subota, 13. siječnja 2018.

Ukusna Italijanska torta -vazdušasta kao oblak probudiće sva vaša čula !



Potrebno

Za koru/biskvit:

6 jaja
150 g šećera
150 g brašna
30 g gustina
2 kašičice praška za pecivo

Za kremu :
kesica kapučino praha (12,5 g)
kesica želatina
1 dl likera od jaja
5 dl slatkepavlake
80 g šećera

Za dekoraciju :
3,5 dl pavlake
kesica vanilin-šećera
1 dl likera od jaja
kakao prah

Priprema:
Za koru :

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Kalup (26x20 cm) obložite papirom za pečenje. Čvrsto ulupajte jaja s 3 kašike vrele vode i šećerom. Umešajte brašno, gustin i prašak za pecivo. Testo pecite u kalupu oko 35 minuta, a zatim ga izvadite. Kada se ohladi, presecite ga vodoravno na tri jednake kore.
Za kremu :
Prah za kapučino razmutite u 1,5 dl vrele vode. Rastopite želatin i umešajte ga u kapučino, pa dodajte liker od jaja. Pavlaku i šećer ulupajte i dodajte u krem koji je počeo da se steže. Premažite kremom dve kore, stavite ih jednu na drugu, a zatim odozgo i treću. Hladite 3-4 sata. 

Ako želite za dekoraciju :
Umutite pavlaku i vanilin-šećer, pa time premažite tortu. Ukrasite likerom od jaja, kakao prahom . Ili po želji dekorišite .
Uživajte u ovoj Italijanskoj poslastici .
Prijatno !

Bez pečenja za pripremu netreba vam puno vremena za ovu ukusnu poslasticu :Čokoladni cheesecake!



Potrebno

Za podlogu:

150 g mljevenog keksa s maslacem
100 g maslaca
2 kašike kakaa
malo mljevenih lješnika ako želite 


Za Kremu:
300 g čokolade za kuhanje
500 g sira maskarpone
200 g šećera u prahu
250 ml pavlake za šlag

Za glazuru :
100 g čokolade  po želji 
2 kašike ulja i kašika mlijeka

Priprema
Za podlogu :

Pomešajte keks sa rastopljenim maslacem i lješnjakom. Obložite kalup za pečenje torti pek papirom, pa na njega položite podlogu od keksa i maslaca.
Keks možete usitniti u blenderu, mlinu za kafu i orahe, ili ih položiti u kesu pa izgniječiti valjkom za tijesto dok ne dobijete slatki prah.
Za kremu :
Mikserom umutite pavlaku za šlag, dodajte maskarpone sir , šećer u prahu i rastopljenu mlaku čokoladu (pazite da ne bude vruća). Dobro promešajte dok ne dobijete glatku smesu pa je prelijte na podlogu od keksa.
Za glazuru :
Na laganoj vatri isopite čokoladu sa uljem i mlijekom .Zatim malo prohladite i prelite preko torte .Ukrasite po želji šta imate

Ostavite ovako pripremljenu tortu u frižider na nekoliko sati. Ohlađenu tortu sijecite na željene komade i poslužite .
Prijatno !

Puter pogačice !Super za doručak- večeru ili zamjena za hljeb !



Potrebno: 
250 g brašna,
75 g putera, 
1 dl mleka, 
čaša pavlake, 
1 prašak za pecivo, 
kašičica soli.
1jaje
Priprema: 
Zamijesite tijesto od svih sastojaka sem bjelanceta i razvucite ga oklagijom. Čašom ili modlom vadite pogačice,

Premažite ih bjelancetom  , pospite po želji susamom, kimom ili suncokretom, i pecite na 180 stepeni, dok ne porumene.
Poslužiti možete i tople i hladne uz omiljeni namaz ili ša želite uz čašu jogurta moze poslužiti i dobra zamjena za hljeb ako se služi za ručak .
Napomena  umjesto običnog brašna možete koristiti i integralno i dobićete integralne pogačice jako mirisne .
Prijatno !

petak, 12. siječnja 2018.

Brzo i jednostavno napravite omiljeni doručak :Slane galete!



Potrebno :
800 g brašna
250 g margarina
2 praška za pecivo
2 jajeta
1 časa ulja (čaša od 2 dl, )
1 nepuna čaša vode
100 g susama
4-5 kašičica soli



Priprema:
 800 g brašna izmešajte sa 250 g margarina. Dodajte prašak za pecivo, jaja, ulje,vodu, susam i so.U tijesto po želji možete dodati i sjemenke lana  .
Sve dobro izmiesite i napravite kuglice veličine oraha ili manje. Redajte kuglice u presu i pecite.Nakon sto ste ispekli i najavite slane galete za  doručak niko više neće biti budan moji se svi obraduju ovom doručku .
Uživajte i  prijatno .


Baklava od Maka !



Potrebno:

500 g kora za baklavu
150 g oraha
150 g maka
1 kesica cimeta

ulje za prskanje kora  i prelivanje 


Za agdu /sirup :
300 g šećera
0,5 l vode
1 limun
1 vanilin šećer

Priprema:

Pleh u kome će se peći baklava namazati uljem i u njega staviti dve kore naprskane uljem. Kore posipati nadevom od oraha, maka i kesicom cimeta. Tako redati naizmenično nauljene kore, pa fil i sve dok se ne potroši materijal i na kraju ostaviti dve kore za odozgo.

Baklavu iseći oštrim nožem ukoso , preliti uljem(ja ga zagrijem i prelijem kore da se krajevi nebi zavrćali ) i staviti da se peče u zagrejanoj rerni oko 50 minuta. Pečenu baklavu preliti prohlađenim sirupom od 300 g šećera, 0,5 l vode, 1 kesice vanilin šećera i soka od 1 limuna i vratiti u isključenu rernu. Baklavu izvaditi posle 15 minuta i služiti hladnu.
Za agdu /sirup :
Ukuhati vodu sa šećerom ,vanilin šećerom i limunom da nebude prevše gusto .
Napomena :Ulje možete zamijeniti i jednim maclacem ako želite.
Uživajte i prijatno!

Brzi kolač od čokolade i kokosa !


Potrebno

Za biskvit :

120 gr brašna1 žličica praška za pecivo
2 kašike  kakao praha
160 gr šećera
60 gr kokosa
125 gr omekšanog maslaca
malo vanilija ekstrakta
1 jaje

 Za glazuru:

100 gr čokolade
3 kašike vrhnja

30gr maslaca

Priprema:
Za biskvit :
U posudi staviti prosijano brašno, kakao, prašak za pecivo pa dodati šećer, kokos, omekšali maslac,vaniliju i jaje. Ručno pomiješati smjesu, pa je staviti u pleh za pečenje (28×18 cm) premazan uljem sipati u pripremljen lim. Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180ºC oko 20 minuta. Biskvit ostaviti da se ohladi.
Za glazuru:
Na laganoj vatri otopiti maslac, ukloniti s vatre i umiješati čokoladu i vrhnje. Miješati dok se smjesa ne poveže, pa preliti preko kolača.

Ohladiti kolač sjeći na kocke i poslužiti .

Prijatno!

Savršenstvo ukusa koji se stapaju :Grčka torta fenomenalnog ukusa!



Potrebno:

Za 3 kore:

12 bjelanjaka
27 kašika  šećera
12 kašika mljevenog plazma keksa
15 kašika  oraha

Za kremu:
12 žumanjaka
200 g šećera
2 pudinga od vanilije
600 ml mlijeka
300 g margarina
100 g šećera u prahu
200 g sjeckanog plazma keksa
200 g milka čokolade po želji (ja sam stavila milku sa Oreo keksima)
200 g krupnije mljevenih oraha

Priprema
Za kore :

 Miksajte svaki put po 4 bjelanjka. Kada bjelanjci postanu čvrsti dodati 9 kašika šećera, 4 kašike mljevenog plazma keksa i na kraju 5 kašika  mljevenih oraha. Dobivenu masu izliti u kalup za tortu na papir za pečenje (kalup promjera 24 cm), rubove kalupa namastiti i pobrašniti. Peći u pećnici na 180ºC 18 minuta. Ako vam je pećnica malo jača, pecite koru koju minutu manje. Kore su u pravilu tanke i ne treba im dugo da se ispeku. Pečenu koru iskrenuti iz kalupa na rešetku, odmah pažljivo odljepiti papir za pečenje, a kalup oprati i pripremiti za drugu koru .
Na isti način dakle treba ispeći 3 kore. Ohladiti ih.
Za kremu :
 Staviti na tihu vatru šerpu  sa mlijekom (odvojiti cca 150 ml od predviđene količine) Miksati žumanjke sa 200 g šećera. Dodati onu manju količinu mlijeka i prašak za puding. Ukuhati dobivenu smjesu u vruće mlijeko. Kuhati kremu uz neprestano miješanje 10 minuta. Kuhanu kremu potpuno ohladiti i to opet uz miješanje kako se na vrhu ne bi napravila korica. U ohlađenu kremu umiješati margarin koji ste prethodno izradili sa šećerom u prahu. Dobro promiješati pa dodati mljevene orahe, sitno sjeckanu milka čokoladu i na kraju sjeckane plazma kekse.
Slaganje :
 Premazati trećinom kreme prvu koru, zatim drugom trećinom drugu koru i na kraju ostatkom premazati zadnju koru. Poravnati kremu na bočnim stranicama torte.
Tortu ohladiti, najbolje preko noći, jer jedino tada će se lijepo rezati, te ukrasiti po želji slatkim vrhnjem .
Ohladenu tortu sijecite na parčad i poslužite .
Uživajte u zaista prelijepoj torti .
Prijatno!

Fantastična kremasta torta sa lješnjakom :Ruska salata !


Potrebno:
Za koru x34 bjelanjka
2 žumanjka
4 kašike šećera
2 ravne kašike brašna
1 prašak za pecivo
50 g mljevenih lješnjaka

Za kremu:
1 l mlijeka
6 žumanjaka
200 g šećera
1 vanilin šećer
100 g gustina
250 g maslaca sobne temperature

I još :
80 g grožđica
100 g sjeckanih žele bombona
100 g sitno sjekanih lješnjaka

Za urašavanje :
300-500 ml slatkog vrhnja

Priprema 
Za koru :
Navedeni sastojci dovoljni su za jednu, a potrebno je ispeći tri ovakve kore.

Bjelanjke kratko izmiksajte da se zapjene, zatim dodajte malo po malo šećera i nastavite ih miksati otprilike dvije minute. Dodajte žumanjke i kuhačom izmiješajte smjesu. Na kraju u nekoliko navrata dodajte suhe sastojke - brašno, prašak za pecivo i mljevene lješnjake.
Dno okruglog kalupa za torte obložite masnim papirom. Papir dodatno namastite i posipajte s malo brašna kako nebi imali problema prilikom vađenja kora.
Koru s lješnjacima pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180 °C.
Na isti način pripremite još dvije kore.

Za  kremu:
Žumanjke pjenjačom izmutite sa šećerom, gustinom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja pa dodajte pripremljene žumanjke i kuhajte kremu na laganoj vatri dok se ne zgusne. Kuhanu kremu premjestite u veću zdjelu za miksanje, a zatim prekrijte vrh kreme prozirnom folijom i ostavite ju da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Ohlađenu kremu izmiksajte s maslacem sobne temperature pa otprilike 1/3 kreme izdvojite sastrane. U veći dio kreme dodajte skroz sitno nasjeckane žele bombone, sitno nasjeckane lješnjake (možete staviti i mljevene ako ne volite hrskave komadiće) te grožđice. Grožđice pola sata prije dodavanja u kremu svakako namočite u malo ruma i toplog mlijeka kako bi omekšale. Prije dodavnja u kremu dobro ih ocijedite.
Slaganje:
Na tacnu za torte stavite prvu koru i premažite ju polovicom pripremljene kreme. Prekrijte tortu drugom korom i premažite ostatkom kreme. Zatim stavite posljednu koru pa vrh torte i stranice premažite onom 1/3 kreme bez ikakvih dodataka koju ste odvojili sastrane.
Tortu lijepo zagladite i spremite u frižider da krema očvrsne, najbolje preko noći. Idući dan tortu premažite i ukrasite tučenim slatkim vrhnjem. Količinu odredite sami, već kako volite.
Ohladenu tortu sijecite na parćad i poslužite .
Prijatno!

Punjena mesna rolada u slanini !



Potrebno:
1 kg miješanog mljevenog mesa
3 deblje kriške  hljeba
1  glavica luka
1  čehno bijelog luka
vegeta, sol, papar
3 kašike mljevene crvene paprike
dobra šaka sitno kosanog peršunovog lišća
manja šoljica  mrvica (prezle)
1 jaje
30 dkg tanko rezane slanine
20 dkg sira trapista (kačkavalj, gouda…)
2 dl bijelog vina

Priprema:
Pomiješati u većoj posudi meso, jaje, luk koji ste prethodno isjeckali i ispržili na malo ulja, hljeb namočen u mlijeku i zgnječen rukama, mrvice, bijeli luk , peršun i začine. Sve dobro izmiješati i sjediniti. Od ove količine mesa dobit ćete dvije mesne štruce idealne debljine za pečenje.


Na pripremljenu alu foliju stavite polovicu mesne smjese te pritiskajući rukama oblikujte pravkoutnik debljine cca 1 cm. Preko cijele površine mesa naribajte polovicu sira, a potom uz pomoć folije polako savijajte meso u roladu. Kada ste oblikovali roladu, rubove ugurajte prstima prema unutra kako bi se rolada ‘zatvorila’ sa strane i kako sir ne bi pretjerano curio prilikom pečenja.
Pripremite i drugi komad alu folije pa preko njega poredajte slaninu  tako da se šnite preklapaju kao crijep. Na slaninu  položite mesnu roladu, pa opet uz pomoć folije obložite cijelu roladu slaninom.
U lim za pečenje ulijte malo ulja, dodajte vino, posolite te u sredinu stavite rolade. Pokrijte alu folijom (ili kakvim poklopcem) i pecite pokriveno u sredini pećnice na 200°C 30 minuta. Potom makite foliju pa nastavite peći do kraja još 35 minuta. Rolada je gotova kada dobije lijepu smećkastu boju i kada slanina postane hrskava.
Kratko prohladite, narežite na šnite i poslužite uz pire krumpir i povrće na lešo.
Prijatno !

četvrtak, 11. siječnja 2018.

Torta od mrkve i badema !


Potrebno 
Za tijesto/koru :
5 jaja,

 250 g mrkve , 
325 g mlevenih badema,
 200 g šećera, 
kašičica rendane kore od limuna, 
pola kašičice praška za pecivo,
 25 g seckanih pistaća i 
pola kašičice cimeta. 
Za glazuru: 
100 g putera, 
200 g neslanog krem sira
 i 60 g šećera u prahu.
 Za ukrašavanje: 
mrkva , 
malo seckanih badema i pistaća.

Priprema 
Za tijesto /koru :
Pjenasto umutite žumanca, šećerom i limunovu koru. Dodajte bademe, prašak za pecivo, cimet, seckane pistaće i promešajte. Mrkvu  sitno izrendajte i umešajte u tijesto, pa dodajte čvrst snijeg od bjelanaca. Tijesto sipajte u okrugli kalup obložen masnim papirom i pecite u rerni na 175 stepeni oko 50 minuta. 
Za glazuru 
umutite puter, šećer i krem sir. Ohlađenu koru premažite kremom, pospite seckanim pistaćima i bademima i ukrasite trakama šargarepe.

Ohladenu tortu sijecite na parčad i poslužite .
Prijatno!

Aromatični Hljeb !



Potrebno

Za tijesto:


 400 gr. brasno
 1 kašikica  šećer
 1/2 kaike  soli
 7 gr. suhi kvasac ili 20 gr. svjezi
 260 ml. mlijeka
 50 gr. margarin, maslac

Za punjenje:

 80 gr. margarin, maslac
 7-8 cesnja beli luk
 2-3 kašike  seckani peršun
 poželji  posoliti

Za premazati ih

 1 jaje

Priprema:

Najpre spojiti puter, so i kroz presu stisnuti bijeli luk, dodajte sitno iseckani persun, oformiti stapice i stavite u frizider.
 margarin ili maslac otpite i stavite sa strane.
Izmesajte u brasno kvasac, dodajte secer, so i sa mlako mljeko zamesite tijesto pritom dodajuci od rastopleni puter, maslac ili margarin. Treba da dobijete fino sredno meko tijesto. Pokrijte i ostavite da naraste.
Kad je tijesto naraslo istresite ga na radni sto.. podeliter na onoliko komada koliko vi zelite da imate i zavisi u koju velicinu, sa rukom ili oklagijom rastegnite koru, premazati od spremljeni fil ili ako se vec stisnuo u frizider onda isecite i stavite iznad koru,zarolajte – napravite sa nozem zaseci pa i tamo stavite  fil.
Kad ste sve zarolali- premazati sa  jaje koje ste lako sa vilicom razmutili, stavite u rernu i tek sada istu ukluciti na 180 stepeni i pecite. Oni sami kazu kad su gotovi peceni… takao se lepo zarumene.. ma to vec i znate sami da ocenite.

Prijatno!

Dobro nam poznata:Karađorđeva šnicla!


Potrebno:

4 svinjske ili teleće šnicle (od buta)
200 g kajmaka
2 jaja
brašno
prezle
so

suhi začin po želji
ulje za prženje
Priprema :

Šnicle tanko izlupati čekićem za meso, malo posoliti i začiniti , pa na svaku staviti četvrtinu pripremljene količine kajmaka. Zaviti u rolnu (kao sarmu saviti krajeve da ne iscuri kajmak)i pričvrstiti čačkalicama.

Rolne uvaljati u brašno, pa u umućena jaja, pa u prezle i pržiti na srednjoj temperaturi, da porumene sa svih strana. Poslužiti toplo uz prilog po želji (povrće , pekarski krompir ...)

Prijatno !

Brza torta sa Ćeten alvom i plazmom bez pečenja !



Potrebno :

600gr šlaga,

 300gr ćeten alve,
 300gr mlevenog plazma keksa, (može i dr mljeveni)
50gr čokolade

Priprema :

Dobro umutiti 400gr šlaga sa izdrobljenom alvom i mlevenim keksom, pa ovu masu oblikovati kao tortu i ostaviti u frižideru da se dobroohladi i stegne. Zatim premazati odozgo i sa strane ostatkom šlaga, najbolje pomoću šprica za ukrašavanje torti i posuti  rendanom čokoladom.
Tortu čuvati u frižideru do posluženja .Sjeći na parčad i poslužiti .
Prijatno!