četvrtak, 1. veljače 2018.

Super recept za ručak ili večeru :Krompir punjen špinatom i sirom !



Potrebno:
8 velikih krompira
250 g špinata
mala glavica crnog luka
kašika maslaca
kašika brašna
3 kašike kisele pavlake
biber i so
kašika sveže žalfije
125 g gaude

Priprema:

Oprati krompir i kuvati ga u slanoj vodi, sa ljuskom, oko 20 minuta.
Špinat  oprati i obariti  kipućom slanom vodom. Zatim odliti vodu, dobro ga ocediti i sitno iseckati.
 Očistiti crni luk i sitno ga iseckati. Zatim zagrejati maslac pa na njemu prodinstati luk. Dodati špinat , pa i njega malo prodinstati. Posuti odozgo brašnom, dodati pavlaku, pa ostaviti da malo vri. Po želji možete oljuštiti krompir ja nisam samo dobro oprati ,Svaki krompir presjeći na pola i  malo ga izdubiti, a donju stranu samo malo poravnati . Masu iz izdubljenog krompira izgnječiti viljuškom i pomiješati sa špinatom .
 Zagrejati rernu na 200 stepeni. Spanać začiniti solju, biberom i žalfijom. Staviti krompir u podmazan kalup i puniti ga masom od špinata . Na svaki krompir odozgo staviti list gaude ili narendati na krupno rende , kao poklopac i peći u rerni oko 25-30 min zavisno od pećnice . Ako krompir brzo zarudi , poklopiti ga alu–folijom.

Poslužiti tople može samo ili kao super prilog uz bilo koje meso .
Prijatno!

Baklava sa pistacima !



Potrebno:
500 g jufke za baklavu
ulje za premazivanje

Za fil:
4 jaja
7 ravnih kašika šećera
7 kašika griza
150 g maslaca
1 dl mleka
200 g mlevenih ili sitno istucanih pistacija

Za agdu /sirup:
3 ½ šolje šećera
4 šolje vode
sok od 1 limuna

Priprema :

Umutiti jaja sa šećerom. Dodati griz, maslac i mlijeko, pa nastaviti sa mućenjem. Na kraju umiješati pistacije.

Nauljiti pleh i staviti prvi list jufke . Premazati je uljem i preko nje staviti drugi list . I taj list premazati uljem pa ponovo staviti novi , pa staviti tanki sloj fila. Nastaviti sa slaganjem dok se ne utroši materijal.Od prilike negdje kad bude polovina obilnije treba premazati filom . Na kraju ostaviti 4 lista bez posipanja filom samo premazati uljem. Oštrim nožem iseći baklavu na kocke ili trouglove po želji. Peći u zagrijanoj rerni  200 stepeni dok ne porumeni.

Za agdu/sirup :

Skuvati sirup od šećera i soka od jednog limuna. Vrućim sirupom preliti baklavu.Po želi odozgo možete dekorisati sa mljevenim pistacima .

Ohladiti pa poslužiti .

Ako volite hrskaviju baklavu umjesto ulja posipaje istopljenim maslacem .

Prijatno!

Brzi posni kolač sa bundevom !



Potrebno :
2 šolje narendane bundeve
1 šolja šećera
2dl ulja
2 šolje brašna
100g seckanih oraha
2 kašike suvog grožđa
1 kašičica sode bikabone

Za dekoraciju :
 džem  po izboru (šta imate )
 mljevenih oraha

Priprema:

Narendanu bundevu izmešati sa šećerom i sodom bikarbonom i ostaviti da odstoji pola sata.U smesu zatim dodati ulje, brašno, orahe i grožđice.
Sve dobro izmiješati i nasuti u podmazan pleh. Peći na 180 stepeni oko pola sata.
 Pečen kolač premazati džemom  i posuti mlevenim orasima.
Prohlađen kolač iseći na kocke i poslužiti.

Prijatno!

Idealno za doručak na brzinu :Slani mafini !



Potrebno:

 3 jaja
 2 čaše brašna
 1 čaša jogurta
 ½ čaše ulja
 1 kašičica soli
 200 gr feta sira
 šunke ili parizera po želji
1 prašak za pecivo

Priprema:
Jaja umutite sa uljem i jogurtom.
Dodajte so i prosijano brašno pa umutite viljuškom smjesu.
Fetu izmrvite pa dodajte u tijesto i dobro promiješajte,Dodajte i šunku i parizer .
Uspite u kalupe za muffine i pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 20 minuta.
Poslužiti tople uz jogurt .
Napomena umjesto feta sira možete koristiti i domaći kraviji sir  .
Prijatno!

srijeda, 31. siječnja 2018.

Lazanje sa šampinjonima!


Potrebno za 4 porcije:

 500 g tijesta za lazanje
 350 g šampinjona
 200 g bukovača
 150 g shitake gljiva
 100 g vrganj
 1 vezica peršuna, list
 1 kom ljubičasti luk
 4 glavice luka
 250 g gaude sira-punomasni
 200 g kiselog mlijeka
 3 kašike brašna
1 l mlijeka, punomasno

2 kašike maslaca
muškatni oraščić
ulje maslinovo
 so
 mleveni biber

Priprema:
Na maslacu kratko popržite brašno pa polagano dodajte mleko uz stalno mešanje mikserom. Začinite sa solju, biberom i muškatnim oraščićem i kuvajte 15 min na srednjoj vatri. Kada se sos delimično ohladi umešajte kiselo mlijeko. Ljubičasti luk, peršun i 4 glavice crnog luka naseckajte na sitno. Ako imate suvih vrganja, prelijte ih sa vrućom vodom, a pre upotrbe ih ocedite od suvišne vode. Narendajte gaudu.
 Na maslinovom ulju popržite luk, dodajte gljive i dinstajte 10 min. Ugasite vatru i umešajte luk i peršun.
Dno posude u kojoj ćete peći lazanje premažite maslacem i prekrijte slojem bešamel sosa. Redom slažite slojeve tijesta, bešamela, distanih gljiva i narendane gaude dok vam ne ponestane sastojaka. Zadnji sloj završite s bešamelom i narendanom gaudom.
 Pecite u zagrejanoj rerni 20 min na 200 °C.

Kada su lazanje gotove pustite ih 15 min da se ohlade pa ih poslužite uz salatu po želji.

Prijatno!

Osvježavajuća torta od limete !



Potrebno
Za podlogu /koru:
 100g maslaca
  150g brašna
 100 kristal šećera
 žumance
 celo jaje
 prstohvat soli

Za fil:
 3 limete
 6 listića želatine
150 g šećera  u prahu
 100g slatke pavlake
 500g  čvrstog jogurta

Priprema
Za podlogu :

Žumance, maslac, celo jaje, brašno i šećer sjedinite i umijesite  meko tijesto. Umotajte u foliju i ostavite oko sat vremena u frižideru.
Zatim, to tijesto razvijte stavite  u tepsiju ili kalup i izbockajte viljuškom, stavite u rernu i pecite na 180 C desetak minuta.
Za fil:
Limete nakon što dobro operete iscedite, a koru izrendajte. Ceđeni sok, koricu, umućenu slatku pavlaku, jogurt i šećer sjedinite i pomešajte sa  pripremljenom želatinom po uputama .

Na pečeno  ohlađeno tijesto nanesite fil i držite  u frižideru, sve dok se dobro ne stegne.
Ohladen kolač sijecite na parčad i poslužite .


Prijatno !

Super ručak:Musaka sa pečenim paprikama i mljevenim mesom !



  Potrebno :
 3 jaja
 500 gr mljevenog mesa
 2 veća crna luka isečena na rezance
 8 većih pečenih paprika očišćenih od kore i sjemena
 1 kisela pavlaka ili kiselo mleko (200 ml)
 soli po ukusu
 malo brašna za uvaljati  paprike
 ulje


Priprema:

Prvo na malo ulja izdinstamo crni luk i mljeveno meso, tek toliko da promeni boju i postane zrnasto. Ja sam u to dodala kašikicu semena lana.
Zatim paprike uvaljamo u brašno.
U posebnoj posudi pomešamo jaja, so i pavlaku (ili kiselo mleko).
Redanje u tepsiju:
Red paprika, mljeveno meso, polovina izmućenih jaja sa pavlakom, pa opet red paprika i ostatak jaja i pavlake.Po želji odozgo možete naribati topivog sira ili posuti sjemenkama lana susama ...

Peče se u rerni zagrejanoj na 200 stepeni pola satadok ne urumeni .

Poslužiti toplo .
Prijatno!

Fini Smederevski kolač s grožđem !



Potrebno :

4 jajeta

700g  crnog grožđa
200g brašna
150g šećera
50g margarina
1/2 praška za pecivo
2,5dl mleka
0,5dl konjaka
50g oraha

Priprema:

 U dubokoj posudi zamesite testo od brašna, jaja, šećera i margarina. Postepeno dodavajte mleko dok se ne dobije glatko testo. Pospite grožđe i orahe.
 Pripremite pleh za pečenje tako što ćete ga podmazati margarinom, a pre izlivanja testa u njega, poprskajte pleh konjakom.
 Sipajte testo i pecite na 180 stepeni 35 minuta do kolač ne dobije rumenu koricu.
Pečeni kolač pospite šećerom u prahu.Ohladite pa poslužite .

Prijatno!

Lažna Švarcvald torta :Jednostavno se pravi a ukus je neodoljiv!



  Potrebno :
 500g piškota
 425g višanja iz kompota
 ½ šolje džema od višanja
 250ml hladne kafe
 900ml slatke pavlak

 1 kašika šećera
 1 kašičica ekstrakta od vanile
 5 dkg narendane čokolade za kuvanje

Priprema:

 Višnje iz tegle procedite i sačuvajte sirup, potom u njega dodajte hladnu kafu i dobro promešajte.
 Proceđene višnje naseckajte na sitne komadiće i pomešajte ih sa džemom u homogenu smesu.
 U slatku pavlaku dodajte kašiku šećera i ekstrakt od vanile, pa umutite.
 Pripremite pleh na koji ćete da slažete sastojke i koji će vam stati u frižider. Odvojite 6 piškota (ili po potrebi, u zavisnosti od veličine pleha) i svaku kratko umočite u mešavinu kafe i sirupa, pa je potom odložite na pleh, isto uradite s ostalih pet piškota slažući ih jednu pored druge.
 Na piškote stavite mešavinu džema i višanja u tankom sloju potom dodajte umućenu slatku pavlaku i ponovite isti redosled slaganja dok ne potrošite piškote kojima ćete da završite desert.
 Tortu stavite u frižider na 3 sata, potom je premažite ostatkom pavlake i  pospite narendanom čokoladom za kuvanje.Ukeasite sa šlagom i kandiranim višnjama .
Prijatno!

Starinska posna torta sa pivom !



Potrebno :
Za kore
:
1/2 l piva

1/2kg šećera
1/2kg brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 sok od limuna

Za fil:

250gr mlevenih oraha
400gr šećera
malo vode


Priprema:

Pomešati brašno i sodu bikarbonu, dodati šećer pa pivo i mešati masu da se sjedini, dodati limunov sok i još malo promešati.

Dobijenu smesu podeliti na dva dela, i ispeći dve kore. Peći oko 25 minuta na 180/200 stepeni (zavisi od rerne).

Za fil ušpinovati šećer sa malo vode, pa u to dodati mlevene orahe.

Kada se fil ohladi, njime premazati kore (kora,fil,kora). Ostaviti fila dovoljno da premažete čitavu tortu. Kada je gotova, pospite je mlevenim orasima.

Ohladite pa poslužite .
Prijatno!

Prhke mini pite od malina !


Potrebno
Za Prhko tijesto za pite:
200g oštrog brašna
125 g hladnog maslaca
5 žlica hladne vode
2 žlice šećera
1/2 žličice soli

Za nadjev :
225 g malina smrznutih
50 g šećera
3 žlice vode
2 žličice gustina
1 jaje, za premazivanje



Priprema :

Za tijesto za pite
 Pomiješajte brašno sa šećerom i soli pa dodajte hladan maslac, netom izvađen iz fržidera , narezan na kockice. Maslac prstima lagano utrljajte u brašno, no ne u potpunosti – u brašnu bi trebali ostati grumeni maslaca veličine zrna leće. Ovoj mješavini zatim dodajte ledeno hladnu vodu, oko 5 žlica, i mijesite tek toliko da se sastojci povežu u kompaktnu, ali prhku kuglu tijesta. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i ostavite ga da odstoji oko 40 minuta u frižideru .

Dok se tijesto odmara, pripremite nadjev od malina. 
Za nadjev:
Pola paketa (225 g) smrznutih malina stavite u manji lonac zajedno sa šećerom i 1 žlicom vode. Kuhajte oko 10 minuta na umjerenoj vatri, dok se maline ne odmrznu, otpuste svoj sok i počnu kipjeti. Potom malinama pridružite gustin prethodno pomiješan s 1 žlicom vode i sve skupa kuhajte uz konstantno miješanje oko 2 minute kako bi se umak ugustio. Dobiveni nadjev ohladite na sobnu temperaturu.

Tijesto za pite podijelite na četvrtine i svaku četvrtinu razvaljajte u kružni oblik debljine oko 5 mm. (Ako imate male kalupe za pite onda tijesto komplet razvaljate i modlom vadite krugove koliki je kalup a od ostatka tijesta napravite trakice i stavite preko kad ste svaku namazali nadjevom )Ako nemate  Nadjev raspodijelite u sredinu četiriju kružnih oblika tijesta, a rubove im premažite jajem umućenim s 1 žlicom vode. Pite oblikujte na način da tijesto preklopite na pola preko nadjeva i dobro spojite rubove – tako ćete dobiti male pite oblika polumjeseca. Rubove dodatno zapečatite vilicom, a nožem načinite nekoliko rezova za ventilaciju na sredini pita.
Oblikovane pite preselite na lim za pečenje obložen masnim papirom te ih premažite ostatkom umućenog jajeta. Odmah ih stavite peći u pećnicu zagrijanu na 190°C oko 25 minuta, dok ne poprime zlatno smeđu boju. Ohladite i po želji možete posuti šećerom u prahu .
Prijatno !

Sočan čokoladni kolač :Idealan za post na vodi!



Potrebno
Za biskvit :


400 ml vode
250 g brašna
1 prašak za pecivo
3 pune kašike džema po izboru
100 g šećera

Za preliv:

2 štangle otopljene čokolade za kuvanje (ako postite na vodi, koristite kakao prah, 2 kašike)
50 g šećera
100 ml vode
1 vanilin šećer

Priprema:

Uključite rernu na 200 stepeni.
Umutite šećer, vodu, džem. Dodajte brašno i prašak za pecivo. Ne treba koristiti mikser.
Izlijte u manju tepsiju i pecite oko 20 - 30 minuta.
Za preliv :
Skuvajte sve sastojke koji su navedeni za preliv i vrelim prelijte preko vrelog kolača. Dekorišite po želji  i ostavite da se skroz ohladi. Secite kocke i poslužite.
Prijatno!

Predivan mus kolač od borovnice !



Za koru:
175 gr poluslatke čokolade
110-120 gr nezaslađene čokolade za kuvanje, naseckane
170 gr putera
1 ½ šolja (od 250 ml) šećera
4 veća jajeta
3/4 šolje višenamenskog brašna

Za mus :
70 gr šećera
1-2 kašike limunovog soka (sveže ceđenog)
1 kašičica sirupa od borovnica
1 veće belance
10 gr želatina u listićima
180 gr pirea od borovnica (izmiksane borovnice)
160 gr ohlađenog slatkog vrhnja

Za glazuru:
180 gr šećera
45 ml vode
200 gr slatkog vrhnja
45 ml mleka
60 ml glukoznog sirupa ili meda
½ kašičice ekstrakta borovnice
6 gr listova želatina
Crvena i plava boja za hranu

Priprema

Za koru:

Zagrejte rernu na 175C. Obložite tepsiju dimenzija 20×20 cm papirom za pečenje. Pomešajte čokolade i puter i otopite na pari. Kada se malo ohladi uspite šećer, pa jedno po jedno jaje mešajući mikserom. Dodajte  i brašno, pa dobro izmešajte. Pripremljenu smesu uspite u tepsiju i pecite 35 do 40 minuta. Kora bi trebala biti malo vlažnija. Ostavite koru da se ohladi na sobnoj temperaturi. Koristite dublje mini kalupe, pa izrežite od kore krugove ili neke druge oblike u zavisnosti od kalupa (ostavite kolač u kalupu). Stavite kolače u kalupima u frižider, pa napravite mus.
Za mus :
Da biste napravili pire od borovnica samo ih izmiksajte i procedite kroz širu cediljku. Pomešajte u šerpici šećer, sok od limuna, sirup od borovnice i 20 gr pirea od borovnica i stavite ih na šporet na nižu temperturu da se zagrejavaju do temperature od 100C (proverite kuhinjskim termometrom). Tada umutite belance posebno, pa kada sirup dostigne temperaturu od 117C lagano ga u tankom mlazu sipajte u umućeno belance neprestano miksajući smesu. Mutite dok se smesa ne prohladi.
Listove želatine omekšajte u malo hladne vode. Zagrejte 100 gr pirea od borovnica, pa ubacite listove želatine – da se rastvore. Tu mešavinu (pirea i želatina) spojite sa preostalih 60 gr pirea od borovnica, pa sve pomešajte sa smesom sa umućenim belancetom.
Ohlađeno slatko vrhnje mutite električnim mikserom dok ne dobijete čvrst sneg, pa 1/3 umućenog vrhnja pomešajte sa smesom sa borovnicama, pa spojite sa ostatkom vrhnja.
Napunite kalupe, u kojima su kore, mus smesom, zagladite, pa stavite u frižider da se stegne.
Za  glazuru:
Pomešajte šećer i vodu u šerpici i stavite na šporet da prokuva. U drugoj šerpici odvojeno pomešajte vrhnje i mleko i stavite, takođe, na šporet da prokuva. Čim prokuva sklonite, pa pomešajte sa šećernim sirupom kada on dostigne temperaturu od 110C. Umešajte i glukozni sirup, sklonite sa šporeta, pa dodajte želatin. Izmešajte, ubacite ekstrakt borovnice, pa plavu i crvenu boju za hranu (po malo, dok ne dobijete željenu boju).

Kada se ohladi, izvadite kolače iz kalupa, pa ih prelijte glazurom. 
Ostavite u frižideru da se stegne.
Pa uživajte i prijatno !