Potrebno
Za Prhko tijesto za pite:
200g oštrog brašna
125 g hladnog maslaca
5 žlica hladne vode
2 žlice šećera
1/2 žličice soli
Za nadjev :
225 g malina smrznutih
50 g šećera
3 žlice vode
2 žličice gustina
1 jaje, za premazivanje
Priprema :
Za tijesto za pite
Pomiješajte brašno sa šećerom i soli pa dodajte hladan maslac, netom izvađen iz fržidera , narezan na kockice. Maslac prstima lagano utrljajte u brašno, no ne u potpunosti – u brašnu bi trebali ostati grumeni maslaca veličine zrna leće. Ovoj mješavini zatim dodajte ledeno hladnu vodu, oko 5 žlica, i mijesite tek toliko da se sastojci povežu u kompaktnu, ali prhku kuglu tijesta. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i ostavite ga da odstoji oko 40 minuta u frižideru .
Dok se tijesto odmara, pripremite nadjev od malina.
Za nadjev:
Pola paketa (225 g) smrznutih malina stavite u manji lonac zajedno sa šećerom i 1 žlicom vode. Kuhajte oko 10 minuta na umjerenoj vatri, dok se maline ne odmrznu, otpuste svoj sok i počnu kipjeti. Potom malinama pridružite gustin prethodno pomiješan s 1 žlicom vode i sve skupa kuhajte uz konstantno miješanje oko 2 minute kako bi se umak ugustio. Dobiveni nadjev ohladite na sobnu temperaturu.
Tijesto za pite podijelite na četvrtine i svaku četvrtinu razvaljajte u kružni oblik debljine oko 5 mm. (Ako imate male kalupe za pite onda tijesto komplet razvaljate i modlom vadite krugove koliki je kalup a od ostatka tijesta napravite trakice i stavite preko kad ste svaku namazali nadjevom )Ako nemate Nadjev raspodijelite u sredinu četiriju kružnih oblika tijesta, a rubove im premažite jajem umućenim s 1 žlicom vode. Pite oblikujte na način da tijesto preklopite na pola preko nadjeva i dobro spojite rubove – tako ćete dobiti male pite oblika polumjeseca. Rubove dodatno zapečatite vilicom, a nožem načinite nekoliko rezova za ventilaciju na sredini pita.
Oblikovane pite preselite na lim za pečenje obložen masnim papirom te ih premažite ostatkom umućenog jajeta. Odmah ih stavite peći u pećnicu zagrijanu na 190°C oko 25 minuta, dok ne poprime zlatno smeđu boju. Ohladite i po želji možete posuti šećerom u prahu .
Prijatno !