srijeda, 6. prosinca 2017.

Pica sa hrskavom koricom !


Potrebno 
 Za tijesto:
500 g glatkog brašna
7 g suhog kvasca
1 1/2 kašikica soli
1 kašika maslinovog ulja
250 – 300 ml mlake vode
Priprema :
Pomiješajte brašno i suhi kvasac. Dodajte sol, maslinovo ulje i 250 ml mlake vode.
Zamijesite tijesto i po potrebi dodajte još vode (maksimalno 50 ml). Tijesto oblikujte u kuglu, stavite u pobrašnjenu zdjelu, pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se diže sat vremena.
Dignuto tijesto kratko premijesite i podlijelite na dva dijela. Svaki dio tanko razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Količina tijesta koja se dobije je dovoljna za dva velika lima od pećnice, pa po potrebi možete prepoloviti količinu sastojaka, ukoliko vam je dovoljna jedna pizza navedene veličine.
Nadjev prilagodite ukusu, a vrijedi pravilo manje je više. Ljudi obično pretrpaju domaću pizzu, pa se tako pretrpano tijesto teško ispeče.
Prijedlog za sastojke pizze:
 Umak od rajčice (ne treba pretjerivati s količinom umaka, dovoljno je da čitavo tijesto bude premazano u tankom sloju)
 krupno naribani sir (vrstu odaberite prema ukusu, važno je samo da se lijepo topi)
domaću kobasicu (oguljenu, narezanu na komadiće)
 gljive
mozzarellu (stavlja se na pizzu 2 minute pred kraj pečenja)
 pršut (stavlja se na ispečenu pizzu, čim se pizza izvadi iz pećnice)
 origano
Razvaljano tijesto stavite u veliki lim od pećnice obložen papirom za pečenje. Na tijesto stavite namirnice koje ste odabrali za nadjev (bez mozzarelle i pršuta). Pecite 8 minuta u pećnici zagrijanoj na 250°C pa dodajte mozzarellu izrezanu na komadiće. Pecite još 2-4 minute dok se mozzarella ne otopi.
Poslužite toplo mada je dobra i hladna .
Prijatno!

Jako sočan :Expres kolač sa jabukama ,orasima i čokoladom !


Potrebno :
1 jaje
2 šolje rendanih jabuka
pola šolje šećera
šolja griza
šolja mljevenih oraha
šolja grožđica ili brusnica
pola šolje ulja
prašak za pecivo
šolja i po mlijeka
Za Preliv
100 gr. čokolade za kuvanje
pola šolje mlijeka
2 kašike margarina
4 kašike šećera
Priprema
Za kolač  :
Od gore navedenih sastojaka napravite ujednačenu smjesu, sipajte u podmazan i brašnom posut pleh ili obložite pek papirom te pecite nazagrijanoj rerni  180 stepeni C jedno 20 do 30 min. Kolač ohladiti te izvadti iz plega na tasnu za posluživanje .
Za  preliv :
Od gore navedenih sastojaka napravite glazuru sve sastojke istopite na laganoj vatri te prelite kolač .Ako želite možete i predhodno isjeći na kocke pa preliti .
Kolač je jako sočan, ne koristi se brašno jer je tu griz kao zamjena po meni mnogo bolja varijanta.Ohladiti i uživati .
Prijatno !

Jako kremasta i fina :Šuskavac Torta!


Potrebno 
Za Kore 2 x
4 bjelanjka
270 g šećera
sok od pola limuna
malo soli

Za Kremu1:
500 ml mlijeka
8 žumanjaka
4 kašike šećera
1 kašika gustina
250 g maslaca
400 g prženih mljevenih lješnjaka


I još :
1/2 l slatkog vrhnja
čokoladne kapljice za dekoraciju 

Priprema :
Lješnjake ispržite u pećnici ili u mikrovalnoj.
Za kore:
Odvojite bjelanjca od žumanjaka.Od bjelanjaca i šećera ulupajte jako čvrsti snijeg i dodajte sok od pola limuna.U lim veličine 35×24 cm stavite papir za pečenje i stavite šaum na njega,poravnajte i pecite/sušite u prethodno zagrijanoj pećnici 50 min    na 150°, a potom smanjite temperaturu na 100°i sušite još 50’.Bitno je da se kore jako dobro osuše.Ako imate ventilacijsku pećnicu obje kore možete istovremeno peći/sušiti.
Za kremu :
Od pola litre mlijeka odvojite 1 dl, a ostatak stavite kuhati i dodajte mu šećer.Žumanjke i gustin sjedinite i dodajte mlijeko, pa sve skupa promiješajte da nema grudica ulijte u zakuhano mlijeko.Kuhajte dok se ne zgusne.Neće biti jako gusto zbog toga što ima samo jedna kašika gustina i to tako treba.A neće biti ni dovoljno slatka,ali kad se jede kao torta,zbog slatkoće kora taman koliko treba.
Prekrijte površinu kreme prozirnom folijom i ohladite ju na sobnu temperaturu.Dodajte joj dobro umućen maslac i na kraju mljevene lješnjake.Sada će krema poprimiti pravu gustoću.
Izlupajte slatko vrhnje.
Slaganje :
kora,pola kreme 
malo manje od pola šlaga
pa opet kora,krema i odozgora omažite i ukrasite ostatkom šlaga i čokoladnim kapljicama 
Napomena 
Kremu prije filovanja dobro ohladite, a nafilujte 2 sata prije služenja, jer tada će kore pri rezanju i jedenju fino šuškati-od tuda i ime receptu.
Prijatno!

Čarobna poslastica:Kinder Maxi King Cake !


Potrebno
Za koru :
2 jaja 
70 g šećera
30 g kakaa u prahu
100 ml ulja
200 ml mlijeka
50 g mljevenih lješnjaka
50 g ribane čokolade sa lješnjacima
170g glatkog brašna + 1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica arome lješnjaka ili vanilije
Za kremu:
300 ml vrhnja za šlag
300 g  grčkog jogurta(2 jogurta)
1 kašičica ekstrakta vanilije
Za Karamel:
150 g šećera
80 ml vrhnja za šlag
30 g maslaca
Za glazuru:
120 ml vrhnja za šlag
100 g tamne čokolade 43-50% kakaa,može i mliječna
Priprema
Za koru :
Odvojite bjelanjke od žumanjaka i istucite sa šećerom u čvrst snijeg.Dodajite jedan po jedan žumanjak i poslije svakog dobro izmiksajte da se žumanjak poveže.U drugoj posudi mikserom povežite sve ostale sastojke osim mljevenih lješnjaka i ribane čokolade.Dodajite u smjesu u par navrata snijeg od tučenih jaja.Miješajte kuhačom  da se zadrži prozračnost.Na kraju kuhačom  umiješajte mljevene lješnjake i ribanu čokoladu.Stavite u kalup 26 cm peći na temperaturu od 170C-45 min ili na 180C 35 min.Provjeriti čačkalicom..Gotovu koru  prelijte čokoladnim mlijekom.
Za kremu: 
Izmiksajte vrhnje za šlag.Dodajte dukatos jogurt i ekstrakt vanilije, pomiješajte kratko da se poveže sa šlagom.Pazite da ne premiksate šlag.Kremu probajte ako volite slađe dodajte kašiku šećera u prahu.
Za karamel
OTopite šećer na laganoj vatri da se rastopi.Budite oprezni da vam ne zagori.Ja sam koristila suhi postupak topljenja šećera.Vi možete mokri postupak da dodate malo vode.Maknite sa vatre i dodajte malo vrhnja za šlag da karamel prestane kuhati.U ovom trenu će sa karamel zapjeniti pa budite oprezni.Dodajite postepeno i ostalo vrhnje,vratite na vatru uz stalno miješanje dok se smjesa ne poveže.Vrhnje za šlag neka bude mlako.Maknite sa vatre i umiješajte maslac.Stavite karamel da se hladi na sobnoj temperaturi,kasnije preselite u hladnjak.
Slaganje :
Koru stavite na tasnu  za serviranje.Stavite obruč koji obložite plastificiranom folijom.Premažite polovicu kreme.Jedan dio kreme stavite u slastičarsku špricu sa širokim otvorom i napravite dva kruga uz obruč.Krugovi neka budu jedan do drugog,ne jedan na drugom.Na ovaj način pravite prostor u koji ćete uliti karamel.Karamel lijevate ohlađen,al još uvijek tekući sirupaste gustoće.Pospite malo mljevenih lješnjaka,ako želite.Ja jesam vi ne morate ako želite čisti karamel.Preselite u zamrzivač da vam se karamel stegne da možete nanijeti ostatak kreme.Kremu što vam je ostala držite vani ne u frižideru da bi je lakše kasnije nanijeli na karamel.Ostavite malo kreme za poravnati stranice torte.Kad se karamel stisnuo( provjerite prstom!)nanesite slastičarskom špricom osratak kreme.Zagladite kašikom  i stavite kratko u frižider.Kad se krema stisnula izvadite tortu iz obruča i zagladite stranice torte.
Za glazuru:
Rastopite čokoladu u vrhnju za šlag i prelijte po ohlađenoj torti.Ukrasite krupno sjeckanim lješnjacima.
Uživajte i prijatno!

Torta sa orasima i finom kremom !


Potrebno
Za Kore:
10 bjelanaca
prstohvat soli
10 kašika šećera
2 pune kašike brašna
200 gr seckanih, pečenih oraha ( par minuta ih propržite u teflonskom tavi )
Za Kremu:
10 žumanca
250 gr šećera
3 kašike vode
400 gr putera
2 kašike soka od limuna
100 gr čokolade

Priprema
Za koru :
5 bjelanaca ulupati sa prstohvatom soli, pa dodati 5 kašika šećera i mutiti dok se ne dobije jak šne.
Zatim dodati 1 punu kašiku brašna i 100 gr oraha.
Zagrejati rernu na 170 stepeni istresti smesu u obložen pleh dimenzija 20 x 30 cm i peži oko 15 – 20 minuta.
Isto ponoviti i sa ostalim sastojcima za koru i ispeći joše jednu.
Obe ohladiti i preseći uzduž, da se dobiju 4 trake.
Za kremu :
Ulupati penasto žumanca sa šećerom, dodati vodu i staviti na paru da se kuvaju.
Kada se zagreje uz mešanje kuvati 10 minuta.
Skloniti sa vatre da se ohladi.
Penasto ulupati margarin, pa mu dodati ohladjen krem.
Podeliti krem na 2 dela, pa u jedan dodati sok od limuna, a u drugi otopljenu čokoladu.
Slaganje:
Na prvu koru staviti pola žutog krema, drugu koru, pola braon krema i još jednom ponoviti postupak.


Dekorisati po želji.
Ohladiti tortu u frižideru pa sjći na željene komade i poslužiti .
Prijatno!

Prelepa Torta Zimski san !


Potrebno 
Za kore :
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
prašak za pecivo
2 kašike kakaa
Za Fil:
1 litar mlijeka
100g bijele čokolade
4 kašike šećera
100 gr gustina
1 kašičica vanila ekstrata
250gr margarina
100g šećera
200ml slatke pavlake
Za Sirup:
1 šolja mlijeka
3 kašike šećera
1 kapućino karamel
Priprema:
Za koru :Ulupati bjelanca sa šećerom u jak šne pa dodati žumanca.
Dodati brašno ,prašak za pecivo i kakao .Masu istresti u veliki pleh pa peći na 180 stepeninekih 15 min .
Pečenu i ohladjenu koru  preseći po širini  na 3 jednaka  dela.(da dobijete 3 kore )
Za kremu :
Ulupati omekšali margarin sa šećerom u prahu.
Pomešajte gustin sa čašom hladnog mleka.
Ostalo mleko staviti da provri, pa zakuvati smesu sa gustinom, dodajte bijelu čokoladu uz mešanje i ekstrat vanile, pa ostaviti da se ohladi.
Kada se ohladi umiksirajte umućen margarin i umućenu slatku pavlaku.
Za sirup:
Karamelizujte šećer pa nalijte mleko i kad se otopi dodajte kapućino.
Ovim sirupom isprskajte sve tri kore.
Slaganje :
 Na tasnu  stavite prvu, pa krem i tako do kraja.
Ohladite i dekorišite po želji pa poslužite.
Prijatno!

Brzi domaći Hot- dog !


Potrebno 
Za Tijesto:
500g brašna
1 kocka svježe germe
1 dec ulja
2,5dec vode ili mlijeka
1 kašičica soli
1 jaje za premaz
sezam za posipanje
kuhane hrenovke

Priprema:
Od navedenih sastojaka zamjesiti tijesto, ostaviti ga da se odmara pola sata.
Hrenovke malo prokuhati, ako su veće prepoloviti ih(otprilike treba ih 14 komada na ovu količinu tijesta).Tijesto tanko razvaljati, isjeći na trake i hrenovke spiralno umotavati,
premazati ih jajetom i posipati sezamom.Peći na 180C oko 20min.
Poslužiti tople uz čašu jogurta .
Prijatno! 

utorak, 5. prosinca 2017.

Divne, divne :Stracciatela krem kocke !


Potrebno:
oko 300 g. petit keksa
mlijeko za natapanje keksa
Za žuti fil
1 l. mleka
170 g. griza
200 g. šećera
2 žumanca
2 vanilin šećera
250 g. maslaca ili margarina

Za stracciatella fil
500 ml. mliječne slatke pavlake
50 g. šlaga u prahu
3 kašike šećera
100 g. čokolade

Priprema
Za žuti  fil
Mlijeko, šećer i vanilin šećer staviti da prokuva. Sipati lagano griz uz stalno mešanje, smanjiti temperaturu i kuvati griz desetak minuta uz povremeno mešanje.
Skloniti sa vatre i dodati uz mešanje blago razmućena žumanca.
Dodati i kockice maslaca , dobro izmešati i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Povremeno promešati da se ne uhvati korica i da fil ostane kremast.

Za stracciatella fil
U slatku pavlaku dodati šećer i šlag i umutiti. Dodati krupno rendanu čokoladu i izmešati.
Slaganje :
Keks potapati u mlijeko, redati na tacnu 5×4 komada. Rasporediti žuti fil, preko natopljen keks pa stracciatella fil.
Ostaviti 4 kašike za gornji sloj. Staviti i treći red keksa i ostatak bijelog fila.
Ostaviti da se dobro ohladi u frižideru, najbolje preko noći, da se filovi stegnu, keks omekša i da se sjedine ukusi.
Dekorisati pre služenja ribanom čokoladom.
Uživajte i Prijatno!

Posni Rolat sa bananom !


Potrebno :
450 g keksa posnog
3 banane
3,5 dl vode
150 g margarina posnog 
50 g čokolade posne 
4 kašike kakaoa
100 g suvog grožđa
2 kašike ruma
100 g žele bonbona
2-3 kašike soka od limuna
kokos

Priprema
Keks izlomiti, žele bonbone iseckati na kockice, suvo grožđe oprati u vodi i preliti sa rumom da stane.
U posudu staviti vodu, margarin, čokoadu da se istopi, pa dodati kakao miješati žicom da se kakao sjedini sa masom.
Skinuti sa vatre i dodati suvo grožđe, seckane žele bonbone i lomljeni keks.
Sve dobro izmešati da se sjedini.
Na foliju posuti malo kokosa staviti toplu masu rasporediti dužine da bude 40 cm, uzduž staviti banane (koje smo prethodno prelili sa sokom od limuna) i uviti pomoću folije u rolat i ostaviti da se stegne, pa seći na šnite i poslužiti.
Prijatno!

Zdrave i Posne kuglice bez šećera !


Potrebno:
200 gr svežih hurmi bez koštica
150 g sirovog susama
20 g kakaoa
sok od pola pomorandže
 za valjanje kuglica:mljeveni orasi ,lješnjak mljeveni ,bademi mljeveni ili kokos sta želite 

Priprema:
Hurme sameljite ili sitno iseckajte.
Susam sameljite.
Sjedinite urme, susam i kakao.
Sok od narandže dodajte postepeno dok ne dobijete kompaktnu smesu od koje možete oblikovati kuglice.
Uzmite u obzir da će se smesa postati čvršća kada odstoji.
Pre oblikovanja, smesu možete ostaviti da odstoji oko sat vremena.
Po ukusu, u kuglice možete dodati rendanu koricu od pomorandže.
Za valjanje kuglica sam koristila kokosovo brašno.



Ove posne kuglice nisu preslatke jer susam i kakao imaju malo oporiji (gorak) ukus.
Ukoliko volite slađe ukuse, možete dodati neki prirodni zaslađivač.
Uzivajte prijatno u zdravom ukusnom zalogaju .
Prijatno!

Ukusni keksići sa nutelom i čokoladom!


Potrebno :
2 komada jaja
100 g maslaca sobne temperature
100 g šećera
1 kaš. vanila ekstrakta
1/2 limuna rendana korica
250 g brašna
5 g praška za pecivo
100 g sjeckane tamne čokolade
za fil:
po potrebi nutela

Priprema:
Maslac sobne temperature mutiti da bude pjenasto, dodati šečer i mutiti da se šećer istopi.
Dodati jaja, vanilin šećer, ekstrakt i koricu limuna i mutiti da se sve sjedini.
Brašno izmiješati s praškom za pecivo i pola sipati u smjesu s jajima i izmiješati.
Dodati komadiće čokolade i ostatak brašna i umijesiti jednoličnu smjesu.
Ruke malo pobrašniti, odvajati komadiće tijesta i istanjiti u krug
fil staviti na sredinu kruga,skupiti krajeve i pritisnuti da fil ne iscuri
Stavljati u pleh obložen papirom za pečenja, sastavljenom stranom na pleh
Peći na 180 C 12-15 min da ostanu svijetli.
Ohladiti i uživati u ukusnim kolačićima .
Prijatno!

Fini kremasti kolač !


Potrebno:
Za Koru 1:
6 jaja
200gr šećera
4 kašike vrele vode
2 kašike kakaa
prašak za pecivo
6 kašika brašna

Za Koru 2:
5 bjelanaca
5 kašika šećera
5 kašika brašna
200gr seckanih oraha

Za Krem:
5 žumanaca 200gr šećera u prahu
200gr margsarina
350ml mleka
1 puding od vanile
3 vanilin šećera
3 kašike šećera

Za glazuru :
100gr čokolade 
2-3 kašike ulja 
1 kašika mlijeka 

Priprema:
Za koru 1 
Ulupajte belanca sa šećerom pa dodavajte vrelu vodu.
Dodajte žumanca i nastavite da mutite.
Na kraju pomešajte bašno, kakao i prašak za pecivo pa sjedinite.
Lagano promešajte i stavite da se peče na 180 stepeni oko 30 minuta.
Pečenu koru  ohladite i presecite horizontalno na dva dela.
Za koru 2
Ulupajte bjelanca sa šećerom pa dodajte brašno i orahe pa sjedinite lagano i stavite u isti pleh u kojem ste pekli prvu koru da se peče na 180 stepeni oko 15 minuta.
Za kremu :
Pomešajte žumanca i šećer pa stavite na paru da se kuva.
Kad se zgusne skolinite i ohladite pa dodajte ulupan margarin.

Pomešajte puding, šećer i vanilin šećer sa malo mleka pa ostatak stavite da provri i zakuvajte smesu.
Kad se zgusnulo sklonite da se ohladi.
Kad se ohladilo pomešajte prvu i drugu smjesu 
Za glazuru:istopite na laganoj vatri čokoladu ulje i mlijeko 
Slaganje :
Stavite prvu koru pa pola krema, koru od oraha pa drugu polovinu krema pa poklopite trećom korom.
Odozgo stavite glazuru i ostavite kolač da odstoji par sati pa ga poslužite.
Prijatno!

Osvježavajuće Monako Kocke !


Potrebno 
Za Podlogu:
petit keksi
Za Kremu I:
15 dag šećera
25 dag grisa
7 dcl vode
3 dcl soka od jagode
Za Krema II:
2 pudinga od čokolade
8 dcl mlijeka
6 kašika šećera

Za ukras:
½ l vrhnja za šlag

Priprema
Za  podlogu:
Složiti kekse u kalup 30 x 20 cm.
Za kremu I:
Kuhati gris na vodi pomiješanoj sa sokom i šećerom dok se ne zgusne.
Vruće preliti po keksima.
Za  kremu II:
Kuhati puding na mlijeku prema uputama na vrećici.
Preliti preko kreme i pustiti da se ohladi.

Kolač ukrasiti šlagom.
Ohladiti pa poslužiti .
Prijatno !