srijeda, 14. veljače 2018.

Prijedlog za ručak :Šnicle u specijalnom sosu sočne i ukusne !



Potrebno:
6 komada šnicli po želji svinjske ,juneće ,pureće ...
6 listova sira gaude
1 glavica crnog luka
1 ravna kašika vegete
1 puna kašika kečapa
2 dcl vode
na vrh male kašike mljevenog bibera
3-4 kašike ulja

Priprema:
Šnicle istući i poredati po nauljanoj vatrostalnoj zdjeli . Svaku šniclu prekriti sirom.
Usitniti luk, dodati mu kašiku vegete, kašiku kečapa, vodu , biber i sve to sjediniti.
Ovu smjesu ravnomjerno preliti preko šnicli.
Zagrijati pećnicu na 200ºC, ubaciti pleh sa šniclama i smanjiti temperaturu na 180 ºC.
Nakon 25-30 minuta provjeriti da li je voda isparila i ako je potrebno dodati još pola šoljice od kafe vode (kašikom preko svake šnicle posebno). Zatim pleh malo protresti da se sos, voda i istopljeni sir sjedine. Ostaviti još 10-15 minuta da se jelo zapeče vodeći računa da se šnicle ne isuše.
Gotove šnicle rasporediti po tanjirima, a preostali sos u plehu promješati i njime preliti šnicle i prilog po želji može riža ,pire ,palenta ....

Poslužiti toplo .
Prijatno!

utorak, 13. veljače 2018.

Prijedlog za ručak:Zapečeni grah iz rerne sa ćuftama !



Potrebno:
600g bijelog graha/pasulja
4 glavice crvenog luka
3 kom pečene crvene paprike
4 čehna bijelog luka
ulje ,so ,biber ,lovorov list
pire od pečene paprike
ili kašikica tucane ljute paprike


Za ćufte:
300g mljevenog mesa
1 jaje
2 čehna bijelog luka
1-2 kašike brašna
1-2 kašike ulja
so ,biber

i još kao zaprška
1 kašika mljevene crvene paprike

Priprema :
 Grah oprati i potopiti noć prije kuhanja . Sutra ga doliti vodom i staviti da prokuha ,a zatim tu vodu baciti i grah ponovo oprati i naliti vode ,posoliti ,dodati 1-2 kašike ulja i neka se kuha.Treba paziti da zrna ostanu cijela.
 Luk isjeći na trakice i dinstati na jačoj vatri ,kada se dobro zažuti dodati mu bijeli luk isječen na listiće i pečene paprike ,isto isječene na trake.Sve to raditi na jakoj vatri pa umiješati i kašiku pirea od paprika ili ljutu tucanu papriku.Kratko prodinstati pa skinuti sa vatre.
 U duboku zemljanuili vatrostalnu  posudu staviti pola skuhanog graha ,bez vode ,pa poredati udinstane paprike i luk i ostatak graha .Povegetiti i pobiberiti ,staviti lovorov list, nasuti vode u kojoj se kuhao grah da se pokrije sadržaj u posudi i staviti peći u rernu koju sada upalimo na 200 stepeni.
 Čim smo grah stavili da se peče ,pravimo ćufte. 

Mesu dodamo jaje ,usitnjen bijeli luk ,začine i brašno pa zamijesimo sve zajedno da se masa lijepo poveže.Pravimo ćufte ,uvaljamo ih u brašno i pržimo da porumene .Ćufte zapržimo jednom kašikom crvene paprike izvadimo posudu sa grahom iz rerne i istresemo ih preko graha .Poklopimo i vratimo nazad u rernu .
 Smanjimo temp na 180 stepeni i pečemo sve još jedno 30 do 40 minuta .
Poslužiti toplo uz salatu po želji .
Prijatno!

Ukusni raspuknuti keksi !


Potrebno:

2 jaja
290 g smeđeg šećera
1 kašika ekstrakta vanilije
225 g čokolade za kuhanje
165 g glatkog brašna
1/2 šoljice kakaa u prahu(5 kašika)

115 gr maslaca
malo soli
2 kašike praška za pecivo
80 ml mlijeka
po potrebi šećer u prahu

Priprema:

U posudi mikserom obradite komade maslaca.
Redom umiksajte smeđi šećer, jaja i ekstrakt vanilije.
Ulijte rastopljenu čokoladu za kuhanje ohlađenu na sobnu temperaturu i sve zajedno izmiksajte.
U drugoj posudi vilicom pomiješajte glatko brašno, kakao u prahu, sol i prašak za pecivo.
Sadžaj posude sa suhim sastojcima naizmjence sa mlijekom umiksavajte u posudu sa izmiksanim mokrim sastojcima.
Kada ste sve zajedno povezali mikserom, smjesu rasporedite u nekoliko hrpica na raširenu plastičnu foliju.
Formirajte paketiće na način da hrpice umotate u plastičnu foliju i stavite ih u frižider na dva sata.
Od smjese odvojite komadiće veličine oraha i dlanovima formirajte kuglice koje zatim dobro  uvaljajte u šećer u prahu.
Tako pripremljene kuglice rasporedite na lim za pečenje, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, na način da ostavite prostor od otprilike 5 cm između njih kako se prilikom pečenja ne bi dodirivale.
Pecite ih u pećnici 10 do 15 minuta na 180 stupnjeva zavisno od pecnice .Zatim ohladite i poslužite .

Prijatno!

Orijentalni slatkiš:Turski zaliveni kolačići!



Potrebno

Za kolačiće :
1 margarin
2 jajeta
2 čaše ulja
2 čaše griza
2 kašike sirća
1 prašak za pecivo
2 vanilin šećera
po potrebi brašna
za dekoraciju lješnjaci, orasi, grožđice, pistaći

Za sirup:
5 šolja šećera
6 šolja vode


Priprema:

Omekšali margarin umutiti sa jajima, dodati ulje, griz, sirće, vanilin šećer i prašak za pecivo.
Brašna dodati po potrebi, da se dobije meko i podatno tijesto.
Ostaviti tijesto u frižideru oko pola sata.
Od tijesta praviti kuglice i redati u pleh; ostaviti razmaka.
U sredinu svake kuglice lagano utisnuti grožđicu, komad oraha, lješnjak, badem (po želji).
Peći na 200°C oko 20 minuta.
Pečene malo prohladiti, pa preliti vrućim sirupom.
Prokuhati vodu i šećer na jakoj vatri, pa smanjiti temperaturu i pustiti da se krčka 10-tak minuta.
Dobro ohladiti i pustiti da kolačići upiju sirup, prije posluživanja.
Prijatno!

Grčki zaliveni kolač(pita) sa narandzom !


Potrebno Za kolač:
450-500g kora za pitu
4 jaja
125g šećera
350g grčkog jogurta
280ml  ulja
3 kašike narandžine kore (3-4 voćke)
1.5 kašičica ekstrakta vanile ili sjemenke iz 1 mahune vanile
20g praška za pecivo (oko 2 kašike)
Za sirup
400g šećera
200ml soka od cijeđene narandže (3-4)
600ml vode
1 štapić cimeta (proizvoljno)*
1 manja narandža, narezana na kolutove



Priprema
Za kolač:
Zagrijte pećnicu na 190°C, a dublji pleh ili vatrostalnu činiju  premažite uljem. Koristila sam činiju veličine 20x30cm, ali bolje da odaberete neku malo veću da kolač ne bi bio ovako visok i da biste mogli lako da prelijete čitav sirup odjednom.
Najprije prepremite kore za pitu tako što ćete ih prstima iscjepkati na sitne komadiće (recimo 1-2cm) i ostavite ih u nekoj većoj posudi da se malo prosuše dok ne umutite ostale sastojke. To traje dobrih 10-ak minuta. :)
U velikoj činiji mutite mikserom jaja i šećer oko 5 minuta. Dodajte jogurt, izmutite na kratko, a zatim dok mutite dodajte ulje i nastavite još minut. Ubacite zatim i koru pomorandže i vanilu, a zatim prašak za pecivo i samo na čas umutite (pazite da ne uspete prašak direktno tamo gdje su mutilice da se ne bi podigao oblak prašine).
U tu smjesu, malo po malo dodavajte iscjepkane kore i dobro ih "utopite". Prespite sve u posudu koju ste pripremili i pecite oko 40-45 minuta, dok ne počne jako da miriše i dok ne porumeni, a možete izvesti i test čačkalicom (ako je izvučete suvu, kolač je ispečen).
Ostaviti da se skoro sasvim ili sasvim ohladi, a zatim pitu čačkalicom izbockajte na dosta mjesta, da bi kasnije bolje upila sirup.
Za sirup:
U šerpu ubacite šećer, procijeđen narandžin sok i vodu. Pustite da proključa na malo jačoj vatri, a zatim smanjite na srednje-tihu i pustite da ključa 4-5 minuta. Dodajte štapić cimeta (po želji) i jednu narandžu koju ste isjekli na tanje kolutove. Pustite da ključa još 15-ak minuta.
Sklonite sa ringle i pažljivo kutlačom sipajte preko ohlađenog kolača. Potrebno je da čitav sirup prelijete, iako će izgledati previše i kao da neće upiti, vjerujte mi da hoće! Kolač je potrebno napraviti najmanje jedan dan unaprijed, ali što duže stoji, biće sočniji i ukusniji.
Nasjeći na kocke i služiti na sobnoj temperaturi. Pita je, iako slatka i ima jačinu sirupastih kolača, ipak veoma osvježavajuća, a pošto svi znamo da je kombinacija narandže i čokolade savršena, možete samo otopiti malo čokolade prije služenja i išarati .
Prijatno!

Veoma ukusna torta sa bademima !





Potrebno

Za tijesto:
 150 g osrto brašno
 150 g glatko brašno
 20 g šećer uprahu
sol, 1 žličica
 150 g maslaca
1 jaje
 20 ml maraskino
Za nadjev:
 650 g badema
10 jaja
 650 g šećera
 30 g maslaca
 1 narandza
 1limun
 6 ml aroma vanilije
 60 ml maraskina

Priprema :

Prije svega bademe prokuhamo nekoliko minuta u vreloj vodi (da im omekša kožica), zatim ih ocijedimo i ogulimo. Oguljene bademe po potrebi osušimo kuhinjskom krpom i u vrućoj tavi cijelu količinu postupno pržimo do svjetlo smeđe boje (pazimo da ne zagore). Pržene bademe ostavimo da se ohlade, te ih sameljemo ili usitnimo u sjekaču.
Zatim u zasebnu zdjelu prosijemo oba brašna i šećer u prahu, posolimo, sve zajedno malo izmiješamo pjenjačom, te dodajući kockice ohlađenog maslaca prstima nježno utrljavamo sastojke dok smjesa ne dobije izgled krušnih mrvica. Potom u zdjelu dodamo umućeno jaje, maraskino, sve zajedno malo izmiješamo žlicom, te rukama izradimo tijesto u oblik kugle (tijesto mijesimo vrlo nježno kako bi kasnije dobili što mekanije pečeno tijesto). Dobivenu kuglu omotamo prozirnom kuhinjskom folijom, te stavimo na stranu da se odmara 30-ak minuta.
Za to vrijeme u dvije zasebne zdjele odvojimo žumanjke od bjelanjaka. U zdjelu s žumanjcima dodamo šećer i sve zajedno ručnim mikserom izradimo u pjenastu kremu. U dobivenu kremu dodamo rastopljeni pročišćeni maslac, naribanu koricu limuna i naranče, aromu vanilije, ulijemo maraskino i sve zajedno dobro uzmiješamo. Zatim postupno u smjesu umiješamo pripremljene bademe, te sok od limuna i naranče (sok dodajemo polagano da nam smjesa ne bude previše rijetka).
Od bjelanjaka istučemo čvrsti snijeg, te i njega nježno umiješamo u smjesu s bademima (prvo jedan manji dio žustro pomiješamo sa smjesom, a zatim ostatak nježno da kolač bude rahli).
Odmoreno tijesto izvaljamo na debljinu, po prilici 4-5 milimetara, te njime obložimo kalup za tortu. Kalup za tortu s tijestom punimo pripremljenom smjesom i sve zajedno stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C.
Nakon 45 minuta tortu izvadimo iz pećnice i po njoj pomoću tučenog bjelanjaka priljepimo polovice badema u raznim oblicima poput cvjetića i sl.
Zatim tortu vratimo u pećnicu, temperaturu smanjimo na 150°C i pečemo još 30-ak minuta. Gotovu tortu izvadimo iz pećnice, ostavimo je da se potpuno ohladi te siječemo na parčad i služimo .

Prijatno!

Brzo gotova i bez pečenja :Snježna tota !


Potrebno:
500 ml mlijeka 
2  vrećice želatina 
300gr šećera 
1l tečnog  šlaga (slatko vrhnje )
150g istopljene  čokolade 
200 g mljevenog keksa 
100g rendane čokolade 
600g višanja 

Priprema :
Želatin razmutiti sa 200 ml mlijeka a ostalo mlijeko staviti da zakuha sa šećerom uto dodati istopljenu želatinu i ostaviti da se ohladi i stisne .
Zatim umutiti šlag dodati ohladenu želatinu, Masu sjediniti   pa ga podijeliti u tri dijela u jedan dio dodati mljeveni keks ,u dr dodati otopljenu čokoladu koju smo ohladili ,treći ostaje bijel .
Slaganje:
Na kalup pospemo izrendane čokolade stim da ostavimo za posip i odgore , pa smjesu sa keksom zatim poredati pola ocijeđenih višanja, pa smjesu sa čokoladom pa opet ostatak višanja i na kraju bijeli dio ili šlag .Dekorisati sa ostatkom čokolade i ostaviti u frižider da se dobro ohladi bar 4 sata .Ohlađenu tortu sjeći na parčad i poslužiti po želji možete je još dodatno ukrasiti .
Prijatno!

Prijedlog za ukusan kuhani ručak :Ćufte sa graškom !




Potrebno:400g  mlevenog mesa koje imate ili želite
1 jaje
2 kašičice crvene paprike
pola vezice peršuna
60g starog hljeba
2 glavice crnog luka
kašičica belog luka u granulama
8 kašika prezli
300g mrkve
500g graška
2 kašike gustina
100ml ulja
suhi začin,so
mleveni biber
ako imate povrtni temeljac ako ne može i voda za kuhanje

Priprema :


Crni luk i 3 šargarepe iseći na kockice, ostale šargarepe izrendati, peršun sitno iseckati.
U posebnoj posudi sjediniti mleveno meso, jaje, polovinu luka, prezle, stari hljeb natopljen vodom i dobro oceđen, rendanu mrkve crvenu p.i beli luk u granulama. Sve začiniti po ukusu mešavinom začina i biberom, pa dobro rukama izraditi i sjediniti.
Izrađenu masu ostaviti da odstoji u frižideru sat vremena. Od mase zatim rukama oblikovati ćufte.
 Zagrejati ulje i pržiti ćufte dok ne porumene sa svih strana. Zatim ih izvaditi iz masnoće i ostaviti na toplom mestu.
Na istoj masnoći propržiti ostatak luka i mrkve zatim grašak, naliti supom i kuvati na umerenoj vatri dok povrće ne omekša.
Pred kraj kuvanja dodati  papriku i gustin razmućen u malo hladne vode. Kuvati dok se ne dobije odgovarajuća, kremasta struktura.
U varivo zatim vratiti pripremljene ćufte i zajedno sve krčkati još nekih 15 minuta.
Poslužiti toplo uz domaći hljeb po želji .
Prijatno!

Preukusne Nutela šnite !



Potrebno
Za biskvit :

8 jaja
8 kašika šećera
6 kašika brašna
4 kašike kakao
8 kašika vrele vode
1 prašak za pecivo
Za fil:
1 l mlijeka
80 gr gustina
40 gr brašna
110 gr šećera
8 kašika nutelle
200 gr margarina


Za dekoraciju :
2 šlag kreme – vanilija


Priprema
Za biskvit :

Jaja i šećer mutiti mikserom najjačom brzinom dodajući kašiku po kašiku vrele vode.
Kada su pjenasto umućena dodavati postepeno i brašno prosijano sa kakaom i praškom za pecivo.
Sipati u veći pleh, obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
Pečeni biskvit, kada se ohladi, izvaditi  po širini u tri jednake trake .
Za fil:

izmiješati brašno, gustin i šećer sa malo mlijeka, ostalo mlijeko staviti da kuva. Kada prokuha umiješati gustin, kuhati 2- 3 minute pa skinuti sa vatre. U toplo dodati nutellu pa ostaviti da se ohladi. Poklopiti ili prekriti najlon folijom da se ne uhvati korica.
Pjenasto umutiti maslac, dodavati hladan fil muteći mikserom srednjom brzinom, ostaviti u frižider da se dobro ohladi.
Kore ako želitepoprskajte mlijekom ili čokoladnim mlijekom, ja nisam, filujte, ukrasite šlagom i ostaviti nekoliko sati u frižider prije služenja.
Prijatno !

Brzi kolač od banana !



Potrebno:
1i 1/4 šolje brašna
4/5 šolje šećera
100 gr maslaca
1 jaje
1 banana 

Po želji za dekoraciju bijela čokolada ili samo sećer u prahu
4-5 kašika šećer u prahu 

Priprema:
Maslac umutite sa šećerom i jajima, dok se dobijete kremastu smesu. Banane oljuštite i ispasirajte.
Dodajte smesi, pa na kraju dodajte brašno i smesu dobro umutite mikserom.
Dobijenu smesu za kolač isipajte u duguljasti kalup a dno premazatmaslacem i dezert pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 40 minuta.Po želji pečen kolač prelijte sa istopljenom čokoladom ili samo pospite šećerom u prahu .Poslužite uz čaj ili vaš omiljeni topli napitak .
Prijatno!

ponedjeljak, 12. veljače 2018.

Brzi i jednostavni kolač sa kokosom i grožđicama !



Potrebno:

3 jaja
150g šećer u prahu
100 maslac sobne temperature
170 g brašna
5 kašika mlijeka
1 pršak za pecivo
1 vanilin šećer
200 g kokosovog brašna
suvo grožđe po želji

Priprema :
Umutite maslac sa šećerom dok ne dobijete mekan krem. Uz neprestano mešanje dodajte jendo po jedno žumance, a nakon njih sveže mleko i vanilu. Nakraju dodajte brašno, prašak za pecivo i suvo grožđe i dobro promešajte.
Posebno umutit bjelanjke u čvrst snijeg ipomiješajte kokosovim brasnom  Smesu od belanaca i kokosa pažljivo dodajte u drugu smesu i mešajte dok se dobije glatko kokosovo tijesto .

Namažite i pospite brašnom kalup za kuglof ili neki odgovarajući pleh. Sipajte smesu i poravnajte. Stavite kolač da se peče u umereno ugrejanojrerni na 180-200 stepeni zavisno od vase rerne peci nekih 20 -25 minuta .Pečen kolač prohladiti i posut šećerom u prahu .Poslužiti uz čaj ili kafu .
Prijatno!

Torta na drugačiji način :Kolibri torta veoma sočna i ukusna !



Potrebno
Za kore :
4 zrele banane srednje veličine
250 ml maslinovog ulja
1 prašak za pecivo
1 kašičica mlevenog cimeta
350 gr žutog šečera
400 gr ananasa
1 kašičica ekstrakta vanile
50 grama pekan oraha
350 gr brašna
Za fil:
400 gr prah šećera
150 gr putera (na sobnoj temperaturi)
200 gr krem sira
2 limete


Za posipanje:
100 gr kristal-šećera
50 gr pekan oraha

Priprema:
Za kore 

Prosejte brašno i cimet, dodajte prašak za pecivo, šećer i malo morske soli. Izmrvite banane kašikom, dodajte oceđene kockice ananasa, ulje, jaja i vanilu. Umutite dobro, dodajte iseckane orahe pa podelite smesu u tri okrugla  mana pleha i pecite oko 40 minuta na 170 stepeni , dok ne dobijete zlatnožuti, elastični biskvit. Izvadite iz kalupa i ohladite na žici.

Za fil:
Umutite puter i prosejani prah-šećer, dodajte krem-sir, narendanu koru i sok jedne limete, pazite da ne premutite krem. Ohladite u frižideru dok spremate smesu za posipanje torte.

Za grilijaš:
Smjesu kojom ćete dekorisati tortu, u tiganj sipajte šećer, dodajte malo vode i malo soli, pa spustite orahe i polako okrećite tiganj da smesa dobije ravnomernu smeđu boju. Izručite na pleh prekriven pek-papirom, sačekajte da se ohladi, pa izlomite i sameljite.
Svaku koru nafilujte kremom
Pospite samlevenim grilijašem i ukrasite dodatno po želji.
Tortu ohladite u fržideru bar 4 sata da se ukusi sjedine pa poslužite .
Prijatno!

Dugo nisam probala bolju tortu: Jedna od najboljih kremastih torti!



Potrebno

Za Prvu koru:
5 bjelanjka
100gr secera
100gr mlevenih oraha
2 kasike brasna
1 kesica praska za pecivo


Za drugu koru:
5 belanjka
100gr secera
100gr kokosovog brasna
1 kesica praska za pecivo

Za treću koru:
4 jajeta
100gr secera
100gr cokolade
2 kasike brasna
1 kesica praska za pecivo

Za fil:
10 žumanjka
300gr secera
1kesica vanilin secer
8 kasika brasna
1l mlijeka
500gr maslaca
250gr secera u prahu
2 kesice slag krema od  čokolade
100gr crne čokolade
100gr mliječne  čokolade

Za dekorciju i premaz :
3 kesice slag krema od čokolade
2dl mleka

Priprema
Za prvu koru :

Umutite belanca sa secerom,dodajte mlevene orane,brasno pomesano sa praskom za pecivo.Izlijte u predhodno oblozen kalup(28) i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni,15-20 minuta.zavisno od rerne .

Za drugu koru
Umutite bjelanjke sa secerom,dodajte kokosovo brasno i prasak za pecivo.I ovu koru pecite na 200 stepeni,15-20 minuta.

Za trecu koru 
Umutite jaja sa secerom i dodajte rendanu cokoladu i brasno pomesano sa praskom za pecivo.pecite na 200stepeni,15-20 minuta.

Za fil :
Umutite zumanca sa secerom,vanilinim secerom i brasnom.Pomesajte i ulijte polovinu mlijeka.Pazite da nema grudvica,tek onda ulijte u ostatak mlijeka pa fil kuvajte dok ne zgusne.Sklonite sa vatre pa ohladite.U ohladjeni fil dodajte predhodno umuceni maslac sa secerom u prahu,pa sipajte prah slag krem(direktno,ne trebate mutit slag kremu) pa podelite na dva dela.(Fil treba da je skroz hladan kad dodajete cokoladu)U jedan deo dodajte rendanu crnu cokoladu,a u drugi deo dodajte mliječnu  rendanu cokoladu.

Tortu filujte na sledeci nacin: Prva kora,1/2 fila sa mliječnom  cokoladom,druga kora,1/2 fila sa crnom cokoladom,pa 1/2 fila mliječnom cokoladom,treca kora,pa 1/2 fila sa crnom cokoladom.Celu tortu premažite  sa umucenim slagom i dekorišite po želji .Dobro ohladite u frizideru bar 3-4 sata .Zatim sijecite na parčad i poslužite .
Prijatno!