za fil: 
četvrtina brokolija isečenog na komadiće,
 četvrtina karfiola isečenog na cvetove, 
1 tikvica iseckana na kocke, 
250 g rendanog kačkavalja, 
200 gr skuhane tjestenine po želji 
Za preliv :
2,5 dl mlijeka,
 4 jaja,
 2 kašike senfa, 
3 kašike seckanog bosiljka,
 20 g putera i so.

Priprema
Za koru :U činiji pomešajte obično i integralno brašno i prašak za pecivo, posolite, pa dodajte jogurt i ulje i dobro umesite. Puterom podmažite
četvrtastu  tepsiju ili vatrostalnu zdjelu  dužine 20 cm. Umešeno testo razvucite u koru i njome obložite podmazanu tepsiju  i ostavite da odstoji 10 minuta. Zagrejte rernu na 210 stepeni.
Za fil:
Skuhajte tjesteninu zatim  U šerpi zagrejte vodu do ključanja, posolite i kratko obarite brokoli, karfiol i tikvice 3 minuta. Ocedite, isperite hladnom vodom i ostavite da se iscedi na upijajućem papiru. Rasporedite povrće,tjesteninu  i rendani kačkavalj preko kore. 
Za preliv:
U činiji umutite jaja, mlijeko, senf i bosiljak i prelijte preko sira i povrća. Pecite 12 minuta, pa smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 40 minuta.
Poslužite toplo .
Ako nemožete bez mesa u fil možete dodati i pileće bijelo meso po želji .
Jednostavan a jako ukusan i zdrav ručak .
Prijatno !

nedjelja, 25. veljače 2018.

Jako ukusna i efektna :Raskošna torta japanka!


Još jedna fantastična čokoladna torta na malo drugačiji način jako efektna i ukusna .Vjerujem da će vas oduševit ovaj recept kao što je i mene .

Potrebno

Za kore 3X
3 jaja
4 kašike šećera
3 kašike brašna
za dve kore još po…
1 kašika kakaa
1 štangla rastopljene i ohlađene čokolade

mjera

Za preliv kore:

250 gr šećera
250 gr vode
malo soka od limuna

Za bijeli fil:

750 ml mlijeka
10 kašika šećera
6 kašika oštrog brašna
250 gr putera

Za braon fil:
80 gr čokolade
10 kašika šećera
6 kašika mlijeka
125 gr putera
250 gr mljevenih oraha


Priprema
Za kore:
Umutiti jaja sa šećerom u gustu masu, pa špatulom umešati brašno blago prevrćući. Masu sipati u podmazan i brašnom posut okrugli pleh prečnika 28 cm. Peći dok blago ne porumeni (petnaestak minuta).U sledeće dve kore dodati po kašiku kakaa i po štanglu otopljene i prohlađenečokolade.
Ukupno se peku 3 kore, dve tamne i jedna svetla.
Ispečene kore preliti prelivom koji napravimo tako što prokuvamo šećer, vodu i sok od limuna.

Za bijeli fil:

U malo mlijeka razmuti šećer i brašno a ostalo mlijeko staviti da zakuha pa smjesu od brašna i šećera i mlijeka izliti u zakuhalo i skuhati ko puding  pa u prohlađeno dodati umućen puter.

Za braon fil:

Zakuhati na ringli mlijeko, šećer i čokoladu, pa dodati puter i mljeveni orah.Smjesu sjediniti miješajući .

Slaganje:

Svetlu koru podeliti na osam delova, svaki premazati braon filom i uviti u kiflice.Tamnu koru premazati belim filom, po obodu poredati kiflice, sredinu ispuniti braon filom a premazati ga i preko kiflica.Preklopiti drugom tamnom korom, premazati belim filom. Dekorisati po želji. Ja sam premazala ganaš kremom odozgo i sa strane i posula čokoladnimkomadićima.Tortu ohladite u frižideru bar 3 sata pa sijecite na željene komade i poslužite .
Prijatno!

Punjeni šampinjoni sa mljevenim mesom !


Jako ukusno i nesvakidašne jelo a nije teško za pripremit  .
Potrebno:

Oko 400 g šampinjoni  krupnijih 
300 g mljeveno meso  po želji (juneće .svinjsko ,pileće)
ribanog sira po želji   200 g
1glavica luka
suhi  začin  po želji 
so po ukusu
biber po ukusu
sitno sjeckanog peršuna 
malo prezle 
 1 jaje 
margarin

Priprema :

Šampinjone operite, osušite papirnim ubrusom, skinite im drške i poredajte u vatrostalnu posudu. Između kapica stavite i drške, sve pospite suvim začinom, pobiberite i u svaku kapicu stavite po malo parče margarina. Posebno sitno iseckajte crni luk i kratko ga propržite na malo ulja. Sklonite sa vatre,   Mljeveno meso, posolite i pobiberite,začinite dodajte jedno jaje,sitno sjeckani peršun  ,prezlu i prodinstani luk   sve dobro sjedinite i od te mase pravite male čufte. Na svaku kapicu šampinjona stavljajte po jednu ćufticu, posudu stavite u rernu i pecite u zagrejanoj rerni dvadesetak minuta. Potom izvadite posudu, pospite  odozgo ribanim sirom i vratite u rernu i pecite još desetak minuta. Jelo poslužite toplo.
Prijatno!

subota, 24. veljače 2018.

Ukusan ručak na brzinu-bijelo meso u sosu sa brokulama!


Još jedan brizi ručak sa piletinom koji je jako ukusan a gotov za čas .
Potrebno:
300 g pilećeg filea (može i pureći)
100 g kačkavalja
po želji barenog brokolija
dve kisele pavlake
malo maslaca
so, biber
Priprema :

Piletinu iseckajte na želene komade i propržite maslacu. Dodajte pavlaku, kačkavalj iseckan na kockice i promešajte. Spustite bareni brokoli, posolite i pobiberite i krčkajte još dva minuta. Možete poslužiti samo ili uz prilog po želji pire krompit kuhanu tjesteninu ,rižu itd .
Uživajte prijatno!

Na jednostavan i lak način do zravog obroka :Riba !


Svi znamo kolko je riba zdrava i da bi je trebalo što češće konzumirat zato vam donosimo jedan vema lak recept.Jednostavno i lako do dobrog i zdravog  obroka .
Potrebno:
4-5 Ribe po želji ili šta imate (u mom slučaju fileti oslića ali nemoraju bit fileti )
3-4 kašike limunovog soka
so
ulje za pečenje
Paniranje:
2 kašike mešanog mediteranskog začinskog bilja
malo soli
1/2 kašičice crvene paprike 
Priprema:

Ribu očistite, operite dobro presušiti papirnim urbusom  i poprskajte limunovim sokom spolja i iznutra, a iznutra malo i posolite. Mešano mediteransko začinsko bilje, so i  crvenu paprika promešajte, pa u tu smesu uvaljajte ribu i prstima lagano pritisnite kako bi bolje prianjalo. Pržite na zagrejanom ulju sa svake strane oko 5-1o min  minuta. Nemojte okretati stalno da vam se riba izmrvi slobodno je pustite da se zapeče sjedne pa sa druge strane stalnim okretanjem dolazi do rasoadanja .Služite uz kuvano povrće  po želji ili krompir salatu.
Napomena Pored oslića, na isti način možete da spremite i sardele, lignje, repiće račića ili bilo koju rečnu ribu.
Prijatno!

Turski pilav!

Potrebno:

500 g na kockice isečenog crvenog mesa
2 veće mrkve isječena na kocke 
2 veće glavice crnog luka isečenog na rebarca
1 glavica belog luka
pola činije ljuštenog badema
2,5 čaše basmati pirinča
3 čaše vrele vode
½ čaše ulja,
 3 kašike maslaca,
 kašičica soli, 
kašičica kumine
seckani peršun (po želji)



Priprema:


Pirinač naliti mlakom vodom i ostaviti 20 do 30 minuta da odstoji, potom ga dobro oprati.U šerpi zagrejati ulje, u njega spustiti isečeno meso pa pržiti na jakoj vatri dok ne porumeni. Potom poklopiti, smanjiti vatru i na tihoj vatri pržiti dok ne uvri sav sok.Nakon toga dodati bademe, luk i malo maslaca pa pržiti dok luk ne dobije boju. Potom dodati mrkvu, so i začine, još malo propržiti, promešati i usuti pirinač. Sve naliti vrelom vodom, u sredinu šerpe staviti dobro opranu glavicu belog luka, poklopiti i na tihoj vatri kuvati oko 15-20 minuta, dok pirinač ne upije svu tečnost. Na kraju šerpu skinuti sa šporeta, pokriti je papirnim ubrusom, poklopiti i ostaviti četvrt sata da se pilav odmori. Pilav sipati u činijice, pa svaku prevrnuti na tanjir da se dobije lepo oblikovana zarubljena kupa. Po želji jelo ukrasiti seckanim peršunovim listom.
Prijatno!

petak, 23. veljače 2018.

Prijedlog za večeru :Pileća prsa sa mozzarelom i rajčicama !


Napravite jako sočan ručak uz malo truda rajčica da mesu mekocu a sir se stopi sa rajčicom i fdobijemo prekrasnu aromu meni se ovo jako sviđa nadam se i vama .

Potrebno:

500 g pilećih prsa
200 g mozzerelle
šaka bosiljka
sol
biber
bijeli luk u prahu
maslinovo ulje
2 rajčice
500 g pilećih prsa

Priprema :
Pileća prsa prerežite tako da dobijete džep u koji ćete staviti punjenje. Posolite ih i dodajte češnjak u prahu. Mozzarellu i rajčicu izrežite na ploške. Piletinu napunite bosiljkom, mozzerellom i rajčicom. Protvan namastite maslinovim uljem i stavite u njega napunjena pileća prsa. Prelijte ih s još malo maslinova ulja. Stavite na vrh još mozzarelle i zapecite na 180 stupnjeva oko 25 minuta. da dobije finu boju i sir da se istopi .Uživaćete u svakom zalogaju .
Prijatno !

Jednostavna krem supa od brokolija koja je jako zdrava !


Brza i jednostavna krem supa od brokule koja je jako zdrava .

Potrebno:

 500 g brokule
 100 g koraba
 1 kašika maslinovo ulje
 1 kašika biljno ulje
 1 glavica luka
 1 prstohvat muškantni oraščić
200 ml vrhnje za kuhanje
so
biber bijeli

Priprema :
Brokulu i korabu operemo i očistimo. Brokulu narežemo na cvjetiće, a korabu na kockice.
U vrući lonac ulijemo maslinovo i obično ulje, dodamo sjeckani luk i kockice korabe, posolimo i pržimo dok povrće ne omekša.
Zatim dodamo brokulu, naribani muškatni oraščić, začinimo bijelim paprom, ulijemo vodu da prekrije namirnice i kada zavrije kuhamo na laganoj vatri 20 minuta.
Potom iz juhe izvadimo nekoliko kuhanih glavica brokule za ukras, a ostatak povrća izmiksamo štapnim mikserom.
Na kraju umiješamo vrhnje za kuhanje, ostavimo da još jednom zavrije i ugasimo vatru.
Poslužimo u duboke tanjure ili zdjelice i ukrasimo s nekoliko cijelih kuhanih cvjetova brokule.
Prijatno !

Hrskave i ukusne pohovane kuglice od brokule i sira !


Veoma hrskave i jako jako ukusne pohovane kuglice koima ćete teško odoliti ja volim malo više začinjene a vi prilagodite svom ukusu imajte u vidu da brokulu morate malo više posoliti pa zato smjesu obavezno probajte prije prženja kuglica .

Potrebno:
300g svježe brokule
200g sira (Gauda ili po želji)
5 jaja
1 luk
Brašno
 mrvice


Priprema :

Svježu brokulu usitnite u blenderu u mrvice. Predlažem da isto napravite i s lukom.  lakše  biti rolati kuglice
Smjesu dobro začinite sa soli, paprom i chilijem ako želite da budu pikant. Dodajte naribani sir, izlupana jaja i sve dobro izmiješajte u jednoličnu smjesu i ostavite u hladnjaku da odstoji barem 1 sat.
Nakon sat vremena ohlađenu smjesu oblikujte u kuglice željene veličine te ih uvaljajte u brašno, razmućeno jaje i krušne mrvice.
Kuglice pržite u dubokom vrućem ulju oko 1,5-2 minute dok same isplivaju na vrh kada su gotove pa ih tempirajte po tome umjesto da stalno pazite na vrijeme.

 Ako vam se ne da zafrkavat s mekanim i nepredvidivim kuglicama dodajte u smjesu malo krušnih mrvica ili brašna da se sve još više poveže.

Poslužite ih tople ili hlade (super su na oba načina) uz neki tartar umak.

Prijatno!

Jednostavna za napravit :Posna pita sa pirinčem i keljom !


Svi znamo kolko je kelj zdrav i da ga treba sto više koristiti u prehrani zato vam donosimo recept za jednostavno i jako brzo za napravit ovu pitu koja je zdrava i ukusna 
Potrebno:
500 g gotovih kora za pitu,
100 g crnog luka,
150 g pirinča,
500 g kelja,
100 ml ulja,
so,
biber,
suhi začin,
seckani peršun.


Priprema :
Obarite kelj i krupno ga isecite, seckani crni luk propržite, a pirinač obarite.
Sve pomešajte i začinite i ubacite peršun.
U podmazan pleh redajte naizmenično kore i fil, a završite korama.
Pitu isecite na trokute ili kocke , premažite je uljem i vodom, pa pecite oko pola sata na 200 stepeni da naraste i porumeni.
Poslužiti toplo .
Ako nije post u pitanju možete je preliti kiselim vrhnjem biće još ukusnija .
Prijatno!

Fantasični ukusni zalogaji :Rustikalne pitice sa smokvama i sirom !


Fantastične pitice od smokava koje će vas očarati svojim ukusom  nisu puno zahtjevne al su jako ukusne i vrijedi se malo potrudit .Možete poslužit uz najdraži topli napitak .
Potrebno
Za tijesto:

250 g glatkog brašna
pola čajne žličice ribane korice limuna
1 čajna žličica šećera
malo soli
180 g hladnog maslaca
do 120 ml hladne sirutke ili mlaćenice

Za nadjev od sira:
60 g (otprilike 3 jušne žlice) svježeg kravljeg sira
40 g (otprilike 2 jušne žlice) šećera
pola čajne žličice ribane korice limuna
1 čajna žličica limunova soka
1 manji žumanjak

Za nadjev od smokava
200 g smokava
40 g šećera
sok pola limuna

I još:
1 jaje za premazivanje
kristalni šećer za posipanje

Priprema
Za tijesto:

Pomiješajte brašno, šećer, sol i koricu limuna. Dodajte maslac narezan na listiće ili manje komade, pa ga prstima utrljajte u brašno da dobijete nešto poput krupnih mrvica.
Polako dodajte dvije trećine sirutke i miješajući rukama, dva do tri puta, spojite sve u glatko tijesto. Po potrebi dodajte i ostatak sirutke, ali radite to postepeno, jer nisu sva brašna jednako vlažna, da vam se ne dogodi da se tijesto razvodni, pa morate dodavati još brašna i promijenite omjer sastojaka. Nemojte ni previše miješati, dovoljno je par puta prevrtiti tijesto, toliko da se spoji u cjelinu, a da se maslac ne počne topiti od topline vaših ruku. Podijelite tijesto na dva dijela i spremite na sat vremena u hladnjak


Za nadjev od sira:

Pomiješajte sir i šećer, nježno miješajući da ne postane previše tekuće, dodajte koricu limuna, pa ostavite u hladnjaku da čeka spajanje.


Za nadjev od smokava:

Smokve sitno narezati, pomiješati sa šećerom i staviti kuhati na umjerenu vatru. Povremeno promiješajte i kuhajte na umjerenoj temperaturi da se sav šećer otopi.
Dodajte limunov sok i nastavite kuhati na laganoj vatri, povremeno miješajući, idućih 15-ak minuta da dobijete konzistenciju džema. Nadjev od smokava stavite sa strane neka se ohladi na sobnu temperaturu.

Slaganje :


Pećnicu zagrijati na 200°C. Polovicu tijesta lagano razvaljati na dimenzije 21×28 cm. Nožem ili rezačem za tijesto ili pizzu, narezati četverokute 7×7 cm.
Staviti na lim za pečenje obložen papirom. Premazati svaki četverokut istučenim jajetom. Na svaki staviti veću čajnu žličicu nadjeva od sira, a na sir isto takvu žličicu nadjeva od smokava. Razvaljati na isti način i drugu polovicu tijesta, pa svakom dobivenom četverokutu u sredini nožem zarežite mali otvor.
Tako dobivenim četverokutima preklopite četverokute sa sirom i smokvama. Pritisnite rubove da se spoje, najbolje vilicom, čime ćete istovremeno dobiti ukrasne rubove. Premažite tako dobivene pite istučenim jajetom i obilato pospite kristal šećerom.

Napomena: Ako se tijesto uslijed rukovanja i slaganja, previše ugrijalo i počelo topiti, stavite sve zajedno 10-15 minuta u hladnjak da se ponovo stisne.
Peći 20-ak minuta.

Pečene pitice ohladiti pa poslužiti uz najdraži toli napitak .
Prijatno!

Brzo i jednostavno ,zdrava i ukusna :Torta od Badema i palente !


Ukusna i zdrava torta od badema i palente je jako jednostavna za napravit .
Potrebno:
6 jaja
275 g maslaca sobne temperature
225 g finog šećera
50 g mljevenih badema
75 g rižinog ili običnog brašna
150 g kukuruzne krupice(palente)
4 limuna, sok i naribana korica
1 žličica praška za pecivo
šećer u prahu za posipanje

Priprema :
Zagrijati pećnicu na 180°C. Lim za kolač premazati maslacem.
Naribati sva 4 limuna, iscijediti iz njih sok i ostaviti sa strane.
Pjenasto umiješati maslac i šećer. Dodavati jedno po jedno jaje i dobro miješati mikserom  Dodati bademe, brašno, prašak za pecivo, palentu, limunovu koricu i limunov sok i dalje dobro miješati.
Uliti smjesu u lim i peći 45 minuta. Ugasiti pećnicu i kolač u njoj ostaviti još 5-10 minuta i tek tada otvoriti i još kratko ostaviti u otvorenoj pećnici kako se ne bi spustio. Kolač ostaviti da se hladi u limu i tek kad se potpuno ohladio izvaditi i posuti šećeromu prahu .Ohladen kolač sjći na željene komade pa poslužiti .Nemora biti u frižideru samo neka je na hladnom .
Prijatno!