četvrtak, 1. veljače 2018.

Jednostavno i ukusno napravite ručak za tren :Tjestenina sa brokolijem !



Potrebno :
200g tjestenine po izboru
140 g brokolija
3 kašike maslinovog ulja
malo  seckana vlasca
1 čen seckanog bijelog luka
pstohvat aleve paprike
12 iseckanih listova žalfije

Priprema:

Tjesteninu  stavite da se kuha. Kada voda proključa, ostavite tako jedan minut. Zatim dodajte blago kuhani brokoli, isečen na dužinu od oko 5 cm. Kuvajte još 4 minuta.

Dok se tjestenina i brokoli kuhaju, zagrejte ulje na tavi i propržite luk i vlasac dok ne dobije blagu boju. Dodajte alevu papriku i žalfiju i pržite još 2 minuta.
Ocedite kuhanu pastu, po želji posolite i dodajte smesu sa žalfijom. Ako niste vegeterijanac, po želji možete odozgo posuti rendani parmezan.

Prijatno!

Super recept za ručak ili večeru :Krompir punjen špinatom i sirom !



Potrebno:
8 velikih krompira
250 g špinata
mala glavica crnog luka
kašika maslaca
kašika brašna
3 kašike kisele pavlake
biber i so
kašika sveže žalfije
125 g gaude

Priprema:

Oprati krompir i kuvati ga u slanoj vodi, sa ljuskom, oko 20 minuta.
Špinat  oprati i obariti  kipućom slanom vodom. Zatim odliti vodu, dobro ga ocediti i sitno iseckati.
 Očistiti crni luk i sitno ga iseckati. Zatim zagrejati maslac pa na njemu prodinstati luk. Dodati špinat , pa i njega malo prodinstati. Posuti odozgo brašnom, dodati pavlaku, pa ostaviti da malo vri. Po želji možete oljuštiti krompir ja nisam samo dobro oprati ,Svaki krompir presjeći na pola i  malo ga izdubiti, a donju stranu samo malo poravnati . Masu iz izdubljenog krompira izgnječiti viljuškom i pomiješati sa špinatom .
 Zagrejati rernu na 200 stepeni. Spanać začiniti solju, biberom i žalfijom. Staviti krompir u podmazan kalup i puniti ga masom od špinata . Na svaki krompir odozgo staviti list gaude ili narendati na krupno rende , kao poklopac i peći u rerni oko 25-30 min zavisno od pećnice . Ako krompir brzo zarudi , poklopiti ga alu–folijom.

Poslužiti tople može samo ili kao super prilog uz bilo koje meso .
Prijatno!

Baklava sa pistacima !



Potrebno:
500 g jufke za baklavu
ulje za premazivanje

Za fil:
4 jaja
7 ravnih kašika šećera
7 kašika griza
150 g maslaca
1 dl mleka
200 g mlevenih ili sitno istucanih pistacija

Za agdu /sirup:
3 ½ šolje šećera
4 šolje vode
sok od 1 limuna

Priprema :

Umutiti jaja sa šećerom. Dodati griz, maslac i mlijeko, pa nastaviti sa mućenjem. Na kraju umiješati pistacije.

Nauljiti pleh i staviti prvi list jufke . Premazati je uljem i preko nje staviti drugi list . I taj list premazati uljem pa ponovo staviti novi , pa staviti tanki sloj fila. Nastaviti sa slaganjem dok se ne utroši materijal.Od prilike negdje kad bude polovina obilnije treba premazati filom . Na kraju ostaviti 4 lista bez posipanja filom samo premazati uljem. Oštrim nožem iseći baklavu na kocke ili trouglove po želji. Peći u zagrijanoj rerni  200 stepeni dok ne porumeni.

Za agdu/sirup :

Skuvati sirup od šećera i soka od jednog limuna. Vrućim sirupom preliti baklavu.Po želi odozgo možete dekorisati sa mljevenim pistacima .

Ohladiti pa poslužiti .

Ako volite hrskaviju baklavu umjesto ulja posipaje istopljenim maslacem .

Prijatno!

Brzi posni kolač sa bundevom !



Potrebno :
2 šolje narendane bundeve
1 šolja šećera
2dl ulja
2 šolje brašna
100g seckanih oraha
2 kašike suvog grožđa
1 kašičica sode bikabone

Za dekoraciju :
 džem  po izboru (šta imate )
 mljevenih oraha

Priprema:

Narendanu bundevu izmešati sa šećerom i sodom bikarbonom i ostaviti da odstoji pola sata.U smesu zatim dodati ulje, brašno, orahe i grožđice.
Sve dobro izmiješati i nasuti u podmazan pleh. Peći na 180 stepeni oko pola sata.
 Pečen kolač premazati džemom  i posuti mlevenim orasima.
Prohlađen kolač iseći na kocke i poslužiti.

Prijatno!

Idealno za doručak na brzinu :Slani mafini !



Potrebno:

 3 jaja
 2 čaše brašna
 1 čaša jogurta
 ½ čaše ulja
 1 kašičica soli
 200 gr feta sira
 šunke ili parizera po želji
1 prašak za pecivo

Priprema:
Jaja umutite sa uljem i jogurtom.
Dodajte so i prosijano brašno pa umutite viljuškom smjesu.
Fetu izmrvite pa dodajte u tijesto i dobro promiješajte,Dodajte i šunku i parizer .
Uspite u kalupe za muffine i pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 20 minuta.
Poslužiti tople uz jogurt .
Napomena umjesto feta sira možete koristiti i domaći kraviji sir  .
Prijatno!

srijeda, 31. siječnja 2018.

Lazanje sa šampinjonima!


Potrebno za 4 porcije:

 500 g tijesta za lazanje
 350 g šampinjona
 200 g bukovača
 150 g shitake gljiva
 100 g vrganj
 1 vezica peršuna, list
 1 kom ljubičasti luk
 4 glavice luka
 250 g gaude sira-punomasni
 200 g kiselog mlijeka
 3 kašike brašna
1 l mlijeka, punomasno

2 kašike maslaca
muškatni oraščić
ulje maslinovo
 so
 mleveni biber

Priprema:
Na maslacu kratko popržite brašno pa polagano dodajte mleko uz stalno mešanje mikserom. Začinite sa solju, biberom i muškatnim oraščićem i kuvajte 15 min na srednjoj vatri. Kada se sos delimično ohladi umešajte kiselo mlijeko. Ljubičasti luk, peršun i 4 glavice crnog luka naseckajte na sitno. Ako imate suvih vrganja, prelijte ih sa vrućom vodom, a pre upotrbe ih ocedite od suvišne vode. Narendajte gaudu.
 Na maslinovom ulju popržite luk, dodajte gljive i dinstajte 10 min. Ugasite vatru i umešajte luk i peršun.
Dno posude u kojoj ćete peći lazanje premažite maslacem i prekrijte slojem bešamel sosa. Redom slažite slojeve tijesta, bešamela, distanih gljiva i narendane gaude dok vam ne ponestane sastojaka. Zadnji sloj završite s bešamelom i narendanom gaudom.
 Pecite u zagrejanoj rerni 20 min na 200 °C.

Kada su lazanje gotove pustite ih 15 min da se ohlade pa ih poslužite uz salatu po želji.

Prijatno!

Osvježavajuća torta od limete !



Potrebno
Za podlogu /koru:
 100g maslaca
  150g brašna
 100 kristal šećera
 žumance
 celo jaje
 prstohvat soli

Za fil:
 3 limete
 6 listića želatine
150 g šećera  u prahu
 100g slatke pavlake
 500g  čvrstog jogurta

Priprema
Za podlogu :

Žumance, maslac, celo jaje, brašno i šećer sjedinite i umijesite  meko tijesto. Umotajte u foliju i ostavite oko sat vremena u frižideru.
Zatim, to tijesto razvijte stavite  u tepsiju ili kalup i izbockajte viljuškom, stavite u rernu i pecite na 180 C desetak minuta.
Za fil:
Limete nakon što dobro operete iscedite, a koru izrendajte. Ceđeni sok, koricu, umućenu slatku pavlaku, jogurt i šećer sjedinite i pomešajte sa  pripremljenom želatinom po uputama .

Na pečeno  ohlađeno tijesto nanesite fil i držite  u frižideru, sve dok se dobro ne stegne.
Ohladen kolač sijecite na parčad i poslužite .


Prijatno !

Super ručak:Musaka sa pečenim paprikama i mljevenim mesom !



  Potrebno :
 3 jaja
 500 gr mljevenog mesa
 2 veća crna luka isečena na rezance
 8 većih pečenih paprika očišćenih od kore i sjemena
 1 kisela pavlaka ili kiselo mleko (200 ml)
 soli po ukusu
 malo brašna za uvaljati  paprike
 ulje


Priprema:

Prvo na malo ulja izdinstamo crni luk i mljeveno meso, tek toliko da promeni boju i postane zrnasto. Ja sam u to dodala kašikicu semena lana.
Zatim paprike uvaljamo u brašno.
U posebnoj posudi pomešamo jaja, so i pavlaku (ili kiselo mleko).
Redanje u tepsiju:
Red paprika, mljeveno meso, polovina izmućenih jaja sa pavlakom, pa opet red paprika i ostatak jaja i pavlake.Po želji odozgo možete naribati topivog sira ili posuti sjemenkama lana susama ...

Peče se u rerni zagrejanoj na 200 stepeni pola satadok ne urumeni .

Poslužiti toplo .
Prijatno!

Fini Smederevski kolač s grožđem !



Potrebno :

4 jajeta

700g  crnog grožđa
200g brašna
150g šećera
50g margarina
1/2 praška za pecivo
2,5dl mleka
0,5dl konjaka
50g oraha

Priprema:

 U dubokoj posudi zamesite testo od brašna, jaja, šećera i margarina. Postepeno dodavajte mleko dok se ne dobije glatko testo. Pospite grožđe i orahe.
 Pripremite pleh za pečenje tako što ćete ga podmazati margarinom, a pre izlivanja testa u njega, poprskajte pleh konjakom.
 Sipajte testo i pecite na 180 stepeni 35 minuta do kolač ne dobije rumenu koricu.
Pečeni kolač pospite šećerom u prahu.Ohladite pa poslužite .

Prijatno!

Lažna Švarcvald torta :Jednostavno se pravi a ukus je neodoljiv!



  Potrebno :
 500g piškota
 425g višanja iz kompota
 ½ šolje džema od višanja
 250ml hladne kafe
 900ml slatke pavlak

 1 kašika šećera
 1 kašičica ekstrakta od vanile
 5 dkg narendane čokolade za kuvanje

Priprema:

 Višnje iz tegle procedite i sačuvajte sirup, potom u njega dodajte hladnu kafu i dobro promešajte.
 Proceđene višnje naseckajte na sitne komadiće i pomešajte ih sa džemom u homogenu smesu.
 U slatku pavlaku dodajte kašiku šećera i ekstrakt od vanile, pa umutite.
 Pripremite pleh na koji ćete da slažete sastojke i koji će vam stati u frižider. Odvojite 6 piškota (ili po potrebi, u zavisnosti od veličine pleha) i svaku kratko umočite u mešavinu kafe i sirupa, pa je potom odložite na pleh, isto uradite s ostalih pet piškota slažući ih jednu pored druge.
 Na piškote stavite mešavinu džema i višanja u tankom sloju potom dodajte umućenu slatku pavlaku i ponovite isti redosled slaganja dok ne potrošite piškote kojima ćete da završite desert.
 Tortu stavite u frižider na 3 sata, potom je premažite ostatkom pavlake i  pospite narendanom čokoladom za kuvanje.Ukeasite sa šlagom i kandiranim višnjama .
Prijatno!

Starinska posna torta sa pivom !



Potrebno :
Za kore
:
1/2 l piva

1/2kg šećera
1/2kg brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 sok od limuna

Za fil:

250gr mlevenih oraha
400gr šećera
malo vode


Priprema:

Pomešati brašno i sodu bikarbonu, dodati šećer pa pivo i mešati masu da se sjedini, dodati limunov sok i još malo promešati.

Dobijenu smesu podeliti na dva dela, i ispeći dve kore. Peći oko 25 minuta na 180/200 stepeni (zavisi od rerne).

Za fil ušpinovati šećer sa malo vode, pa u to dodati mlevene orahe.

Kada se fil ohladi, njime premazati kore (kora,fil,kora). Ostaviti fila dovoljno da premažete čitavu tortu. Kada je gotova, pospite je mlevenim orasima.

Ohladite pa poslužite .
Prijatno!

Prhke mini pite od malina !


Potrebno
Za Prhko tijesto za pite:
200g oštrog brašna
125 g hladnog maslaca
5 žlica hladne vode
2 žlice šećera
1/2 žličice soli

Za nadjev :
225 g malina smrznutih
50 g šećera
3 žlice vode
2 žličice gustina
1 jaje, za premazivanje



Priprema :

Za tijesto za pite
 Pomiješajte brašno sa šećerom i soli pa dodajte hladan maslac, netom izvađen iz fržidera , narezan na kockice. Maslac prstima lagano utrljajte u brašno, no ne u potpunosti – u brašnu bi trebali ostati grumeni maslaca veličine zrna leće. Ovoj mješavini zatim dodajte ledeno hladnu vodu, oko 5 žlica, i mijesite tek toliko da se sastojci povežu u kompaktnu, ali prhku kuglu tijesta. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i ostavite ga da odstoji oko 40 minuta u frižideru .

Dok se tijesto odmara, pripremite nadjev od malina. 
Za nadjev:
Pola paketa (225 g) smrznutih malina stavite u manji lonac zajedno sa šećerom i 1 žlicom vode. Kuhajte oko 10 minuta na umjerenoj vatri, dok se maline ne odmrznu, otpuste svoj sok i počnu kipjeti. Potom malinama pridružite gustin prethodno pomiješan s 1 žlicom vode i sve skupa kuhajte uz konstantno miješanje oko 2 minute kako bi se umak ugustio. Dobiveni nadjev ohladite na sobnu temperaturu.

Tijesto za pite podijelite na četvrtine i svaku četvrtinu razvaljajte u kružni oblik debljine oko 5 mm. (Ako imate male kalupe za pite onda tijesto komplet razvaljate i modlom vadite krugove koliki je kalup a od ostatka tijesta napravite trakice i stavite preko kad ste svaku namazali nadjevom )Ako nemate  Nadjev raspodijelite u sredinu četiriju kružnih oblika tijesta, a rubove im premažite jajem umućenim s 1 žlicom vode. Pite oblikujte na način da tijesto preklopite na pola preko nadjeva i dobro spojite rubove – tako ćete dobiti male pite oblika polumjeseca. Rubove dodatno zapečatite vilicom, a nožem načinite nekoliko rezova za ventilaciju na sredini pita.
Oblikovane pite preselite na lim za pečenje obložen masnim papirom te ih premažite ostatkom umućenog jajeta. Odmah ih stavite peći u pećnicu zagrijanu na 190°C oko 25 minuta, dok ne poprime zlatno smeđu boju. Ohladite i po želji možete posuti šećerom u prahu .
Prijatno !

Sočan čokoladni kolač :Idealan za post na vodi!



Potrebno
Za biskvit :


400 ml vode
250 g brašna
1 prašak za pecivo
3 pune kašike džema po izboru
100 g šećera

Za preliv:

2 štangle otopljene čokolade za kuvanje (ako postite na vodi, koristite kakao prah, 2 kašike)
50 g šećera
100 ml vode
1 vanilin šećer

Priprema:

Uključite rernu na 200 stepeni.
Umutite šećer, vodu, džem. Dodajte brašno i prašak za pecivo. Ne treba koristiti mikser.
Izlijte u manju tepsiju i pecite oko 20 - 30 minuta.
Za preliv :
Skuvajte sve sastojke koji su navedeni za preliv i vrelim prelijte preko vrelog kolača. Dekorišite po želji  i ostavite da se skroz ohladi. Secite kocke i poslužite.
Prijatno!