Potrebno
Za koru :
2 jaja
70 g šećera
30 g kakaa u prahu
100 ml ulja
200 ml mlijeka
50 g mljevenih lješnjaka
50 g ribane čokolade sa lješnjacima
170g glatkog brašna + 1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica arome lješnjaka ili vanilije
Za kremu:
300 ml vrhnja za šlag
300 g grčkog jogurta(2 jogurta)
1 kašičica ekstrakta vanilije
Za Karamel:
150 g šećera
80 ml vrhnja za šlag
30 g maslaca
Za glazuru:
120 ml vrhnja za šlag
100 g tamne čokolade 43-50% kakaa,može i mliječna
Priprema
Za koru :
Odvojite bjelanjke od žumanjaka i istucite sa šećerom u čvrst snijeg.Dodajite jedan po jedan žumanjak i poslije svakog dobro izmiksajte da se žumanjak poveže.U drugoj posudi mikserom povežite sve ostale sastojke osim mljevenih lješnjaka i ribane čokolade.Dodajite u smjesu u par navrata snijeg od tučenih jaja.Miješajte kuhačom da se zadrži prozračnost.Na kraju kuhačom umiješajte mljevene lješnjake i ribanu čokoladu.Stavite u kalup 26 cm peći na temperaturu od 170C-45 min ili na 180C 35 min.Provjeriti čačkalicom..Gotovu koru prelijte čokoladnim mlijekom.
Za kremu:
Izmiksajte vrhnje za šlag.Dodajte dukatos jogurt i ekstrakt vanilije, pomiješajte kratko da se poveže sa šlagom.Pazite da ne premiksate šlag.Kremu probajte ako volite slađe dodajte kašiku šećera u prahu.
Za karamel
OTopite šećer na laganoj vatri da se rastopi.Budite oprezni da vam ne zagori.Ja sam koristila suhi postupak topljenja šećera.Vi možete mokri postupak da dodate malo vode.Maknite sa vatre i dodajte malo vrhnja za šlag da karamel prestane kuhati.U ovom trenu će sa karamel zapjeniti pa budite oprezni.Dodajite postepeno i ostalo vrhnje,vratite na vatru uz stalno miješanje dok se smjesa ne poveže.Vrhnje za šlag neka bude mlako.Maknite sa vatre i umiješajte maslac.Stavite karamel da se hladi na sobnoj temperaturi,kasnije preselite u hladnjak.
Slaganje :
Koru stavite na tasnu za serviranje.Stavite obruč koji obložite plastificiranom folijom.Premažite polovicu kreme.Jedan dio kreme stavite u slastičarsku špricu sa širokim otvorom i napravite dva kruga uz obruč.Krugovi neka budu jedan do drugog,ne jedan na drugom.Na ovaj način pravite prostor u koji ćete uliti karamel.Karamel lijevate ohlađen,al još uvijek tekući sirupaste gustoće.Pospite malo mljevenih lješnjaka,ako želite.Ja jesam vi ne morate ako želite čisti karamel.Preselite u zamrzivač da vam se karamel stegne da možete nanijeti ostatak kreme.Kremu što vam je ostala držite vani ne u frižideru da bi je lakše kasnije nanijeli na karamel.Ostavite malo kreme za poravnati stranice torte.Kad se karamel stisnuo( provjerite prstom!)nanesite slastičarskom špricom osratak kreme.Zagladite kašikom i stavite kratko u frižider.Kad se krema stisnula izvadite tortu iz obruča i zagladite stranice torte.
Za glazuru:
Rastopite čokoladu u vrhnju za šlag i prelijte po ohlađenoj torti.Ukrasite krupno sjeckanim lješnjacima.
Uživajte i prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar