srijeda, 6. prosinca 2017.

Jako kremasta i fina :Šuskavac Torta!


Potrebno 
Za Kore 2 x
4 bjelanjka
270 g šećera
sok od pola limuna
malo soli

Za Kremu1:
500 ml mlijeka
8 žumanjaka
4 kašike šećera
1 kašika gustina
250 g maslaca
400 g prženih mljevenih lješnjaka


I još :
1/2 l slatkog vrhnja
čokoladne kapljice za dekoraciju 

Priprema :
Lješnjake ispržite u pećnici ili u mikrovalnoj.
Za kore:
Odvojite bjelanjca od žumanjaka.Od bjelanjaca i šećera ulupajte jako čvrsti snijeg i dodajte sok od pola limuna.U lim veličine 35×24 cm stavite papir za pečenje i stavite šaum na njega,poravnajte i pecite/sušite u prethodno zagrijanoj pećnici 50 min    na 150°, a potom smanjite temperaturu na 100°i sušite još 50’.Bitno je da se kore jako dobro osuše.Ako imate ventilacijsku pećnicu obje kore možete istovremeno peći/sušiti.
Za kremu :
Od pola litre mlijeka odvojite 1 dl, a ostatak stavite kuhati i dodajte mu šećer.Žumanjke i gustin sjedinite i dodajte mlijeko, pa sve skupa promiješajte da nema grudica ulijte u zakuhano mlijeko.Kuhajte dok se ne zgusne.Neće biti jako gusto zbog toga što ima samo jedna kašika gustina i to tako treba.A neće biti ni dovoljno slatka,ali kad se jede kao torta,zbog slatkoće kora taman koliko treba.
Prekrijte površinu kreme prozirnom folijom i ohladite ju na sobnu temperaturu.Dodajte joj dobro umućen maslac i na kraju mljevene lješnjake.Sada će krema poprimiti pravu gustoću.
Izlupajte slatko vrhnje.
Slaganje :
kora,pola kreme 
malo manje od pola šlaga
pa opet kora,krema i odozgora omažite i ukrasite ostatkom šlaga i čokoladnim kapljicama 
Napomena 
Kremu prije filovanja dobro ohladite, a nafilujte 2 sata prije služenja, jer tada će kore pri rezanju i jedenju fino šuškati-od tuda i ime receptu.
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar