četvrtak, 15. veljače 2018.

Samo ću reći :Fenomenalna snickers torta !


Za ovu tortu mogu reći da je topp  stvarno sam oduševljena a i vićete biti sigurno zato krenimo na pripremu !

Potrebno
Za prvi dio/podlogu :

50 g mlečne čokolade,
100 ml slatke pavlake.
230 g oreo keksa,
130 g petit beurre keksa,

Za drugi dio:
120 g putera,
150 g prženog kikirikija,
50 g prženog slanog kikirikija,
50 g šećera u prahu,
2 kašike mleka.

Za treći dio:
400 ml mleka,
120 g putera,
12 kašika brašna,
5 kašika šećera,
40 g gustina,
100 g karamel bombona.

Za preliv:
150 g čokolade za kuvanje,
100 ml slatke pavlake.

Priprema:

Prvo napraviti treći dio 
sa karamel bombonama.
Otopiti brašno, gustin i šećer u 100 ml mleka.
Ostatak mleka pustiti da proključa pa promešati sa smesom gustina.
Kuvati na laganoj vatri dok se ne zgusne pa dodati karamele i mešati dok se ne otope.
Ostaviti da se ohladi.
Penasto umutiti puter pa dodati u smesu.

Za prvi dio/podlogu:
Otopiti čokoladu pa dodati oreo i petit keks koji ste samleli u multipraktiku.
Umutiti slatku pavlaku u šlag pa dodati polovinu smese keksa i promešati.
Dodati ostatak i utisnuti u modlu za tortu.
Ostavite da se ohladi.
Za drugi dio:
Kikiriki samleti u multipraktiku.
Šećer i puter umutiti, dodati kikiriki i mleko pa premazati prvi dio tj podlogu .

Preko preamazati karamel kremom i ostaviti u frižider.

Za preliv 
ugrejati slatku pavlaku i u njoj otopiti čokoladu.
Ostaviti da se malo ohladi i preliti preko torte i ukrasiti seckanim kikirikijem.
Ostaviti u frižideru par sati da se ohladi pre služenja.
Ovo nije baš obična torta ima da uživate u svakom zalogaju .
Prijatno !

Predivna blagog ukusa a lagana za napravit :Ledena plazma torta !

Ima bezbroj recepata sa plazma keksom  evo još jednog odličnog recepta .Torta je lagana i nježna naprosto svaki zalogaj se topi ustima i ima posebnu nezamjenljivu aromu nadam se da će vam se dopasti .
Potrebno
Za koru:

5 belanaca
5 kašika šećera
3 žumanca
5 kašika brašna
2 kašike kakaa
1,5 dl ulja
1/2 praška za pecivo

2 dcl mlijeka za natopit koru

Za fil:

2 šlaga
malo mleka
4 kisele pavlake
2 čaše šećera
400 g mlevene plazme

Za dekoraciju :
2 šlaga + mlijeko za šlag 
100 g narendana čokolada po želji

Priprema


Za koru: 
Umutiti belanca sa šećerom, dodati jedno po jedno žumance, dodati brašno, prašak za pecivo, kakao i ulje. Ispeći koruu zagrijanoj rerni na 180 stepeni nekih 15 min zavisno od pećnice znate valjda trik sa čačkalicom tako cete biti sigurni ako je čačkalica suha kora je pečena  . Toplu koru preliti sa 2,5 dl hladnog mijeka.
Koristila sam tepsiju velicine (20X30),

Za fil: 
Umutiti 2 šlaga sa manje mlijeka nego što treba.
Posebno umutiti pavlaku i šećer pa sjediniti sa šlagom, dodati plazmu. Sve sjediniti i premazati koru.

 Za dekoraciju : Umutiti 2 šlaga, premazati tortu i izrendati čokolade.
Tortu ohladiti u frižideru prije služenja bar 3 sata .
Torta je odlična uživaćete vjerujem .Samo da napomenem možete uzeti i 2xpo 2,5 dcl slatkog vrhnja i koristiti umjesto šlaga  tad vam netreba mlijko za slag po vašoj želji kako volite .
Prijatno!

Brze griz šnite bez pečenja !



Potrebno
Za prvi fil:

400g šećera
1l mlijeka
200 g griza

Za drugi fil:
250g margarina
200g šećera u prahu
2  pudinga od vanilije
6 kašika šećera
0,5l mlijeka

Za nadjev:
2 šlaga


Priprema :

Na blagoj vatri karamelizovati šećer, sve vreme mešajući, pa u to sipati mlijeko.
Da nebi bilo trauma, ako je mleko hladno, naprave se grude, ali se to na kraju sve istopi, bez brige! Ja obično stavim toplo mleko!Kada provri ali mora biti sav šećer istopljen , dodati griz
Vruće sipati u uljem namazan pleh i ostaviti da se ohladi
Prvi fil je gotov!
Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu.Skuvati 2 pudinga sa 6 kašika šećera u pola litre mleka
Ohladiti i pomešati sa margarinom i šećerom u prahu
Drugi fil staviti na prvi
Kolač ukrasiti sa prethodno umućena 2 šlaga .
Kolač dobro ohladiti u frižideru bar 4 sata do služenja .
Prijatno !

Aromatični slagani slatki hljeb sa pomorandžom !



Potrebno:
2 pomorandže
150 g suvog grožđa
400 g brašna
kesica suvog kvasca
50 g + 6 kašika šećera
prstohvat soli
kesica vanilin šećera
140 g putera
80 ml mlijeka
2 jaja
kašičica cimeta
125 g šećera u prahu

Priprema:


U posudi pomešajte brašno, 50 g šećera, vanilu, so i kvasac. Na umerenoj temperaturi otopite 60 g putera sa 50 ml vode i mlekom, pa dodajte u brašno. Mikserom umutite glatko testo, poklopite i ostavite 60 minuta na toplom mestu da naraste.

Suvo grožđe i koru od pomorandže isecite na krupnije komade. Testo premesite, razvijte oklagijom (50 x 50 cm), premažite ostatkom otopljenog putera, isecite na šest traka širine oko osam centimetara i pospite suvim grožđem i pomorandžom.

Pomešajte šest kašika šećera sa cimetom, pospite testo, pa ga poprečno izrežite na pet delova tako da dobijete 30 pravougaonika (8 x 10 cm). Preklopite komade testa, razvucite malo u dužinu i širinu, poređajte u podmazan kalup, ali tako da se otvori naizmenično smenjuju napred i nazad.
Kalup ostavite da odstoji na toplom mestu oko 15 minuta. Hleb ispecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 minuta. U međuvremenu, dobro umutite prah šećer sa dve kašike vode, prelijte ohlađen hljeb i poslužite uz vaš najdraži topli napitak .




Prijatno !

Musaka od pečenih paprika idealne kao prilog a super su i same !



Potrebno :

15 očišćenih i pečenih crvenih paprika,
400 g milerama,
200 g feta sira,

2 čehna bijelog luka
4 jaja,
200 g brašna,
so,
suhi biljni začin

Priprema:

Pomešajte jedno jaje, 200 g milerama i feta sir i sitno sjeckani bijeli luk , pa ovom filom premazujte polovine paprika. Sklopite ih, uvaljajte u brašno, te slažite u vatrostalnu posudu. Ulupajte jaja i pomešajte ih sa preostalim mileramom. Prelijte paprike dobijenom smesom, posolite i pospite suhim biljnim začinom. Pecite na 180 stepeni 15 minuta.Poslužite tople može kao prilog mesu ili samo svakako su super .

Prijatno!

Idealne kremaste kocke bez pečenja sa sirom i bananama !


Potrebno
Za podlogu :
150 g zobenih pahuljica
100 g prženih lješnjaka
3 kašike  kokosovog ulja
1 kašika meda
1 zrelija banana

Za kremu:
500 g svježeg sira
5 kašika  meda
1 kašika arome vanilije
3 zrelije banane
200 ml vrhnja za šlag

Priprema:
Pržene lješnjake i zobene pahuljice ustinite u blenderu. Bananu i med izmiksajte pa umiješajte otopljeno kokosovo ulje te usitnjene lješnjake i zobene pahuljice.
Pripremljenu smjesu utisnite u dno kalupa za pečenje (20×30 cm) prekrivenog masnim papirom.
Za pripremu kreme banane izmiksajte s medom, aromom vanilije i svježim sirom pa pomiješajte s tučenim vrhnjem za šlag.
Kremu premažite preko podloge od lješnjaka i zobenih pahuljica pa spremite kolač u hladnjak. Prije posluživanja kolač posipajte kakaom u prahu i usitnjenim lješnakom.
Prijatno !

Savršena poslastica sa bananom i čokoladom !



Potrebno:

Za biskvit:
3 jaja,
4 kašike šećera,
50 g putera,
6 kašika brašna,
50 g crne čokolade za kolače

I još:
2 banane,
160 g maskarpone sira,
250 g šlaga,
200 ml mleka,
60 g crne čokolade za kolače

Priprema:


Umutiti biskvit od jaja i šećera, dodati brašna, putera i otopljene čokolade. Peći na 200' stepeni 15-20 minuta. Za to vreme umutiti šlag, sa 200ml mlijeka, u njega dodati 150 g sira (mascarpone). Promiješati da se dobro spoje i podeliti na dva dela, jedan ostaje bjel, a u drugi dodati otopljenu čokoladu (60 g), i staviti u modle sledećim postupkom.

Staviti smjesu od čokolade, bananu isječenu na krugove, pa bijeli dio. Drugi oblik modle, uraditi suprotno i tako dok se masa ne potroši. Staviti u zamrzivač da se dobro stegne. Kada se stegne, iseci krugove od biskvita, veličine kolača, i postaviti ih na njima, tako da formiraju, donju koricu.Ohladen kolač možete poslužiti 

Prijatno!

Još jedan brzinsiki i jednostavan recept a tako ukusan :Banana u kokosu !


Za pripremu ove  brzinske poslastice netreba vam ni 5 minuta toliko je brzo i jednostavno a može zamijenit kolač u nekim situacijama kad nemate vremena za pripremati nešto komplikovanije koje oduzima vrijeme ili vam nije dan za spremanje kolača .
Potrebno :
banana po želji 
slatko vrhnje ili šlag krema 
kokosovo brašno za uvaljat bananu 

Priprema :
Umutite slatko vrhnje i premažite bananu zatim je uvaljajte u kokos .Malo ohladite u frižideru i sijecite na kolutiće i poslužite .
Napomena :
Ovu poslasticu pravite samo kada ćete odmah konzumirat pošto znamo da banana nemože da stoji .
Prijatno!

Domaći ukusni keksići od samo tri sastojka !


Jednostavna i brza priprema za domaće keksiće od jeftinih sastojaka koje sigurno već imate .

Potrebno :

250 grama brašna
170 grama malsaca/putera (na sobnoj temperaturi)
100 grama šećera u prahu

Priprema:

Mikserom umutite maslac, dodajte šećer, a potom i brašno. Zatim  izvadite i rukama umijesite smjesu. Formirajte tanku veknu i stavite u frižider na 30 minuta. Kada je izvadite, isijecite je na kriške, poredajte na pleh  obložen  pek papirom i pecite 20 minuta na 170 stepeni.Ako vam je pećnica jaka onda smanjite na 150  bitno je da ostanu svijetli .

Pečene keksiće ohladite pa poslužite .Još su bolji ako ostoje u zatvorenoj posudi jedan dan .
Prijatno!

Jednostavna poslastica :Mus od bijele čokolade



Potrebno :

2 žumanjka
45 g šećera
30 ml vode
450 ml slatke pavlake
250 g bijele čokolade

Priprema:


Iseckati na kockice 250 g čokolade. Na pari umutiti žumanca sa šećerom. Dodati vodu i  čokoladu i miješati dok se čokolada ne rastopi. Uliti slatku pavlaku, , svu masu miješati da se sjedini  i razliti u čaše. Mus prohladiti pa dekorisati po želji možete sa malinama i umućenim šlagom ili samo posuti sitno isjeckanim pistacima,orasima ,lješnjakom narendanom čokoladom ili po vašoj želji šta imate  .

Poslužiti hladno .
Prijatno!

Idealan i zdrav obrok za doručak :Banana smuti sa ovsenim pahuljicama !



Potrebno :
1 banana
3 kašike ovsenih pahuljica
 malo jogurta
 1 kašičica cimeta
 nekoliko  indiskih oraha
 suncokretove semenke
 lanene semenke

Priprema:

Bananu iseckati na kolutove i pomešati sa ovsenim pahuljicama,indiskim orahom , jogurtom i cimetom.
Sve to ubaciti u blender i izmiksati dok ne dobijete glatku smesu. Preko pripremljenog smutija pospite lanene i suncokretove semenke . Po želji mozete dodat i bademe i razne sjemenke koje su zdrave .

Ovaj smuti je idealan za doručak nisko je kaloričan a jako zdrav a ima hraniljive vrijednosti koje će vas držati sitim sovim nećete pogrijšiti .
Prijatno!

Čisto oduševljenje iznenate svoje najmilje:Pica rolat !



Potrebno:

1 pakovanje 500 gr   kora za pite

4 jaja
1 kisela pavlaka
malo mlijeka
kačkavalj
parizer po želji
šunka po želji
kecap, origano

Priprema:

Pakovanje kora podeliti na dva dela i praviti oba rolata u isto vreme. Ja izbrojim kore i tako dobijem dva jednaka rolata.

Umutiti jaja, pavlaku i dodati malo mleka po želji i posoliti po ukusu.

Tim filom premazati prve dve kore.Treću koru premazati kečapom, pa posuti rendanim parizerom .sunkom i origanom. četvrtu koru premazati samo filom, a na petu posle fila narendati kačkavalj.
U zavisnosti koliko u pakovanju ima kora filovati dok se ne potrose kore.
Urolati i staviti u podmazan ili papirom obložen pleh i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni .

Poslužiti toplu naravno uz masline i vjerujte bićete oduševljeni ovom pica pitom .

Prijatno !

srijeda, 14. veljače 2018.

Kolko god da napravim uvijek je malo nestanu za tren :Čoko Macaronsi !



Potrebno : 2 belanjka
 50g čokolade sa sitnim lješnjacima
 125gr šećera u prahu
 1 kašika kakaa
 100g mlevenih badema
 2 kašičice mlijeka


Priprema:


Zagrejte rernu na 180 ° C. Spremite veliki pleh sa papirom za pečenje.
Sipajte šećer i kakao u posudu, a zatim umešajte mlevene bademe. Umutite belanjke dok ne postanu gusti snijeg , a zatim ih dodajte u mešavinu šećera, kakaa i badema..sve sjedinite kuhačom .
U pleh sipajte po malo smese, oko 3 cm u promeru, ostavljajući malo prostora između svakog. Zagladite površinu mokrim prstom, a zatim ostavite 15-ak minuta da se osuši. Pecite 15-20 minuta dok macaroons ne postanu tvrdi na dodir i dok se lako ne uklanjaju sa papira za pečenje. Ohladite ih na papiru, a zatim odvojite od papira.
Za fil lagano otopite čokoladu na pari. Umešajte zatim u toplo mleko i mešajte dok ne postane kompaktna, glatka masa. Ostavite da se ohladi i malo zgusnue, a zatim premazujte macaroons i pravite male sendviče.Ja bi vam preporučila odmah pravite u duploj mjeri pošto nestanu za tren . Prijatno!