nedjelja, 11. veljače 2018.

Voćni kolač bez pečenja sa breskvama i kaisijama !



Potrebno
Za podlogu:

180 g mljevenog keksa
2 kašike meda
4 kašike rastopljenog putera

Za kremu:
350 ml gustog jogurta
250 ml slatke pavlake
1 puding ukus slatka pavlaka 

 500 ml mlijeka 
4 kašike šećera
1 kesica želatina
300 g breskvi
300 g kajsija
Za dekoraciju :
istopljena čokolada ili karamel ako imate 
Priprema:
Sjedinite mleveni keks, med i istopljen puter pa rasporedite na dno četvrtastog kalupa dimenzija 20 x 20 cm pa stavite u frižider da se stegne.
Želatin prelijte sa 4 kašike hladne vode i ostavite da nabubri. Puding skuvajte po upustvu sa kesice (500 ml mleka+ 4 kašike šećera). Kada želatin nabubri, nakon 10 minuta, otopite ga i sipajte u skuvani puding. Ostavite da se ohladi.
Polovinu voća izblendajte i sjedinite sa jogurtom i skuvanim pudingom. Preostalo voće iseckajte pa polovinu dodajte u krem, a drugu polovinu ostavite za dekoraciju kolača.
Slatku pavlaku izmiksajte i dodajte u krem. Smjesu sipajte u kalup preko podloge od keksa i poravnajte. Ostavite u frižider da se ohladi i stegne.
Isecite na kocke i na svaku kocku stavite iseckano voće prelijte po želji karamel prelivom ili istopljenom čokoladom.
Prijatno !

Šta reći samo preukusna uvjerite se sami :Torta sa kirikijem i karamelom !


Potrebno
Za koru :
3 bjelanca
3 kašike šećera
100 gr krupno mlevenog ili blendiranog kikirikija
1/2 kesice praška za pecivo ( 5 gr )
1 kašika kakaa
1 kašika brašna
Sastojci za jednu a peku se 4

Za bijeli fil – karamel:
200 gr kristal šećera
150 ml vode
30 gr margarina
200 + 100 ml slatke pavlake
100 gr mlevenog keksa

Za tamni fil:
12 žumanaca
12 kašika šećera
200 gr čokolade
250 gr margarina
100 gr šećera u prahu
150 gr krupno mlevenog ili blandiranog kikirikija
100 gr mlevenog keksa

Priprema:
Za koru:

Uključiti rernu da se zagreva na 200 stepeni.
Odvojiti žumanca od belanaca pa belanca umutiti mikserom da zapene pa dodavati šećer uz mućenje dok se ne dobije jaka i čvrsta pena.
Zatim dodati kikiriki, brašno, kakao i prašak za pecivo i sve sjediniti.
Obložiti papirom za pečenje pleh prečnika 26 cm pa istresti masu i lepo rasporediti.
Peći nekih 15 minuta.Pečenu koru izvaditi pa hladiti pleh dok umutimo drugu koru.
Tako uraditi sa sve 4 kore.Dok se kore peku možete pripremati prvo svetli fil.
Za bijeli fil:
Šećeru dodati vodu i staviti na vatru da vri sve dok šećer ne počne da se karamelizuje.
Ovaj način je mnogo bolji nego kada se sam šećer otapa. Ovako nema grudvica i svuda jednako se karamelizuje.
Pored zagrevati slatku pavlaku, 200 ml, da bude topla.Kada se dobije svetlo braon boja dodati iseckan margarin ( dobro piše 30 gr ).Zapeniće pa malo izmaknite ruke, a zatim uliti i slatku pavlaku.Ostaviti da vri minut – dva pa skloniti sa vatre.
Odmah procediti kroz žičanu cediljku i ostaviti da se hladi.
Kada dodje do sobne temperature staviti u zamrzivač sat vremena.
U početku će biti retko i prozirno ali će se kako se hladi, posebno u zamrzivaču da se steže.
Kada se izvadi iz zamrzivača dolije se preostala slatka pavlaka 100 ml i umuti mikserom, a zatim doda keks is ve umuti. Trebalo bi da je dovoljne gustine, ne sme biti premekano baš da curi a ni pretvrdo, kremasto.

Za tamni  fil:
Umutiti u manjoj šerpi žumanca sa šećerom i staviti na paru da se kuva.
Na paru – manja šerpa na veću šerpu u kojoj je voda koja vri.
Kuvati oko 10 – 12 minuta pa dodati izlomljenu čokoladu. i mešati dok se ne otopi.
Izmaknuti da se hladi.Omekšali margarin ulupati sa šećerom u prahu pa mu dodati mlak krem od žumanaca.Fil će biti nešto ređi pa dodati krupno mleveni ili blendiran kikiriki, odmah i mleveni keks i sve izmešati.
Ja sam redala tortu u pleh u kojem sam pekla korice, a od dole sam stavila kesu.
Kora, beli krem, tamni, kora, beli krem, tamni, kora, beli krem, tamni pa kora. Držala sam u zamrzivaču 2h pa sam okrenula na tacnu, zato mi je beli krem dole.

Dekorisati po želji.

Prijatno.

Predivan kolač:Lešnik štangle!



Potrebno
Za koru:

12 belanaca
12 kašika šećera
3 kašike prezle
1 kašika brašna
150 g pečenog mlevenog lešnika

Za fil I
12 žumanaca
12 kašika šećera
6 kašika gustina
5 dl mleka
250 g margarina
100 g bele čokolade

Za fil II
350 g šlaga
kisele vode po potrebi
250 g pečenog mlevenog lešnika
100 g čokolade za kuvanje

Za dekoraciju
50 g čokolade za kuvanje
50 g bele čokolade

Priprema

Za koru:


 Belanca umutiti u čvrst sneg a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti sve dok se šećer ne otopi.
 Dodati prezle, brašno, mlevene lešnike i polako promešati.
Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu smesu i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Za fil I:

 U manju šerpu sipati mleko i kuvati dok ne proključa.
 Posebno umutiti žumanca, šećer i gustin. Sipati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi mešajući sve dok se ne zgusne.
 U ohlađenu smesu dodati margarin i umutiti mikserom. Potom dodati rendanu belu čokoladu i polako promešati.

Za fil II:

Umutiti čvrst šlag sa odgovarajućom količinom kisele vode. Dodati mlevene lešnike, rendanu crnu čokoladu i polako promešati

 Slaganje:
 Pečenu koru premazati filom I, zatim naneti fil II i ravnomerno rasporediti.
 Posuti rendanom belom i crnom čokoladom, ostaviti da se ohladi i iseći na štangle pa poslužiti.

Prijatno!

Ledene kokos kocke sa višnjama !



Potrebno
Za tamno tijesto:

150 g mlevenih lešnika
200 g brašna
240 g putera
120 g šećera
4 kašike kakao praha
2 kašike šlaga


Za kokos tijesto:
400 g kokosa
200 g kandiranih trešanja
50 g suvih višanja
400 ml šlaga sa ukusom kokosa
3 kašike gustina
30 ml belog ruma
200 g slatke pavlake
2 kesice vanilin šećera
2 kesice šlag fiksa

Za glazuru:

300 g crne čokolade
nekoliko kapi ulja

Priprema
Ztamno tijesto :Sve sastojke za tamno testo izmiksajte, napravite jufku, umotajte u foliju i ostavite u frižideru. Posle 30 minuta testo razvijte oklagijom, stavite u pleh obložen masnim papirom i pecite u rerni na 180 stepeni oko 25 minuta.
U međuvremenu, zagrejte kokos šlag, dodajte gustin, 50 ml vode, sitno seckane višnje i kuvajte minut, uz stalno mešanje. Sipajte rum i kokos, još kratko prokuvajte, sklonite s ringle, ohladite i dodajte seckane trešnje.
Slatku pavlaku umutite sa vanilom i šlag fiksom, umešajte u kokos krem, nafilujte koru i ohladite dva sata u frižideru.
Čokoladu otopite na pari sa malo ulja, prelijte ohlađen kolač.Sačekajte da se glazura ohladi  isecite na kocke  ili šnite i servirajte.
Prijatno !

Kuglice bez šećera jako zdrave !


Potrebno:


  150 gr lješnika
  150gr badema
 100 gr oraha
 10tak suhih kajsija
 10tak hurmi
 50 gr brusnica
 50gr crne čokolade
 sok od jedne pomorandže

 150 gr crne čokolade za preliv ako želite moze i bez njega 

Priprema:

Sitno isjeckati kajsije, hurme, brusnice i 50 gr čokolade. Lješnike i orahe staviti u šerpice pa u rernu 10-tak min na 180 stepeni.
Kad opna počne da puca, izvaditi iz rerne i ohladiti. Zatim ih rukama malo protrljati jedne o druge kako bi se lakše skinuo što veći dio opni. Zajedno sa bademima sipati u blender i samljeti.
U blender dodati prethodno isjeckane kajsije, hurme, brusnice i čokoladu. Sipati sok od jedne pomorandže. Kratko samljeti da se sastojci promiješaju i sjedine. Od smjese formirati kuglice, stavljati u korpice.

Po želji preliti čokoladom koju ste prethodno otopili sa 2,3 kašike ulja.Možete i nemorate prelivati čokoladom moja djeca vole sa čokoladom a ja bez a vi kako hoćete .
 Staviti kuglice na hlađenje.
Prijatno!

Predivni prhki keksići sa jabukama !



Potrebno 

Za tijesto:
2  jaja
200 g maslaca
120 g šećera
1 dl mlijeka
500 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
2 kašičice vanilin ekstrakta
1 kom limun korica



Za fil:

2 kom jabuka
po potrebi šećer
po potrebi cimet

Priprema:

Umutiti omekšali maslac sa šečerom, dodati jaja, vanilu, rendanu koricu limuna i mlijeko, izjednačiti masu i sipati brašno s praškom za pecivo. Zamijesiti glatko tijesto i ostaviti 1 sat u frižideru umotano u prozirnu foliju. Odstajalo tijesto podijeliti na 6 jednakih dijelova, od kojih se oblikuju loptice.
Svaku lopticu istanjiti i isjeći na 4 jednaka dijela. Svaki dio zasjeći 2 puta uz isječenu ivicu s tim da se ne rasječe do kraja.
Staviti izrendane jabuke, posuti sa malo šećera i cimeta. Preklopiti s jedne strane jednu trećinu tijesta preko fila, preko preklopiti drugom trećinom tijesta
i stavljati u pleh obloćen papirom za pečenje.
Peći na 180 C 15-20 min.
Pečene posuti šećerom u prahu



Veoma dekorativna a i jako ukusna Tunel torta bez pečenja !



Potrebno
Za podlogu:

200 g mljevenog keksa
200 g mljevenih oraha
100 g čokolade za kuvanje
100 g šećera u prahu
125 g margarina
1 kom narandža kora i sok (50 ml)
Za fil:
750 ml mlijeka
7 kašika šećera
6 kašika dobro punih gussnela
125 g margarina
200 g čokolade za kuvanje
100 g bijele čokolade
I još
250 g plazma ili piškota keksa
Priprema:

Za podlogu : Izmiješati keks, orahe, šećer i koru narandže. Istopiti margarin, dodati izlomljenu
čokoladu i miješati da se čokolada istopi.Sipati u suve sastojke, dodati sok od narandže i
izmiješati. Na odgovarajućoj tacni oblikovati valjak dužine oko 27 cm i ostaviti da se
ohladi dok se napravi fil.

Za fil:
 Gustin razmutiti sa malo hladnog mlijeka, ostatak mlijeka i šećer kuvati pa sipati gustin
i brzo miješati dok se ne zgusne. Ostaviti na hladnom i povremeno miješati.
 Margarin sobne temperature umutiti pjenasto, umutiti i gustin pa sjediniti s
margarinom.
Od smjese odvojiti 1/3 pa umiješati 100 g istopljene bijele čokolade.
U ostatak kreme umiješati 200 g istopljene tamne čokolade.
 Od bijele kreme odvojiti 1/3 i premazati preko podloge. Preko bijele kreme premazati
tanak sloj tamne kreme, slagati plazmu  (malo ih namočiti u mlijeko ili sok od narandže)
s malim razmacima (po širini 6 plazmi , po dužini 2,5).Prazninu između piškota popuniti
tamnom kremom i premazati samo toliko da se prekriju plazmu .
Premazati ostatkom bijele kreme, opet tanak sloj tamne kreme pa plazma  (7 plazmi  po
širini) popuniti prazninu između plazme  i premazati ostatkom kreme. Ukrasiti po želji.
Ohladiti dobro u frižideru pa poslužiti isječen na kriške .
Prijatno!

Jednostavno najbrži kolač s makom smućkan za 5 min !



Potrebno:

mjera 1 čaša(2,5 dcl)
1 čaša ulja
2 čaše šećera
2 vanilin šećera
4 žumanjka
2 čaše jogurta
2 čaše brašna
2 čaše mljevenog maka
1 prašak za pecivo


Za  glazuru;
oko 15 dag čokolade za kuhanje
1-2 kašike ulja

Priprema:
Pomiješajte sve sastojke za biskvit-šećer,ulje,vanilin,žutanjke,brašno,mak,prašak za pecivo i jogurt.Stavite u srednji pleh obložen pek papirom i pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
Kad se ohladi ukrasite ga po želji.Kod mene s čokoladnom glazurom za koju sam na pari otopila čokoladu sa par kšika  ulja.U kolač nejdu bjelanjci pa ih možete spremiti u zamrzivač za neki drugi kolač.
Prijatno!

Moj muž kaže da je za čistu desetku :Rolat čokoladna fantazija !



Potrebno

Za biskvit:
5 jaja
150g sitnijeg smeđeg šećera
35g kakao praha
100g glatkog brašna
prstohvat soli
malo putera za podmazivanje papira i kalupa

Za fil:
200ml slatke pavlake
140g crne čokolade (70%)
3 kašike džema (višnja, malina)

Za glazuru:
60g crne čokolade (70%)
malo ulja

Priprema
Za fil :

Zagrejati slatku pavlaku i u njoj rastopiti čokoladu, pa staviti u frižider da se dobro ohladi (oko 3h).
Za biskvit :
Uključiti rernu na 220 stepeni. Pripremiti papir za pečenje u veličini pleha od rerne i podmazati i pleh i papir puterom (pleh se podmazuje kako bi papir prionuo za njega tako da ne može da se pomera dok se raspoređuje smesa, a naročito je važno premazati ivice pleha da bi se biskvit lako odvojio od njih). Za biskvit prosejati kakao prah, so i brašno u jednu posudu i ostaviti je sa strane.
Razdvojiti žumanca i belanca. Žumanca mutiti mikserom sa dve trećine šećera dok se smesa ne zgusne i ne postane svetlija, tj. dok se sav šećer ne istopi. Belanca mutiti mikserom dok skroz ne očvrsnu, zatim dodati preostali šećer i ponovo mutiti dok smesa ne postane sjajna.
Prosejati jednu trećinu smese sa kakao prahom u posudu sa žumancima i dodati jednu trećinu umućenih belanaca. Metalnom kašikom lagano prevrtati/preklapati smesu dok ne postane homogena. Na isti način u još dva navrata dodati ostatak smese sa kakao prahom i preostala belanca.
Sipati smesu na pripremljen papir za pečenje i rasporediti je jednako po plehu polako ga pomerajući (smesa će biti dosta gusta). Peći na dnu rerne 5-7 minuta. Gotov biskvit će se malo podići i biće taman čvrst na dodir. Odmah ga preokrenuti na vlažnu kuhinjsku krpu i polako odvojiti papir za pečenje od njega, a zatim ga zajedno sa krpom uviti u rolat(dužu stranu uvijate ) i ostaviti da se ohladi.
Slaganje 
Ohlađenu smesu slatke pavlake i čokolade mikserom umutiti u krem. Ohlađeni biskvit premazati džemom, a zatim i pripremljenim kremom i ponovo uviti u rolat (ja sam prvo namazala krem pa onda džem pošto je džem bio nešto ređi i plašila sam se da će se sve izmešati kad krenem da nanosim krem; u svakom slučaju imaćete slojeve i biće lepo i ukusno).

Za glazuru:
 istopiti čokoladu sa uljem i u tankom sloju premazati rolat, a zatim ga staviti u frižider na hlađenje. Ova vrsta glazure se hlađenjem dosta stisne i pomalo se lomi dok se rolat seče. Po želji se može napraviti mekša glazura ili više krema pa njime premazati rolat, mada se meni čini da ova čvršća glazura lepo ide uz rolat koji je ceo mekan i kremast.

Seći rolat na šnitice srednje debljine i uživati.
Prijatno!

četvrtak, 8. veljače 2018.

Jednostavan kolač od ananasa!



Potrebno:

3 jaja
150 gr secera
120 ml sok od ananasa
par kapi vanilije
280 gr brasna (pola ostro, pola meko)
1 kesica prasak za pecivo
1 manja konzerva komadici ananasa
1 manja konzerva ananas na kolutove rezan


Priprema:

Jaja dobro umutite Sa secerom. Dodajte 120 ml soka od ananasa (Ja sam istresla svu tecnost iz jedne konzervae ananasa, bilo je vise Od 120 ml. I imam osjecaj da se moglio dodati jos) . Dodajte par kapi vanilije i prosijano brasno Sa praskom za pecivo. U receptu pise da ide 280 gr brasna, mozete slobodno staviti manje, 250 gr.
Izmijesajte lagano spatulom Sve sastojke, dodajte ananas iz konzerva, izsjeckan Na manje ko made. Izmjesajte  istresite u kalup podmazan puterom i postu brasnom.

Preko kolaca slozite ananas izrezan na kolutove. U konzervi imate 8 kriski a trebno vam je Samo 7 tako da osmu mozete izrezati na manje komadice I dodati u tijesto.
Pecite u zagrijanoj rerni na 180c 40 minuta. Ohladjeni kolac pospite prah secerom. Sluzite rashladjeno.

Prijatno!

Veoma jednostavan i očaravajući :Ledeni puding kolač!



Veoma lako za napravit bez zahtjevnih postupaka kolač je osvježavajući i svakako će te ga ponovo praviti sa oduševljenjem .Nročito u ljetnim danima kad nam treba osvježenje .

Potrebno

Za prvi dio :


1l mlijeka
3 pudinga od čokolade
100 gr šećera

Za drugi dio :

1l vode
2 step soka ukus po želji
300 gr šećera
2šoljice griza 

kakao za posip 

Priprema
Za prvi dio :


Skuhati puding od čokolade prema uputstvu (dakle, sa litrom mlijeka i oko 100 g šećera). Skuvanu gustu smesu uliti u dublju tepsiju koju ste prethodno malo navlažili vodom.Staviti u frižider da se ohladi dobro.Za bolji ukus ako želite u još vreo puding dodati jednu mliječnu čokoladu nije u receptu ja stavim a vi ako želite .

Za drugi dio: 

U 1 litar vode dodati 300 g šećera (može i malo manje, ako volite manje slatke poslastice). Kad provri, dodati 2 step soka, sa ukusom po želji, posle polako dodati 2 šoljice griza.Dobro sve izmiješati da se masa sjedini Kad se sve skuha i zgusne, izliti preko ohlađenog pudingastaviti u fržider da se hladi , Odozgo posuti mrvicama čokolade i kakaom.Ako budete dekorisali sa kakaom obvezno ga stavljajte kroz sito da nebude grudvica.
Pre služenja dobro ohladiti.
Prijatno!

Ostaćete oduševljeni ovim kolačem :Lažna Rocher Mađarica!



Potrebno:

1 pakovanje gotovih kora za madaricu,
Za fil:
2 pudinga od ljesnjaka
700 ml mlijeka
150 g Secera u prahu(dodaj te vise ako zelite)
4 kasike nutelle
200 g putera,sobna temperatura
150 g mljevenog ljesnjaka
300 g coklade za kuhanje
250 ml slatkog vrhnja
200 g mljevene napolitanke/keksa od ljesnjaka
50-100 ml crne kafe

Za glazuru:

100 g cokolade
1 kasika ulja

Priprema:

Skuhati puding od ljesnjaka i ostaviti da se ohladi. Umjesati puter sa secerom u prahu pa dodati ohladeni puding.
Samljeti ljesnjake i napolitanku od ljesnjaka zajedno. Odvojiti 2 kasike smjese za posuti po vrhu pa onda raspodjeliti na 2 dijela. Dodati nutellu i pola samljevenih napolitanki i ljesnjaka u puding/puter kremu i ujednaciti kremu.Kremu raspodjeliti na 4 djela.
Za ganache: 

Staviti vrhnje da se ugrije pa preliti preko cokolade i ismjesati da se istopi cokolada. Dodati u ganache drugu polovicu napolitanke/ljesnjak smjesu i izmjesati.
Skuhajte crnu kafu i izlijte u zdjelu.
Prvu koru premazati s kafom pa staviti prvi dio kreme od pudinga.
Staviti drugu koru pa premazati sa kafom, zatim ganache kremom i onda preko 2 djelom puding kreme i staviti koru preko. Uraditi isto i sa 3 korom, premazati kafom, ganache kremom, pa kremom od pudinga i preklopiti 4 korom.
Svu madaricu preci sa ostatkom kremom Ostaviti u frizider preko noci.
Sutradan istopiti 100 g cokolade s kasikom ulja i preliti preko madarice.Posuti sa one dvije kasike smjese od samljevenih ljesnjaka i napolitanke. Vratite u frizider da se cokolade stegne. Sjeci  na šnitice i posluziti.

Napomena: Vi mozete dodati i na donju koru ganache kreme prvo pa kremu od pudinga.Ja sam ovako uradila jer sam se bojala da mi nece biti dovoljno ali mi je ipak ostalo jer to je samo tanki sloj kreme.
I jos nesto nama je sve bolja bila sto je duze stajala.

Prijatno

Super ukusne koko sezam kuglice !



Potrebno

Za kuglice :
200 g. kakaao keksa
1/2 narance kora
50 ml. soka od narance
2 kas. kondeziranog mlijeka
2 pune kas. sezama
6-8 komada suhih sljiva

Za  glazuru:
200 g. bijele cokolade (ja sam koristila kuverture)
2 kas. ulja
2 kasikice maka u zrnu

Priprema:
Kekse samljeti, suhe sljive malo namociti u toplu vodu pa dobro osusiti i na kraju isjeckati na male kockice, dodati sve ostale sastojke, dobro izmjesati rukama, ako volite mozete dodati i vise sezama ili keksa ako mislite da vam se puno lijepi za ruke, malo je ljepljiv osjecaj pod prstima, ali sve se to drzi u frizideru tako da je meni ovo koliko sam stavila taman.
Formirati male kuglice, koje stavimo na papir za pecenje pa u duboko dok istopimo cokoladu.
Ja radim tako, zato jer mi se lijepo formira kuglica, ne bude mekana i brze se na kuglicama kasnije stvrdne cokolada.
Po potrebi jos formirati rukama malu kuglicu, jer se uvijek malo na dnu spljosne.
Cokoladu istopiti zajedno sa uljem na pari.
Na jako lagano da vam se cokolada ne stvrdne.
Kada se cokolada skroz istopila dodati mak i dobro promjesati.
Svaku kuglicu uvaljati u cokoladu, vaditi vilicom na pripremljen tanjur oblozen papirom za pecenje.
Sada sve opet u duboku da se brze stvrdne, ako hocete, ako ne onda ih tako odmah stavljate u papirnate kosarice za praline ili samo tanjur pa u frizider, ja prvo stavim u duboko dobro da cokolada stegne se na kuglicama pa tek onda stavim u kosarice.

Prijatno!