nedjelja, 19. studenoga 2017.

Ukusne kocke od Limuna za svaki dio dana!


Potrebno :
Za podlogu:

250 g brašna
70 g šećera u prahu
30 g gustina
180 g maslaca


Za nadjev:
4 jaja
250 g šećera
20 g brašna
150 ml limunovog soka
ribana korica jednog limuna
80 ml mlijeka

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Kalup za pečenje obložite masnim papirom.
Brašno, šećer u prahu, gustin i maslac umjesite.
Formirajte u disk i stavite u hladnjak na 30 minuta.
U međuvremenu pripremite nadjev.
Izmikasjte jaja sa šećerom pa dodajte brašno, limunov sok i koricu te mijeko.
Sada podlogu utisnite u kalup za pečenje i stavite peći 15 minuta.
Onda na podlogu ulijte nadjev i vratite natrag u pećnicu na 15 minuta.
Dobro ohlađeni kolač narežite na kocke i pospite šećerom u prahu.

Prijatno!

Napravite sebi domaće njoke !


Potrebno :
 1 kg krumpira
 1-2 jaja
 1 kašika soli
 1 kašika  masti ili margarina
 100g brašna
Priprema:
Skuhati u slanoj vodi krumpir sa korom. Dok su vrući, oguliti koru i pritisnuti ih kroz gnječilicu. Protisnuti krumpir staviti u zdjelu, dodati jaja, sol mast ili margarin i prosijanog brašna koliko upije (cca 100g).
Tijesto morate  dobro izraditi da nelijepi pomalo dodate brašna dobro izraditi te  zamijesite i rukama formirahte duguljastu kobasicu. režite komadiće veličine oraha te svaki povaljajte prstima na naličju ribeža ili vilici okrenutom naopako .
Potom ih stavite u posoljenu kipuću vodu i kuhati dok njoki ne isplivaju na površinu. Oprezno iz izvadite, dobro ocijedite i spremni su za jelo, bilo kao prilog jelima, u umaku od gulaša npr.
Prijatno!

Rum kuglice !Prave se veoma lako i brzo !


Potrebno:
150 g čokolade
50 g maslaca
150 g miješano mljevenih lješnjaka i badem/pistacija
4 kašike  ruma
2 kašike smeđeg šećera


Za ukrašavanje po želji :
topljena čokočada ,kakao ili cimet 

Priprema:
Čokoladu i maslac otopite na pari.
Dodajte mljevene lješnjake i bademe, promiješajte.
2 kašike ruma  i šećer zagrijavajte da se šećer otopi i ostavite da se lagano prohladi, zatim dodajte u smjesu s čokoladom i promiješajte.
Dodajte još 2 kašike ruma, promiješajte i oblikujte masu u kuglice.
Kuglice stavite u frižider na nekoliko sati da se stisnu.
Uvaljajte ih u kakao, cimet ili otopljenu čokoladu.
Prijatno!

Mekane i izdašne eurokremom punjene Krofne!


Potrebno
Za tijesto:
6 dl mleka
3 kašike šećera
1 kvasac
4 žumanca
1 kašičica soli
1/2 margarina
1 kg brašna

Za filovanje:
300 gr eurokrema

I još:
ulje za prženje krofni
šećer u prahu za posipanje krofni

Priprema
U mleko staviti staviti šećer pa smlačiti, pa dodati kvasac da nadodje.
U posudu (za mešenje testa) sipati mleko i nadošao kvasac, pa dodati margarin koji je prethodno otopljen.
Zatim dodati žumanca, so i postepeno dodavati brašno.
Tijesto lupati varjačom sve dok ne počne da se odvaja od varjače i suda.
Tijesto ostaviti na umereno toplom mestu da naraste (dok ne dostigne dvostruku zapreminu).
Izručiti testo na sto posut brašnom i razvući pravougaonik debljine oko 1 cm. Na polovinu testa staviti otisak čašom pa na svaki krug staviti po kašičicu eurokrema.
Drugom polovinom tijesta preklopiti deo tijesta gde je stavljen eurokrem.
Zatim čašom vaditi krofne i stavljati ih stolnjak ili krpu pa ih prekriti drugom krpom i ostaviti ih da narastu (oko 20-30 minuta).
Krofne peći u vrelom ulju.
Vaditi ih na  papirne salvete kako bi se upio višak masnoće.
Gotove krofne posuti šećerom u prahu.
Zatim uživati .
Prijatno!

Savršene Grlijaš Oblatne !


Potrebno :
8 žumanaca
200 g šećera
250 g margarina/putera
1 kašika vode
150 g lešnika
200 g šećera
1,5 list oblatne
2 kesice vanilin šećera

Priprema:
Umutiti žumanca, šećer, vanil šećer, vodu i skuvati na pari u gustu kremu.

Otopiti šećer u karamel i umešati prethodno prepečene lešnike.
Razliti smesu na pek papir i ostaviti da se ohladi.
Rukama izdrobiti komadiće i samleti u čoperu na najsitnije.
U hladnu kremu dodati umućen margarin i grilijaš.
Filovati jedan list oblatne, pa preseći na pola.
Duplirati oblatnu i iseći još jedno parče za vrh.
Stisnuti teretom i sačekati momenat za uživanje…
Ohladene oblatne sijecite na kocke i poslužite.
Prijatno!

Kolač sa mineralnom !


Potrebno:
5 vecih jaja
300 g. secera
1 vanilin secera
1 prstohvat soli
150 g. mljevenih ljesnjaka
30 g. gorkog kakaa
75 g. kakaa(za piti,nesquik,,krasekspres…)
200 g. brasna
1 prasak za pecivo
180 ml. ulja
180 ml. mineralne vode(gazirane/radenske)
Glazura:
100 g. cokolade(mljecne ili tamne za kuvanje)
15 g. margarina
50 g. pecenih seckanih ljesnjaka.

Priprema:
Rernu zagrejte na 175 °C.
Pleh za hljeb uski dugacki (vel.30 cm.zapremine oko 2 1/2l)podmazite samaslacem i pospite sa prezlom(krusnim mrvicama).
Jaja,secer,van.secer i prstohvat soli mutite mikserom oko 8 min.
Suve sastojke mljev. ljesnike,brasno,prasak za pecivo obe vrste kakaa,pomjesajte i postepeno dodavajte u umucenu masu od jaja.
Na kraju prvo postepeno dodavajte ulje,kad se umuti dodavajte mineralnu vodu.
Sve lagano mutite mikserom.
Masa ce vam biti tecna i redja,tako mora.
Masu sipajte u pleh, zatim rernu smajite na 150°C
i stavite peci oko 1 h.dok ne porumeni(kolac probajte cackaicom,tako sto ce te zabosti u sredinu kolaca ako je cackalica suva,kolac je gotov).
Kolac odmah prevrnite na zicu(giter za kolace)i ostavite da se ohladi 20 min.
čokoladu otopite na pari u otopljeno dodajte maslac,sve dobro promesate i premazite po kolacu .(dodatno ako imate malo bijele čokolade možete otopiti i šarati kolač)
Lješnike sjeckani  prepecite u suvoj tavi i pospite po glazuri nakon 10 min.sto ste je naneli na kolač.
Kolač ohladite,seci na snjite,i servirajte ga uz malo umucene slatke pavlake/slaga..
Prijatno !

Kremasti kolač s piškotama gotov za 10 minuta !


Potrebno :

5 kiselih pavlaka
2 velike kutije piškota
10 kašika šećera u prahu 
2 kašike meda
1 kesica vanilin-šećera
malo ruma
500 g voća (jagoda, malina, kivija, višanja)
šlag

Priprema:

 Poredajte piškote u dublji posudu  . Na njih poredajte voće.
 Umutite kašikom pavlaku, med, vanilin-šećer i šećer, pa ovim kremom prelijte voće. U pavlaku, ako želite da krem bude čvršći, dodajte istopljeni žele.
 Ohladite 2-3 sata kolač u frižideru, pa ga premažite  umućenim šlagom, pa ukrasite voćem, listićima badema ili rendanom čokoladom.
Prijatno !

subota, 18. studenoga 2017.

Ukusni i fini ;Bečki Minjoni !


Potrebno:

2 jaja
120 g šećera
1 vanilin šećer
100 ml vode
3 kašike kakaa u prahu
75 g maslaca
120 g oštrog brašna
300 g marcipana
80 g oguljenih pistacija
300 g Lino lade nougat

Za glazuru:
300 g čokolade za kuhanje
60 g maslaca

Priprema:
Zakuhajte 100 ml vode, uklonite s vatre pa umiješajte kakao dobro miješajući da ne dobijete grudice. Miješajte dok ne dobijete gustu glatku pastu. Dodajte omekšali maslac i ponovno dobro miješajte do glatke smjese.
Jajima dodajte šećer, vanilin šećer i dobro miješajte pomoću miksera  dok se jaja ne zapjene i šećer ne rastopi. Lagano usipajte pripremljenu smjesu sa kakaom neprestano miješajući.
Kad je smjesa dobro povezana, dodajte brašno i lagano ga ali temeljito umiješajte kuhačom ili lopaticom. Lim za pečenje (20×35 cm) obložite papirom za pečenje, premažite uljem, pa u njega uspite pripremljenu smjesu.
Lagano poravnajte i pecite 15 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 190°C.
Pečeni biskvit pustite da se ohladi i prerežite ga na 2 jednaka dijela (2 puta 20×17,5cm).
Obje polovice namažite Lino ladom nougat .

120 g marcipana temeljito pomiješajte sa sitno mljevenim pistacijama i razvaljajte na veličinu biskvita.
Pažljivo prebacite na jednu polovicu biskvita premazanu Lino ladom, a na nju položite običan marcipan razvaljan na jednaku veličinu.
Poklopite preostalom polovicom biskvita tako da namazana polovica ide na marcipan. Kolač poklopite nečim ravnim i težim i stavite u hladnjak na barem 2 sata.

Izvadite iz hladnjaka i narežite na duge trake dužine 20 cm i širine od 2,5-3 cm pa ih stavite na rešetku.
Maslac na laganoj vatri dobro zagrijte neprestano miješajući dok ne postane proziran pa ga prelijte preko natrgane čokolade. Čokoladu stavite da se rastopi na pari i miješajte dok ne postane potpuno glatka.
Otopljenom čokoladom dobro i pažljivo prelijte biskvit, pa ih ostavite na sobnoj temperaturi da se čokolada malo stisne.

Pažljivo narežite na kocke i stavite u hladnjak da se čokolada stisne do kraja.
Uživajte uz ohlađene kocke .
Prijatno!

Punjeni mafini podsjećaju Munchmallow !


Potrebno:
2 jaja
250 gr brašna
50 gr kakaa
100 gr šećera
100 ml ulja
250 ml mleka
1  prašak za pecivo

Za punjenje i ukrašavanje :
200 gr čokolade
300 ml slatke pavlake

Priprema:
Izmutiti jaja i šećer pa dodati i sve sastojke
Smesu sipati u kalup za mafine, puniti ih samo do pola zato što će da narastu. Dovoljno je za 24 mafina 
Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni nekih 10-15 min provjerite čačkalicom dali su pečeni ako je čačkalica suha to je to pošto sve zavisi od pećnice .
Kad se mafini ispeku sačekati da se ohlade.
Onda im nožem ili malom kašikicom  napraviti malo udubljenje 

Izmutiti slatku pavlaku i napuniti mafine.Ako želite raditi ove ukrase slatku pavlaku napunite u vrećicu za kolače sa onim dodacima pa po želi ukrasite  .Preliti ih ohladenom  istopljenom čokoladom .(čokoladu istopite  na pari da vam ne zagori)
Ohladene mafine poslužiti vjerujte uživaćete u svakom zalogaju .
Prijatno!

Veoma ukusna :Lenja Pita!


Potrebno:
300 gr brašna
200 gr putera
200 gr oraha
100 gr šećera
1 kašičica cimeta
1 kg jabuka

Šecer u prahu za posip 

Priprema:
Puter sobne temperature pomiješajte sa brašnom i šećerom i umiješajte u tijesto.
Ostavite u frižider pola sata.
Jabuke narendajte pa dodajte mljevene orahe i cimet po želji.
Tijesto podijelite na dva dijela i razvucite.
Polovinu složite u tepsiju pa prelijte rendanim jabukama i poklopite drugom polovinom tjesta.
Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 30-ak minuta.
Ohladite pa poslužite .
Pospite šecerom u prahu .
Prijatno !

Brzo se naprave a isto tako brzo i pojedu :Oreo kuglice od samo tri sastojka !


Potrebno:
paket oreo keksa (ukupno 30 kolačića)
225 g bijele čokolade
175 g neslanog krem sira

Priprema:
Keks stavite u plastičnu kesu i izdrobite oklagijom.
Krem sir umutite viljuškom, dodajte keks i promešajte varjačom.
Navlaženim rukama odvajajte komade veličine oraha i napravite kuglice .
Bijelu čokoladu otopite na pari, na umerenoj temperaturi, uz stalno mešanje.
Sklonite s vatre i prohladite na sobnoj temperaturi, povremeno promešajte.
Oreo kuglice umočite u otopljenu čokoladu, poredajte na tacnu, ukrasite po želji i ohladite.
Ohlađene kuglice poslužite .Probajte pojesti samo jednu nisu preslatke ma nestanu za čas . Brzo ćete raditi nove .
Prijatno!

Savršena i brza torta bez pečenja :Semifreddo sa Menaž čokoladom!


Potrebno :
4 žumanjka
6 kašika šećera
200 g bijele čokolade
500 ml slatke pavlake
150 g čokolade
150 g plazma keksa
1 kašika ekstrakta vanilije

Priprema
Žumanjkeadobro umutiti sa šećerom, pa staviti na paru.
U zagrejana jaja staviti izlomljenu bijelu čokoladu i miješati dok se čokolada ne istopi.
Umutiti slatku pavlaku, dodati ekstrakt vanile i prohladenu smesu sa jajima i bijelom čokoladom, pa sjediniti (mikserom).
Plazmu izlomiti i ostaviti 4 kašike sa strane.
Podelite fil na 2 dela u jedan deo staviti plazmu, a u drugi rendanu čokoladu.
Pripremiti kalup pravougaoni – dubina je oko 8 cm dužina 30 cm, a širina 15 cm
Obložiti providnom folijom, pa prvo sipati drobljenu plazmu koju ste ostavili sa strane.
Zatim stavljati fil sa čokoladom.
A zatim i fil sa plazmom.
Pokriti prozirnom  folijom I staviti u zamrzivač na 3-4 h.
Ako želite možete ukrasiti sa šlagom(ili samo posuti lješnacima ili sta imate ) kad se kolač ohladi i kad ga izvadite na tasnu iz folije .
Ohlađenu tortu možete posluziti 
 Uživajte torta je fenomenalna.
Prijatno !

petak, 17. studenoga 2017.

Veoma ukusna i sočna :Posna Torta !


Potrebno
Za Kore:
3 šoljice šećera
1 šoljica ulja
4 šoljice brašna
6 šoljica mlevenih oraha
1 prašak za pecivo
2 narendane kore pomorandže
4 šoljice kisele vode

Za Fil:
1l soka pomorandže (đus je najbolji)
3 pudinga od vanile
2 sok pomorandže
6 kašika šećera
250g seckanih oraha
250g margarina

1/3 tegle džema od kajsija

Za dekoraciju
oko 150g seckanih oraha

Priprema 
Za kore :1 šoljica(veća za crnu kafu-oko 100ml) ulja3 šoljice šećera4, šoljice brašna,6 šoljica mlevenih oraha,1 pecivo, rendana kora 2 pomorandže ,4 šoljice kisele vode na kraju izmiješati da se sastojci sjedine zatim ostaviti 
Da odstoji najmanje 30 min i peći 3 kore svaka posebno u plehu dimenzija napr. 24×32 cm.
Uzagrijanoj rerni 18o step nekih 15 min .Provjerite čačkalicom dali je pečeno ako je čačkalica suha to je to .
Za Fil:
U 1 litar soka od pomorandže(đus)+sok 2 pomorandže skuvati 3 pudinga od vanile i 6 kašika šećera.
U tu hladnu masu dodati 1 umućeni margarin.
Sjediniti i dodati 250g seckanih oraha.
Svaku koru premazati tanko džemom od kajsija pa fil.
Tortu posuti  seckanim orasiima .
Ohladiti u frižideru pa poslužiti .
Prijatno!