utorak, 13. veljače 2018.

Veoma ukusna torta sa bademima !





Potrebno

Za tijesto:
 150 g osrto brašno
 150 g glatko brašno
 20 g šećer uprahu
sol, 1 žličica
 150 g maslaca
1 jaje
 20 ml maraskino
Za nadjev:
 650 g badema
10 jaja
 650 g šećera
 30 g maslaca
 1 narandza
 1limun
 6 ml aroma vanilije
 60 ml maraskina

Priprema :

Prije svega bademe prokuhamo nekoliko minuta u vreloj vodi (da im omekša kožica), zatim ih ocijedimo i ogulimo. Oguljene bademe po potrebi osušimo kuhinjskom krpom i u vrućoj tavi cijelu količinu postupno pržimo do svjetlo smeđe boje (pazimo da ne zagore). Pržene bademe ostavimo da se ohlade, te ih sameljemo ili usitnimo u sjekaču.
Zatim u zasebnu zdjelu prosijemo oba brašna i šećer u prahu, posolimo, sve zajedno malo izmiješamo pjenjačom, te dodajući kockice ohlađenog maslaca prstima nježno utrljavamo sastojke dok smjesa ne dobije izgled krušnih mrvica. Potom u zdjelu dodamo umućeno jaje, maraskino, sve zajedno malo izmiješamo žlicom, te rukama izradimo tijesto u oblik kugle (tijesto mijesimo vrlo nježno kako bi kasnije dobili što mekanije pečeno tijesto). Dobivenu kuglu omotamo prozirnom kuhinjskom folijom, te stavimo na stranu da se odmara 30-ak minuta.
Za to vrijeme u dvije zasebne zdjele odvojimo žumanjke od bjelanjaka. U zdjelu s žumanjcima dodamo šećer i sve zajedno ručnim mikserom izradimo u pjenastu kremu. U dobivenu kremu dodamo rastopljeni pročišćeni maslac, naribanu koricu limuna i naranče, aromu vanilije, ulijemo maraskino i sve zajedno dobro uzmiješamo. Zatim postupno u smjesu umiješamo pripremljene bademe, te sok od limuna i naranče (sok dodajemo polagano da nam smjesa ne bude previše rijetka).
Od bjelanjaka istučemo čvrsti snijeg, te i njega nježno umiješamo u smjesu s bademima (prvo jedan manji dio žustro pomiješamo sa smjesom, a zatim ostatak nježno da kolač bude rahli).
Odmoreno tijesto izvaljamo na debljinu, po prilici 4-5 milimetara, te njime obložimo kalup za tortu. Kalup za tortu s tijestom punimo pripremljenom smjesom i sve zajedno stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C.
Nakon 45 minuta tortu izvadimo iz pećnice i po njoj pomoću tučenog bjelanjaka priljepimo polovice badema u raznim oblicima poput cvjetića i sl.
Zatim tortu vratimo u pećnicu, temperaturu smanjimo na 150°C i pečemo još 30-ak minuta. Gotovu tortu izvadimo iz pećnice, ostavimo je da se potpuno ohladi te siječemo na parčad i služimo .

Prijatno!

Brzo gotova i bez pečenja :Snježna tota !


Potrebno:
500 ml mlijeka 
2  vrećice želatina 
300gr šećera 
1l tečnog  šlaga (slatko vrhnje )
150g istopljene  čokolade 
200 g mljevenog keksa 
100g rendane čokolade 
600g višanja 

Priprema :
Želatin razmutiti sa 200 ml mlijeka a ostalo mlijeko staviti da zakuha sa šećerom uto dodati istopljenu želatinu i ostaviti da se ohladi i stisne .
Zatim umutiti šlag dodati ohladenu želatinu, Masu sjediniti   pa ga podijeliti u tri dijela u jedan dio dodati mljeveni keks ,u dr dodati otopljenu čokoladu koju smo ohladili ,treći ostaje bijel .
Slaganje:
Na kalup pospemo izrendane čokolade stim da ostavimo za posip i odgore , pa smjesu sa keksom zatim poredati pola ocijeđenih višanja, pa smjesu sa čokoladom pa opet ostatak višanja i na kraju bijeli dio ili šlag .Dekorisati sa ostatkom čokolade i ostaviti u frižider da se dobro ohladi bar 4 sata .Ohlađenu tortu sjeći na parčad i poslužiti po želji možete je još dodatno ukrasiti .
Prijatno!

Prijedlog za ukusan kuhani ručak :Ćufte sa graškom !




Potrebno:400g  mlevenog mesa koje imate ili želite
1 jaje
2 kašičice crvene paprike
pola vezice peršuna
60g starog hljeba
2 glavice crnog luka
kašičica belog luka u granulama
8 kašika prezli
300g mrkve
500g graška
2 kašike gustina
100ml ulja
suhi začin,so
mleveni biber
ako imate povrtni temeljac ako ne može i voda za kuhanje

Priprema :


Crni luk i 3 šargarepe iseći na kockice, ostale šargarepe izrendati, peršun sitno iseckati.
U posebnoj posudi sjediniti mleveno meso, jaje, polovinu luka, prezle, stari hljeb natopljen vodom i dobro oceđen, rendanu mrkve crvenu p.i beli luk u granulama. Sve začiniti po ukusu mešavinom začina i biberom, pa dobro rukama izraditi i sjediniti.
Izrađenu masu ostaviti da odstoji u frižideru sat vremena. Od mase zatim rukama oblikovati ćufte.
 Zagrejati ulje i pržiti ćufte dok ne porumene sa svih strana. Zatim ih izvaditi iz masnoće i ostaviti na toplom mestu.
Na istoj masnoći propržiti ostatak luka i mrkve zatim grašak, naliti supom i kuvati na umerenoj vatri dok povrće ne omekša.
Pred kraj kuvanja dodati  papriku i gustin razmućen u malo hladne vode. Kuvati dok se ne dobije odgovarajuća, kremasta struktura.
U varivo zatim vratiti pripremljene ćufte i zajedno sve krčkati još nekih 15 minuta.
Poslužiti toplo uz domaći hljeb po želji .
Prijatno!

Preukusne Nutela šnite !



Potrebno
Za biskvit :

8 jaja
8 kašika šećera
6 kašika brašna
4 kašike kakao
8 kašika vrele vode
1 prašak za pecivo
Za fil:
1 l mlijeka
80 gr gustina
40 gr brašna
110 gr šećera
8 kašika nutelle
200 gr margarina


Za dekoraciju :
2 šlag kreme – vanilija


Priprema
Za biskvit :

Jaja i šećer mutiti mikserom najjačom brzinom dodajući kašiku po kašiku vrele vode.
Kada su pjenasto umućena dodavati postepeno i brašno prosijano sa kakaom i praškom za pecivo.
Sipati u veći pleh, obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
Pečeni biskvit, kada se ohladi, izvaditi  po širini u tri jednake trake .
Za fil:

izmiješati brašno, gustin i šećer sa malo mlijeka, ostalo mlijeko staviti da kuva. Kada prokuha umiješati gustin, kuhati 2- 3 minute pa skinuti sa vatre. U toplo dodati nutellu pa ostaviti da se ohladi. Poklopiti ili prekriti najlon folijom da se ne uhvati korica.
Pjenasto umutiti maslac, dodavati hladan fil muteći mikserom srednjom brzinom, ostaviti u frižider da se dobro ohladi.
Kore ako želitepoprskajte mlijekom ili čokoladnim mlijekom, ja nisam, filujte, ukrasite šlagom i ostaviti nekoliko sati u frižider prije služenja.
Prijatno !

Brzi kolač od banana !



Potrebno:
1i 1/4 šolje brašna
4/5 šolje šećera
100 gr maslaca
1 jaje
1 banana 

Po želji za dekoraciju bijela čokolada ili samo sećer u prahu
4-5 kašika šećer u prahu 

Priprema:
Maslac umutite sa šećerom i jajima, dok se dobijete kremastu smesu. Banane oljuštite i ispasirajte.
Dodajte smesi, pa na kraju dodajte brašno i smesu dobro umutite mikserom.
Dobijenu smesu za kolač isipajte u duguljasti kalup a dno premazatmaslacem i dezert pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 40 minuta.Po želji pečen kolač prelijte sa istopljenom čokoladom ili samo pospite šećerom u prahu .Poslužite uz čaj ili vaš omiljeni topli napitak .
Prijatno!

ponedjeljak, 12. veljače 2018.

Brzi i jednostavni kolač sa kokosom i grožđicama !



Potrebno:

3 jaja
150g šećer u prahu
100 maslac sobne temperature
170 g brašna
5 kašika mlijeka
1 pršak za pecivo
1 vanilin šećer
200 g kokosovog brašna
suvo grožđe po želji

Priprema :
Umutite maslac sa šećerom dok ne dobijete mekan krem. Uz neprestano mešanje dodajte jendo po jedno žumance, a nakon njih sveže mleko i vanilu. Nakraju dodajte brašno, prašak za pecivo i suvo grožđe i dobro promešajte.
Posebno umutit bjelanjke u čvrst snijeg ipomiješajte kokosovim brasnom  Smesu od belanaca i kokosa pažljivo dodajte u drugu smesu i mešajte dok se dobije glatko kokosovo tijesto .

Namažite i pospite brašnom kalup za kuglof ili neki odgovarajući pleh. Sipajte smesu i poravnajte. Stavite kolač da se peče u umereno ugrejanojrerni na 180-200 stepeni zavisno od vase rerne peci nekih 20 -25 minuta .Pečen kolač prohladiti i posut šećerom u prahu .Poslužiti uz čaj ili kafu .
Prijatno!

Torta na drugačiji način :Kolibri torta veoma sočna i ukusna !



Potrebno
Za kore :
4 zrele banane srednje veličine
250 ml maslinovog ulja
1 prašak za pecivo
1 kašičica mlevenog cimeta
350 gr žutog šečera
400 gr ananasa
1 kašičica ekstrakta vanile
50 grama pekan oraha
350 gr brašna
Za fil:
400 gr prah šećera
150 gr putera (na sobnoj temperaturi)
200 gr krem sira
2 limete


Za posipanje:
100 gr kristal-šećera
50 gr pekan oraha

Priprema:
Za kore 

Prosejte brašno i cimet, dodajte prašak za pecivo, šećer i malo morske soli. Izmrvite banane kašikom, dodajte oceđene kockice ananasa, ulje, jaja i vanilu. Umutite dobro, dodajte iseckane orahe pa podelite smesu u tri okrugla  mana pleha i pecite oko 40 minuta na 170 stepeni , dok ne dobijete zlatnožuti, elastični biskvit. Izvadite iz kalupa i ohladite na žici.

Za fil:
Umutite puter i prosejani prah-šećer, dodajte krem-sir, narendanu koru i sok jedne limete, pazite da ne premutite krem. Ohladite u frižideru dok spremate smesu za posipanje torte.

Za grilijaš:
Smjesu kojom ćete dekorisati tortu, u tiganj sipajte šećer, dodajte malo vode i malo soli, pa spustite orahe i polako okrećite tiganj da smesa dobije ravnomernu smeđu boju. Izručite na pleh prekriven pek-papirom, sačekajte da se ohladi, pa izlomite i sameljite.
Svaku koru nafilujte kremom
Pospite samlevenim grilijašem i ukrasite dodatno po želji.
Tortu ohladite u fržideru bar 4 sata da se ukusi sjedine pa poslužite .
Prijatno!

Dugo nisam probala bolju tortu: Jedna od najboljih kremastih torti!



Potrebno

Za Prvu koru:
5 bjelanjka
100gr secera
100gr mlevenih oraha
2 kasike brasna
1 kesica praska za pecivo


Za drugu koru:
5 belanjka
100gr secera
100gr kokosovog brasna
1 kesica praska za pecivo

Za treću koru:
4 jajeta
100gr secera
100gr cokolade
2 kasike brasna
1 kesica praska za pecivo

Za fil:
10 žumanjka
300gr secera
1kesica vanilin secer
8 kasika brasna
1l mlijeka
500gr maslaca
250gr secera u prahu
2 kesice slag krema od  čokolade
100gr crne čokolade
100gr mliječne  čokolade

Za dekorciju i premaz :
3 kesice slag krema od čokolade
2dl mleka

Priprema
Za prvu koru :

Umutite belanca sa secerom,dodajte mlevene orane,brasno pomesano sa praskom za pecivo.Izlijte u predhodno oblozen kalup(28) i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni,15-20 minuta.zavisno od rerne .

Za drugu koru
Umutite bjelanjke sa secerom,dodajte kokosovo brasno i prasak za pecivo.I ovu koru pecite na 200 stepeni,15-20 minuta.

Za trecu koru 
Umutite jaja sa secerom i dodajte rendanu cokoladu i brasno pomesano sa praskom za pecivo.pecite na 200stepeni,15-20 minuta.

Za fil :
Umutite zumanca sa secerom,vanilinim secerom i brasnom.Pomesajte i ulijte polovinu mlijeka.Pazite da nema grudvica,tek onda ulijte u ostatak mlijeka pa fil kuvajte dok ne zgusne.Sklonite sa vatre pa ohladite.U ohladjeni fil dodajte predhodno umuceni maslac sa secerom u prahu,pa sipajte prah slag krem(direktno,ne trebate mutit slag kremu) pa podelite na dva dela.(Fil treba da je skroz hladan kad dodajete cokoladu)U jedan deo dodajte rendanu crnu cokoladu,a u drugi deo dodajte mliječnu  rendanu cokoladu.

Tortu filujte na sledeci nacin: Prva kora,1/2 fila sa mliječnom  cokoladom,druga kora,1/2 fila sa crnom cokoladom,pa 1/2 fila mliječnom cokoladom,treca kora,pa 1/2 fila sa crnom cokoladom.Celu tortu premažite  sa umucenim slagom i dekorišite po želji .Dobro ohladite u frizideru bar 3-4 sata .Zatim sijecite na parčad i poslužite .
Prijatno!

Španska poslastica sa lisnatim tijestom i super kremom :Miguelitos!



Potrebno
500g lisnatog tijesta
brašno – za razvlačenje
šećer u prahu – za posipanje
Za kremu 
600ml  mlijeko
180g šećer
 vanilin aroma 
3 kašike, kukuruzni skrob
4 žumanjka
 1 štapić cimeta
limun – kora od 1 limuna

Priprema:
Jaja treba da budu na sobnoj temperaturi. Odvojite žumanjke od belanjaka. Koriste se samo žumanca.Lisnato testo razvijte na brašnom posutoj površini na tanku koru.
Od tijesta isecite kvadrate veličine oko 4 puta 4 cm. Izmerite testo, obeležite krajeve i isecite nožem na jednake kvadrate. Možete iskoristiti i nož sa ukrasnom šarom.
U pleh postavite papir za pečenje i resporedite kvadrate na malom rastojanju jedan od drugog. Kvadrati će malo narasti tokom pečenja. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 190 stepeni sa uključenim ventilatorom oko 15 minuta. Ostavite ih da se ohlade.
Za kremu :
Sipajte mlijeko u šerpu zajedno sa šećerom. Šećer treba da se rastvori. promešajte. Žumanjke umutite  i dodajte skrob promešajte sa malo hladne vode u posudi i umutite. U njih dolijte malo toplog mlijeka.
Posle toga sve sipajte u ostalo mlijeko i kuhajte a se na umerenoj vatri dok se ne zgusne. Kada je krem gotov sklonite ga sa vatre.
Dodajte cimet i vanilu za aromu. Izrendajte koru od limuna i dodajte i nju. Dobro promešajte. Ostavite da se ohladi. Mešajte često. Kada su kvadrati ohlađeni presecite ih na pola. Veoma je lako da se preseku, jer su tokom pečenja postali veoma krhki.
Kašikom nanesite krem na donji deo (deo koji je bio na papiru za pečenje) i preklopite gornjim delom. Redajte kolače u odgovarajući tanjir na kraju ih pospite šećerom u prahu.
Poslužite uz kafu.

Prijatno !

Još jedan stari dobri recept :Kolač od oraha sa premazom !



Potrebno

Za biskvit :
5 bjelanjaka
150 g šećera
150 g maslaca
150 g mljevenih oraha
130 g oštrog brašna
vanilin šećer


Za premaz :
3 kašike  šećera
5 žumanjaka
2 kašike  brašna
I još:
6 kašika mlijeka
5 kašika  đema  od marelica ili breskvi (najbolje ako imate domaće)
šaka mljevenih oraha

Priprema
Za biskvit:


Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjci idu u biskvit, a žumanjci u premaz. Pjenasto umutite bjelanjke, vanili šećer i šećer, te u smjesu lagano miksajući dodajte orahe, omekšani maslac i brašno.
Smjesu istresite u pleh za kolače kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje (u suprotnome se zna zalijepiti).Smjesu istresti kalupu za torte promjer 26 cm.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko dvadesetak minuta.

Za premaz:

Dok se kolač peče pripremite premaz. Dobro umutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, i u tu smjesu dodajte još 2 kašike brašna.
Nakon što vam se kolač pekao u pećnici 20 minuta izvadite ga iz pećnice i preko njega premažite premaz od žumanjaka, te sve zajedno vratite u pećnicu da se peče još desetak minuta.

Kad je kolač gotov i ohlađen prelijte ga sa mlijekom da dobije na sočnosti. Otopite marmeladu na štednjaku da postane rjeđa i premažite ju preko kolača. Dovršite svoj kolač tako da preko marmelade pospete kolač  mljevenim orasima.

Po želji kolač dodatno ukrasite – budući je meni glumio tortu ja sam ga uljepšala s malo tučenog slatkog vrhnja.
Ohladite kolač u frižideru pa siecite na željena parčad  i poslužite ,
Prijatno!

Gotove za 20 minuta :Jagodice !



Potrebno:

Mjera šoljica po vašoj želji samo  sve radite sa istom
1 šoljica mljevenih oraha
2 šoljice mljevenog keksa
1 šoljica istopljenog margarina ili maslaca
1 šoljica šećer prah
1 ekstrakt od jagode
 sok od pola limuna
1 vanilin šećer 
šećer za uvaljati


Priprema:

Prvo pomiješati suhe sastojke, pa dodati istopljeni margarin aromu jagode i limunov sok . Dobro sve to izmijesiti da se smjesa sjedini  , pa odvajati  komadiće  velicinom oraha oblikujemo u oblik jagodice.Uvaljamo u kristal šećer ili što sitnje kokosovo brašno .
Ukrasimo ih necem zelenim , kao neki list ,zeleni žele,fondan ili možda  nađete ove male plasticne dekoracije …
Ako zelite raditi za veće prigode, trebat će vam dupla doza.
Ostaviti malo da odstoje tj da se ohlade i margarin stisne pa poslužiti .
Prijatno!

Brzi mexički kolač za nenajavljene goste !



Potrebno
Za tijesto:

250 ml vode
100 g maslaca
1 žlica šećera
1 vanilin šećer
150 g brašna
2 prstohvata soli
3 jaja
ulje za prženje

Za posip:
šećer u prahu
cimet

Za umak:
200 g čokolade za kuhanje
100 ml slatkog vrhnja
100 ml mlijeka
50 g šećera
par kapi ekstrakta vanilije



Priprema:

U posudu stavite vodu, maslac, šećer i vanilin šećer i kad uzavre, neka kuha dok se maslac ne otopi.
Maknite sa vatre, pa umiješajte brašno pomiješano sa solju sve odjednom , ne malo po malo. Energično miješajte drvenom kašikom dok se tijesto ne počne odvajati od posude.
Prohladite 2-3 minute stalno miješajući da se po vrhu ne uhvati korica.

U toplo tijesto dodajite 1 po 1 jaje. Svako jaje dobro umiješajte i kad se potpuno upije u tijesto, dodajte sljedeće. Tijesto će na kraju biti glatko i gusto. Pokrijte i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu sa mlaznicom (štrcaljkom) promjera 1-2 cm, po želji.
Prvi način:
Istiskujte tijesto direktno u duboko, zagrijano, ali ne pregrijano ulje, 10 cm dužine…prerežite ga oštrim nožićem ili škarama, ili jednostavno otkinite prstima.
Pržite ne više od 3-4 trakice odjednom dok ne budu zlatno smeđe boje i hrskave, brzo su gotove, max. 1 minutu.
Šupljikavom žlicom vadite na papirnati ručnik.
Pospite posipom i po želji poslužite uz umak od čokolade.

Drugi način:
Na papir za pečenje istisnite trakice, posprejajte uljem ili pažljivo premažite silikonskim kistom i pecite u pećnici na 200″C, 20 minuta.

Posip:
šećer u prahu ili
šećer u prahu pomiješan sa malo cimeta
Umak:
Stavite sve sastojke za umak u posudu i topite na laganoj vatri povremeno miješajući dok ne dobijete gladak, sjajan umak.

Prijatno!

nedjelja, 11. veljače 2018.

Brza pita od crnog grožđa!



Potrebno:

 250 g brašna
 6 kašika šećera
 malo soli
 vanilin šećer
 4 jaja
 60 g putera
 svježe crno grožđe

Priprema:
Umijesite tiesto od 250 g  brašna, četiri kašike šećera i malo soli. Dodajte celo jaje, dva žumanca i 60 g putera. Tijesto dobro umijesite, potom ga rastanjite oklagijom i stavite u podmazan pleh. Po tijestu pospite zrna svežeg grožđa, pospite ih šećerom, pa pitu pecite u rerni zagrijanoj na 200stepeni . Zasebno umutite čvrst snijeg od tri bjelanca, dodajte jedno žumance i dvije kašike šećera sa malo vanilinog šećera, malo brašna, pa zajedno sve dobro zamutite. Ovaj fil sipajte preko tijesta, vratite pitu u rernu, još malo je zapecite i izvadite. Kad se ohladi, kolač isijecite na kocke i pospite šećerom u prahu pa poslužite .
Prijatno!