utorak, 19. prosinca 2017.

Kasandra kolač -odličan ,ukusan kremast ma prelijep !


Potrebno
Za  koru 1 :

4 bjelanjka
100 g šećera
3 kašike  brašna
1/2 praška za pecivo
Za koru 2:
4 bjelanjka
100 g šećera
100 g naribane čokolade
2 kašike brašna
Za koru 3:
4 bjelanjaka
100 g šećera
100 g preprženih mljevenih lješnjaka
2 kašike  brašna
Za kremu :
12 žumanjaka
1 l mlijeka
300 g šećera
3 vanilin pudinga
250 g margarina
100 g otopljene čokolade
100 g preprženih mljevenih lješnjaka

Priprema
Za kore :
Jednu po jednu koru  sve sastojke umutiti .(prvo bjelannjke sa šećerom umutiti u čvrst snijeg zatim dodavati i ostale sastojke po receptu .
Kore peći na masnom papiru na limu veličine 25×35 na temperaturi od 190 C oko 10 minuta sve dok se rubovi malo ne zarumene.
Za kremu :
Kremu kuhati kao puding. U ohlađeno dodati izrađeni margarin i podijeliti na tri dijela( ostaviti malo više žute kreme ). U prvi dio kreme dodati 100 g mljevenih lješnjaka. U drugi dio kreme dodati 100 g otopljene čokolade. Treći dio kreme ostaje žut.
Redoslijed slaganja: bijela kora -krema sa lješnjacima-čokoladna kora-čokoladna krema-kora sa lješnjacima-žuta krema. Gore se pospu mljeveni lješnjaci.
Ohladite dobro pa isijecite na ploške ili kocke .
Prijatno!

Ovakav kolač s jogurtom još niste probali !


Potrebno 
Za koru :
4 žumanjka
10 dag šećera
1 vanilin šećer
17 dag margarina
25 dag brašna
1 prašak za pecivo
Za nadjev:
4 čvrsta jogurta (od 200 ml)
2 kisela vrhnja 22% mm (od 200 ml)
20 dag šećera
1 vanilin šećer/ja stavim 2 kom
5 žlica brašna
4 bjelanjka
limunova kora
Za posipanje:
šećer u prahu
Priprema
Za tijesto :
Prosijati brašno sa praškom za pecivo. U brašno utrljati margarin izrezan na listiće, pa dodati žumanjke razmućene sa šećerom i vanilin šećerom. Umijesiti glatko tijesto.
Tijesto podijeliti na dva dijela, svaki umotati u prozirnu foliju pa jedan spremiti u hladnjak, a drugi u zamrzivač.
Nakon pola sata izvaditi tijesto iz hladnjaka i rastanjiti između dvije prozirne folije na veličinu tepsije. Tepsija je 37×22 cm.Namotati na valjak i prebaciti u tepsiju (namastiti je i posuti brašnom, pa višak brašna otresti), malo izbosti čačkalicom da se nedigne prilikom pečenja i staviti peći na 180″C.
Kad tijesto malo porumeni, izvaditi iz pećnice, malo prohladiti pa preliti nadjevom. Po nadjevu na krupni ribež naribati drugi dio tijesta, iz zamrzivača.
Peći još otprilike 30 minuta, pečeno ohladiti i posuti šećerom u prahu.

Za Nadjev:
Bjelanjke istući u čvrsti snijeg.
Sve ostale sastojke dobro izmiksati i na kraju lagano žlicom umiješati snijeg od bjelanjaka.
Kolač ohladiti pa sjeći na kocke i poslužiti .
Prijatno !

Cappuccino Šnite !


Potrebno
Za koru :
6 jaja
6 žlica šećera
3,5 žlice oštrog brašna
2 žlice kakaa
1/4 žličice praška za pecivo
60 g tostiranih mljevenih badema
Za ganache kremu:
200 ml slatkog vrhnja
200 g kvalitetne tamne čokolade
Za cappuccino kremu:
700 ml mlijeka
2 pudinga s okusom vanilije
2 žlice škrobnog brašna
3 žlice šećera
1 Bourbon valinin šećer
100 g bijele čokolade
2,5 žlice instant cappuccina
50 ml toplog mlijeka
150 g maslaca
Priprema
Za koru:


Odvojite žumanjke i bjelanjke pa bjelanjke istucite u čvrst snijeg. Žumanjke pjenasto istucite sa šećerom.
Brašno, kakao, prašak za pecivo i bademe pomiješajte te ih polako dodajte smjesi jaja i šećera. Na kraju nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu uspite u veliki pleh (od pećnice) koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i pecite na 180 stupnjeva 15 min.
Pečenu koru oštrim nožem odvojite od rubova kalupa i izvadite na rešetku ili čistu krpu i ohladite. Zatim pažljivo odstranite papir za pečenje Koru  po širini prerežite na tri jednaka dijela.

Za Ganache krema:

Čokoladu razlomite na manje komade i stavite u posudu. Slatko vrhnje zagrijte do točke vrenja, a zatim ga prelijte preko čokolade. Smjesu miješajte sve dok se čokolada sasvim ne otopi i dok ne postane homogena. # Kremu stavite u hladnjak na 2 sata da stisne, a zatim je dobro izradite električnim mikserom.

Za Cappuccino krema:

U posudi pomiješajte puding, škrobno brašno, vanilin šećer i nekoliko žlica mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte sa šećerom pa mu dodajte smjesu pudinga. Miješajte na laganoj vatri do se ne zgusne.
Zatim ubacite usitnjenu bijelu čokoladu i cappuccino koji ste otopili u 50 ml toplog mlijeka. Sve zajedno kuhajte dok se čokolada sasvim ne otopi, a zatim maknite s vatre i ohladite.
U ohlađenu kremu dodajte pjenasto umućen maslac i sve zajedno dobro izradite električnim mikserom.

Prvu trećinu kore   premažite ga polovicom cappuccino kreme. Na kremu položite drugu trećinu kore, i premažite ostatkom cappuccino kreme te poklopitom zadnjom korom .

Cijeli kolač premažite ganache kremom i po želji ukrasite bijelom čokoladom.

Kolač je tako mekan i sočan da se jednostavno topi u ustima. 
Prijatno!

Kuglice od pomorandze i keksa ! Brzo se prave a još brže pojedu :)


Potrebno:
1 pomorandza
200 gr mljevenog keksa
100 gr kokosa
100 gr šećera u prahu
50 gr margarina
cimet i vanilin secer da se uvaljaju kuglice
Priprema :
Pomorandzu oguliti i očistiti pa iseckati u blenderu ili secku sitno, pomiješati keks i kokos, 
margarin i šećer, sa pomorandzom, pa od te smese rukama praviti kuglice, uvaljati ih u vanilin šećer sa cimetom, i to je to.
Uživajte i prijatno!

Nabujak od griza sa jabukama !


Potrebno:
3 srednje jabuke (oko 500 g)
1 limun
500 ml mlijeka
90 g griza
2 kašike smeđeg šećera
1 kašika cvijetnog  meda 
2 jaja
200 g svježeg sira
1 vanilin šećer
prstohvat soli
ulje za kalup
Priprema:
Jabuke ogulite, prerežite napola i očistite od sjemenki. Ako su jabuke veće, možete svaku polovicu malo skratiti tako da joj odrežete donji dio gdje su bile sjemenke. Nakapajte ih limunovim sokom.
Mlijeko zakuhajte, dodajte griz i kuhajte dok se griz ne zgusne (2-4 minute). Umiješajte šećer i med.
Bjelanjke odvojite od žumanjaka. Žumanjke izmiješajte sa svježim sirom, vanilin šećerom i koricom limuna. Ovu smjesu dodajte smjesi od griza.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, dodajte prstohvat soli te lagano kuhačom umiješajte u smjesu od griza i sira.
Smjesu ulijte u nauljenu vatrostalnu posudu promjera 24 cm. Po površini posložite jabuke. Jabuke možete i zarezati cijelom dužinom s gornje strane, ljepše izgledaju.
Nabujak pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C 20-30 minuta dok ne dobijete zlatnožutu boju.
Pospite šećerom u prahu i odmah poslužite. Odličan je topao, ali i kad se ohladi.
Prijatno!

Prekrasan kolač :Bijela princeza!


Potrebno
Za tijesto :
500g brašna
250g maslaca
5 kašika  šećera
1 prašak za pecivo
vrhnja po potrebi
2 jaja

Za Nadjev:
7dcl biljnog vrhnja za šlag
350g bijele čokolade
1/2 želatine fix goveđeg porijekla
Priprema
Za tijesto :

Prosijati brašno dodati mekano maslo i rukama pomješati sa brašnom.Dodati jaja,šećer,vrhnje po potrebi.Lijepo izraditi tjesto,zamotati ga u prozirnu foliju i spremiti u frižider na 1h.Podjeliti na 4 jednaka dijela(ja ih izmjerim)i tanko razvaljati(izmjeriti stijenke tepsije i toliko razvaljati našta više)nemojte da vam poda ispod stijenke tepsije jer se iskrivi cijela kora.Svega par minuta peći naka ostane svijetla.Bolje je izvadite ranije nego kasnije,jer kora i kad se izvadi iz rerne ona se još peče 1-2min.od svoje topline koja je ostala u njoj.Soga se ne bojte da je sirova.
Svaku pečenu koru pokriti krpom i poklopiti tepsijom da se izravna.
Za Nadjev:
Vrhnje zagrijati do vrenja ugasti vatru staviti čokoladu i miješati.Pustiti hladiti,ohlađeno staviti u frižider na par sati.Ja sam stavila malo u ledenicu,neznam iz kojeg razloga bijela čokolada se sporije steže od tamne.Kad se malo zgusnilo umiješala sam želatinu mikserom dobro izradila.
Slagati :
kora, krema,kora itd.Zadnju koru nemojte odmah mazati, stavite preko foliju i poklopite nečim da ne ostanu šupljine između kora, neka se malo stisnu.
Fil će biti ni rijedak ni gust taman da kore popiju dio i ostanu mekane.
Nadjev za gornju koru koji se već malo stegao,na pari otopite da bude rijedak polijete po kolaču.Ohladiti prvo na sobnoj temperaturi a onda staviti u frižider .Dobro ohladiti pa sjeći na željene kocke ili ploške pa poslužiti .
Prijatno !

Dekorativan i jako ukusan :Ledeni vijenac s keksom !


Potrebno :
1 l mlijeka
2oo g šećera
100 g griza 
2 kom Puding vanilija 
50 g kokosa
1 kom Vanilin šećer 
1 kašičica burbon vanilin šećera
50 g maslaca
2 dl slatke pavlake za šlag

I još:
100 g turskog keksa ili neki čokoladni
50 g čokolade
malo ulja i 
malo  mljeveninih ili istucanih oraha oraha za dekoraciju 
Priprema:

U 3 dl hladnog mlijeka razmutiti puding, i griz, dodati i kokos i izmiješati. Ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva pa sipati smjesu sa pudingom i miješati da se zgusne. Ostaviti da se malo ohladi uz povremeno miješanje
Umutiti slatku pavlaku, zatim promiješati  i ohlađen smjesu od pudinga i griza  pa po malo dodavati umućenu pavlaku i sve dobro sjediniti 

Smjesu sipati u kalup za kuglof obložen prozirnom folijom i poravnati
poredati ravnomjerno kekse, prekriti prozirnom folijom i ostaviti u frižider, najbolje preko noći
Ohlađen kolač prevrnuti na tasnu  ukrasiti istopljenom čokoladom i posuti orasima .
Ostaviti da se čokolada stegne.
Ohlađen kolač sjeći na šnite i poslužiti .
Uživaćete u svakom zalogaju .

Prijatno !

Nezamjenjivo ukusan, kremast i svima drag kolač :Duple ledene kocke !


Potrebno 
Za koru :
8 bjelanjaka
12 žlica šećera
10 žlica brašna
Za Temeljnu  kremu
8 žumanjaka
10 žlica šećera
30 dag maslaca
Za Kremu od vanilije
4 dl mlijeka
1 puding od vanilije
1 žlica brašna
1 vanilin šećer
1 žlica šećera
Za Kremu od čokolade
4 dl mlijeka
1 puding od čokolade
1 žlica brašna
1 žlica čokolade u prahu
1 žlica šećera
Za dekoraciju 
2 dl slatkog vrhnja
Priprema
Za koru 

Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, dodajte šećer i na kraju umiješajte brašno. Pecite u namašćenom limu na 180C oko 20 min.

Za temeljnu kremu
 Na pari gusto skuhajte žumanjke, pjenasto umućene sa šećerom. U ohlađeno dodajte margarin. Miksati dok ne dobijete pjenastu kremu.

Za kremu od vanilije 
U mlijeko umješajte preostale sastojke i kuhajte mješajući dok ne postane gusto. U ohlađeno dodajte pola temeljne kreme.

Za kremu od čoklade
 U mlijeko umješajte preostale sastojke, također kuhajte dok se ne zgusne, te u ohlađeno dodajte preostalu temeljnu kremu.
Slaganje :
Na ohlađen biskvit namažite kremu od čoklade, zatim kremu od vanilije te premažite slatkim vrhnjem.
Dobro ohladiti prije posluživanja.
Napomena :
Da bi kora  bila mekanija, poprskajte  je mlijekom još dok je  topla.
Uživajte prijatno!

Jednostavno brzo i lako a usto jako ukusno :Rolada sa čokoladom keksom i kokosom !


Potrebno 
Za podlogu :

250 gr mlevenog petit keksa
100 gr mlevenog šećera
14 kašika kuvane kafe
100 gr rastopljene čokolade
100 gr mlevenih oraha
1 kašika kakaa

Za kremu:
100 gr kokosa
3 kašike vrele vode
3 kašike šećera
100 gr šećera u prahu
100 gr margarina

Priprema
Za kremu:

Prokuvati vodu sa šećerom,dodati kokos i umešati margarin koji je izrađen sa mlevenim šećerom
Za podlogu :
Pomešati suve sastojke, dodati im kuvanu kafu i otopljenu čokoladu. Umesiti i razviti tanko na foliji (ako hoćete možete testo i kremu podeliti na dva dela, onda ćete dobiti dva manja rolata) premazati kremom koju smo prethodno već napravili. Zarolati lagano roladu i ostaviti u foliji u fržider da se ohlade .Ohlađenu roladu sjeći na šnite i poslužiti .
Prijatno!

Oduševiće vas u svakom pogledu i izgledom i ukusom :Super kolač od badema i sira !



Potrebno :
Za koru od sira

600 g sitnog sira
200 g šećera
6 jaja
1/2 kašike brašna
1/2 kašike gustina
125 g margarina
1 prašak za pecivo


Za koru od badema:
5 jaja
100 g mlevenih badema
150 g šećera
80 g brašna
50 g gustina
1 prašak za pecivo
120 ml ulja

Za fil:
5 dl mleka
5 kašika brašna
2 vanil-šećera
200 g šećera
250 g margarina


Priprema
Za koru od sira:


U odgovarajućoj posudi umutiti omekšali margarin sa šećerom, pa postepeno dodavati jedno po jedno žumance uz neprestano mućenje.
Dodati sitni sir, brašno, gustin i prašak za pecivo, pa izmiksati.
Posebno umutiti belanca u čvrst sneg. Sjediniti sa smesom od sira i polako promešati. Tepsiju 20×30 cm obložiti papirom za pečenje, pa sipati u nju smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180ºC oko 30 min.

Za koru od badema:
Belanca sa šećerom umutiti u čvrst šam.
Potom dodavati jedno po jedno žumance, brašno, bademe i ulje, te polako mešati varjačom dok se ne dobije ujednačena smesa.
Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje i sipati pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180ºC dok ne porumeni. Pečeni biskvit uzdužno preseći napola.
Za Fil:
U šerpu sipati 4 dl mleka, dodati šećer i vanil-šećer, pa kuvati dok ne proključa.
Posebno umutiti preostalo mleko sa brašnom, sipati u ključalo mleko i nastaviti sa kuvanjem dok se ne zgusne. U ohlađeni fil dodati omekšali margarin i izmiksati.
Slaganje :
U tepsiju staviti prvu koru od badema i premazati je 1/3 fila, prekriti korom od sira i rasporediti 2/3 fila. Zatim staviti drugu koru od badema i premazati preostalim filom.

Ukrasite po želji .Ostaviti u frižider da se ohladi do posluživanja .

Prijatno!

Kakao kolač sa bananom koji se nepeče !


Potrebno :
1 velika zrela banana
 60 grama krupno seckanih oraha
 30 grama kakaoa
 100 grama maslaca
 3 kašike meda
 dve kašičice ekstrakta od vanile ili badema
 pola kašičice cimeta
 prstohvat soli


Priprema:
Miksajte sastojke u multipraktiku dok ne dobijete glatku masu.
Smesu prebacite u tepsiju ili četvrtastu posudu koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. Zagladite pomoću lopatice. Prekrijte i stavite u zamrzivač na pola sata.
Izvadite i isecite na kockice. Servirajte i uživajte.Po želji možete preliti istopljenom čokoladom sa sitnim lješnjacima a i nemorate .

Prijatno!

Brzi Nepečeni Monte kolač !


Potrebno :
1,2 l mleka
6 kašika šećera ( po ukusu može i više ili manje )
4 pudinga od vanile
2 kašike gustina
150 gr margarina
250 ml slatke pavlake
I još:
200 gr mlevenog keksa
350 gr čokolade
250 ml slatke pavlake


Priprema:
Pomešati šećer, gustin i puding pa im dodati 200 – 300 ml mleka.
Ostatak mleka staviti da provri, a prethodnu masu izmešati da nema grudvica.
Kada je mleko provrilo zakuvati pudinge i mešati dok se ne zgusne.
Zgusnut puding skloniti sa vatre pa dodati iseckan margarin i mešati da se sjedini.
Odmah zatim dodati 200 ml slatke pavlake i opet mešati.
Podeliti masu na tri dela.
U prvi deo dodati keks, izmešati i istresti kao donju koru u tepsiju otprilike 30 x 20 cm ili približnih dimenzija, nije strašno ako odstupa od ovih mera pa u kakvu imate jer šira tepsija tanja kora i kolač i obrnuto.
Zatim na pari odmah otopiti sa 2 kašike mleka 100 gr čokolade i umešati u drugi deo pudinga.
Taj deo staviti preko keks dela.
Treći deo ostaje vanila ali on je već počeo da se zgušnjava dok ste sve to uradili pa je potrebno da 2 – 3kašike mleka zagrejete da budu vrele, prelijet epreko pudinga i brzo izmešate.
Treći deo ide preko čokoladnog.
Ovo možete da uradite i obrnuto, da preko keks dela stavite vanilu pa izbegnete dodavanje mleka i mešanje i onda na kraju da stavite čokoladni deo.
Kod stavljanja žutog dela odgore može da dodje malo do mešanja jer je čokoladni za sad mekši, ali stegnuće se.
Ostaviti kolač 30 minuta da se hladi.
Zagrejati slatku pavlaku dok ne provri, ali da ne provri.
Skloniti sa vatre i dodati izlomljenu čokoladu.
Mešati sve dok se čokolada potpuno ne otopi i sjedini sa slatkom pavlakom, to može da potraje par minuta, jer joj  treba malo više vremena. Prvo će biti zrnasto svetlije i tamnije pa će se mesanjem potpuno izjednačiti.
Dok mešate možete posudu vratiti malo na vruću ringlu i mešati.
Skloniti da se hladi i opet mešati.
Mešati par minuta, ili ostaviti da se malo prohladi pa sve preliti preko kolača.
Prodrmati levo – desno i dore – dole kolač da glazura “legne” lepo i ostaviti da se hladi pa staviti u frižider.
Mi smo ga jeli posle 2h, ali je sutradan još lepši.

Prijatno!

ponedjeljak, 18. prosinca 2017.

Kolač gotov za pola sata čisto oduševljenje !


Potrebno
Za koru:

5 belanaca
5kasika secera
5kasika brasna
1/2kasikice sode bikarbone
1kasika kakaa u prahu
Za prelivanje kore:
2dl mleka
1 kesica kapucina sa cokoladom
Za fil:
500ml mleka
5 zumanaca
7kasika secera
4kesice kapucina od cokolade ili vanile
1 vanilin puding
1 želatin 10g kesica
5kasika vode za želatin
500ml slake pavlake
kakao za posipanje po kolacu
Priprema
Za koru:

Potreban vam je kalup velicine 30cm x 20 cm cetvrtast dubok.
Umutite belanca sa secerom.
U posebnu posudu dodajte brasno,sodu bikarbonu i kakao ,promesajte i dodajte umucenim belancima,lagano sve sjedinite silikonskom spatulom.
Na dno kalupa stavite pek papir izlijte masu,poravnajte i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta,dok fino ne porumeni.
Kada je kora gotova..Mleko pomesajte sa kapucinom i odma zalijte koru.
 Za fil:
Stavite u serpu 400ml mleka sa secerom da prokuva.
Umutite zumanca,dodajte ostatak mleka,kapucino izrucite iz kesica i puding,sve sjedinite pa dodajte mleku i skuvajte gusti fil.
Zelatin pomesajte sa vodom pa kad nabubri dodajte gotovom vrucem filu i promesajte,ostavite na sobnoj temperaturi da se hladi. Kada se fil ohladio,umutite slatku pavlaku,dodajte joj fil i mutite na srednjoj brzini da se lepo sjedini i ujednaci.
Koru stavite u kalup,preko sipajte fil i poravnajte,stavite u zamrzivac na hladjenje 2 sata,posle skinite obruc i stavite u frizider a odgore pospite kakaom i secite na kocke.Ukrasite viljuškom odozgo za ove šare .
Prijatno!